Kategoriler KültürListeler

En İyi Kraliyet Dizileri ve Filmleri

Kraliyet aileleri, antik dönemden günümüze kadar bulundukları ülkelerdeki gücü tek başına elinde tutan ailelerdir. 20.yüzyıl ile birçok ülkede kraliyeti bitiren kararlar alınsa da bugün Birleşik Krallık, İspanya, Danimarka ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde varlıklarını sürdürüyor. Temsili makam haline gelen kraliyetler, bulundukları ülkede ve hatta dünyada adeta magazin malzemesi haline geldiler. 

Sinemanın ve dizi yapımcılığının popüler konuları arasında olan kraliyet aileleri insanlık tarihinde kalıcı izler bırakmıştır. Bazen bir kral bazen bir aile yüzyıllar geçse de toplumların hafızasında yaşamaya devam ediyor. Dilersen senin için seçtiğimiz kraliyet konulu filmlere ve dizilere birlikte göz atalım. 

Kraliyet Konulu Filmler

Kraliyet ailesi denilince akla tüm ihtişamları ile İngiliz kraliyet ailesi gelse de bir zamanlar Avrupa’nın birçok yerinde gücünden söz ettiren birçok kraliyet ailesi bulunuyordu. Bu ailelerden çıkan krallar, prensler hatta bu ailelere gelin olarak gelen prensesler tarihin akışını değiştirdi.

King Arthur: Legend of the Sword (2017)

İngiliz tarihinin efsanesi olan Kral Arthur, defalarca beyaz perde ile buluştu. İngiliz kraliyet aileleri için önemli olan bu mitolojik kralın anlatısı farklı versiyonlarla anlatılmıştır.

2017 yılında çekilen bu filmde; babası ölen prens Arthur hakkı olan tahtı amcası Vortigern tarafından gasp edilmiştir.

Küçük yaşta olan ve tahtının gasp edildiğinden haberi dahi olmayan Prens, uzun yıllar şehrin arka sokaklarında hayatta kalma mücadelesi verir. Ancak efsanevi kılıcını taştan çektiğinde onu bekleyen mirasının peşine istese de istemese de düşmek zorundadır. 

Robin Hood (2010)

İngiltere, günümüzde kraliyetine bağlı bir ülke olsa da geçmişte kraliyet ve toplumun diğer kesimleri birçok defa karşı karşıya gelmiştir.

Krallığın otoritesine ayaklanan İngilizlerin bu konudaki en bilinen anlatısı Robin Hood’dur. Kimilerine göre efsane kimilerine göre de düşük rütbeli bir asil olan Robin Hood, Orta Çağ’da kralın otoritesine karşı gelen önemli bir figürdür.

Dizisi, filmi hatta animasyonu yapılan bu halk kahramanı 2010 yılında tarihi filmlerde adından sıkça söz ettiren Ridley Scott tarafından çekildi ve başrol onun tarafından oynandı.

Filmdeki Robin Hood, Nothingham’daki yozlaşma yüzünden çetesi ile isyan ediyor. Filmde İngiltere tarihinin meşhur krallarından Aslan Yürekli Richard’ı ve Kral Yurtsuz John’u görüyoruz. 

Filmdeki kötü karakter Kral John olarak karşımıza çıkıyor. Kral, otoriter ve acımasız olarak filmde yer buluyor. Ayrıca filmde İngiltere’nin en bilinen kraliçelerinden biri olan Eleanor of Aquitaine de karşımıza çıkıyor. 

The Outlaw King (2018)

İngilizler ve İskoçlar aynı adada komşu iki millet olsa da özellikle Orta Çağ’da birbirleri ile kıyasıya bir mücadele içinde oldular. Bu mücadeleyi anlatan The Outlaw King, İskoç kralı Robert de Bruce’ün İskoç tahtına oturduktan sonra İngilizlerin Kralı Uzunbacaklı Edward ile olan mücadelesini anlatıyor.

Filmde sayıca üstün bir orduya sahip olan Kral Edward’ı yenmek ve soyluları bir araya getirmekle uğraşan Kral Robert, İskoç ulusunu bir araya getirerek krallığı eski gücüne getirmeye çalışıyor. 

The Last Duel (2021)

Orta Çağ Avrupası için en iyi film arasında gösterilen Son Düello, tarihi kayıtlara dayanarak yapılmıştır. 14. Yüzyıl Fransasında geçen Son Düello, iki soylu şövalyenin arasında geçen bir davayı konu ediniyor.

Jean de Carrouges ve Jacques Le Gris, Alençon Kontu’na hizmet eden iki şövalyedir. Le Gris, Fransa kralının amcası olan Alençon Kontu ile yakın bir ilişkiye sahiptir. Böylece hızla yükselir. İkili arasındaki mücadele Le Gris’in Jean’ın eşi Marguerite de Carrogues’e tecavüz etmesiyle Fransa Kralı VI. Charles’a intikal eder. Kral düello ile yargılanmak isteyen de Carrogues’in isteğini kabul eder.

Filmde Orta Çağ Fransa’sı ve soylular arasındaki ilişki tarihsel bağlamda neredeyse tam bir gerçekliğe sahip. Filmdeki Kral VI. Charles ise şiddetten hoşlanan ve pasif bir kral olarak resmedilmiş. 

Margrete – Queen of the North (2021)

Kraliyet filmleri denilince akla İngiltere ve Fransa tarihi gelse de diğer ülkelerin de kraliyet ailelerinde ilginç hikayeler bulunuyor.

Orta Çağ’da kadın olmak hem alt sınıftan hem de üst sınıftan gelen kadınlar için oldukça zorluydu.

Orta Çağ’da oldukça sınırlı haklara sahip kadınlar arasından bu erkek egemen toplumda adını tarihe kazıyanlardan biri olan Danimarka, İsveç ve Norveç Kraliçesi Margrete, bu üç krallığı bir arada tutarak Kalmar Birliği’ni korumaya çalıyor. Ancak Orta Çağ’ın saray entrikaları onu seçimi oldukça güç bir ikilemde bırakıyor. 

The King (2019)

İngiltere kralları arasında kitaplara ve filmlere konu olmuş V. Henry’nin gençlik yıllarını anlatan The King filmi, genç yaşta babası ölünce tahta geçen Prens Hal’ın Kral V. Henry oluşuna tanıklık edeceğimiz dönüşümünü anlatıyor.

Tahta geçmeden önce İngiltere’nin arka sokaklarında gününü gün eden prens, babası IV. Henry’nin ölümü ile tahta geçmek zorunda kalıyor.

Tahta geçen bu hovarda prens, Fransızların saldırılarına karşı direnirken aynı zamanda kendi bitmeyen saray komplolarının içinde buluyor.

Filmde Kral V. Henry rolünü genç oyuncu Timothée Chalamet canlandırıyor. 

The Other Boleyn Girl (2008)

İngiltere, birçok farklı hanedan tarafından yönetilen bir ülke olma özelliğine sahiptir. 15. ve 16. yüzyıllara damgasını vuran Tudor Hanedanı, ihanet, ihtiras ve zalimlik ile iç içe geçmiş bir kraliyet ailesi olarak karşımıza çıkıyor.

Philippa Gregory’nin romanından uyarlama olan Boleyn Kızı, İngiltere’nin hırslı kraliçesi Anne Boleyn’nin yaşamını konu ediniyor. Ayrıca filmde hırslı bir aile olan Boleynlerin yükselişini ve düşüşünü de anlatıyor.

Filmin oyuncuları arasında Natalie Portman (Anne Boleyn), Eric Bana (King Henry VIII) ve Scarlett Johnson (Mary Boleyn) gibi bilinen oyuncular bulunuyor. 

The Favourite (2018)

17. yüzyıl İngiltere Sarayı’nda geçen Sarayın Gözdesi, İngiltere’nin bahtsız ve hasta kraliçesi Anne’in gözüne girmek için yarışan iki kadının hikayesini ortaya koyuyor.

Oldukça hasta ve manipüle edilmeye açık kraliçeyi elinde tutmaya çalışan iki saraylı kadın birbiriyle kıyasıya mücadeleye girişiyor.

Yorgos Lanthimos’ın yönetmenliğinde çekilen bu filmde Kraliçe Anne rolünü Olivia Colman, Abigail karakterini ise Emma Stone canlandırıyor. 

The King’s Speech (2010)

Günümüzdeki İngiliz Kraliyet Ailesi’nin yakın geçmişine ışık tutacak Zoraki Kral filmi, 12 dalda Oscar Ödülü’ne layık görüldü.

İngiltere Kralı III. Charles’ın dedesi, Kraliçe II. Elizabeth’in babası olan VI. George, abisi VIII. Edward’ın tahtı Wallis Simpson ile evlendiği için bırakması sonucu Birleşik Krallık kralı olur.

Ancak oldukça çekingen ve hatta kekeme olan kral, bu sorununu yenmek için Avustralyalı terapist Lionel Logue’e başvurur. Tahtta olduğu dönemde İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile halka bir konuşma yapma zorunluluğunun ortaya çıkması olayları daha karmaşık ve komik bir duruma getirir.

Filmde Kral VI. George’u ünlü aktör Colin Firth canlandırıyor. 

The Queen (2006)

Yakın zamanda hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi Elizabeth, yaşadığı dönemde birçok film ve diziye konuk olmuştu.

Related Post

2006 yılı yapımı olan The Queen (Kraliçe) filmi, ünlü yönetmen Stephen Frears tarafından yapıldı. Filmde Kraliçe II. Elizabeth’in Prenses Diana’nın geçirdiği trafik kazası sonucunda ölümünün ardından başta Birleşik Krallık’ta ve tüm dünyada Prenses’e karşı duyulan histerik yasa karşı verdiği tepki ve kraliyeti koruma çabaları gösteriliyor.

İngiltere Kraliyet Ailesi’nin yakın tarihine ışık tutan Kraliçe filmi, Helen Mirren’e canlandırdığı II. Elizabeth rolünden dolayı başta Akademi Ödülü olmak üzere birçok ödülü getirmiştir.  

Kraliyet Konulu Diziler

Dünya tarihine yön vermiş kraliyet ailelerinin dizileri geniş bir izleyici kitlesine sahiptir. Ülkeleri yöneten kral ve kraliçelerin görev bilinci ve duygu karmaşası her daim izleyicinin ilgisini çekmiştir. Dilerseniz sizin için seçtiğimiz on adet kraliyet dizilerine göz atabilirsin. 

The Last Kingdom (2015)

Orta Çağ İngilteresi’ni konu edinen The Last Kingdom, 9. yüzyılda yaşanan Sakson ve Viking mücadelesini konu alıyor. Dizi, İngiltere’nin birçok küçük krallığa ayrıldığı dönemde, İngiltere’yi tek bir krallık haline getirmeye çalışan Alfred’i ve varislerini de anlatıyor.

Dizinin ana kahramanı Uhtred, amcasının çaldığı kalesini ele geçirmeye çalışıyor. Bir Sakson derebeyinin oğlu olan Uhtred, babasının ölümünün ardından Dan yani Vikinglerle yaşıyor.

Daha sonra Kral Alfred’in hizmetine giren Uhtred, kralı birçok defa Dan tehlikesinden kurtarıyor ve İngiltere’nin birleşme sürecine katkıda bulunuyor. 

El Cid (2020)

Orta Çağ İspanyası’nda hem Müslümanlar hemde Hristiyanlar için bir kahraman olan El Cid’ten adını alan dizi El Cid, İspanya’nın acımasız kraliyet ailelerinden biri olan Jimenaları da konu ediniyor. Henüz iki sezonu yayınlanan bu dizide El Cid yani Rodrigo de Vivar’ın nasıl şövalye olduğunu görüyoruz. Ayrıca İspanya’daki krallıkları birleştiren Kral Alfonso’nun çocukları arasındaki mücadelede gözden kaçmıyor.

Dizide El Cid rolünü ünlü La Casa de Papel dizisindeki Denver rolüyle tanınan Jaime Lorente hayat veriyor. Dizide Ortaçağ Kraliyet ailelerinin yapısı hakkında da birçok fikre sahip olabilirsiniz. 

The White Queen (2013)

İngiltere Tarihi, kraliyet ailelerinin birbirleri için giriştiği taht mücadeleleri ile de ünlüdür. İngiltere tahtı için yapılan bir iç savaş olan Güller Savaşı’nı konu alan The White Queen, York ve Lancaster aileleri arasındaki taht kavgasını anlatıyor.

Yorklu IV. Edward ile tanışıp evlenen Elizabeth Woodville’in hayatını anlatan bu dizide, Jaquetta of Luxemburg, Margaret Beaufort, Warwick Dükü ve III. Richard gibi İngiltere kraliyet tarihinin önemli karekerlerini görebiliyoruz. 

The White Princess (2017)

The White Queen dizisinin devamı olarak çekilen The White Princess, İngiltere Kraliçesi Yorklu Elizabeth’in hayatını anlatıyor. Güller Savaşı sonunda Tudor Ailesi’ne geçen İngiltere tahtının kralı VII. Henry ile evlenen Elizabeth, yeni ailesi ve geçmişi ile yüzleşmek zorunda kalıyor.

Dizide kralın annesi Margaret Beaufort rolünü Game of Thrones dizinin Catelyn Stark’ı Michelle Fairley, Kraliçe Yorklu Elizabeth rolünü ise Jodie Comer oynuyor.

The Tudors (2007)

Kraliyet konulu dizilerin ilki sayılabilecek The Tudors, İngiltere Kralı VIII. Henry Tudor’un hayatını konu alıyor. Dört sezonluk bu dizide Kral Henry VIII. kendisine artık bir erkek varis veremeyecek olan eşi Aragonlu Katherine’yi boşamaya çalışıyor.

Dört sezon süren bu dizide Kral Henry ve altı eşinin hayatına tanıklık ediyoruz. Ayrıca Tudor Dönemi İngilteresi’nin en önemli sorunlarından biri olan din savaşına da tanıklık ediyoruz.

Dizinin oyuncu kadrosunda, Kral VIII. Henry rolünde Jonathan Rhys Meyers, Kralın arkadaşı ve kralın kız kardeşi Prenses Mary’nin eşi olan Charles Brandon rolünü ise Henry Cavill oynuyor. Kraliçe Aragonlu Katherine rolünde Marie Doyle Kennedy ve Kraliçe Anne Boleyn rolünü ise Natalie Dormer üstleniyor. 

Wolf Hall (2015)

İngiltere Kralı Sekizinci Henry, İngiltere tarihinin en iyi bilinen krallarında liste başını çekiyor dersek yanılmış olmayız. Altı eşi ile yaşadığı çalkantılı hayat ve ülkesini Papalıktan koparması ile bilinen Kral VIII. Henry, Wolf Hall dizisi ile de anlatılıyor. Dizi, kralın şansölyesi Thomas Cromwell’in yükselişi ve düşüşünü anlatıyor.

Dizide Kral Henry’nin ilk eşi İspanyol Prenses Aragonlu Catherine’yi boşamasını ve Anne Boleyn’in yükselişini ve düşüşünü konu alıyor.

Dizide Kral Henry rolünü Damian Lewis, Anne Boleyn rolünü ise Claire Foy oynuyor. 

Elizabeth I (2005)

Tudor Hanesinin en az babası VIII. Henry kadar bilinen kraliçesi Elizabeth, birçok film ve diziye konu olmuştur.

2005 yapımı bu dizide, tahtta epeydir oturan kraliçe, kuzeni İskoçya Kraliçesi olan Mary Stuart ile büyük bir mücadele halindedir.

Tek sezonluk mini dizi olan Elizabeth I, dizi boyunca kraliçenin ülkeyi yönetme çabasını gösteriyor.

Versailles (2015)

Fransa Tarihi, ünlü kraliyet hanelerine sahip bir diğer ülkedir. Özellikle Orta Çağ döneminde adından söz ettiren Fransız kraliyet aileleri, Bourbon Hanesi ile gücünün doruklarına ulaşıyor.

Bourbon Hanesi’ni bu denli güçlendiren ve tarihe adını Güneş Kral olarak yazdıran XIV. Louis’in hikayesini anlatan Versailles, bize 18. yüzyılın Fransa tarihi hakkında birçok fikir veriyor.

Kral Louis’in şaheseri olan Versailles Sarayı’ndaki yaşamı konu edinen Versailles dizisinde bol bol saray entrikası ve kaprisli bir kral sizi bekliyor.

Dizide Kral XIV. Louis rolünü George Blagden, Kralın Kardeşi Orleans Dükü Philippe’yi Alexander Vlahos, Chevalier karakterini ise Evan Williams oynuyor. 

Victoria (2016)

İngiltere’de bir döneme ismini veren Birleşik Krallık Kraliçesi ve Hindistan İmparatoriçesi Victoria, tarihe adını yazdıran kraliçelerin başında geliyor.

2016 yapımı bu dizide genç bir prenses olan Victoria’nın amcası IV. William’ın ölümü sonrasında tahta çıkışı ve hayatının aşkı Prens Albert ile evliliğini anlatıyor.

Dizide Kraliçe Victoria’nın yaşamının ilk yıllarının yanı sıra 19.yüzyıl saray hayatı ve İngiltere siyaseti de bolca anlatılıyor.

Dizide Kraliçe Victoria rolünü Jenna Coleman, Prens Albert rolünü ise Tom Hughes canlandırıyor. Ayrıca Lord Melbourne karakterine ise Rufus Sewell hayat veriyor.

The Crown (2016)

Günümüzde kraliyet ailesi denilince aklımıza İngiltere Kraliyet ailesinin gelmesi şaşırtıcı olabiliyor. Yaklaşık yüzyıl önce Avrupa’nın tamamı farklı kraliyet ailelerinin kontrolündeydi ancak günümüzde kraliyet ailelerine ya görevlerinden el çektirildi ya da görevlerini temsili olarak sürdürüyorlar.

Ancak İngiliz Kraliyet Ailesi hem modaya hem de dünya siyasetine yön veren bir aile. Mısır’ın son kralının dediği gibi: “Dünya’da pek yakında beş kral kalacak, bunların dördü iskambil destesindeki krallar, diğeri ise İngiltere Kralıdır.” sözü İngiliz Kraliyet Ailesi’nin gücünü ortaya koyuyor. 

2016 yılında çekimlerine başlanan The Crown, İngiltere’nin en uzun tahta kalan monarkı II. Elizabeth’in hayatını anlatıyor. Babasının ölümü üzerine 26 yaşında tahta çıkan bu genç prenses hem ailesinin hem de ülkesini başına geçti.

Dizide dönemin İngiltere’sinde yaşanan tarihi olayları da gösteren dizi, hem kraliyet ailesinin sırlı yaşamını göz önüne seriyor hem de ailenin ihtişamını ortaya çıkarıyor. 

*obilet yazarları, en iyi dizi ve filmleri arayan okuyuculara bazı seçenekler sunarak çözüm sağlamaya çalışmaktadır. Listede yer alan dizi ve filmler, obilet yazarlarının okuyucular için derlediği bazı seçeneklerden oluşmaktadır.

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu