Kategoriler Gündem

Türkiye’de Yabancı Dizi ve Film Sahnelerinin Çekildiği 20 Yer

Hakkımızın çoğu kez yendiği dünya sofrasında Türk’ün adını nerede görsek anlamsız bir mutluluk yaşadığımız aşikâr ama iş dizi ve film sektörüne gelince çekildiği bölgeye turist yağdırması çifte mutluluk yaşatıyor.

Ülkemizin her bir toprağı, dünyanın pek çok yerinden yapımcıları Türkiye’ye çekiyor.

Asın bayrakları, yabancı dizi ve sinema sektörüne çekim yeri olarak adını yazdırmış çekici Türkiye topraklarından bahsedeceğiz.

The Murder of the Orient Express (2017) – Sirkeci İstasyonu, İstanbul

Agatha Christie’nin ünlü romanından uyarlanan Doğu Ekspresinde Cinayet filminde Hercule Poirot isimli bir dedektifin İstanbul’dan Paris’e doğru giden bir trende işlenen cinayeti çözme süreci anlatılıyor.

Bu filmi biz Türkler için özel kılan şeylerden biri ise ilk istasyonun Sirkeci Garı olması.

Bu sayede Johnny Depp, Penélope Cruz gibi muhteşem oyuncuları da topraklarımıza getiren filmin ön gösterimi için de Sirkeci İstasyonu’nun seçilmesi filmin önemini katbekat artırdı.

Criminal Minds: Beyond Borders (2016) – Antalya

Sınırların Ötesi dizisinin 9. bölümünde Amerikalı Emma, Türk değişim öğrencisi Emir ile yaşadığı ilişkinin peşine düşüp Antalya’ya kadar onu görmeye geliyor ama esrarengiz bir şekilde kaybolmasının ardından geriye sadece anne ve babasına bıraktığı sesli mesaj kalıyor.

Bu hikâyeyi anlatan bölüm için Türkiye’ye taşınan dizi seti Antalya’yı seyircisiyle paylaşacak sahneler çekmiş.

Kültürümüzü tam olarak doğru ifade edemese de bakışları Türkiye’ye çevirmiş oldu.

Inferno (2016) – Sultanahmet, İstanbul

Dan Brown’un Robert Langdon serisinin dördüncü kitabından uyarlanan Cehennem’in İstanbul çekimleri için Tom Hanks, Audrey Tautou ve Jean Reno gibi birbirinden önemli ismi ağırladı Türkiye.

Kapalıçarşı, Beyazıt Meydanı, Ayasofya Camii ve Sultanahmet Meydanı’na olan ilgiyi de artıran filmin en hareketli sahnelerine de Yerebatan Sarnıcı ev sahipliği yaptı.

Dan Brown’un Robert Langdon serisini okuyanlar bu gururu daha önce yaşamışlardı. Tarihi Yarımada yazımızdan filmin çekildiği mekanlar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz!

Tyrant (2014) – İstanbul Boğazı-Sultanahmet Camii, İstanbul

Dizinin çekimlerini ülkemizin topraklarına taşıyan Tel Aviv’de yaşanan olaylar oldu. Apar topar İstanbul’a taşınan set, Sultanahmet Camii ve İstanbul Boğazı olmak üzere İstanbul’un çeşitleri yerlerinde çekimler yaptı.

Hayali bir ülke olan Abuddin’in sokakları olarak göreceklerinizin bir kısmı aslında İstanbul’a ait.

Ülkemizde çekim izni alamayan Homeland’in yapımcılarının Tyrant ile bu kez başarmış olması ilginç.

IMDB Puanı: 7,8

The Water Diviner (2014) – Kayaköy, Muğla

Son Umut ismiyle Türk izleyicisine sunulan filmin yönetmeni Russell Crowe’u Türkiye’ye getiren şeyin aslında bu film olduğu anlaşıldı filmin çekimleri başladığında.

Çünkü Çanakkale’de yer arayışında olan Crowe, İstanbul’daki çekimlerinde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii gibi tarihi yerleri kullanırken bazı sahneler için Muğla Kayaköy’ü seçti.

Russell Crowe’un canlandırdığı Joshua Connor’ın 1919 yılında savaşta kaybolan oğullarının peşinden Gelibolu’ya gelerek bir iz aramasıyla başlayan filmde Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz gibi ülkemizden ünlü isimler de yer alır.

IMDB Puanı: 7,0

Taken 2 (2012) – Balat-Kadıköy-Haydarpaşa, İstanbul

Taken (96 Saat) filminin devam filmi niteliğinde olan Taken 2, 2012 yapımı bir aksiyon filmi. Yönetmenliğini Oliver Megatun’un yaptığı filmde başrolleri paylaşan isimler, ilk filmde de yer alan oyuncular aslında. Eski CIA Ajanı olan Bryan Mills karakterini Liam Neeson canlandırırken, Mills’in kızı olan Kim rolünü ise Mahhie Grace üstlenmiş. Çete başının babası tarafından kaçırılan Mills’in karısı ise Lenore rolündeki Famke Janssen.

Taken 2 filminin konusu ilk filmle bağlantılı. İlk filmde Bryan Mills’in (Liam Neeson) kızını kaçıran ve bunun sonucunda Mills tarafından öldürülen çete başının babası intikam almak ister. Bu nedenle emekli CIA ajanı Mills’in bu seferde İstanbul’da tatil yapan karısını kaçırır. Bryan Mills, çetenin kızının peşinde olduklarını anlar ve kızının da yardımıyla ailesine zarar vermek isteyen kişileri teker teker bitirme yolunu seçer.

Taken 2’nin ilk filmi Taken (96 saat), beklenmedik bir şekilde gişede oldukça başarılı olunca ikinci film vizyona girdi. İlk filmde olduğu gibi Taken 2’nin de merkezinde kaçırılma olayı bulunuyor. İlk filmin başrolünde yer alan Mills karakterindeki Liam Neeson, ikinci filmde de seyircilerin karşısına çıkıyor. Yine aynı şekilde Mills’in kızı rolündeki Maggie Grace, ilk filmdeki pasif rolünden sıyrılıp devam filminde seyircinin karşısında daha aktif bir rolde çıkıyor. İlk filmde Mills’in eşini canlandıran Famke Janssen de ikinci filmin kadrosunda yer alan oyuncular arasında bulunuyor.

Taken 2 filmi, Mills’in karısının İstanbul’da kaçırılmasıyla birlikte İstanbul’a taşınır ve çoğu İstanbul’da geçer. Birçok aksiyon sahnesinin yer aldığı Taken 2 filmi için İstanbul’un pek çok yerinde çekimler gerçekleştirilmiştir. Filmin en önemli sahnelerinin çekimlerine ev sahipliği yapan yerler ise Balat, Kadıköy ve Haydarpaşa.

IMDb puanı: 6,3

The Reluctant Fundamentalist (2012), Ankara

Kapalı Çarşı’ya, Sultanahmet’e hayran Hollywood yapımcılarının elinden çıkma Zoraki Radikal filmi, aynı zamanda Ankara sokaklarına ışık tutuyor.

Yavaş yavaş daha fazla Türk toprağını görebildiğimiz filmlere eklenen Zoraki Radikal, Kate Hudson ile Haluk Bilginer’i aynı projede görebilmemiz açısından da çok önemli bir yere sahip.

Mohsin Hamid’in aynı adla yayımlanan romanından uyarlanan filmde Pakistanlı bir adamın yaşadığı Amerikan Rüyası krizinin neden olduğu olaylarla vazgeçişlerinin ve kaybedişlerinin yansıması görülüyor.

IMDB Puanı: 6,9

Skyfall (2012) – Kapalı Çarşı, İstanbul/Fethiye, Muğla /Adana

James Bond’u Kapalı Çarşı’da bir motor üzerinde görebileceğiniz filmde aynı zamanda Adana ve Fethiye’den sahneler göreceksiniz.

Bir tren sahnesiyle görünen Adana’yı ve ana karakter Bond’un bir tatlı huzur bulmaya gittiği Fethiye’yi de en az İstanbul kadar seven yapımcılar, serinin önceki filmlerinde de İstanbul’dan sahneler kullanmıştı.

Skyfall ile gündeme bomba gibi düşen filmden sonra Kapalı Çarşı’ya gelen zarar çok konuşuldu.

Oldukça eleştirilen Türkiye’yi Arap ülkesi gibi gösterme konusuna gelince İstanbul’u olduğu gibi gösterecekleri sözü verseler de başarılı olup olmadıkları tartışılır.

IMDB Puanı: 7,7

Argo | Operasyon: Argo (2012), Kapalıçarşı-Kabataş-Fatih-Karaköy-Sirkeci-Eminönü, İstanbul

4 Kasım 1979 günü İran Şah’ı devrildi. O günler de İran devriminin yaşandığı en yoğun günler olarak tarihe geçti.

İran’ın başkenti Tahran’da militanlar, Amerika Büyükelçilik Konsolosluğu’na girerek 52 personeli rehin alır. O kargaşa sırasında 6 çalışan, militanların elinden kaçmayı başararak Kanada büyükelçiliğine sığınırlar. Ancak hayatları halen tehlikede olan personeller her an yakalanabilir ya da öldürülebilirler.

CIA ajanı Tony Mendez, rehin alınan personelleri kurtarmak adına oldukça riskli bir plan hazırlar.

Yapımcılığını George Clooney’nin yapım şirketinin üstlendiği filmin başrolünde Ben Affleck yer alıyor. Filmin yönetmenliğini de yine Affleck üstlenmiş.

Argo filminde İran olarak gösterilen yerlerin çekimleri İstanbul’un çeşitli semtlerinde gerçekleştirildi. Bu çekimlerde Kapalıçarşı, Fatih, Kabataş, Sirkeci, Eminönü ve Karaköy yer aldı.

IMDb puanı: 7,7

Tinker Tailor Soldier Spy  – Köstebek (2011) – Karaköy, İstanbul

Bir casusluk filmi olan Tinker Tailor Soldier Spy filminin Türkçeleştirilmiş adıysa Köstebek.

Soğuk Savaş döneminde yaşananlar sonucunda Rus bir ajanın İngiliz Gizli İstihbarat Servisi’ne sızdığı düşünülüyor ve onun açığa çıkarılması için  servisin başında bulunan Control bir operasyon başlatıyor.

Ancak operasyon süreci istenilen bir şekilde gitmiyor ve Control ile operasyonda en büyük destekçisi olan Smiley’i görevine son veriliyor.

Görevinin sonlandırılmasının ardından Smiley bu işin peşini bırakmıyor ve gizli bir şekilde Rus ajanını araştırmaya devam ediyor.

Gary Oldman, Colin Firth ve Tom Hardy gibi isimlerin başrol oynadığı filmde diğer casus filmlerinde çok daha başka bir tat var. Dikkatli bir şekilde takip edilmesi gereken bu film her dakikasında insanı merak içerisinde bırakıyor.

Kaliteli bir yapım olan Tinker Tailor Soldier Spy İstanbul’da çekilen sahnelere de sahip. İstanbul Karaköy bölgesinde sahneleri olan filmin en can alıcı kısmı Irına ve İngiliz ajanın birbirine aşık oldukları yer olsa gerek. İstanbul’da başlayan bu aşk hikayesi filmi daha da çekici kılıyor.

Filmin geri kalan sahnelerinde ise İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanını görmeniz mümkün.

IMDb puanı: 7,1

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011) – Avanos-Ürgüp-Göreme, Nevşehir

Related Post

Kapadokya’yı Nicolas Cage ile buluşturan 2011 yılında görücüye çıkmış proje aslında 2007 yılında çıkan Hayalet Sürücü filminin devamı.

Johnny Blaze’in motoru üzerinde şeytana meydan okuduğu ve Hayalet Sürücü 2, İntikam Ateşi adıyla seyirciyle buluşan film, Marvel çizgi romanlarından alınan ilhamla yaratılmış.

Filmin yapım aşamasında Kapadokya’ya hayran kalan film ekibinin Denizli’deki Pamukkale Antik Tiyatro’da da çekim yapmasıyla çifte mutluluk yaşamış olduk.

IMDB Puanı: 4,3

The International (2009) – Sultanahmet, İstanbul

Haluk Bilginer’i de misafir eden Uluslararası, IBBC adlı bir bankanın yasadışı işlerini takip eden Interpol Ajanı Louis Salinger ile Amerikalı avukat Eleanor Whitman’ın bu dava süresince ülke ülke gezerken yollarının İstanbul’a düşmesiyle dikkatlerimizi çeken bir film olduğu gerçeği yadsınamaz.

Çekimler sırasında silahlı koşuşturmaya tepkisiz kalan Türklere şaşıran Clive Owens’ın bir röportajda söyledikleri epey manidar olsa da her gün orada başka bir film seti gören Kapalı Çarşı esnafı için bu durum oldukça olağandır aslında.

IMDB Puanı: 6,5

Hitman (2007) – Galata Kulesi, İstanbul

Aynı isimle satışa sunulan video oyun serisinden uyarlanan filmde, Timothy Olyphant’ın canlandırdığı Ajan 47, özel bir merkezde tetikçi olarak eğitilerek görevlere çıkıyor.

Çıktığı görevlerden birinde yolu İstanbul’a düşen karakterin kaldığı otelden Galata Kulesi’nde yediği yemeğe kadar pür dikkat izleyeceğiniz sahneleri var bu filmin.

Hitman filmindeki sahneden hareketle oyuna yeltenecek olanlara küçük bir sürpriz bozan: oyunda İstanbul yok.

IMDB Puanı: 6,3

L’empire des loups | The Empire of the Wolves (2005) – Uçhisar, Kapadokya, Nevşehir

Kurtlar İmparatorluğu da kitaptan uyarlama bir film olarak karşımıza çıksa da Kapadokya’dan sahneleriyle Türk halkının ilgisini çekmeyi başardı.

Jean Reno’yu dedektif Paul Nerteaux kılığında Türk mafyasının peşinde görmek Türklere bayrak astırdı.

Jean-Christophe Grangé’nin yazdığı kitapta Türklerle ilgili verilen önemli detayların iyi yansıtılması üzerine film epey alkış toplamış zamanında.

IMDB Puanı: 5,9

Politiki Kouzina | A Touch of Spice (2003), İstanbul

Gösterildiği yılda düzenlenen Selanik Film Festivali’nde ödülleri toplayan Bir Tutam Baharat filmi, Tamer Karadağlı ve Başak Köklükaya gibi ünlü Türk oyuncularını ağırlayarak bizi gururlandırdığı gibi çekimlerin bir kısmı İstanbul’un güzel sokaklarında çekilmiştir.

Üstelik yönetmen Tassos Boulmetis de İstanbul doğumlu olduğundan şehri gerçekçi tanıtabilen bir filme imza atmış oluyor.

Türk topraklarından sürülen Rum bir ailenin İstanbul’un mutfağına olan özlemini anlatan filmin orijinal adının anlamı da Şehrin Mutfağı aslında.

IMDB Puanı: 7,5

Te Wu Mi Cheng | The Accidental Spy (2001) – Topkapı-Sultanahmet, İstanbul

Bayıla bayıla senelerce Jackie Chan filmi izleyen Türklerin beklediği film 2001 yılında Altın Yumruk İstanbul’da adıyla vizyona girdi.

Değişik bir gururla buluşturan filmin biricik Jackie Chan’ini bu kez Türk yapımı binalarda atlayıp zıplarken görebildik.

Jackie Chan’i hamamda peştamalla keselenme sahnesi ve Kapalı Çarşı’da şaşkın bakışlar altında çıplak bir şekilde koşarken giyinme çabası filmin yüksek güldürü unsuru olsa da yıllardır aileden biri gibi gördüğümüz Jackie Chan’i Türk halkına daha da yakınlaştırmış oldu.

IMDB Puanı: 5,9

The World is not Enough (1999) – Dolmabahçe Sarayı-İstanbul Boğazı-Kız Kulesi, İstanbul

James Bond serisinin 19. filmi olan The World Is Not Enough’un (Dünya Yetmez) yönetmenliğini Michael Apted üstleniyor. 1999 yapımı filmde James Bond karakterini canlandıran isimse Pierce Brosnan.

Robert King adındaki petrol zengini bir adam, uluslararası bir teröristin düzenlediği suikast sonucunda hayatını kaybeder. King’i öldüren terörist Renard adında, dünyayı ele geçirme planları yapan çılgın bir teröristtir.

Petrol zengini Roberk King, M16 örgütü tarafından öldürülmüştür ve onun büyüleyici kızı Elektra (Sophie Marceau) da tehlike altındadır.

James Bond da Elektra’yı korumakla görevlendirilir. King’in kızını korumak ve çılgın terörist Renard’ı durdurmak için Bond, Kazakistan ve Azerbaycan’a yolculuk yapar.

Bu sırada James Bond, Dr. Christmas Jones’la da iş birliği içindedir. Fakat kahramanımız İstanbul Boğazı’nın serin sularının derinliklerinde seyreden nükleer bir denizaltıda ölüm kalım mücadelesi verirken, bir yandan da ‘M’yi kurtarmak durumundadır.

The World is not Enough filminin bir bölümü İstanbul’da geçmektedir. Filmin yönetmeni Azerbaycan görüntüsü elde etmek için Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış. Bunun yanı sıra James Bond’un ölümle burun buruna geldiği nükleer denizaltı çekimleri de yine İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirildi. Filmin bazı bölümlerinde de Kız Kulesi manzarası seyircilere güzel bir görsel sunuyor.

IMDb puanı: 6,4

The Girl on the Bridge (1999) – Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, İstanbul

1999 yılında vizyona giren The Girl on the Bridge (Köprüdeki Kız) Fransız yapımı dram filmi. Filmin başrollerinde Adele karakterine hayat veren Vanessa Paradis ve Gabor karakterini canlandıran Daniel Auteuil yer alıyor. The Girl on the Bridge, Serge Frydman tarafından kaleme alınmış harika bir film. Yönetmen koltuğunda ise Fransız yönetmen Patrice Leconte yer alıyor.

Seine Nehri üzerinde bir köprüden sarkmakta olan Adele’in gözlerinden acı okunmaktadır. Nereden geldiği bilinmeyen bir adam, Adele’e karşı tarifsiz bir yakınlık hisseder. Bıçak atıcılığıyla ilgilenen bu adam Gabor’dur ve yeni şovu için canlı bir hedef aramaktadır. Hayatla ilgili hiçbir beklentisi olmayan Adele, Gabor’un teklifini kabul eder.

Fransız yapımı The Girl on the Bridge filminin büyük bir çoğunluğu Fransa’da geçiyor. Ancak filmin son sahnesi İstanbul’da çekildi. Final sahnesi için yönetmen Patrice Leconte, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü tercih etmiş. Adele karakterini canlandıran Vanessa Paradis, köprünün üzerine çıkmış ve intihar etmeyi düşünmektedir. Kendisini uzaktan gören Gabor (Daniel Auteuil), Adele’i intihardan vazgeçirmek için yanına gider ve hayatını kurtarır.

IMDb puanı: 7,6

From Russia With Love (1963) – Kapalı Çarşı-Mısır Çarşısı-Yerebatan Sarnıcı-Haliç-Pendik-Ayasofya-Topkapı Sarayı-İstanbul Boğazı-Sultanahmet Meydanı, İstanbul

İngiliz yapımı From Russia With Love, 1963 yılında çekilen Bond filmleri serisinin ikinci filmi. Sean Connery, ilk filmde olduğu gibi yine James Bond rolünü üstleniyor. Filmde Daniele Bianchi Tatiana Romanova rolüne hayat verirken, Pedro Armendaris ise Ali Kerim Bey karakterini canlandırıyor. Ian Fleming’in romanında uyarlanan film Berkely Mather ve Richard Maibaum tarafından senaryolaştırılmış. Yönetmen koltuğunda ise ilk James Bond filmi olan Dr. No’nun da yönetmenliğini üstlenmiş olan Terrance Young yer alıyor.

İngiliz Gizli Servisi, Rusların elinde bulunan Lektor şifreleme makinesini almak için James Bond’u görevlendirir ve İstanbul’a gönderir. Bond’u asıl bekleyen tehlike ise ezeli düşmanı Spectre’nin kendisine kurduğu tuzaktır. Ernst Stavro Blofeld Spectre’nin en önemli adamıdır ve Bond’u tuzağı düşürmenin yollarını arar. Blofield’in hedefi, İngilizlerle Rusları birbirine düşürüp, Lektor şifreleme makinasını Ruslara satarak para kazanmanın yanı sıra, Dr No.’nun ölümünün intikamını almak için Bond’u öldürmektir.

From Russia With Love (Rusya’dan Sevgilerle) filminin büyük çoğunluğu İstanbul’da geçiyor.

Özellikle Ayasofya’nın tarihinin anlatıldığı, 1960 yılının İstanbul’unu seyirciye sunan bir başyapıt. Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’nın geniş yer bulduğu filmde Türk oyuncular da yer alıyor.

Filmde Hasan Ceylan Foreign Ajant, Nusret Ataer Mehmet ve Bedri Çavuşoğlu da polis rolünü üstleniyor.

IMDb puanı: 7,5

L’Immortelle – Ölümsüz Kadın (1963) – İstanbul

Ölümsüz Kadın olarak isimlendirilen bu film izleyenleri uzun bir süre etkisi altında bırakıyor. Alain Robbe – Grillet’in kaleminden çıkan L’Immortelle filminde her şey bir gizem ile başlıyor denebilir.

Nereden geldiği ve nereye gittiği bilinmeyen bir adam, kimliğine kadar belirsiz bir hayatın içerisinde bu filmde.

Fransız kökenli bu adam yanında bulunan bir kadınla birlikte İstanbul’un sokaklarını adım adım geziyor, birbirinden güzel mekanlarda bulunuyor.

Dönemin İstanbul’unu gözler önüne seren filmin içerisinde yer alan vapur sahneleri denizin güzelliğini gözler önüne seriyor.

İsimsiz adam ve kadının İstanbul sokaklarında yaptıkları gezi ne yazık ki uzun sürmüyor. Kadının kaybolmasıyla hareketlenmeye başlayan filmde adam kadını aramak için İstanbul’u karış karış dolaşıyor.

İsimsiz kadın ile İstanbul Boğazı’ndan camilerine kadar uzanan bir gezi yapan adam kadının kaybolmasının ardından onu aramak için gezinin mekanlarını değiştiriyor.

Ferah ve güneşli İstanbul sokaklarının yerini kadının kaybolmasının ardından dar ve karışık yollar alıyor. Birbirinden eski binalar adamın içine çöken kasveti anlatmaya yetiyor.

İstanbul’un benzersiz atmosferini oldukça başarılı bir şekilde içerisinde taşıyan filmin oyuncu kadrosu içerisinde Vahi Öz, Sezer Sezin gibi ismini duyurmuşlar kişiler de var.

IMDb puanı: 7,4

Paylaş
Ezgi Opan

Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️