Kategoriler Seyahat İpuçları

Uçak Fobisi Nedir? Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Zamanın çok kıymetli olduğu günümüz dünyasında, bir yerden bir yere gitmek için kullanacağımız en hızlı ulaşım aracı hiç şüphesiz uçak. Hem zamandan tasarruf edeceğimiz hem de daha konforlu bir seyahat yöntemi. Fakat uçuş fobisi olan insanlar için söylemi bile oldukça rahatsız edici ve korkutucu olabiliyor. 

Aviofobi olarak adlandırılan uçak fobisi, her insanda farklılık gösterebilir. Kimileri sadece uçak kalkış ve iniş sırasında gerginlik yaşarken kimileri için ise havalimanına gidemeyecek kadar ileri bir boyutta yaşabiliyor.

Uçak Fobisi Nedir?

Uçak Fobisi Neden Olur?

Uçak fobisi diğer tüm fobilerde olduğu gibi birçok etkenin bir araya gelmesi ile oluşabilir. Geçmişten gelen olumsuz deneyimler, izlenilen bir film, anlatılan bir hikaye, uçuş hakkında bilinen yanlış bilgiler ve biyolojik yatkınlıklar olabilir. Bunun yanında yükseklik ve kapalı alan fobisi olan insanlarda da aviofobi görülmektedir.

Aviofobi yaşayan insanlarda seyahat sırasında mide bulantısı, sinirlilik hali, baş dönmesi, yutkunmada güçlük çekme ve nefes alamama gibi durumlar yaşanabilir. 

Related Post

Uçak Fobisini Yenmek İçin Ne Yapmalı?

Uzmanlar öncelikle bu fobiyi neyin tetiklediğini bulmanın, onu yenme konusunda birinci adım olduğunu söylüyor.

  • Uçuş öncesinde nefes egzersizleri gibi sizi rahatlatacak aktiviteler yapmak yolculuğunuz için iyi olacaktır.
  • Uçuş öncesinde hava durumuna bakmak, uçuşla ilgili doğru bilgileri edinmek de sizi rahatlatacaktır.
  • Uçuş sırasında yanınızda tanıdığınız birinin olması, kimse yoksa sevdiğiniz dizi ya da filmi açmak iyi gelebilir.

Tüm bunları yaptıktan sonra uçuş size hala korkutucu geliyorsa bir uzmandan destek almanızı ya da grup terapilerine katılmasını öneririz. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz peki?

Paylaş
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.