Kategoriler Gündem

Adım Adım İnternetten Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Kendinize ait bir aracınızın olması ister uzun süreli olsun ister kısa süreli olsun, seyahatlerde ek bir konfor sağlıyor. Özellikle aile ve arkadaşlar gibi kalabalık bir grupla çıkılan seyahatlerde bir araca sahip olmak hem eğlenebileceğiniz hem de oldukça özgür olabileceğiniz bir seyahat imkanı sağlıyor.

Yolculuğu gidilen yere ulaşmak için geçirilen süre yerine başlı başına keyifli bir zaman dilimi olarak bakıyorsanız araç kiralama sizin için ideal bir seçenek. Ancak şu ana dek araç kiralamadıysanız veya doğru bilinen yanlışlar yüzünden araç kiralamaya mesafeliyseniz sizin için hazırladığımız internetten araç kiralama rehberi ile süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İnternetten Araç Kiralarken Gerekli Belgeler

 İnternetten araç kiralamak oldukça kolay olsa da kiralama öncesinde hazır bulundurmanız gereken birkaç belge bulunuyor. Bu belgeler şöyle sıralanabilir;

1 – Ehliyet

Araç kiralamada ihtiyacınız olan ilk belgelerin başında ehliyet geliyor. Güncel bir ehliyetiniz yoksa araç kiralamanız mümkün değil. Bu yüzden yasalarda belirtilen özelliklere sahip bir ehliyetinizin bulunması araç kiralamanın olmazsa olmaz belgeleri arasında yer alıyor.

2 – Nüfus Cüzdanı

 Aracı sadece siz kiralıyorsanız sizin nüfus cüzdanınız yeterlidir. Ancak aracı birden fazla kişi kullanacaksa diğerlerinin de nüfus cüzdanını firmaya ibraz etmesi gerekiyor.

3 – Kredi Kartı

İnternetten araç kiralamak için mutlaka yeterli limite sahip kredi kartınızın bulunması gerekiyor. Kredi kartı ile internet üzerinden kiralama için kartın online alışveriş izninin bulunması gerekiyor.

Ayrıca bazı firmalar kredi kartınıza provizyon işlemi uygular. Bu yüzden kartınızdan görmüş olduğunuz fiyattan daha fazla çekilmesi normaldir. Bu üst tutar daha sonra kredi kartınıza geri yatırılıyor.

İnternetten Araç Kiralarken Kasko Yaptırmalı Mıyım?

Araç kiralamada en sık sorulan soruların başında araç kaskosu geliyor. Araç kiralarken hem firmanın hem de sizin yasal açıdan güvenli bir zeminde bulunmanızı sağlıyor. Rent A Car kaskosu, bizzat araç kiralama firması tarafından hazırlanır ve tarafınıza sunulur.

Rent A Car kaskosu, hali hazırda bulunan trafik sigortasından farklıdır. Bu kasko temel olarak olası birçok farklı türdeki olumsuzluğu kapsar. Kapsadığı kasko durumları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kaza
  • Yangın
  • Doğal Afetler
  • Terör

Rent a Car kaskosu hem şirket özelinde hem de bireysel olarak yapılabilmektedir. Hem gerçek hem de tüzel kişiler için rent a car kaskosu, araç kiralamanız durumunda olası sorunlar karşısında güvende kalırsınız.

Online Araç Kiralama Yaparken Hangi Adımlara Dikkat Etmelisiniz?

 Araç kiralamanın güvenli ve hızlı yolu olan internetten araç kiralama, takip edeceğiniz bazı yönergeler ile kısa sürede tamamlanabiliyor. Uzun veya kısa dönem fark etmeksizin internetten araç kiralayabiliyorsunuz.

1 – Kaç Gün Araç Kiralayacaksınız?

 Araç kiralama için giriş yaptığınız internet sayfasından aracınızı kiralayacağınız tarihleri seçmeniz gerekiyor. Bu yüzden araca kaç gün ihtiyacınız olacağını kesin bir şekilde belirlemeniz hem gereğinden fazla ödeme yapmanızı engelliyor.

2 – Havalimanından Araç Kiralama

Tarih seçimini yaptıktan sonra lokasyon seçimi yapmanız da gerekiyor. İnternetten araç kiralamada havalimanı seçeneği öne çıkıyor. İnternet üzerinden araç kiralarken ilgili noktaya uçakla ulaşım sağlıyorsanız internet sayfasındaki ilgili alana PNR (uçuş kodunuzu) yazarak kiralama yaptığınız firmayı uçuşunuz hakkında bilgilendirebilirsiniz. Böylece siz havalimanına vardığınızda firma, aracınızı sizin için hazır hale getirip bekletecektir.

3 – Bütçenize Uygun Sıralama Yapın

İnternetten araç kiralama yaparken ihtiyacınıza ve bütçenize uygun bir sıralama yapabilirsiniz. Böylece sizin için hesaplı ve uygun aracı kiralayabilirsiniz. Hatta bazı firmalar SUV ve elektrikli araç modellerini de size sunuyor.

4 – Ödeme Adımı

Tarih ve araç seçimini tamamladıktan sonra sırada ödeme bilgilerinizin girişini yapmak kalıyor. Ancak ödeme bilgilerinizin girişini yapmadan önce araç kiralama firmasının talep etmiş olduğu ehliyet yeterliliği ve yaş sınırlaması gibi detayları mutlaka gözden geçiriniz. Her firmanın ehliyet ve yaş skalası farklılık gösterebiliyor.

Related Post

5 – Yeterli Limitiniz Olduğundan Emin Olun

Firmanın sunmuş olduğu taahhütleri yerine getirebiliyorsanız kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz. Ödemeyi yapmadan önce kredi kartınızı internet alışverişine açınız. Ayrıca yeterli limitiniz olduğundan da emin olunuz.

Online Araç Kiralama İşleminden Sonra Süreç Nasıl İlerliyor?

Aracınızı seçip online kiralama yaptıktan sonra da dikkat etmeniz gereken bazı detaylar mevcut. Bu detaylar siz seyahat edeceğiniz noktaya varış yaptıktan sonra başlıyor. Havalimanına iniş yaptıktan sonra firma yetkilisi size aracınızı teslim eder.

Kiraladığınız aracı teslim alırken mutlaka iç ve dış donanım kontrollerini yapmanız gerekiyor. Gördüğünüz olası bir arızayı veya eksikliği mutlaka fotoğraf çekerek belgeleyeniz veya firma yetkilisi sizinleyse durumu onlara aktarın.

Aracınızı kontrol ettikten sonra firmaya belgelerinizi sunmanız gerekiyor. Belgeleriniz incelendikten sonra aracınızı teslim alabiliyorsunuz. Eğer aracınızı havalimanı yerine firmanın gittiğiniz şehirdeki şubelelerinden birinden teslim almayı tercih ediyorsanız drop ücreti denilen getirme ücretini ödeyerek aracınızı size en yakın konumdan alabilirsiniz.

Araç Kiralarken Depozito Ödemek Zorunlu Mudur?

Araç kiralamaya ilk defa adım atacaklar için depozito konusu ilk bakışta kafa karıştırıcı olabiliyor. Depozito temel olarak aracı kiralamanız durumunda olası hasarın karşılanabilmesi için alınıyor. Elbette araç kaskosu birçok kaza durumunu içerse de sürücü kaynaklı kazalar kapsam dışı kalabiliyor. Bu yüzden depozito ile araç kiralama firması olası hasarlar için teminata sahip oluyor.

Trafik cezaları da araç kiralama firmalarının depozito talep etmesinin bir diğer nedeni. Sürücü kaynaklı trafik cezaları çoğu zaman plakaya tanımlanıyor, bu yüzden depozito olası bir cezanın ödenmesinde firma tarafından kullanılıyor.

Araç kiralamada depozito hesaplaması yapılırken belirli bir ölçü bulunsa da depozito ücreti firmadan firmaya farklılık gösterebiliyor. Ayrıca aracın türü, süre ve gideceğiniz güzergah sizden talep edilecek depozito ücretini doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Aracınızı kiraladıktan sonra depozito ücreti kredi kartınızdan çekilir. Aracı herhangi bir sorun olmadan teslim etmeniz durumunda depozito bir ila üç hafta arasında değişen süre içinde kartınıza geri yatırılır.

Araç Kiralamada Findeks Notu Önemli mi? Findeks Notunuz Kaç Olmalı?

Araç kiralamak online şekilde kısa sürede tamamlansa da sizden beklenen bazı yeterlilikler mevcut. Bu yeterliliklerin başında ise kredi notunuzu gösteren findeks notu geliyor. Kredi yeterliliğini belirten findeks notu, araç kiralama yapan firmaların müşterisine aracı kiralayabilmesi için bir yeterlilik olarak öne çıkıyor.

 Findeks notu için belirlenen not aralığı 1500-1900 arasında olmalıdır. Ancak her araç kiralama markası findeks notunu araç kiralama için zorunlu kabul etmiyor. Kredi notunuzu araç kiralayabilme seviyesinde tutmak için ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmayı ihmal etmeyin.

Kiraladığınız Aracı Teslim Ederken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Aracınızı kullandıktan sonra ilgili noktaya bırakmanız gerekiyor. Ancak aracınızı teslim etmeden önce dikkat etmeniz gereken bir takım püf noktalar yer alıyor.

1 – Teslim Tarihi

İlk olarak aracınızı kiralama esnasında belirlediğiniz tarih ve saate riayet ederek teslim ediniz. Araç kiralamada teslim tarihi kadar saati de önemlidir.

2 – Benzin Deposu

 Araç tesliminde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da deponun doldurulmasıyla alakalıdır. Araç size depo dolu bir şekilde teslim edilmişse sizin de depoyu tam dolu şekilde teslim etmeniz bekleniyor. Bu yüzden aracı teslim noktasına ulaştırmadan hemen önce yakıt almanız gerekiyor.

3 – Fotoğraf Çekmeyi Unutmayın

Aracınızı belirlenen yere park ettikten sonra veya firma yetkilisine teslim ettikten sonra mutlaka fotoğraf çekiniz. Olası bir sorunda çekilen fotoğraflar sizin için bir güvence niteliğine sahip.

4 – Kişisel Eşyalarınızı Bırakmayın

Aracınızda özel eşyalarınızı bırakmayınız. Özellikle günlük kiralamalarda sizden sonra aracı bir başkası muhtemelen kullanacaktır. Bu yüzden eşyalarınız kaybolabilir.

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu