Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van, ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Van Gölü aynı zaman dünyanın en büyük sodalı gölü olarak karşımıza çıkıyor.
Van kedisinin anavatanı olan şehirde hem tarihi hem de doğal güzellikler insanı büyülüyor. Yıllar boyu Urartulara başkentlik yapmış olan Van’da (Tuşpa) görülmeye değer tarihi yerler arasında Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Akdamar Kilisesi ve Van Müzesi yer alır. Urartular tarafından yaptırılan Van Kalesi, tüm Tuşpa şehrini gören bir konumdaki sarp bir kayalık üzerinde bulunuyor. Van Kalesi’nin güneyinde konumlanan Eski Van Şehrinde, yeni kazı çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında Ulu Cami, Kızıl Minare, Abbasağa Camisi, Hüsrev Paşa Hanı, Çifte Hamam, Miri Ambarı, iki kilise ve sarnıcın restore edilmesi planlanıyor.
Van’da görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında Van Gölü, Erçek Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, Müküs Çayı ve Van Peri Bacaları (Vanadokya) yer almaktadır.
Doğu’nun incisi olarak adlandırılan Van hakkındaki bilgileri sizinle paylaşalım. Bu şekilde sizler de güzeller güzeli Van’a nasıl gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Van Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat – Van Bölümü’nde bulunuyor.
Van ilinde 13 adet ilçe bulunuyor. Bu ilçeler Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Gevaş, Gürpınar, Erciş, Edremit, İpekyolu, Tuşba, Saray, Muradiye ve Özalp olarak adlandırılmış.
Van Gölü kapalı havzasında konumlanan Van’ın kuzeyinde Ağrı, batısında Bitlis, güneyinde Hakkâri ve doğusunda İran bulunuyor. Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 1726 metre.
Van ülkemizin en kalabalık on dokuzuncu şehri olarak karşımıza çıkıyor. Şehir Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık ili. Van’ın nüfusu 2021 yılı sonu itibariyle 1 milyon 141 bin 15 kişi olarak kayıtlara geçmiş.
Van’a kara yolu, hava yolu ve demir yolu aracılığıyla gidebilirsiniz. Şehre nasıl ulaşabileceğinizin detaylarını anlatalım.
Van’a özel araçla ulaşım için Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu şehirleri üzerinden yolculuk yapılıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden Van’a kara yolu ile ulaşmak biraz uzun sürüyor. Bu sebeple çevre illerde yaşayanlar Van’a gitmek için özel araç seçeneğini daha fazla tercih ediyor.
Ankara ile Van arasında 1250 kilometre mesafe bulunuyor. Ankara’dan özel arabayla yola çıkanlar Kırşehir, Kayseri, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis ve Tatvan rotasını kullanabilirler. Ankara – Van arası yolculuk ortalama 14 saat sürüyor.
İstanbul, Van iline ortalama 1602 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İstanbul’dan özel araçları ile Van’a gitmek isteyenler Ankara, Yozgat, Sivas, Elazığ, Bingöl, Muş ve Tatvan üzerinden şehre ulaşıyorlar. İstanbul – Van arası araba yolculuğu yaklaşık olarak 20 saatte tamamlanıyor.
İzmir – Van arasında 1777 kilometre bulunuyor. İzmir’den özel araçları ile Van’a gitmek isteyenler, E90 ücretli yolunu veya D300 ücretsiz yolunu kullanabilirler. Bu yolculuk ortalama 20 saatte tamamlanıyor.
Türkiye’nin her yerinden Van’a giden otobüsler bulabilirsiniz. Uygun fiyatlı otobüs biletleri için obilet.com internet adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
Ankara ile Van arasında Özerciş Seyahat, Van Gölü, Özlem Van Tur, Yeni Erciş İtimat, Öz Erciş Seyahat, Best Van, Van Kalesi, Yeşil Erciş Seyahat, Kamil Koç ve Metro otobüs firmaları hizmet veriyor. Ankara – Van arası otobüs yolculuğu ortalama 19 saat sürerken otobüs bileti 600 TL’den satışa sunuluyor.
İstanbul’dan Van’a otobüs hizmeti veren firmalar Ankara’dakiler ile benzerlik gösteriyor. İstanbul – Van arası otobüs yolculuğu 1 gün sürüyor. Otobüs bileti fiyatı ise 2000 TL.
İzmir ile Van arasında Van Gölü, Öz Erciş Seyahat, Best Van ve Kamil Koç otobüs firmaları sefer yapıyor. İzmir – Van otobüs yolculuğu ortalama 27 saat sürerken otobüs bileti 2200 TL’ye satılıyor.
Van Ferit Melen Havalimanı, il merkezine 8 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 2011 yılında uluslararası ulaşıma açılan havalimanından şehir merkezine otobüs, minibüs veya taksi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Van Ferit Melen Havalimanı’na Anadolu Jet firmasının direkt uçuşları bulunuyor. Ankara – Van uçuşu 1 saat 35 dakika sürüyor.
İstanbul ile Van arasında Anadolu Jet, Pegasus ve Türk Hava yolları firmasının uçuşları mevcut. Anadolu Jet ve Pegasus havayollarının uçuşları Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden gerçekleştiriliyor. Türk Hava Yolları ise uçuşlarını İstanbul Havalimanı’ndan yapıyor. İstanbul – Van uçuşu 2 saatte tamamlanıyor.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Van Ferit Melen Havalimanı’na Sun Express firmasının direkt uçuşları bulunuyor. İzmir – Van uçuşu 2 saat 10 dakika sürüyor.
Van Gölü Ekspresi ile Ankara’dan Bitlis’in Tatvan ilçesine gidebilirsiniz. Tatvan ile Van il merkezi arasında 137 kilometre bulunuyor. Tatvan’dan Van’a gitmek için otobüs veya feribot kullanabilirsiniz. Tatvan ile Van arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 2 saat sürüyor. Van’a sefer yapan feribotların belirli bir saati yok, dolmuş usulü ile çalışıyorlar. Van’a feribot ile gitmek yaklaşık olarak 4 buçuk saat sürüyor.
Van Gölü Ekspresi Ankara – Tatvan – Ankara arasında haftanın 2 günü sefer yapıyor. Tren Ankara’dan salı ve pazar günleri, Tatvan’dan ise salı ve perşembe günleri hareket ediyor. Van Gölü Ekspresi, Ankara – Kayseri – Sivas – Malatya – Elazığ – Tatvan rotasında çalışıyor. Van Gölü Ekspresi pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşuyor. )
Ankara – Tatvan Van Gölü Ekspresi ile Ankara’dan tren ile Tatvan’a gitmek 25 saat 17 dakika sürüyor.
Van bölgenin en kalabalık şehri olduğu için şehir içi ulaşım ağı gelişmiş durumda. Van’da yer alan toplu ulaşım araçları arasında belediye otobüsü, minibüs ve özel halk otobüsleri bulunuyor.
Van’da belediye otobüslerine binebilmek için Belvan Kart sahibi olmanız gerekiyor. Belvan Kart ile ilgili gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Van içerisinde hizmet veren belediye otobüslerinin hareket saatleri ve güzergâh bilgilerine Van Belediyesi internet sayfasından erişebilirsiniz.
Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 2024 yılında geçerli olacak minibüs fiyatı şehir içi tam ücreti 15,50 TL olarak belirlenmiştir.
Van’da şehir içi ulaşım için ticari taksileri kullanabilirsiniz. Taksi Ücreti Hesaplama internet adresine gitmek istediğiniz yerin ne kadar uzaklıkta olduğunu girerseniz taksi ücretinin ortalama olarak ne kadar tutacağını öğrenebilirsiniz.
Van’ın her yerini karış karış gezmek isterseniz araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. obilet.com Araç Kiralama internet adresimizi kullanarak Van şehir merkezinden ya da Van Ferit Melen Havalimanı’ndan araba kiralama yapabilirsiniz.
Van’da karasal iklim yaşanıyor. Şehirde kış ayları sert ve kar yağışlı geçiyor. Bu yüzden Van’a gitmek için sıcaklıkların yükseldiği ilkbahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
Van Gölü kenarındaki plajlarda keyif yapmak isterseniz şehri yaz aylarında ziyaret etmenizi öneririz.
Otlu peyniri ile meşhur olan Van mutfağındaki lezzetler arasında Çiriş Pilavı, Kurut Aşı, Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali Balığı, Sengeser, Ispanaklı Borani ve Murtuğa gibi eşsiz lezzetler bulunuyor. Hem et, hem sebze hem de hamur işi yönünden zengin olan Van mutfağı, herkesin midesinde bir bayram yaşatıyor.
Van Kahvaltısı da pek ünlü. Van’ın lezzet duraklarını anlattığımız yazımızda şehirdeki kahvaltı mekânları ve yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yazımızı bitirirken kedi sevenlerin Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüs Yerleşkesinde bulunan Van Kedi Evi’ni ziyaret etmesini öneririz.
Keyifli geziler dileriz!