Kategoriler EgeYurt İçi

Uşak Nerede, Uşak’a Nasıl Gidilir?

Uşak’ın bilinen en eski adı olan Temenothytia’nın Herakliler’den Aristomakhos’un oğlu Temenos’tan alınmış olduğu düşünülüyor. Şehrin isim babası olan Temenos, Roma İmparatorluğu dönemi sikkeleri üstündeki Temenos Oikistes (Kurucu Temenos) ya da Ktistes yazıtlarındaki Temenos tasvirleri ile biliniyor.

Temenothyria ismi, şehir Flavius Hanedanlığı’nın yönetimine geçince Flaviopolis olarak değiştirilmiş. İl merkezi Uşak’ın eski ismi tarihi kayıtlarda Uşşak olarak geçiyor. Uşşak kelimesi “Aşıklar Diyarı” anlamına geliyor. Evliya Çelebi de ünlü “Seyahatname” isimli eserinde şehrin ismini “Aşıklar Diyarı” olarak yazmış. 

Köklü bir geçmişe sahip olan Uşak’ta çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Şehirde ziyaret etmeniz gereken tarihi yerlerin başında antik kentlere rastlıyoruz. Bunlar arasından Blandus ve Sebaste Antik Kenti ön plana çıkıyor. Uşak Arkeoloji Müzesi, Atatürk ve Etnografya Müzesi de şehirde gezilecek yerler arasında bulunuyor. Uşak’ta gezilecek yerlerin detayına ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzelliklere de ev sahipliği yapan Uşak’ta çok sayıda kaplıca bulunuyor. Şehirdeki Ulubey Kanyonu dünyanın en büyük ikinci kanyon olma özelliğini taşıyor. Kanyonda bulunan cam terastan bu güzel doğa manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Hem kültür hem sağlık turizmi için ziyaret edebileceğiniz Uşak’a nasıl gidebileceğinizi detaylıca anlatalım.

Uşak Nerede, Uşak’a Nasıl Gidilir?

Uşak Hangi Bölgede?

Uşak Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümünde bulunuyor. Şehir Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’nin birbirinden ayrıldığı İç Batı Anadolu eşiğinin batı kenarında konumlanıyor. 

Uşak 38 derece 13 dakika ve 38 derece 56 dakika kuzey enlemleri ile 28 derece 48 dakika ve 29 derece 57 dakika doğu boylamları arasında yer alır.

Uşak’ın Kaç İlçesi Vardır?

Uşak’ta merkez ilçe ile birlikte toplam 6 ilçesi bulunuyor. Uşak ilinin ilçeleri; Merkez, Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey Olarak adlandırılıyor.

Uşak Nerede?

Ege Bölgesi’nde yer alan Uşak’ın doğusunda Afyonkarahisar, batısında Manisa, güneyinde Denizli ve kuzeyinde Kütahya bulunuyor. Gördes – Uşak platosu üzerinde bulunan Uşak’ın deniz seviyesinden yüksekliği 890 metre.

Uşak’ın Nüfusu Kaçtır?

Uşak nüfusu 2021 yılında TÜİK tarafından 373 bin 183 kişi olarak açıklanmış. İlde en kalabalık ilçe Merkez iken, Uşak’ın nüfusu en az olan ilçesi ise Karahallı. Uşak’ın yüzölçümü 5 bin 555 kilometrekare olduğu için ilde kilometrekareye 67 insan düşüyor. 

Uşak’a Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her yerinden Uşak’a kara yolu, hava yolu veya demir yolu araçlarını kullanarak gidebilirsiniz. Aşağıda bu ulaşım araçlarının detaylarını sizlerle paylaşalım.

Uşak’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Uşak, Ankara – İzmir kara yolu üzerinde yer almaktadır. Uşak ili kara yolu ile İzmir’e 211 kilometre, Ankara’ya 375 kilometre ve İstanbul’a 491 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 

İzmir’den özel araç ile yolan çıkanların Uşak’a gitmek için İzmir – Uşak yolu, D300 ve E96 rotasını takip etmeleri gerekiyor. İzmir – Uşak arası özel araba ile yolculuk ortalama 3 saatte tamamlanıyor.

Ankara ile Uşak arası araba yolculuğu 4 saat 45 dakika sürüyor. Ankara’dan yola çıkanlar şehre ulaşmak için Eskişehir, Afyonkarahisar ve Uşak güzergâhını takip ediyorlar. 

İstanbul’dan özel araçları ile Uşak’a gitmek isteyen kişiler Kocaeli, Yalova, Bursa ve Kütahya üzerinden yolculuk yapıyorlar. İstanbul – Uşak arası araba seyahati ortalama 6 saatte tamamlanıyor.

Bulunduğunuz şehirden Uşak’a nasıl gidebileceğinizi öğrenmek için Google haritalar uygulamasından detaylı yol tarifi alabilirsiniz.

Uşak’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her noktasından Uşak’a giden otobüsler bulunuyor. Size un uygun otobüs seferini bulmak için obilet.com internet adresini ziyaret edebilir veya cep telefonunuza Obilet mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

İzmir’den Uşak’a sefer yapan çok sayıda otobüs firması bulunuyor. 

Related Post

Ankara ile Uşak arasındaki otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 5 saatte tamamlanıyor. 

İstanbul’dan Uşak’a giden otobüs firmaları arasında Kamil Koç, Buzlu, Anadolu, Metro ve İstanbul Kalesi bulunuyor. İstanbul – Uşak arası otobüs seyahati ortalama 8 saat sürüyor.

Uşak’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Uşak Havalimanı, şehir merkezinden sadece dört kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yolcu sayısı çok az olduğu için Uşak Havalimanı’na bir süredir uçuş yapılmıyor. 

Uşak’a hava yolu ile ulaşmak isteyenler Kütahya Zafer Havalimanı’na iniş yapabilirler. Komşu il Kütahya ile Uşak arasında 141 kilometre uzaklık bulunuyor. Kütahya Zafer Havalimanı’ndan Uşak’a giden servislerin bilgisi için http://www.zafer.aero/TR/page/sehir-ici-servisler-41 internet bağlantısına tıklayabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için taksi veya araç kiralama hizmeti de kullanabilirsiniz.

İzmir’den Kütahya’ya direkt uçuş bulunmuyor. Kütahya Zafer Havalimanı’na gidebilmek için İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapılıyor. İzmir – Kütahya uçuş süresi aktarmalara bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Ankara ile Kütahya arasında aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Aktarma uçuşu İstanbul Havalimanı’nda yapılıyor. 

İstanbul Havalimanı ile Kütahya Zafer Havalimanı arasında Türk Hava Yolları firmasının direkt uçuşu bulunuyor. İstanbul – Kütahya uçuşu 1 saat 5 dakika sürüyor. 

Uşak’a Tren ile Nasıl Gidilir?

Afyon – Uşak – İzmir demiryolu şehrin merkezinden geçtiği için bu rotadaki kişilerin Uşak’a tren ile gelmesi çok kolay. Uşak tren garı şehir merkezinde yer alıyor.

İzmir ile Uşak arasında Konya Mavi isimli tren hizmet veriyor. İzmir – Uşak arası tren yolculuğu 5 saat 45 dakika sürüyor. 

Uşak’ta Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Uşak’ta şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor. Belediye otobüslerinin hafta içi ve hafta sonu çalışma çizelgelerine Uşak Belediyesi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Uşak’ta gitmek istediğiniz yerlere ulaşmak için ticari taksileri de kullanabilirsiniz. Taksi ücretinin yaklaşık olarak ne kadar tutacağını hesaplamak için Taksi Ücreti Hesaplama internet adresini kullanabilirsiniz.

Uşak’ın yakınındaki turistik yerleri ziyaret etmek için araç kiralama hizmeti de alabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz zaman istediğiniz yere gitme özgürlüğüne sahip olursunuz.

Uşak’a Ne Zaman Gidilir?

Uşak Akdeniz iklimi ile İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklimi arasında geçiş gösteriyor. Bu sebeple şehirdeki bitki örtüsü de benzer özelliklere sahip. Uşak’ta yazlar sıcak, kışlar ise uzun ve sert geçiyor. 

Uşak’ta kışlar sert ve yağışlı olduğu için şehri ilkbahar veya yazın gezmek çok daha keyifli. Eğer kültür gezileriniz uzarsa, şehirdeki gece gündüz ısı farkı sebebiyle yanınıza giyecek ekstra bir şeyler almanız iyi olacaktır. 

Uşak’ta Ne Yenir?

Hem Ege hem de İç Anadolu mutfağından izler taşıyan Uşak’ta türlü türlü lezzetler bulunuyor. Coğrafi işarete sahip olan Uşak Tarhanası, denemeniz gereken yemeklerin başında geliyor.

Tahin, susam ve haşhaş ile yapılan Uşak katmeri de damakta muhteşem bir tat bırakıyor. Sac üzerinde pişirilen katmer, hamur işi sevenlerin çok hoşuna gidecek.

Keşkek, Ciğer Sarma, Döndürme Böreği, Demir Tatlısı, Cendere Tatlısı, Alacatene ve Et Basma yöresel Uşak mutfağının gözdelerinden. Bu güzel yemekleri hangi restoranlarda yiyebileceğinizi öğrenmek için Uşak’ta Ne Yenir göz atabilirsiniz. 


Yazımızı Uşak’ın muhteşem lezzetleri ile bitirirken hepinize keyifli bir Uşak seyahati dileriz.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.