2023 Oscar Ödül Töreni – 2023 Oscar Adayı Filmler

Bu yıl 95’ncisi düzenlenecek Oscar Ödülleri film sektörünün ve filmlerden hoşlananların severek takip ettiği bir dönemdir. Her yıl hakkında uzun süre söz ettiren bu ödül töreninde neredeyse bir asırdır sinemanın en iyileri belirleniyor. 

Oscar’da verilen ödüller sinema sektöründe geçerliliği oldukça yüksek olan ödüller olarak biliniyor. Oldukça titiz bir çalışma sonrasında belirlenen adaylara daha sonra ödülleri takdim edilir. Sinema endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarıların ödüllendirildiği bu programda sinemanın en iyilerini takip edebilirsiniz. 

2023 Oscar Ödül Töreni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oscar Ödülleri Nerede Düzenleniyor?

Bu yıl 95. yılı düzenlenecek olan Oscar ödülleri ABD’de düzenleniyor. Oscar ödülleri ilk olarak ABD Los Angeles’ta 16 Mayıs 1929 tarihinde düzenlendi. İlk ödüller Mayıs ayında verilse de Oscar ödüllerinin büyük bir çoğunluğu Şubat ayında gerçekleşti.

Bu yıl Oscar ödülleri 13 Mart 2023 tarihinde Los Angeles’ta bulunan Dolby Theatre’da gerçekleşecek. Son dakika bir değişimi söz konusu olmazsa bu tarih ve yer kesin gibi duruyor. Türkiye’deki sinemaseverler gece 3.00’ten itibaren ödül töreninin tüm detaylarını  takip edebilecekler. 

Oscar ödülleri başta film ve oyuncu olmak üzere senaryo, kostüm ve film müziği alt dallarında da verilmektedir. Everything Everywhere All At Once adlı film ise bu yıl 11 dalda aday gösterilerek 2023 Oscar’a damgasını vuracak gibi gözüküyor.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin düzenlediği Oscar ödülleri bu yıl Jimmy Kimmel’ın sunuculuğunda yapılacak. 

Oscar Ödül Kategorileri

En İyi Film Dalı

Oscar denilince akla gelen ilk ödüller elbette filmlerdir. 10 adet filmin aday gösterildiği bu kategoride ise Avatar: The Way of Water, All Quiet on the Western Front, The Banshees of Inisherin, Elvis, Everything Everywhere All at Once, Top Gun: Maverick, Tár, Women Talking ve Triangle of Sadness filmleri seçilmiştir. 

Kazanan: Everything Everywhere All at Once 

En İyi Kısa Film Dalı

Sanatsal yönleri ile ağır basan kısa filmler de Oscar ödüllerinde sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği alan olarak öne çıkıyor. An Irish Goodbye, Ivalu, Le Pupille, The Red Suitcase ve Night Ride isimli kısa filmler bu dalda rekabet edecekler. 

Kazanan: An Irish Goodbye

En İyi Animasyon Film Dalı

Animasyonlar son yıllarda her yaştan birey tarafından ilgiyle takip ediliyor. Bu yıl Oscar ödüllerinde yarışacak animasyonlar arasında ise ilk dikkat çeken Guillermo del Toro’s Pinocchio adlı animasyondur.

Ünlü roman kahramanı kukla çocuğun hikayesine farklı bir bakış açısı getiren bu film adından söz ettireceğe benziyor.

Animasyon kategorisindeki diğer filmler ise; Marcel the Shell With Shoes On, Puss in Boots: The Last Wish, The Sea Beast ve Turning Red olarak sıralanıyor. 

Kazanan: Guillermo del Toro’s Pinocchio

En İyi Kısa Animasyon Film Dalı

5 adayın bulunduğu kısa animasyon film kategorisindeki adaylar ise; The Boy, The Mole, The Fox and the Horse, The Flying Sailor, Ice Merchants, My Year of Dicks, and An Ostrich Told Me The World Is Fake and I Think I Believe it şeklindedir.

Kazanan: The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse

En İyi Belgesel Film Dalı

Film endüstrisinde adından sıkça söz ettiren belgeseller, Oscar ödüllerinin en sık takip edilen kategorilerinden biri olarak öne çıkıyor.

İnsan ve doğayı ele alan bu belgesellerde ise bu yıl beş aday belirlenmiştir. En iyi belgesel film adayları; Navalny, A House Made of Splinters, All the Beauty and the Bloodshed ve All That Breathes şeklindedir. 

Kazanan: Navalny

Related Post

En İyi Kısa Belgesel Film

Oscar’da kısa film kategorileri genellikle göz ardı edilse de bu kategoride birçok etkileyici belgesel film de bulunuyor.

2023 yılı Oscar’da aday gösterilen en iyi kısa belgesel film adayları ise; Haulout, The Elephant Whisperers, Stranger at the Gate, How Do You Measure a Year? ve The Martha Mitchell Effect şeklindedir. 

Kazanan: The Elephant Whisperers

Yabancı Dilde En İyi Film

Farklı dillerde çekilen filmler de Oscar’da ödül alan bir diğer dal olarak ilgiyle takip ediliyor. Beş adayın bulunduğu kategoride dört film Avrupa’dan bir film ise Güney Amerika’dan listeye dahil oluyor.

Bu yıl en iyi film kategorisinde de yer alan Almanya yapımı All Quiet on the Western Front, Arjantin yapımı Argentina, 1958 ve Belçika yapımı Close, Polonya yapımı EO ve İrlanda yapımı The Quiet Girl bu kategoride aday gösterilmeye hak kazandılar.

Kazanan: All Quiet on the Western Front

En İyi Özgün ve Uyarlama Senaryo Dalları

Oscar ödüllerinde sinemaseverlerin özel ilgi duyduğu senaryo dalı, bu yıl da kendinden söz ettireceğe benziyor. 

Beş aday arasında kıyasıya rekabetin olduğu bu daldaki adaylar ise; bu yıl adından sıkça söz ettiren The Banshees of Inisherin, Everything Everywhere All at Once, The Fabelmans, Triangle of Sadness ve Tár olarak belirlenmiştir.

En iyi uyarlama senaryolar arasında ise All Quiet on the Western Front, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Living, Top Gun: Maverick ve Women Talking öne çıkıyor. 

Kazanan: Women Talking

En İyi Yönetmen Dalı

Filmler kadar filmin her sahnesinde emeği olan yönetmenlerin de ödüllendirildiği Oscar’da bu yılın adayları; Steven Spielberg/The Fabelmans, Martin McDonagh/The Banshees of Inisherin, Todd Field/Tár, Ruben Ostlund/Triangle of Sadness ve 2023 Ocar ödüllerinin gözdesi olan Everything Everywhere All at Once filminin yönetmenleri Daniel Kwan ve Danieal Scheinert olarak belirlenmiştir. 

Kazanan:Daniel Kwan ve Danieal Scheinert

En İyi Aktör ve Aktris  Dalları

2023 Oscar’da aday gösterilen en iyi aktörler ise Colin Farrell/ Banshees of Inisherin, Brendan Fraser/ The Whale, Paul Meskal/ Aftersun şeklindedir. 

2023 Oscar’da aday gösterilen en iyi aktrisler ise Cate Blanchett/ Tár, Ana de Armas/ Blonde, Andrea Riseborough/ To Leslie, Michelle Williams/ The Fabelmans ve Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once olarak belirlenmiştir. 

Kazanan: Michelle Yeoh, Brendan Fraser

En İyi Yardımcı Erkek ve Kadın Oyuncu Dalları

2023 Oscar’da aday gösterilen en iyi yardımcı aktörler ise Brendan Gleeson/ The Banshees of Inisherin, Judd Hirsch/ The Fabelmans, Brian Tyree Henry /Causeway, Ke Huy Quan /Everything Everywhere All at Once ve Barry Keoghan /The Banshees of Inisherin olarak biliniyor.

2023 Oscar’da aday gösterilen en iyi yardımcı aktrisler ise Angela Bassett /Black Panther: Wakanda Forever, Hong Chau /The Whale ve Kerry Condon /The Banshees of Inisherin olarak öne çıkıyor. 

Bu yılın ünlü filmi Everything Everywhere All at Once ise bu kategoride iki farklı adaya sahip. Jamie Lee Curtis ve Stephanie Hsu başarılı performansları ile bu kategoriden aday gösterildiler. 

Kazanan: Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu