Elon Musk’ın Tesla projesini tanıttığı günden beri elektrikli otomobillerin ulaşım anlayışımızı kökünden değiştireceği belliydi. Peki bir elektrikli otomobil tam olarak nedir ve nasıl çalışır? Bir elektrikli otomobil kısaca kendisine güç sağlayan bir elektrik motoruyla çalışan otomatik bir araçtır.
Tam elektrikli bir otomobil benzinli veya dizel motorla çalışamaz. Bir elektrikli aracı sürüş moduna getirdiğinizde araç tıpkı otomatik bir araç gibi hızlanır. Bununla birlikte ne elektrikli araçlarda ne de hibrit otomobillerde vites bulunmaz. Her iki araç türü de tam otomatiktir.
Bir elektrikli araçta gaz pedalına basıldığında güç aküden elektrik motoruna aktarılır. Motora güç verilmesiyle birlikte silindirler tekerlekleri döndürmeye başlar. Frene basmanızla birlikte ise araç yavaşlar ve motor güç üreten bir alternatör şeklinde çalışmaya başlar. Bu esnada üretilen güç daha sonra bataryaya geri gönderilir.
Bir elektrikli aracı veya hibrit aracı evde fişe takarak şarj edebilmek mümkündür. Bununla birlikte seyahat esnasında da aracınızı birçok noktada bulunan halka açık şarj noktalarında şarj edebilirsiniz. Haydi şimdi dünyanın en iyi elektrikli otomobil modellerini daha yakından inceleyelim.
İçindekiler
Taycan, Porsche’nin elektrikli araç stratejisindeki ikinci adımı. Cross Turismo ise Taycan’ın crossover versiyonu. Taycan ile doğal olarak çok fazla benzer özelliğe sahip. Ancak bu modele ekstra yerden yükseklik eklenmiş ve aracın gövde kaplaması da bulunmuyor.
Mekanik açıdan bakıldığı zaman Cross Turismo’nun Taycan ile büyük ölçüde aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu modeli Taycan’ın çok yönlü bir versiyonu olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.
Tesla Model 3, arkadan ve dört tekerlekten çekişli versiyonları bulunan bir elektrikli otomobil. Beş kişilik kapasiteye sahip olan bu aracın içinde bir dokunmatik ekran da bulunuyor. Model tamamen elektrikle çalışıyor. Bu bakımdan 21. yüzyılın şimdiye kadar geliştirilmiş en önemli elektrikli otomobili olduğunu söyleyebiliriz.
Model 3, Tesla’nın uzun zamandır beklenen giriş seviyesi elektrikli otomobilidir ve fiyatı orta gelir grubuna hitap ediyor. Araç BMW 3 Serisi, Audi A4 ve Mercedes C-Serisi’nin en beğenilen yönlerinin harmanlanması ile tasarlanmıştır ve Tesla’nın şimdiye kadarki fenomen otomobilidir.
Ioniq 5, Hyundai’nin tam elektrikli yeni model otomobilidir. Giriş seviyesi bir elektrikli otomobil olan Ioniq 5 de orta gelir grubuna hitap ediyor.
Aracın en dikkat çeken özelliği 58 kWh pille çalışan 168 bhp’lik arka motoru. Bu motorla tek seferde 238 millik yol alabilirsiniz. Ayrıca 73 kWh pil seçeneği ile menzili 298 mile çıkartabilmeniz de mümkün.
Listemizin ilk sırasında bahsetmiş olduğumuz Porsche Taycan’a çok benzer bir elektrikli otomobil olan e-Tron GT, Audi’nin ilk elektrikli SUV’u. Taycan’ın sahip olduğu teknolojik özelliklerin birçoğunu bünyesinde barındıran e-Tron biraz daha keskin bir görünüme sahip.
Audi e-Tron, dört çekiş özelliğini sağlayabilmek için biri önde diğeri de arkada olmak üzere toplam iki motora sahip. Her iki motorun 93 kWh bataryası bulunuyor. Araç aynı zamanda daha yüksek hızlarda verimliliği artırabilmek adına arka aksta iki vitesli bir şanzımana da sahip.
Bu araç Honda’nın piyasaya sürdüğü tamamen elektrikle çalışan ilk otomobili. Honda aslında 1997’de Ev modeli ile toplam 350 adet elektrikli otomobil üretmişti. Ancak bu proje beklenen başarıyı yakalayamadı. Aradan geçen yıllar Honda’nın elektrikli araç teknolojisinde vardığı noktayı net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Sadece 137 millik bir menzile sahip olan Honda E daha çok şehir içi kullanım için geliştirilmiş bir otomobildir diyebiliriz. Ancak yedek bir pille şehirler arası seyahat için de uygun hale getirilebilir. Aracın bir model üstü olan Honda E Advance ise daha iyi bir motora ve daha uzun bir menzile sahip.
Tam iki buçuk tonluk devasa bir SUV modeli olan BMW iX, şirketin elektrikli araç sektöründeki amiral gemisi. Aracın yeni işletim sistemini öğrenmesi biraz zaman alıyor. Otomobil sürtünmeyi azaltan bir aerodinamik pakete sahip. Aracın içerisinde ise diğer BMW modellerinin hiçbirisinde bulunmayan donanımlar mevcut. BMW iX’in iç kısmı bir otomobilden ziyade bir dinlenme salonunu çağrıştırıyor.
BMW iX iki versiyona sahip bir elektrikli otomobil modeli. Bunların her ikisi de çift motora sahip dört çekişli araçlar. xDrive 40 modeli 257 mil menzil için 71 kWh kullanılabilir kapasiteye sahip bir batarya ile çalışıyor. xDrive 50 ise standart boyutlardaki 21 inçlik tekerlekler üzerinde hareket ediyor ve tek seferde 380 mil kat edebiliyor. Bu versiyonun 105 kWh güce sahip bir bataryası bulunuyor.
BMW iX hassas bir direksiyona sahip. Aynı zamanda pürüzsüz bir hızlanma ve ağırlığını dengeli bir şekilde yönetebilme olanağı vadediyor. Aracın spor modu da mevcut. BMW iX’i yüksek hızlarda bile konfor ve sessizlikten ödün vermeyen bir araç olarak tanımlayabiliriz.
Skoda Enyaq beş koltuklu bir elektrikli SUV. Enyaq iV, Volkswagen ID.4 ile aynı platformu kullanıyor ve Audi Q4 e-Tron ile aynı teknolojilere sahip. Modelin 60, 80 ve 80x olmak üzere üç versiyonu bulunuyor. Enyaq iV 60 versiyonu 58 kWh bataryaya sahip. Bu versiyona kıyasla daha pahalı olan iV 80 ise 77 kWh bataryaya sahip.
Adında x bulunmayan 60 ve 80 versiyonları tek motorlu ve arkadan itişli otomobiller. 80x ise daha yüksek motor gücü bulunan çift motorlu bir düzeneğe ve dört tekerlekten çekişe sahip.
Kısacası bütçeniz elveriyorsa 255 ile 336 millik menzillere sahip olan iV 80x alabileceğiniz en iyi elektrikli araç modellerinden.
Model Y, Tesla’nın dördüncü dört kapılı elektrikli otomobili. Tesla Model Y’nin parçalarının %75’i Model 3 ile aynı. Model 3’le aralarındaki en büyük fark ise Model Y’nin biraz daha uzun olması. Aracın 15 inçlik dokunmatik ekran ara yüzü de Model 3’ten gelen donanımlardan birisi.
Model Y aynı zamanda yuvarlak bir direksiyon simidine sahip. Tesla Model Y, uzun menzilli çift motor özelliğinde bir araç ve gücünü tek seferde 531 millik yol kat edebilen 75 kWh’lik lityum-iyon pillerden alıyor. Model Y Performance versiyonu ise 319 millik bir menzile sahip. Buna karşın motor gücü 434 bhp’den 563 bhp’ye yükseliyor.
Mustang E-Mach, Ford’un ilk tam teşekküllü elektrikli aracı. Bu yüzden Ford için çok önemli bir model. Mach-E’nin en dikkat çeken özelliği ise yepyeni bir platform üzerine inşa edilmiş olması. Aracın standart aralığı 75 kWh.
Ayrıca genişletilmiş menzile sahip versiyonu ise 98 kWh’lik pile sahip. Yine tek motorlu versiyonu arkadan çekişli. Biri önde diğeri arkada olmak üzere çift motorlu versiyonu ise dört tekerlekten çekiş sağlayan bir düzene sahip. Mach-E’nin menzili 372 mil. Bu özelliği onu piyasadaki en uzun menzilli elektrikli otomobillerden birisi kılıyor.
Giriş seviyesi bir otomobil olduğundan iki tondan biraz daha hafif ve 265 beygir gücünde bir motora sahip. Ford Mustang Mach-E’nin 0 km/s’den 100 km/s hıza 3,7 saniye içerisinde çıkabilen en güçlü GT versiyonu ise 480 beygir gücüne sahip. Ford Mustang Mach-E hızlı şarj olabilme özelliği ile de dikkat çekiyor.
*obilet yazarları, en iyi elektrikli araçları arayan okuyuculara bazı seçenekler sunarak çözüm sağlamaya çalışmaktadır. Listede yer alan araçlar, obilet yazarlarının okuyucular için derlediği bazı seçeneklerden oluşmaktadır.