Faroe Adaları Nerede?

Ülkemizin Faroe Adaları ile tanışması A Milli Futbol Takımımızın Eylül ayındaki futbol müsabakasıyla gerçekleşti. Birçoğumuzun daha önce duymadığı bu küçük kuzey ülkesi, A Milli Takımı’nı mağlup ettikten sonra ülke çapında büyük bir merak konusu haline geldi. Peki Faroe Adaları nerede ve nüfusu kaç? İşte Faroe Adaları hakkında bilmeniz gereken her şey.

Bir Kuzey Atlantik ülkesi olan Faroe Adaları İskoçya’nın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda’nın tam ortasında yer alan özerk bir devlettir. Monarşi ile yönetilen Danimarka Krallığı’na bağlı Faroe Adaları’nın başkenti Torshavn; nüfusu ise sadece 50 bin kişidir. Yüzölçümü yaklaşık 1400 kilometrekare olan Faroe Adaları toplam 18 takım adadan meydana gelen küçük bir ülke. Ülkenin resmi para birimi ise Faroe Kronu.

Faroe Adaları Nerede?

Faroe Adaları Hakkında İlginç Bilgiler

Faroe Adaları Danimarka Krallığı’nın bir parçası olduğu için doğal olarak Danimarka ile aynı gümrük tarifelerini paylaşıyor. Ülkenin nüfusu onlarca milleti temsil eden bireylerden meydana geliyor. Adalar halkının en meşhur geleneksel yemekleri arasında ise koyun eti, fermente kuzu, balina ve rüzgarda kurutulmuş balık yer alıyor.

1948’de özerklik statüsü elde eden Faroe Adaları 1959 senesinden bu yana aynı bayrağı kullanıyor. Ülkenin bağımsızlık hikayesi ise bir o kadar ilginç. Ancak bu hikayeye geçmeden önce adaların tarihine biraz daha yakından bakalım.

Faroe Adaları’nda gözlenen ilk yerleşimler günümüzden 2 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Adaların keşfi ise milattan sonra 6. yüzyılda gerçekleştirilmiştir. Adaları andıran ilk bulgulara 484 – 578 yılları arasında yaşayan İrlandalı Aziz Brendan’ın keşif seferinde rastlanmaktadır. Bu bulgularda günümüzdeki Faroe Adaları’na çok benzer bir insulae tanımına rastlanmaktadır. İrlandalı Aziz Brendan’ın Faroe Adaları’na bir sal ile geldiği ve burada geçirdiği süre boyunca adalar hakkında çeşitli bilgiler içeren yazılar yazdığı bilinmektedir.

Asırlar boyunca Norveç hakimiyetinde yaşayan Faroe Adaları halkı 19. yüzyılda Danimarkalıların adaya ayak basmasıyla Danimarka hakimiyeti altına girdi. Ancak Naziler’in İkinci Dünya Savaşı’nda Danimarka’yı işgal etmesi sebebiyle adaların kontrolü İngilizler’in eline geçti.

Related Post

Savaşın sona ermesiyle birlikte ise demokratik bir yönetim arzu eden Faroe Adaları halkı, parlamento bildirgesi ile 1946’da bağımsızlığını ilan etti. Ancak Danimarka hükümeti bu bildirgeyi tanımadı ve Danimarka Kralı X. Christian, Faroe Adaları Parlamentosu’nu fesh ederek bildirgenin meşruiyetini ortadan kaldırdı. Böylece bağımsızlık hikayesi sadece 11 gün süren Faroe Adaları yeniden Danimarka Krallığı’na bağlanmış oldu.

Faroe Adaları Nasıl Bir Yer?

Faroe Adaları keçileri ile meşhur bir ülke. Bu yüzden adaya “Keçi Ülkesi” de deniyor. Adada bulunan keçi sayısı insan sayısının neredeyse 2 katı. Ayrıca adada puffin adı verilen kuşlar da yaşıyor.

Faroe Adaları’nda sadece 2 fast food restoranı mevcut. Bununla birlikte tüm takım adaların genelinde sadece 3 trafik lambası bulunuyor. Ayrıca 1 adet de 12 kişilik cezaevi bulunuyor.

Hayvancılığın en büyük geçim kaynağı olduğu Faroe Adaları’nda deniz ürünleri de sık tüketilen besinlerden.

Ülkenin en kalabalık şehri başkent Torshavn. Burada tüm ülke nüfusunun neredeyse yarısı ikamet ediyor. Ülke ile ulaşım ise genellikle denizyolu ve havayolu ile sağlanıyor. Faroe Adaları’nın tek havalimanı da yine başkentte yer alan Vagar Havalimanı.

Kuzey Kutup Dairesi’nin hemen altında konumlanan Faroe Adaları’nın iklimi yıl boyunca bir hayli soğuk. Ülkede kış mevsimi büyük ölçüde eksili sıcaklık değerlerinde geçmektedir. Aynı zamanda burada kış mevsimi bir hayli fırtınalı da olmaktadır. Bu yüzden kış aylarında ülkeye gemi ile düzenlenen seferler kısmen; uçak seferleri ise tamamen askıya alınmaktadır.

Paylaş
Etiketler AvrupaYurt Dışı
Ebrar Büyükkapucu