1984 yılından bu yana kaliteli bir eğitim anlayışıyla vakıf üniversitesi olarak hizmet veren Bilkent Üniversitesi; Türkiye’nin uluslararası bilinirliği en yüksek okullarından biri.
Dört kıtadan 45 ülke ve 293 üniversite ile değişim anlaşması olan okul, 34 ülkeden öğretim elemanlarını bünyesinde barındırıyor.
Bilkent Üniversitesi’nde yıl boyunca düzenlenen etkinlikler ve festivaller sadece kampüse değil; tüm Ankara’ya farklı ve ayrıcalıklı bir renk katıyor.
Bilkent Üniversitesi’nin bugüne kadar mezun ettiği 40 bini aşkın isim bulunurken, okulda şu anda eğitim gören öğrencilerin sayısı da 13 bin civarında.
Okulda TÜBİTAK, Avrupa Birliği, yerli ve yabancı özel şirketler ve kamu kuruluşlarının da desteği ile çok sayıda proje ve bilimsel araştırma bir arada yürütülüyor.
Türkiye’nin en iyi akademik kütüphanesi olan Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde ise yıllık 3 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi mevcut. Kütüphanedeki kitap ve yayınların sayısı milyonları buluyor.
Özel bir üniversite olan Bilkent’in en önemli özelliklerinden biri de, burslu öğrencilere sayısız imkan sağlaması. Okulda burslar karşılıksız olarak sağlanırken ancak bölümle ilişiğin kesilmesi ya da devamsızlık gibi çok nadir durumlar karşısında kesiliyor. Yarı bursluluk, yetenek bursu ya da üstün başarı bursu gibi alternatif seçenekler de var.
Her yıl üniversite sınavında derece yapan binlerce öğrencinin Bilkent Üniversitesi’ni tercih etmesinde okulun hem akademik hem de sosyal imkanlarının büyük payı olduğu biliniyor.
Bilkent Üniversitesi Kampüsü, Ankara’da dağınık olarak yerleşimi bulunan devlet üniversitelerine kıyasla son derece planlı bir kampüs.
Kampüs o kadar geniş bir alana yayılıyor ki; özellikle okula aday olan lise öğrencileri için üniversiteden gönüllülerin rehberlik ettiği tanıtım turları düzenleniyor. Her kesimden ziyaretçilerin randevu alarak bu rehberlikten faydalanmaları mümkün.
Okulun tüm tesisleri, akademik ve idari birimleri, stüdyo, laboratuvar ya da derslikleri aynı çatı altında toplanmış durumda. Daha kolay bir kampüs haritası ve ring sistemi için; kampüs doğu, batı ve merkez olmak üzere bölümlerle anılıyor.
Bilkent Üniversitesi’nde bulunan fakülteler ve yüksekokullar ise şu şekilde:
Kampüse yürüme mesafesinde Bilkent Ankuva Alışveriş Merkezi ve Bilkent Station isminde sosyal buluşma alanları yer alıyor. Buralarda restoran, kafe, sinema, iletişim, gıda ve ev tekstili alışverişi gibi ihtiyaçları karşılamak mümkün.
Ayrıca okulun çevresinde Bilkent Otel ve Konferans Merkezi de bulunuyor. Her kayıt döneminde hem okulun yurtları hem de diğer özel yurtlar neredeyse tamamen dolarken; çevredeki kiralık daireler de Bilkent öğrencileri ve personeli tarafından sıkça tercih ediliyor.
Bilkent ve çevresinin hem sosyal hayatı hem de barınma ve ulaşım koşulları Ankara’nın geri kalanından oldukça farklı.
Siz de bu yıl itibariyle yolu Bilkent’e düşen şanslı kişilerdenseniz; Ankara’daki bu renkli dünyaya nasıl ulaşabileceğinizi tüm adımlarıyla Bilkent Üniversitesi ulaşım rehberinde bulabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi Kampüsü, Ankara’nın içinde yeniden yaratılan bir başka şehir gibi.
Ankara’nın kalbi Kızılay Meydanı’na 15 kilometre mesafede yer alan kampüse; Ankara-Eskişehir yolunun 12. kilometresindeki Bilkent Köprüsü aracılığıyla ulaşılıyor.
Bu dönemeçten sonra kampüs için 5 kilometre daha ilerlemek gerekiyor. Öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin arasındaki araç sahipliği oranı oldukça yüksek olduğu için, toplu ulaşım diğer üniversitelere göre daha az tercih ediliyor.
Demiryolu ya da otobüs gibi toplu ulaşım ağlarıyla ise güçlü bir bağlantı söz konusu değil.
Bilkent Üniversitesi’nde aracı olmayan öğrenciler tarafından en çok saat başı kalkan servisler tercih ediliyor.
Ankara Metrosu’na ait M2 nolu hat üzerinde Bilkent istasyonu mevcut. Ancak buradan Bilkent Üniversitesi’ne ulaşmak için, besleme hatları kullanılıyor. Kızılay-Çayyolu hattındaki metrodan Bilkent metro istasyonunda indikten sonra; 111 Bilkent-Bilkent Metro İstasyonu, 110-Bilkent Metro İstasyonu-Bilkent-Beytepe Mahallesi otobüs hatları kullanılabilir. Ayrıca 171 nolu otobüs hattı Bilkent Metro İstasyonu-Mustafa Kemal Mahallesi ve 175 nolu otobüs hattı da Bilkent Metro İstasyonu-Beytepe Mahallesi güzergahları arasında hizmet veriyor. EGO’ya ait otobüslerde Ankarakart uygulaması geçerli. Bu kartlar kullan at olarak satın alınırsa tek binişe 7 TL ödeme yapmak gerekiyor. Ankara’ya yerleşmek durumunda olanlar ise akıllı kart uygulamasına geçiş yapmalı. Ankarakart’ın akıllı kart seçeneğinde tam biniş 6,50 TL iken; öğrenci indirimi ile binişler 3,50 TL olarak değişiyor.
Kızılay Meydanı’ndan hareket eden 324, 326, 329 veya 382 numaralı otobüsler ile Sıhhıye servis durağına gidebilir veya 160, 317, 317-7, 319, 413, 413-7, 440-5 / 261, 263, 278, 279, 281 numaralı otobüslerden birini tercih ederek Tunus Caddesi’ne kadar ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi hattında çalışan dolmuşlar her sabah 07.30’da çalışmaya başlıyor. Ancak dolmuş seferlerinin oldukça erken bir saat olan 20.00’ye kadar devam ettiğini hatırlatmakta fayda var.
Dolmuşların güzergahı Denizciler Caddesi, Celal Bayar Bulvarı, Konya Yolu, Eskişehir Yolu ve Bilkent güzergahını kapsıyor.
Ankara’da en uzun mesafe için dolmuş ücreti 7 TL’yi geçmiyor.
Bilkent Üniversitesi, hem şehir merkezine olan uzaklığı nedeniyle hem de özel bir üniversite olarak finansman sağlayabilmesi sayesinde; servis ağı en gelişmiş üniversitelerden biri.
Saat başı denilebilecek sıklıkta okuldan şehir merkezine ve şehir merkezinden okula doğru servisler hareket ediyor. Okula varışlarda tüm servisler Yurtlar Kavşağı’nda yolcu indiriyor.
Kampüsün içerisinde ayrıca hizmet veren ücretsiz ring uygulaması da var. Alanın büyüklüğünden dolayı kampüs; Doğu Kampüs, Batı Kampüs ve Merkez Kampüs olarak bölümlendiriliyor.
Şehir merkezinden Bilkent Üniversitesi servisine binebileceğiniz duraklar ise Tunus, Sıhhiye ve Bahçelievler. Tunus durağı Tunus Caddesi’nde, Sıhhiye durağı Sıhhiye Köprüsü üzerinde ve Strazburg Caddesi tarafında, Bahçelievler durağı ise Kazakistan Caddesi ile Bosna Hersek Caddesi kavşağındaki Devlet Su İşleri Misafirhanesi’nin önünde bulunuyor.
Servis çizelgesi internetten takip edilebilmekle birlikte; servisler saat 07.50’de başlıyor ve hafta sonu 01.30’a kadar sürebiliyor.
Semt servisleri olarak anılan ve sabah-akşam olmak üzere öğrencileri yaşadıkları yerlere bırakan servisler ise daha farklı. Bu servisler Konutkent, Yaşamkent, Koru Sitesi, Çayyolu, Ümitköy, Batıkent, Or-an, Elvankent, Eryaman, Keçiören, Etlik ve Dikmen gibi noktalardan her gün aynı saatlerde öğrenci alıyor ve bırakıyor.
Semt servislerinde kayıt sistemi geçerli.
Servis güzergahında ve saatlerinde yapılan güncelleme, değişiklik ve düzenlemeleri de okulun internet sitesi aracılığıyla öğrenmek mümkün.
Ankara’da şehir merkezi sayılabilecek bir noktaya kadar ulaştıysanız, örneğin Kızılay Meydanı’ndaysanız; taksi ile de Bilkent Üniversitesi’ne geçmeyi düşünebilirsiniz.
Kızılay ile Bilkent arasındaki taksi mesafesi 13 kilometre ve yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor ve taksi ücreti 75-85 TL arasında tutuyor.
Ankara’ya ulaşımını havayolu ile sağlayanlar; Ankara Esenboğa Havalimanı ile Bilkent Üniversitesi arasındaki ulaşım tercihlerini öğrenmek isteyebilirler.
Hem havalimanı hem de Bilkent şehir merkezine uzak olduğu için taksi dışındaki ulaşım seçeneklerini de mutlaka değerlendirmekte fayda var.
Araç mesafesi 40 kilometrenin üzerinde olan bu güzergah, çeşitli aktarmalar sayesinde hem toplu taşıma hem de servis gibi özel araçlarla rahatlıkla bölümlere ayrılabiliyor.
442 hat numaralı EGO otobüsü ile şehir merkezine kadar otobüsle gelmek mümkün. Yolculuğu trafik yoğunluğuna göre 1 saate yakın düşünebilirsiniz.
Şehir merkezine kadar geldikten sonra Sıhhiye’deki ya da Tandoğan’daki servis noktalarından birine geçebilirsiniz.
Bu kısa mesafe için taksi kullanmak söz konusu olabileceği gibi; fazla bagajınız yoksa yalnızca 10-15 dakikalık bir yürüme mesafesine de ihtiyaç duymanız mümkün.
Esenboğa Havalimanı’ndan Belko adı verilen servislerle şehir merkezine kadar ulaşım sağlanıyor. Bu hizmetin bedeli 27 TL.
Otobüse göre daha maliyetli olan bu hizmet daha hızlı ve konforlu. Otobüsten farklı olarak yalnızca yolcu indirmek için duraklama yapılıyor ve dönüş güzergahında yolcu bindirilmiyor.
Şehir merkezinden sonra Bilkent Üniversitesi Kampüsü’ne geçerken yine taksi, metro, servis gibi çeşitli seçenekleri rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.
Esenboğa Havalimanı ile Bilkent Üniversitesi Kampüsü arasında hatırı sayılır bir mesafe var. Özel araç ile 1 saat süren bu yolculuğun sonunda 280-300 TL’ye varan taksi ücreti ödemeniz gerekebilir. Toplam mesafe 40 kilometrenin üzerinde olduğundan, bunun yerine yolculuğunuzu bölümlere ayırmayı deneyebilirsiniz.
Yalnızca şehir merkezine kadar taksi kullanıp buradan servise binmek ya da tam tersi şekilde Belko servisiyle şehir merkezine gelip sonra taksi kullanmak kesinlikle daha makul seçenekler gibi görünüyor. Bunun yerine yolculuğu birkaç arkadaşınızla birlikte organize edip, taksi ücretini bölüşmeyi de düşünebilirsiniz.
Özellikle öğrenci kesimin Ankara’daki ilk durağı AŞTİ Otogarı olabiliyor. Buradan okula kadar doğrudan servis hizmeti olduğunu baştan belirtmek gerekir. Ancak elbette diğer toplu ve özel ulaşım seçeneklerine de bakmak isteyebilirsiniz.
AŞTİ’den Bilkent Üniversitesi’ne ulaşımda ilk akternatif AŞTİ durağından 112, 339-7 veya 528-3 numaralı otobüslerden birisine binerek Armada durağına gelmek ve buradan Söğütözü durağına yürümek. Söğütözü’nden M1-2-3 metrosu ile Bilkent durağında inip, Bilkent Metro İstasyonu durağına geçiş yaparak 175 numaralı otobüs ile kampüse ulaşım sağlayabilirsiniz.
AŞTİ durağından hareket eden 419-5 ve 528-3 numaralı otobüsleri kullanarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği durağına vardıktan sonra da Bilkent Metro İstasyonu durağına geçiş yapabilirsiniz.
AŞTİ şehir merkezi yönüne ilerlemek isteyenler için en geçerli toplu ulaşım seçeneği Ankaray.
Buradan Tandoğan istasyonunda inip, aynı yerden geçen Bilkent Üniversitesi servislerine binmek gibi bir şansınız var. Ankaray’a AŞTİ’den bindikten sonra yalnızca 4 duraklık bir mesafe almanız gerekiyor.
Ankaray’da da yine otobüslerde olduğu gibi Ankarakart sistemi geçerli. Öğrenci kartınızla akıllı karta başvurursanız; toplu taşımadaki indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Hafta sonu 08.00, hafta içi 07.50 ve 08.40 saatlerindeki Tunus-Sıhhiye servisleri AŞTİ durağını da kapsıyor.
Eğer otobüsün Ankara’ya varış saati de uygunsa bu servislerden biri rahatlıkla tercih edilebilir. Diğer bir seçenek de, günün hangi saati olursa olsun şehir merkezindeki servis kalkış noktalarından birine kadar taksiyle ulaşmak.
Ardından servisle doğrudan kampüse kadar gidebilir ve gerekirse kampüsün içinde ringe binebilirsiniz.
Ankara Otogarı’ndan Bilkent Üniversitesi Kampüsü’ne taksi ile geçmek isteyenlerin yaklaşık 55-60 TL civarında bir ödeme yapması gerekiyor. Bu yolun kilometre cinsinden mesafesi 13 kilometre ve yaklaşık süresi de yarım saat civarında.
Özellikle el bagajlarınızın çok olduğu dönemde, çok da pahalı sayılmayan bu ulaşım seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Otogar yönünden kampüse doğru ilerleyen diğer ulaşım yolları da çok pratik ve ekonomik olmakla birlikte, birçoğunda aktarma yapmanız gerekiyor.