Gent Seyahat Rehberi

0
933

Gent, orta çaÄŸ boyunca Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biriydi ve Paris’ten sonra Kuzey Alpleri’nin en önemli ve en büyük ÅŸehriydi. Ticarette, sanayide ve lojistikte hala iddialı olan ÅŸehir, BaÅŸkent Brüksel’e ve aşırı turistik hale gelmiÅŸ Brugge’a göre çok daha sakin ve huzurlu.

Gent ÅŸehrinde görülmesi gereken tarihi eserler ve doÄŸal güzellikler hakkında detaylı bilgi için Gent’te Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

[awesome-weather location=”Gent” size=”tall” units=”C”]

 

Gent’in Tarihi 

630 yılında Aziz Amandus‘un kurduÄŸu manastır çevresinde büyüyen ve orta çaÄŸda “düzen bozanların kenti” olarak anılmaya baÅŸlanan ÅŸehri, 14. yüzyıla kadar ÅŸehrin tüccar locaları yönetmiÅŸ. Åžehrin zenginliÄŸini elinde tutan 40 tüccar ailesi gittikçe daha fazla güç kazanmaya baÅŸladıkça, bir kumaÅŸ tüccarı olan Jacob van Artevelde, Ghent’te bir ayaklanma düzenleyerek Fransa Kralı’na ve bu yönetici sınıfa isyan etmiÅŸ.

BaÅŸarılı olan hareket sonucunda, ÅŸehir Ä°ngiltere’den kumaÅŸ almayı bırakmış ve kendi yönetimini gerçekleÅŸtirmeye baÅŸlamış. Gittikçe zenginleÅŸmeye ve endüstrileÅŸmeye baÅŸlayan ÅŸehir, Londra’dan sonra Sanayi Devrimi’ni yaÅŸayan ikinci ÅŸehir olarak tarihe geçmiÅŸ.

Bu altın yıllardan sonra ise Ghent halkı onları baskı altında tutmaya çalışan herkese isyan etmeye devam etmiÅŸ fakat bunun da ÅŸehre bedelleri ağır olmuÅŸ. Kutsal Roma ve Ä°spanya Ä°mparatoru olan 5. Charles, halkın kendisine karşı isyan etmesi üzerine doÄŸduÄŸu yer olan Ghent’e geri dönerek isyanı sert bir ÅŸekilde bastırmış ve ÅŸehir halkının elindeki ayrıcalıkları alarak ÅŸehri zor bir durumda bırakmış.

16. yüzyılda kurulan Ghent Cumhuriyeti ile beraber Ghent Üniversitesi açılmış; böylece şehir kaybettiği prestij ve zenginliğin yerine kültürü ve eğitimi koymuş.

Gent Nerede?

Belçika’nın ikinci büyük ÅŸehri Gent, bir öğrenci ve liman ÅŸehri. Gent, Belçika’nın “Flaman” olarak geçen ve ülkenin kuzeyinde kalan bölgesinde bulunuyor.

Hollanda ile beraber Avrupa’nın önemli ticaret limanlarına ev sahipliÄŸi yapan Belçika, Avrupa’nın Ä°ngiltere ve okyanus-aşırı limanlarına bir geçiÅŸ kapısı olarak görülüyor.

Åžehrin farklı dillerdeki farklı yazılışları, her Belçika ÅŸehrinde olduÄŸu gibi, burası için de kafanızı biraz karıştırabilir. Üç resmi dilin kullanıldığı Belçika’da ÅŸehirlerin isimlerinde, tabelalarda ve resmi tüm duyurularda bu üç dilin de kullanıldığı görülebilir. Ä°ngilizce Ghent; Felemenkçe Gent ve Fransızca Gand olarak bilinen ÅŸehir, Brüksel ve Brugge arasında bir köprü görevi görüyor.

Åžehir, çevreyi ve doÄŸayı koruma prensibiyle hizmet veren bir belediyecilik anlayışına sahip. Haliyle, Gent Avrupa’nın yükselen eko-turizm merkezlerinden biri. GeniÅŸ parklar ve bahçelerin olduÄŸu ÅŸehirde araba kullanımı çok az, ulaşım büyük çoÄŸunlukla bisiklet aracılığıyla gerçekleÅŸiyor.

Şehir sakinlerinin en dikkat ettiği konulardan biri de geri dönüşüm.

Öğrencilerden dolayı şehrin kısmen bütçeye uygun olduğu söylenebilir. Uygun fiyatlı marketlerden alışveriş yaparak çok daha uygun bir bütçeyle seyahat edebilirsiniz.

Gent’e Nasıl Gidilir? 

Ãœlkenin baÅŸkenti Brüksel ve en romantik ÅŸehirlerinden biri olan Brugge arasında kalan ÅŸehir; Brüksel’e trenle 1 saat, Brugge’a ise sadece 20 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Belçika yolcularının çok sık uğramadığı şehirlerden biri de olsa, şehir Belçika turizminin yükselen yıldızlarından biri. Kıymeti geç anlaşılmış şehir, ne Brüksel kadar ciddi bir şehir, ne de Brugge kadar sakin.

Gent Sint-Pieters Tren Ä°stasyonu‘ndan 1 numaralı tramvay ile ÅŸehir merkezine gidebilirsiniz. Şehir merkezine daha yakın bir tren istasyonda inmek için Gent Daamport‘ta inerek ÅŸehir merkezine 10 dakika kadar bir yürüyüş gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

Şehri en iyi keşfetmenin yolu ise yürümekten geçiyor.

Öğrenci dostu bir şehir olduğundan bisiklet kullanımı da epey yaygın. Siz de bisiklet kiralayarak bu şehri keşfedebilirsiniz. Üstelik, Ghent halkı Amsterdam bisiklet sürücüleri kadar hedefe odaklanmış bir şekilde bisiklet sürmüyor. Çok daha sakinler ve yayalara karşı daha anlayışlılar. Şehrin turist kalabalığından çok nadir etkilendiği düşünüldüğünde de şehir bisiklet ile keşfetmek için ideal. Yine de akan trafikte bisiklet kullanımının çeşitli kurallarına uymalısınız.

Özel araçla gelecekseniz, Gent’in yer altı otoparkına arabanızı güvenle teslim edebilirsiniz. Fakat Gent’in tarihi ÅŸehir merkezine arabalarla girmek ve birçok sokaÄŸa park etmek yasak. Bazı bölgelerde bisiklet sürmek de yasak. Haliyle Gent, yayalar için tam bir cennet!

Gent Gece Hayatı

Üniversite öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği Overpoortstraat, şehir merkezinden yürüyerek yaklaşık 10 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Tek bir cadde üzerinde toplamda 34 adet bar ve pub bulunuyor.

Farklı müzik türlerinde hizmet veren Overpoortstraat’taki gece kulüplerinden Decadance, Boom Boom, Den Drummer, Twieoo, Cuba Libre, Porter House ve Twitch‘i tercih edebilirsiniz.

Gent’in gece hayatını ÅŸehir merkezine yakın mekanlarda keÅŸfetmek isterseniz ÅŸehir merkezinde, Aziz James Kilisesi’nin hemen arka sokağında bulunan Charlatan, ÅŸehrin en bilinen ve en sevilen gece kulüplerinden biri.

Gent’te Ne Yapılır ?

Åžehrin en sevilen aktiviteleri arasında hem yerli halkın hem de öğrencilerin sıklıkla tercih ettiÄŸi ulaşım aracı olan bisiklet bulunuyor. Åžehirde gezerken bisiklet sürmeyi tercih edebilirsiniz. Ghent’te bisiklet kiralayabileceÄŸiniz birçok nokta bulunuyor.

Åžehrin kanallarında düzenlenen kanal turlarına da katılabilirsiniz. Åžehri en güzel ÅŸekilde keÅŸfetmenizi saÄŸlayacak rehberli kanal turlarını tercih edebilirsiniz. Farklı turlar arasından bütçenize ve zamanınıza uygun katılabileceÄŸiniz birçok kanal turu bulunuyor. Kanal turlarına Leie Nehri kıyısından kalkan teknelerle baÅŸlayabilirsiniz. Korenmarkt’ın hemen ilerisindeki Graslei ve Korenlei nehir kenarlarında veya Kleine Vismarkt Köprüsü’nden karşıya geçerek teknelerin ana durağına ulaÅŸabilirsiniz. Kanal turları ile ilgili ayrıntılı bilgi ÅŸehrin resmi kanal turu sitesi üzerinden ulaÅŸabilirsiniz.

Şehirde aynı zamanda rehberli yürüyüş turları da bulunuyor. Bazıları ücretsiz olan farklı yürüyüş turlarından birini tercih ederek şehri bir rehber eşliğinde çok daha verimli şekilde keşfedebilirsiniz.

Gent’te Etkinlikler

Gent Festivali

Ghent Festivali (4)

Şehri ziyaret etmenin en iyi zamanlarından biri de, şehrin 10 günlük festivaline denk getirmek.

Temmuz ayında düzenlenen festival süresince şehir en kalabalık dönemini yaşıyor. Haliyle eğer ziyaretinizi bu döneme denk getirmek istiyorsanız, yüksek fiyatlardan kaçınmak için mutlaka erken rezervasyon yaptırmalısınız.

Geleneksel olarak ÅŸehir halkının Kutsal Roma Ä°mparatoru 5. Charles’ın yüksek vergilerine isyanı olarak baÅŸlayan halk hareketini temsil ediyor. Bu hareket sonucunda ÅŸehirden alınan ticari vergilerin miktarı azaltılmış. Festival de bu isyanın baÅŸarıya ulaÅŸmasını kutluyor.

Çok renkli ve hareketli geçen festival boyunca, mutlaka sokak yemeklerini tatmalısınız. Sabaha kadar süren konserler ve eğlencelerle şehrin hareketli gece hayatına tanık olacaksınız.

Işık Festivali 

Ghent Işık Festivali

Üç yılda bir düzenlenen ender etkinliklerden biri olan Ghent Işık Festivali, etkileyici ışık oyunlarına sahne oluyor ve 27-31 Ocak tarihleri arasında geceleri renklendiriyor.

Ghent Işık Festivali

Şehir mimarisinin seçili yapılarının ışıklandırıldığı festival boyunca ışıklandırılan binalar hakkındaki ayrıntılı bilgiye Ghent şehri resmi sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Film Festivali

Her yıl ekim ayında düzenlenen Film Festivali’nde Belçika ve dünya sinemasının öne çıkan filmlerini izleyebilirsiniz.

Venedik, Berlin ve Cannes Film Festivallerinden sonra, Avrupa’nın önde gelen film festivallerinden biri olan Ghent Film Festivali’nde her sene 150’ye yakın film sergileniyor ve festival süresince ÅŸehir uluslararası sanatçıların akınına uÄŸruyor.

Eğer ekim ayında şehirde bulunacaksanız, festival biletlerine göz atmayı unutmayın.

Gent Smaak!

Gent özellikle vejeteryan ve vegan restoranlarıyla ön plana çıkan, hem yerli halkın hem de turistlerin deyim yerindeyse yemek cenneti sayılabilecek zengin bir mutfağa ve birçok restorana ev sahipliği yapıyor.

Gent’in yemek kültürünü en iyi yansıtan festival ise Gent Smaak! Flaman bölgesinin en iyi yemeklerinin yanı sıra Fransız mutfağının da en eÅŸsiz yemeklerini ve içkilerini tadabileceÄŸiniz festival boyunca tüm ÅŸehir enfes yemek kokularıyla kaplanıyor. Yerel ve uluslararası ÅŸefler ÅŸehirde toplanarak birbirinden özel çeÅŸitli yemekleri tanıtıyor.

Festival, her yıl mayıs-haziran ayları sırasında şehir merkezindeki şehir kasrındaki standlarda düzenleniyor.

Gent Caz Festivali 

Her yıl haziran ayının orasında düzenlenen Gent Caz Festivali, yaklaşık iki hafta sürüyor. Zengin bir program içeriyle uluslararası ve Belçikalı sanatçıları bir araya getiren festivalin en ilginç konserlerinden biri de öğlen yemeÄŸi ve caz müziÄŸini bir araya getiren Restaurant Lof’ta düzenleniyor.

Gent Uluslararası Tiyatro Festivali

Şehrin bütün kültür merkezlerinin ve tiyatrolarının bir araya geldiği, uluslararası oyunlar düzenlenen, tüm dünyadan sanatçıların toplandığı ve konferansların düzenlendiği Gent Uluslararası Tiyatro Festivali, iki senede bir düzenleniyor.

Gent’te Alışveriş

Belçika, ne yazık ki, hizmet sektöründe zirve yapmış bir ülke değil. Özellikle şehrin fazla yoğun olduğu dönemlerde, müşterilere servisin pek de hızlı olmadığını fark edebilirsiniz.

Ãœstelik ÅŸehirdeki birçok dükkan saat 6’da kapanıyor. Fakat siz yine de 5.30’tan önce alışveriÅŸinizi bitirmek isteyebilirsiniz; çünkü saat 6’ya yaklaÅŸtıkça dükkanlar hızlıca kapanmaya baÅŸlıyor.

Gent’in meydanlarındaki yerel marketler ve pazarlar mutlaka gezilmeli. Buralarda uygun fiyata kaliteli yiyecekler bulabilir; sevdiklerinize hediyelikler alabilirsiniz.

Lüks mağazaların yanı sıra, şehrin önemli bir öğrenci nüfusu olmasından dolayı, Ghent uygun bütçeli alışveriş için ideal merkezlerden biri. İkinci el kıyafet ve eşya satın alabileceğiniz şehirde, Veldstraat ve Jan Breydelstraat sokaklarına mutlaka uğramalısınız.

Birbirinden ilginç mağazalara ve antikacılara ev sahipliği yapan şehirde mutlaka görmeniz gereken mağazalar şu şekilde:

  • Think Twice: şehirde iki ÅŸubeye sahip olan Think Twice, ikinci el eÅŸyaları uygun fiyata satın alabileceÄŸiniz her daim yenilenen bir maÄŸaza.
  • The Fallen Angels: nostalji arayanlar için antika ve vintage eÅŸyaların satıldığı bir dükkan. Jan Breydelstraat sokağında bulunuyor.

Ghent’te Konaklama

Åžehir belediyesi ve turizm ofisi, ÅŸehrin tanıtımlarında ÅŸehri “Ghent: Bir Gece Konaklamadan Daha Fazlası” olarak tanıtıyor.

Keşfettikçe daha fazla zenginliğini fark edeceğiniz şehirde, konaklama için tercih edebileceğiniz birçok alternatif seçenek bulunuyor.

Belçika’daki diÄŸer ÅŸehirlere göre daha uygun fiyatlara konaklayabileceÄŸiniz Ghent’te oteller, hosteller, pansiyonlar, ÅŸehir dışındaki lüks tatil evleri, tekne evleri ve çadırınızla kalabileceÄŸiniz kamp alanları bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız