Eskişehir’de Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 100 Yer

Eskişehir Gezilecek Yerler

Ortasından akan Porsuk Çayı ile Avrupa şehirlerini andıran Eskişehir, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği unvanlarını kazanmış. Sevimli heykelleri, tarihi dokusu ve güzel parklarıyla gönüllerde taht kuran Eskişehir, ülkemizde herkes tarafından görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında konumlanan Eskişehir, bünyesinde bulundurduğu üniversiteler sayesinde bir öğrenci şehri olarak anılıyor. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel bakımdan da ön plana çıkan Eskişehir’deki gezilecek yerleri sizler için derledik.

Eskişehir gezilecek yerler listesi:

İçindekiler

1) Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi Odunpazarı Evleri

Eskişehir gezilecek yerler listesinin en üst sırasında bulunan Odunpazarı Evleri, şehrin tarihi dokusunu çok iyi bir biçimde yansıtıyor. Geleneksel yapıda inşa edilmiş olan Tarihi Odunpazarı Evleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı semtindeki tarihi evler, Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Ahşap ve taş malzemeler kullanılarak yapılan Odunpazarı Evleri; Safranbolu ve Beypazarı’ndaki evlerle benzerlik gösteriyor. Sizler de Eskişehir gezinizde Tarihi Odunpazarı Evleri’ni mutlaka görün.

Tarihi Odunpazarı Evleri konumu

2) Eskişehir Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Eskişehir Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Tarihi Odunpazarı Evleri’nin arasında yer alan Odunpazarı Modern Müze (OMM), modern sanat eserlerinin sergilendiği hoş bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi; salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi günleri 10:00 – 18:00, pazar günü ise 11:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Müze hakkında detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Odunpazarı Modern Müzesi Nerede?

Eskişehir Odunpazarı Modern Müze (OMM) giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 150 TL
  • 12 yaş üstü öğrenciler, öğretmenler ve 65 yaş üstü kişiler için giriş ücreti: 100 TL

Eskişehir Odunpazarı Modern Müze (OMM)

3) Porsuk Çayı

Porsuk Çayı

Eskişehir’in ortasından geçen Porsuk Çayı, şehre muhteşem bir hava katıyor. Sizler de Eskişehir’e gittiğinizde nehir kıyısında güzel yürüyüşler yapabileceğiniz gibi Porsuk Çayı’nda gondol turu yapabilirsiniz. Eskişehir’de yapılacak aktivitelerin başında gelen gondol turu ile keyifli bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.

Porsuk Çayı konumu

4) Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

400 bin metrekarelik geniş bir alana kurulmuş olan Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir’in en büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için eğlenceli aktiviteler sunan Sazova Parkı’nda görülmesi gereken yerler arasında Masal Şatosu, Kalyon Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzayevi ve Eti Su Altı Dünyası yer alıyor.

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı konumu

5) Eskişehir Masal Şatosu

Eskişehir Masal Şatosu

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı içerisindeki en görkemli yapı olan Masal Şatosu, toplamda 26 adet kulesi ile büyüleyici bir görünüme sahip. Galata Kulesi, Kız Kulesi gibi ülkemizin en önemli kulelerinin temsil edildiği Masal Şatosu’nun mavi renkli kuleleri, ismi gibi masaldan çıkma bir güzellikte. Çocuklar için Efsaneler Diyarı Turu ve Gizemli Yolculuk Turu hizmeti verilen Masal Şatosu’nda ailenizle birlikte eğlenceli bir gün sizleri bekliyor.

Eskişehir Masal Şatosu konumu

6) Eti Sualtı Dünyası

Eti Sualtı Dünyası

124 farklı su canlısının yer aldığı Eti Sualtı Dünyası, Sazova Parkı’nın içerisinde konumlanıyor. Eskişehir’in ilk akvaryumu olma özelliğini taşıyan Eti Sualtı Dünyası’nda teraryum, dokunma akvaryumu, tropikal akvaryum, amazon nehri ve mersin akvaryumu gibi farklı bölümler bulunuyor. Su canlılarının renkli yaşamına tanıklık edebileceğiniz Eti Sualtı Dünyası’nı çocuklarınızla birlikte ziyaret edebilirsiniz.

Eti Sualtı Dünyası konumu

7) Kalyon Müze Gemisi

Kalyon Müze Gemisi

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı içerisindeki Kalyon Müze Gemisi, gemi ve denizcilik kültürüne dair birçok eseri bünyesinde barındırıyor. 25 metre uzunluğundaki geminin tamamı kestane ağacından yapılmış. Kalyon Müze Gemisi’nde kaptan köşkü, yatakhaneler, zindanlar ve ganimet sandıkları bulunuyor. Gemicilik tarihine göz atabileceğiniz Kalyon Müze Gemisi, yapay su sporları göletinin yanında konumlanıyor.

8) Sabancı Uzay Evi

Sabancı Uzay Evi

Ülkemizdeki en büyük uzay evi olan Sabancı Uzay Evi, Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı içerisinde bulunuyor. En son teknolojiler kullanılarak inşa edilen Sabancı Uzay Evi’nde astronomi ve uzay bilimleri hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Gök bilim meraklılarının mutlaka uğraması gereken Sabancı Uzay Evi’nde, evrendeki gök cisimlerinin özelliklerinin kubbeye yansıtılmasıyla interaktif sunumlar yapılıyor.

Sabancı Uzay Evi konumu

9) Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi

Odunpazarı semtinde konumlanan Lületaşı Müzesi, 2008 yılında açılmış. Eskişehir’in ünlü lüle taşından yapılma eserlerin sergilendiği müzeyi haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Lületaşı Müzesi konumu

10) Eskişehir Atatürk Caddesi

Şehir merkezindeki Atatürk Caddesi, Eskişehir’in en ünlü caddelerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Eskişehir’i gezerken yorulursanız Atatürk Caddesi’ndeki kafelerde kısa bir kahve molası verebilirsiniz. Atatürk Caddesi aynı zamanda alışveriş yapmak için de tercih ediliyor.

Eskişehir Atatürk Caddesi konumu

11) Eskişehir Adalar Bölgesi

Eskişehir Adalar Bölgesi

Atatürk Caddesi, Şair Fuzuli Caddesi ve Porsuk Çayı arasındaki Adalar Bölgesi, Eskişehir’in en canlı yerlerinden bir tanesi olarak bizleri selamlıyor. Kafeler, restoranlar ve yürüyüş yollarıyla öne çıkan bölge hem gündüz hem de gece çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

12) Şehr-i Aşk Adası

Şehr-i Aşk Adası

Porsuk Çayı üzerine inşa edilen yapay Şehr-i Aşk Adası, romantik gezginler tarafından tercih ediliyor. Ahşap köprüler veya gondollarla ulaşabileceğiniz bu güzel adada, kalp şeklindeki çiçekler arasında sevdiceğiniz ile birlikte romantik bir gezi yapabilirsiniz.

Şehr-i Aşk Adası konumu

Tuğba’nın notu: Romantik bir destinasyon olan Şehr-i Aşk Adası, gün batımı saatlerinde oldukça etkiletici gözüküyor. Bu yüzden buraya yapacağınız geziyi güneşin battığı saatlere denk getirmenizi öneriyoruz.

13) Kentpark

Kentpark

Dinlenmek ve doğa ile iç içe zaman geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Eskişehir Kentpark, otogar ile Gökmeydan Mahallesi arasında yer alıyor. Ülkemizin ilk yapay plajının inşa edildiği Kentpark’ta açık ve kapalı yüzme havuzları, restoranlar ve at binme alanları bulunuyor. Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için gidebileceğiniz Kentpark, Eskişehir’de yüzme fırsatı sunuyor.

Kentpark konumu

14) Eskişehir Şelale Parkı

Eskişehir Şelale Parkı

Şehrin sembolü haline gelmiş şelaleyi görebileceğiniz Eskişehir Şelale Parkı, Odunpazarı bölgesinde bulunuyor. Güzel bir şehir manzarası sunan parkta görülmesi gereken yerler arasında yapay şelale, yel değirmeni, Don Kişot ve Sanço Panço heykelleri yer alıyor. Şelale Parkı’nda çocuk oyun alanları, mini amfi tiyatro, restoran, kafe, çay bahçesi, yürüme yolları ve seyir terası da mevcut.

Eskişehir Şelale Parkı konumu

15) Eskişehir Sanat Galerisi (ESKİGS)

Eskişehir Sanat Galerisi (ESKİGS)

Odunpazarı Belediyesi Cağdaş Sanatlar Galerisi olarak da adlandırılan ESKİGS, sanatseverler tarafından ziyaret ediliyor. Ulusal ve uluslararası alanda birçok sanatçının eserlerinin sunulduğu sergilere ev sahipliği yapan Eskişehir Sanat Galerisi’nde sanat dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Eskişehir Sanat Galerisi (ESKİGS) konumu

16) Eskişehir Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi

Eskişehir Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi

Türk dünyasına ait kültürel değerlerin sergilendiği Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi, Sazova’da konumlanıyor. 15 bin metrekarelik kapalı bir alana kurulan merkezin üst katındaki Bilim Tarihi Müzesi dört bölümden oluşuyor. Bu bölümler Selçuklu eyvan tarzı medreselerden oluşan birim, Anadolu taş mimarisi birimi, klasik dönem Osmanlı medreseleri birimi ve sivil mimari birimi olarak adlandırılıyor.

Eskişehir Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi konumu

17) Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Geleneksel el sanatları ürünlerine ulaşabileceğiniz Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Odunpazarı bölgesinde yer alıyor. 1850’li yıllarda Takattin Bey tarafından çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların ve köylülerin konaklamaları için yaptırılan Atlıhan, günümüzde 25 adet atölyesi ile el sanatlarının üretim, teşhir ve satış merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı konumu

Tuğba’nın notu: Çarşının karşısında bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni de ziyaret ederek bölgenin tarihi dokusunu daha yakından tanıyabilirsiniz.

18) Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Arkeolojik eserlerin sergilendiği Eti Arkeoloji Müzesi, Odunpazarı’nda Atatürk Bulvarı üzerinde konumlanıyor. Ülkemizde özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olarak nitelendirilen Eti Arkeoloji Müzesi, 2010 yılında hizmete açılmış.

Eti Arkeoloji Müzesi’ni haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi konumu

Eti Arkeoloji Müzesi giriş ücreti
  • Müzede Müze Kart sahipleri müzeyi ücret ödemeden gezebiliyorlar.
  • HMüze Kart’sız giriş ücreti: 75 TL

19) Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Ünlü kişilerin balmumu heykellerinin sergilendiği Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, 2013 yılında açılmış. Haftanın her günü 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz müzede, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan 166 heykel bulunuyor.

Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi konumu

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 80 TL
  • İndirimli bilet: 50 TL

20) Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Müzesi

Bir tarih müzesi niteliğindeki Kurtuluş Müzesi, Odunpazarı semtinde yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’na adanmış olan müze, 29 Ekim 2016 tarihinde hizmete açılmış. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi, haftanın diğer günlerinde 10:00 – 17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Kurtuluş Müzesi konumu

Kurtuluş Müzesi giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 50 TL
  • İndirimli bilet ücreti: 30 TL

21) Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Ülkemizdeki çeşitli isimlerin daktilolarının sergilendiği Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Odunpazarı’ndaki Şamlıoğlu Konağı’nda hizmet veriyor. 2016 yılında açılan müzeye, en çok daktilo bağışı yapan kişi Tayfun Talipoğlu olduğu için müzeye kendisinin ismi verilmiş. Müzede, daktiloların yanı sıra Bülent Ecevit’in ve Tayfun Talipoğlu’nun balmumu heykelleri bulunuyor.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi konumu

22) Eskişehir Ticaret Odası Sanayi Müzesi

Odunpazarı’nda konumlanan Eskişehir Ticaret Odası Sanayi Müzesi, şehrin tarihi hakkında önemli bilgiler veriyor. Müzeyi pazartesi günü hariç haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir Ticaret Odası Sanayi Müzesi konumu

23) Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

Tipik bir Odunpazarı evinde hizmet veren Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Müzenin zemin katında, kısa süreli kişisel ve karma sergiler düzenleniyor. Müzenin üst katında ise Türkiye dışındaki ustaların karikatürlerinin sergilendiği bir ana salon, başbakanların portrelerinin bulunduğu Portreler Odası, Eskişehirli Karikatür Ustaları Odası, Afiş Odası, Türk Karikatür Ustaları Odası bulunuyor.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi konumu

24) Arasta Çarşısı

Arasta Çarşısı

Cam, çini ve seramik çarşısı olarak bilinen Arasta, Odunpazarı semtinde yer alıyor. Eskişehir’de görülmesi gereken yerler arasındaki Arasta Çarşısı’nda cam, çini ve seramik sanatçılarının eserleri satışa sunuluyor. Sizler de Eskişehir gezinizde Arasta Çarşısı’nı ziyaret ederek bu güzel eserleri yakından görebilirsiniz.

Arasta Çarşısı konumu

25) Kent Belleği Müzesi

2012 yılında hizmete açılan Kent Belleği Müzesi, çok kapsamlı bir sözlü tarih arşivine ev sahipliği yapıyor. 9 adet dokunmatik ekrandan ulaşılabilen bu arşiv kentin tarihi hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Eskişehir’in tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, Kent Belleği Müzesi’ni ziyaret edebilirler.

Kent Belleği Müzesi konumu

26) Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Ülkemizdeki ilk çağdaş cam sanatları müzesi olma özelliğine sahip olan müze, 2007 yılında açılmış. Cam sanatlarına ilgi duyan herkesin ziyaret etmesi gereken Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Evleri Kent Müzesi kompleksinde bulunuyor. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi pazartesi günleri dışında 10:00 – 17:00 saatleri arasında gezilebiliyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi konumu

27) Canlı Tarih Sahnesi

Odunpazarı bölgesindeki Canlı Tarih Sahnesi, 28 Ekim 2013 tarihinde açılmış. Canlı Tarih Sahnesi’nde Atatürk ve İsmet İnönü’nün robotik heykelleri yer alıyor. Bu heykeller kendi ses ve hareketleri ile yakın tarihi müzenin ziyaretçilerine anlatıyor. Sahnede ayrıca Kurtuluş Savaşı ve yakın tarihe ait çeşitli kısa belgeseller de bulunuyor.

28) Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Tarihi Odunpazarı Evleri’nin yanındaki Kurşunlu Cami ve Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait bir eser olarak bizleri selamlıyor. Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan külliye; cami, şadırvan, zaviye, talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşuyor.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi konumu

29) Alaaddin Cami

Alaaddin Cami

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1236 yılında I. Alâeddin Keykubad zamanında yapılan Alaaddin Cami, Odunpazarı semtinde bulunuyor. Eskişehir’deki en eski camilerden birisi olan Alaaddin Cami, kendi ismi ile anılan parkın içerisinde konumlanıyor. 1944 – 1951 yılları arasında müze olarak kullanılan Alaaddin Cami, tekrar onarılarak ibadete açılmış.

Alaaddin Cami konumu

30) Reşadiye Cami

Reşadiye Cami

Reşadiye Cami, 1916 yılında Osmanlı Padişahı V. Mehmed tarafından inşa edilmiş. Odunpazarı’ndaki Arifiye Mahallesi’nde yer alan caminin iki minaresi bulunuyor. İstanbul Eminönü’ndeki tarihi Yeni Cami’nin tarzına göre tasarlanan caminin kuzey batısındaki caddeye de Reşadiye adı verilmiş.

Reşadiye Cami konumu

31) Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi

Odunpazarı Mezarlığı’ndaki Şeyh Edebali Türbesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi ve hocası olan Şeyh Edebali adına yaptırılmış. Şeyh Edebali Türbesi, II. Abdülhamit tarafından restore ettirilmiş.

Şeyh Edebali Türbesi konumu

32) TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

Ülkemizin ilk yerli otomobili olan Devrim Arabalarının sergilendiği müze, 2018 yılında ziyarete açılmış. Açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşan müzede Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) ve demir yolu tarihini yansıtan çeşitli objeler de bulunuyor.

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi konumu

33) İki Eylül Caddesi

Şehrin kalbi olarak görülen İki Eylül Caddesi, Odunpazarı semtinde yer alıyor. Çok sayıda mağaza, alışveriş merkezi, cafe, restoran ve otelin yer aldığı cadde ismini, Eskişehir’in kurtuluş günü 2 Eylül olduğu için almış. Trafiğe kapalı olan İki Eylül Caddesi, Eskişehir’de görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

İki Eylül Caddesi konumu

34) Doktorlar Caddesi

Doktorlar Caddesi

Doktor muayenehanelerin çok olması nedeniyle halk arasında Doktorlar Caddesi olarak bilinen caddenin resmi adı İsmet İnönü-1 Bulvarı’ymış. Eskişehir’in en popüler yerlerinden birisi olan Doktorlar Caddesi, üzerinden tramvay geçtiği için İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne benzetiliyor.

Doktorlar Caddesi konumu

35) Haller Gençlik Merkezi

Tarihi Yaş Sebze ve Meyve Hali Binası’nın restore edilmesi ile oluşturulan Haller Gençlik Merkezi; Şehir Tiyatrosu sahnelerinden Tepebaşı Sahnesi, sergi salonu, kitabevi ve kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca hediyelik eşya dükkânları, büfeler, kafeler ve barların yer aldığı Haller Gençlik Merkezi, Eskişehir’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Haller Gençlik Merkezi konumu

36) Eskişehir Taşbaşı Kültür Merkezi

Kültürel etkinlikleri ile öne çıkan Eskişehir’deki Taşbaşı Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyunlara gidebilirsiniz. Odunpazarı bölgesindeki kültür merkezindeki etkinlikleri takip edip Eskişehir gezinizi ona göre planlayabilirsiniz.

Eskişehir Taşbaşı Kültür Merkezi konumu

37) Çukur Çarşı

Köprübaşı bölgesindeki Çukur Çarşı, Eskişehir’in görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor. Kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşya alabileceğiniz Çukur Çarşı’da mola vermek isterseniz, Porsuk Çayı manzaralı kafeler de yer alıyor.

Çukur Çarşı

38) Kırk Ambar Çarşısı

Tarihi Odunpazarı kısmının nispeten yeni yerlerinden olan Kırk Ambar Çarşısı, otantik atmosferi ile ziyaretçilerini bekliyor. Yöresel lezzetler sunan restoranlardan tutun lüle taşından yapılan eşyaların yer aldığı Kırk Ambar Çarşısı, kadın işletmeciler tarafından işletiliyor.

Kırk Ambar Çarşısı konumu

39) Taşbaşı Çarşısı

Odunpazarı’nda alışveriş yapmak için tercih edilen Taşbaşı Çarşısı, tarihi dokusu ile etkileyici bir görünüme sahip. Kuyumcuları ile meşhur olan çarşıda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

Taşbaşı Çarşısı konumu

40) Şehr-i Derya Parkı

Kanlıpınar Göleti yanındaki Şehr-i Derya Parkı, Odunpazarı semtinde yer alıyor. Doğada vakit geçirmek için gidebileceğiniz parkta; bir gölet, küçük kanallar, yapay şelale, piknik alanları, mangal için bacalar, çocuk oyun alanları, kamelyalar ve yürüyüş alanları bulunuyor.

Şehr-i Derya Parkı konumu

41) Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ndeki Kurşunlu Külliyesi’nde eskiden nikâh salonu olarak kullanılan alan, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’ne dönüştürülmüş.  Müzede fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından bağışlanan 372 adet fotoğraf makinesi, fotoğraflar, fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli aletler, kitap ve dergilerden oluşan koleksiyon sergileniyor. Müzeyi pazartesi hariç her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi konumu

42) Çağdaş Seramik Park

Eskişehir Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi olarak da bilinen Çağdaş Seramik Park, ülkemizde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Dünyanın en büyük dördüncü seramik parkı olan güzel yerde; amfi tiyatro, seramik eserleri müzesi, hediyelik eşya dükkânı, anıt heykeller ve yürüyüş yolları bulunuyor.

Çağdaş Seramik Park konumu

43) Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı

Dünyaca ünlü eserlerin 1/25 oranında küçültülmüş heykellerinin yer aldığı Esminyatürk, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içerisinde bulunuyor. 2013 yılında açılan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı’nda 18 ülkeden 32 eser sergileniyor.

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı konumu

44) Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı

Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı

Eskiden Eskişehir Hava Müzesi olarak bilinen yerin ismi, 2020 yılında halk anketi ile Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı olarak değiştirilmiş. 39 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan havacılık parkının açık alanında, çeşitli tip ve modellerde sivil ve savaş uçakları ayrıca bir adet polis helikopteri bulunuyor. Müzenin kapalı kısmında ise pilot giysileri, rozetler, maket uçaklar ve uçak motorları sergileniyor.

Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı konumu

45) Eskişehir Japon Bahçesi

Sazova’da Bilim Sanat ve Kültür Parkı içindeki Eskişehir Japon Bahçesi, yeşilliklerin arasında sakin bir gün geçirmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. 2010 yılının “Türkiye’de Japon Yılı” ilan edilmesi vesilesi ile yapılan Japon Bahçesi, 22 dönümlük bir alanda bulunuyor. Japon Bahçesi’nde gölet, köprüler, yeşil alanlar, yürüyüş yolları, şelale, amfi tiyatro, çok sayıda ağaç ve verandalar bulunuyor.

Eskişehir Japon Bahçesi konumu

46) Odunpazarı Botanik Parkı

Doğada vakit geçirmek isteyenlerin ziyaret edebileceği Odunpazarı Botanik Parkı, ülkemizin dördüncü en büyük botanik parkı olma özelliğini taşıyor. Parkta yürüyüş yolları, sarmaşık tüneli, Türk bahçesi, kaya bahçesi, Zen bahçesi, çocuklar için bitki labirenti, süs havuzu, oturma alanları ve çocuk oyun alanı bulunuyor.

Odunpazarı Botanik Parkı konumu

47) Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi

1916 yılında Mimar Kemalettin tarafından Turan Numune Mektebi olarak inşa edilen bina, 1994 yılından itibaren Cumhuriyet Tarihi Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzenin zemin katında; Çanakkale Savaşları, Kongreler, Büyük Millet Meclisi, İnönü Savaşları, Sakarya Savaşı, Büyük Taarruz ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait fotoğraflar bulunuyor. Müzenin birinci katında, Atatürk’e ait 126 parça eşya ile 1925 – 1980 arası yerel gazeteler ile kütüphane yer alıyor. Müzenin bodrum katında ise Atatürk’le ilgili 48 adet belgeseli izleyebileceğiniz 40 kişilik izleme salonu mevcut.

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi konumu

48) Ahşap Eserler Müzesi

Ahşap Eserler Müzesi

Ahşap Eserler Müzesi, 2015 yılında Eskişehir’de düzenlenen 3. Uluslararası Ahşap İşleri Festivali sonrasında festivale katılan eserlerin toplanması ile açılmış. Odunpazarı müze kompleksi kısmındaki Ahşap Eserler Müzesi’nde dünyanın çeşitli ülkelerinde üretilmiş 160 adet ahşap eser sergileniyor.

Ahşap Eserler Müzesi konumu

49) Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi

Çeşitli konserler, paneller ver sinema gösterimlerinin yapıldığı Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi, Odunpazarı semtinde konumlanıyor. İki Eylül Caddesi’ndeki kültür merkezinde birçok müzik aleti, koro ve dans eğitimleri de veriliyor.

Related Post

Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi konumu

50) Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı

Eskişehir’in en güzel parklarından birisi olan Kanlıkavak Parkı, 10 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. Parkta spor alanı, çocuk oyun alanı, süs havuzu, oturma birimleri ve yürüyüş yolları bulunuyor.

Kanlıkavak Parkı konumu

51) Dede Korkut Parkı

Dede Korkut Parkı

Eskişehir’de gezilmesi gereken yerler arasındaki Dede Korkut Parkı, Odunpazarı semtinde bulunuyor. Doğa içerisinde keyifli bir vakit geçirebileceğiniz parkta çocuk oyun alanları yer alıyor.

Dede Korkut Parkı konumu

52) Eskişehir TCDD Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen müze, 1998 yılında açılmış. Eskişehir TCDD Müzesi’nde sergilenen nesneler ile demiryollarının kuruluşundan bu yana ülkemize sağladığı iktisadi, sosyal ve kültürel evreler anlatılıyor. Müzedeki sergide telgraf makinesinden lokomotife kadar demir yolu ulaşımında ve iletişiminde kullanılmış alet ve araçların yanı sıra tarihi belgeler, yayınlar ve giysiler de sergileniyor.

Eskişehir TCDD Müzesi konumu

53) Ulus Anıtı

Ulus Anıtı

İsmet İnönü Caddesi, İstasyon Kavşağı’ndaki Ulus Anıtı, ulusun ortak değerlerini ve bağımsızlık mücadelesini vurgular nitelikte. Anıtın en üstün kısmında Atatürk heykeli yer alıyor. Anıtın bir alt kademesinde Cumhuriyet sonrası, eğitim, bilim, teknoloji gibi alanlardaki faaliyetleri ile modern Türkiye anlatılıyor. Anıtın ilk kademesinde, Türk Kurtuluş Savaşı’nı anlatan kabartma figürleri mevcut. Anıtın yer hizasında da, Cumhuriyet öncesi dönemi temsilen dört tarafa bakan ve at üzerinde Türk büyüklerinin bulunduğu heykeller bulunuyor.

Ulus Anıtı konumu

54) Hamamyolu Caddesi (Süleyman Çakır Caddesi)

Tarihi Odunpazarı semti ile Taşbaşı ve Köprübaşı’nı birbirine bağlayan bir noktadaki Hamamyolu Caddesi, ismini burada yer alan hamamlardan almış. Antik çağlardan günümüze kadar şifalı suların aktığı Hamamyolu Caddesi, yapılan son düzenlemelerle trafiğe kapalı bir hale getirilmiş. Sizler de Hamamyolu Caddesi üzerindeki mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz.

Hamamyolu Caddesi (Süleyman Çakır Caddesi) konumu

55) Kılıç Lunapark

Eskişehir’de çocuklarınız ile birlikte eğlenceli vakit geçirebileceğiniz Kılıç Lunapark, Tepebaşı Mahallesi’nde konumlanıyor. Her yaştan ziyaretçisine farklı eğlenceler sunan lunaparkta ailenizle beraber heyecanlı bir gün geçirebilirsiniz.

Kılıç Lunapark

56) Eskişehir Kent Ormanı

Eskişehir’de gününü sakin bir şekilde orman içerisinde geçirmek isteyenlerin uğrak noktası Kent Ormanı, il merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Oturma alanları ve yürüyüş parkuruna sahip olan Eskişehir Kent Ormanı’nda sizler de doğanın kucağında huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Eskişehir Kent Ormanı konumu

57) Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) kurucularından Toprak Dede olarak da bilinen Hayrettin Karaca’ya ithafen açılmış olan bu park, il merkezine 7 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 20 dekarlık bir alan üzerine kurulan Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı, 2011 yılında hizmete açılmış. Parkta müziğin ritmine göre çalışan fıskiyeler, birbirine küçük derelerle bağlanan üç adet gölet, kafeler ve restoranlar bulunuyor.

Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı konumu

58) Uğur Mumcu Parkı

Odunpazarı semtindeki Uğur Mumcu Parkı’nda araştırmacı gazetecinin bombalı saldırıya uğradığı 06 YR 245 plakalı aracının bir ibret anıtı, cam bir fanus içinde sergileniyor. Uğur Mumcu’nun anısına yapılan parkta, gazetecinin suikaste uğradığı 24 Ocak 1993 tarihinden sonraki güne ait gazete kupürlerinden oluşan Uğur Mumcu Anıtı bulunuyor.

Uğur Mumcu Parkı konumu

59) Regülatör Piknik Alanı

Eskişehir – Kütahya yolunun beşinci kilometresindeki Regülatör Piknik Alanı, eskiden burada bulunan mesire yerinin Odunpazarı Belediyesi tarafından yenilenmesiyle piknik alanına dönüştürülmüş. Yaklaşık olarak 30 bin metrekarelik bir büyüklüğe sahip olan piknik alanında oturma alanları, çocuklara özel piknik üniteleri ve çocuk oyun bahçeleri yer alıyor.

Regülatör Piknik Alanı konumu

60) Kanlıpınar Şehitliği

Eskişehir il merkezine 12 kilometre mesafedeki Kanlıpınar Şehitliği, Odunpazarı semtinde konumlanıyor. Eskişehir’in kurtuluş günü olan 2 Eylül’de, Kanlıpınar Köyü Şehitliği’nde anma törenleri düzenleniyor. Kurtuluş Savaşı’nın yapıldığı bölgede yaşayan köylüler tarlalarında halen şarapnel parçaları ve mermiler bulduklarını söylüyorlar.

Kanlıpınar Şehitliği konumu

61) Sarısungur Göleti

Eskişehir il merkezine 13 kilometre mesafedeki Sarısungur Göleti, güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Kano yarışları ve balık tutma yarışmaları gibi etkinliklere de ev sahipliği yapan Sarısungur Göleti, Eskişehir’de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunuyor.

Sarısungur Göleti konumu

62) Han Yeraltı Şehri

Han Yeraltı Şehri

Eskişehir il merkezine 83 kilometre uzaklıktaki Han Yeraltı Şehri, Eskişehir günübirlik gezilecek yerler arasında bulunuyor. Kayaya oyulmuş yer altı galerilerine ev sahipliği yapan Han Antik Kenti’ndeki kalıntılar bölgede Roma ve Bizans İmparatorluğu’na dair izler taşıyor. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Han Antik Kenti’nde Osmanlı Dönemi’nden günümüze sağlam bir biçimde ulaşan Hüsrev Paşa Cami ve hamam da bulunuyor.

Han Yeraltı Şehri konumu

63) Midas Anıtı

Midas Anıtı

Eskişehir’e 80 kilometre uzaklıktaki Han ilçesinin Yazılıkaya Mahallesi’ndeki Midas Anıtı, M.Ö. 600’lü yıllarda yapılmış. Frig Vadisi olarak adlandırılan bölgedeki anıtların en görkemlisi olan Midas Anıtı, 17 metre yüksekliğe sahip.

Midas Anıtı konumu

Tuğba’nun notu: Friglerin kutsal saydığı Midas Anıtı’na gitmeden önce gün doğumu veya gün batımı saatlerini seçin. Bu mistik anlarda kaya üzerindeki kabartmalar, güneş ışığıyla daha belirgin hale geliyor ve oldukça etkileyici bir görüntü oluşturuyor.

64) Pessinus Antik Kenti ve Ören Yeri

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki Pessinus Antik Kenti, il merkezine 110 kilometre, ilçe merkezine ise 13 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Frigler tarafından “Tanrıça Kybele” olarak adlandırılan ana tanrıçanın bulunduğu en önemli tapınma yerlerinden birisi olarak bilinen Pessinus Antik Kenti’ndeki Kral Yolu güvenilir ve kestirme olduğu için Roma ve Bizans çağlarında kullanılmış. Günümüzde antik yolun izlerini görebileceğiniz Pessinus, antik kent gezmeyi sevenler tarafından tercih edilebilir.

Pessinus Antik Kenti ve Ören Yeri konumu

65) Balıkdamı Kuş Cenneti

Sivrihisar ilçesinin 40 kilometre güneyindeki Balıkdamı Kuş Cenneti, ülkemizin en büyük sulak alanlarının başında geliyor. 30 bin dönümlük bir alandaki kuş cenneti, Asya’da yaşayan yabanıl su kuşları için batıdaki son durak özelliğini taşıyor. 286 kuş türünü barındıran Balıkdamı Kuş Cenneti, doğaseverler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Balıkdamı Kuş Cenneti konumu

66) Kızılinler Kaplıcası

Eskişehir merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Kızılinler Kaplıcası, Tepebaşı ilçesinde Kızılinler köyünde konumlanıyor. Kızılinler Kaplıcası’nın suyu bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve bromür içerdiği için; bağırsak, mide, böbrek, romatizma, kadın hastalıkları ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıyor. Sizler de Eskişehir ziyaretinizde kaplıca keyfi yapmak isterseniz Kızılinler’e gidebilirsiniz.

Kızılinler Kaplıcası konumu

67) Sakarıılıca Kaplıcaları

Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde yer alan Sakarıılıca Kaplıcaları, il merkezine 35 kilometre ilçe merkezine ise 6 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Sağlık turizmi için tercih edilen Sakarıılıca Kaplıcaları, doğa ile iç içe olabileceğiniz güzel bir yer.

Sakarıılıca Kaplıcaları konumu

68) Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Şelalesi

Eskişehir’deki Mihaliççık ilçesindeki Gürleyik Şelalesi, il merkezine 118 kilometre, ilçe merkezine 27 kilometre mesafede yer alıyor. Doğal taşlarla çevrili yüzme havuzlarının bulunduğu Gürleyik Şelalesi’nde, dereden gelen sular serin olduğu için yaz aylarında ferahlatıcı bir etkiye sahip.

Gürleyik Şelalesi konumu

69) Subaşı Şelalesi

Gürleyik Şelalesi’nin sadece 3 kilometre üzerindeki Subaşı Şelalesi’ndeki su derinliği 1 ile 7 metre arasında değişiklik gösteriyor. Doğa ile iç içe zaman geçirmek için gidebileceğiniz Subaşı Şelalesi’nde sadece bir adet ufak bir büfe bulunuyor. Bu yüzden ihtiyaç duyacağınız malzemeleri yanınıza almanızı öneririz.

70) Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Eskişehir Mihalıççık İlçesi’nde yer alan Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, 1974 yılında ziyarete açılmış. Eskişehir’de bulunan Yunus Emre’nin mezarı Yunan işgali sırasında yıkılmış, bu sebeple mezar 1949 yılında yapılan bir çeşmenin arkasına taşınmış. Selçuklu mimarisi üslubunda yapılmış olan mezarın yer aldığı Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi konumu

71) Sümbüllü Anıt (Dağlık Frigya)

Eskişehir’in Han İlçesi’ndeki Sümbüllü Anıt, Midas şehri platosunun doğu eteğinde konumlanıyor. Anıt ismini tepesindeki süsler (akroter) sümbüle benzediği için almış. Bu tip akroter tipi sadece bu anıtta görülmüş.

Sümbüllü Anıt (Dağlık Frigya) konumu

72) Solon’un Mezarı (Aslanlı Mabet)

Solon’un Mezarı (Aslanlı Mabet)

Eskişehir’e 75 kilometre, Seyitgazi İlçesi’ne ise 36 kilometre uzaklıktaki Solon’un Mezarı, Kümbet Köyü’nde yer alıyor. Frig döneminde yapılmış olan Solon’un Mezarı, Yarım Ağa Konağı’nın doğusunda köy evlerinden birine bitişik bir kaya kütlesine oyulmuş. Adını ana odanın kapısındaki yazıtta geçen Solon isminden alan tarihi yapı aslan kabartmaları sebebiyle Aslanlı Mabet olarak da biliniyor.

Solon’un Mezarı (Aslanlı Mabet) konumu

73) Yapıldak Asar Kale

Yapıldak Asar Kale

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’ndeki Yapıldak Asar Kale, Kümbet Vadisi’nin güney ucundaki bir Frig yerleşimi. Yapıldak Kale, il merkezine 83 kilometre, ilçe merkezine ise 38 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Yapıldak Asar Kale konumu

74) Himmet Baba Cami ve Türbesi

Himmet Baba Cami ve Türbesi

Seyitgazi İlçesi’nin Kümbet Köyü’nde bulunan Himmet Baba Cami ve Türbesi’nin hangi yılda yapıldığı kesin olarak bilinmese de Dulkadirli eseri olduğu tahmin ediliyor. Himmet (Ümmet) Baba ile ilgili Elbistan’da birçok rivayet varmış. Himmet Baba’nın evliya bir zat olduğu düşünülüyormuş ve kendisinin ölümüyle bu türbe Selçuklu kümbet mimarisindeki sekizgen yapı kullanılarak yapılmış.

Himmet Baba Cami ve Türbesi

75) Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Surp Yerrortutyun Kilisesi veya Kutsal Üçlü Ermeni Kilisesi olarak da adlandırılan Sivrihisar Ermeni Kilisesi, il merkezine 96 kilometre, ilçe merkezine ise sadece 500 metre uzaklıkta konumlanıyor. Anadolu’nun en büyük ikinci kilisesi olarak bilinen dini yapı, 1650 yılında inşa edilmiş.

Sivrihisar Ermeni Kilisesi konumu

76) Sivrihisar Saat Kulesi

Sivrihisar Saat Kulesi

1899 yılında dönemin kaymakamı Mahmut Bey tarafından yaptırılan Sivrihisar Saat Kulesi, kolayca görülebilmesi için yüksek bir kaya kütlesinin üzerine inşa edilmiş. Kesme taşlar kullanılarak yapılan kulenin dört tarafında saat bulunuyor. Sivrihisar’ın simgelerinden birisi olan saat kulesi 12 metre yüksekliğe sahip.

Sivrihisar Saat Kulesi konumu

77) İhsan Erdemgil Konağı

Atatürk’ün 7 Mart 1922 tarihinde Sivrihisar’a geldiğinde kaldığı İhsan Erdemgil Konağı, Kurtuluş Savaşı’nın zor günlerinde üç gün süreyle karargâh olarak kullanılmış. Sizler de o günleri hafızanızda canlandırabilmek adına İhsan Erdemgil Konağı’nı ziyaret edebilirsiniz.

78) Sivrihisar Ulu Camii

Sivrihisar Ulu Camii

2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Sivrihisar Ulu Cami, Selçuklu döneminden günümüze ulaşan Anadolu’nun nadir ahşap direkli camilerinin en büyüğü olarak karşımıza çıkıyor. Cami, 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in naiplerinden Emineddin Mikail tarafından yaptırılmış.

1485 metrekarelik bir alana kurulu olan Sivrihisar Ulu Cami’nin çatısı 67 adet ahşap direk tarafından taşınıyor. Bu ahşap direklerin üst bölümleri ise rozet, palmet, geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş. Etkileyici bir mimariye sahip olan Sivrihisar Ulu Cami, Eskişehir’de gezilmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor.

Sivrihisar Ulu Camii konumu

79) Alemşah Kümbeti

Sivrihisar Ulu Cami’nin hemen yakınındaki Alemşah Kümbeti, il merkezine 98 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Tipik Selçuklu Dönemi kümbetlerinin en güzel örneklerinden birisi olan Alemşah Kümbeti, Melikşah tarafından şehit edilen kardeşi Sultan Şah için 1328 yılında yaptırılmış.

Alemşah Kümbeti konumu

80) Zaimağa Konağı

Ankara dışında yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısına ev sahipliği yapan Zaimağa Konağı, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunuyor. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz konağı pazartesi günü hariç hafta içi 10:30 – 17:30, hafta sonu ise 10:30 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Zaimağa Konağı konumu

81) Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi

Sivrihisar kayalıklarının yamacında yer alan Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi, ülkemizin ilk açık hava heykel müzesi olma özelliğini taşıyor. 2011 yılında açılan müzede, Sivrihisarlı heykeltıraş Metin Yurdanur’a ait heykeller sergileniyor. Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi, tarihi Surp Yerrortutyan Kilisesi’nin yanında konumlanıyor.

Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi konumu

82) Asmainler Saklı Vadi

Dağlık Frigya bölgesindeki Asmainler Saklı Vadi, Seyitgazi İlçesi Kırka Beldesi’nden başlayıp Kütahya il sınırları boyunca ilerleyen Büyükyayla ve Seyircek Kale’den Afyonkarahisar Köhnüş Vadisi’ne kadar uzanıyor. İsmini yamaçlardaki kaya mezarlarından alan Asmainler Saklı Vadi, Frigya’nın en önemli vadilerinden bir tanesi olarak biliniyor. Ana Tanrıça Kibele ile özdeşleşen vadi boyunca kaya mezarları bulunuyor. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken vadide Tabancakaya Antik Yerleşimi de yer alıyor.

83) Karacahisar Kalesi

Porsuk Çayı’nın yanındaki platonun üzerinde kurulmuş bir Bizans kalesi olan Karacahisar Kalesi, 200 x 300 metre ölçülerinde bir alanı kaplıyor. Karacahisar Kalesi, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılmasında büyük bir öneme sahip. Devletin kurucusu Osman Bey, Karacahisar Kalesi’nin fethedip Bizans topraklarında ilerleyerek beyliğinin sınırlarını genişletmiş.

Karacahisar Kalesi konumu

84) Hüsrev Paşa Cami

Eskişehir’in Han İlçesi’ndeki Hüsrev Paşa Cami, IV. Murat’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından 1631 – 1638 yılları arasında inşa ettirilmiş. Menzil Külliyesi’nin en önemli yapısı olan cami, günümüzde sağlam ve kullanıma açık bir halde bulunuyor.

Hüsrev Paşa Cami konumu

85) Melikgazi Türbesi

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’ne bağlı Doğançayır Köyü’ne 3 kilometre uzaklıktaki Melikgazi Türbesi, Türk ve İslam kültüründe kahramanlıklarıyla büyük izler bırakmış olan Melik Gazi adına yaptırılmış. Eskişehir il merkezine 68 kilometre uzaklıktaki türbe, Danişmend Gazi’nin en büyük oğlu olan Emir (Melik) Gazi’ye adanmış.

Melikgazi Türbesi konumu

86) Avlakkaya Kanyonu

Eskişehir il merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Avlakkaya Kanyonu, doğa içerisinde harika bir yer olarak bizleri çağırıyor. Yeşilin her tonuna tanıklık edebileceğiniz Avlakkaya Kanyonu’ndaki şelale de insanı büyüler nitelikte.

Avlakkaya Kanyonu konumu

87) Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi

Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’ndeki Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi, Seyyid Battal Gazi lakabı ile anılan efsaneleşmiş halk kahramanına ithafen yapılmış. 150 metre yüksekliğindeki Üçler Tepesi’nin doğuya bakan yamaçları üzerindeki türbe ve cami, 1207 – 1208 yıllarında Anadolu Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılmıştır.

Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi konumu

88) Beşikderesi Şelalesi Mesire Yeri

Eskişehir il merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Beşikderesi Şelalesi Mesire Yeri, doğa içerisinde vakit geçirebileceğiniz güzel bir yer. Kabalak Köyü yakınlarındaki mesire yerinde; çınar, akçaağaç, fındık, söğüt, alıç, kavak ve kızılcık ağaçları bulunuyor. Beşikderesi Şelalesi Mesire Yeri içerisinde restoran, oturma alanları, tuvalet, mescit, yürüyüş yolları, çocuk parkı, kamp yeri ve otopark gibi olanaklar mevcut.

Beşikderesi Şelalesi Mesire Yeri konumu

89) Musaözü Tabiat Parkı

Musaözü Tabiat Parkı

Eskişehir’in Tepebaşı İlçesi’ndeki Musaözü Tabiaat Parkı, il merkezine 25 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bölge, yeşilliklerin arasında zaman geçirmek isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Musaözü Tabiat Parkı’nda oturma yerleri, koşu ve yürüyüş parkuru, çadır ve karavan kamp yeri, kameriye, piknik masaları, Musaözü Göleti, balık tutmak için uygun yerler, iskele, büfe, manzara seyir alanı, restoran, otopark, mescit, oyun parkı, çeşme, tuvalet ve bisiklet sürmeye uygun alanlar bulunuyor.

Musaözü Tabiat Parkı konumu

90) Hamamkaya Frig Kaya Mezarı

Hamamkaya Frig Kaya Mezarı

Eskişehir’de görülmesi gereken tarihi yerler arasındaki Hamamkaya Frig Kaya Mezarları, arka arkaya bulunan iki kısımdan oluşuyor. Gerdekkaya Mezar Anıtı’na sadece 50 metre uzaklıktaki kaya mezarının kabartmaları, girişi ve sonradan ilave edilen ikinci odası görülebiliyor.

91) Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi

Osmanlı Dönemi’ne ait bir Selçuklu Hamamı’nda hizmet veren Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi, il merkezine 41 kilometre, ilçe merkezine ise 300 metre uzaklıkta konumlanıyor. Müzedeki sergide Kırka, Bigadiç, Kestelek, Emet ve Bandırma’dan çıkarılan bor madeni ve örnekleri, Etibor Genel Müdürlüğü’ne ve işletme müdürlüklerine ait bilgi ve fotoğraflar, bor madeni ile ilgili bilgiler, açık ocak maketi ve bordan üretilen sanayi ürünleri bulunuyor. Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi’nde ayrıca eski ev eşyaları, tarım aletleri ve el sanatları ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi

92) Berberini Kaya Kilisesi

Kümbet Köyü’ndeki Berberini Kaya Kilisesi, Eskişehir’deki tarihi yerler arasında bulunuyor. Kaya içine oyulmuş olan Berberini Kilisesi aynı zamanda kaya mezarlarına da ev sahipliği yapıyor.

93) Nasreddin Hoca’nın Evi

1284 yılında Sivrihisar’ın Hortu Köyü’nde doğan Nasreddin Hoca, il merkezine 117 kilometre, ilçe merkezine ise 23 kilometre mesafede yer alıyor. Zemin ve üzerine tek katlı bir bina olarak inşa edilen Nasreddin Hoca’nın Evi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Nasreddin Hoca’nın Evi konumu

94) İnönü Savaşları Karargâh Müzesi

Eskişehir il merkezine 40 kilometre, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki İnönü Savaşları Karargâh Müzesi, Türk Kurtuluş Savaşı’nda Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün Karargâh Binası olarak kullandığı evde oluşturulmuş.

Müzede İsmet İnönü’nün resmi üniformalarının kopyaları, İnönü Kaymakamlığı’nın savaş alanından topladığı silahlar ve askeri malzemeler, İnönü Savaşlarını içeren fotoğraflar, İnönü’nün ve diğer kumandanların vermiş oldukları cephe emirleri, Akşehir ll85 Sefer Malzeme Ana Depo Komutanlığı tarafından verilen silahlar ve Eskişehir Arkeoloji Müzesi Etnografya Bölümü’nden getirilen yöresel etnografik eserler sergileniyor.

İnönü Savaşları Karargâh Müzesi

95) Üryan Baba Türbesi

Bir Kalenderi dervişi olduğu bilinen Üryan Baba’ya adanan türbe, il merkezine 44 kilometre, ilçe merkezine ise 7 kilometre mesafede konumlanıyor. İnanç turizmi için ziyaret edilen Üryan Baba Türbesi, Bizans mimarisinden izler taşıyor.

Üryan Baba Türbesi konumu

96) Küllüoba Höyüğü

İl merkezinin 35 kilometre güneydoğusunda, Seyitgazi İlçesi’nin ise 15 kilometre kuzeydoğusunda konumlanan Küllüoba Höyüğü, Eskişehir’in en eski şehirlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Neredeyse 5 bin yıllık bir yaşama ev sahipliği yapan Küllüoba Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları ile Geç Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na ait nesneler çıkarılmış.

Küllüoba Höyüğü konumu

97) Akhisar Kalesi

Eskişehir’in Han İlçesi’ndeki Akhisar Kalesi, Akhisar Köyü’nde yüksek bir kayalık üzerine kurulmuş. Akhisar Kalesi’nde Frig Kaya Mezarları’nın yanında Roma – Bizans kaya mezarları da bulunuyor.

Akhisar Kalesi konumu

98) Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi

Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi, Eskişehir il merkezine 98 kilometre, Sivrihisar ilçe merkezine sadece 500 metre uzaklıkta yer alıyor. Bir Selçuklu Dönemi yapısı olan külliye; kümbet, türbe, hazire (açık mezar) ve yıkılmış medreselerin avlu ile çevrelenmiş bir bütünü olarak bulunuyor.

Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi konumu

99) Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi

Seyitgazi İlçesi’nin Arslanbeyli Köyü’ndeki Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi, il merkezine 46 kilometre, ilçe merkezine ise 8 kilometre mesafede yer alıyor. Sultan Şucâeddin için yaptırılmış olan külliye iki kısımdan oluşuyor. Külliyenin ilk bölümünde avlu ile çevrili iki türbe (Şucâeddin ve Demirtaş Paşa), havuz ve cami bulunuyor. Avludaki mezarlıktaki kapıdan geçilen külliyenin ikinci kısmında ise dört kubbeli imaret binası mevcut.

Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi konumu

100) Yunus Hoca Kümbeti

Sivrihisar İlçesi’ndeki Yunus Hoca Kümbeti, 1274 yılında yapılmış. Eskişehir’de görülmesi gereken tarihi yerler arasındaki Yunus Hoca Kümbeti, Selçuklu Bahriye Nazırı Sadreddin Hoca Yunus’un, Cimri ve Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından öldürülmesi üzerine yapılmış. 6 metre çapındaki bir kubbeye sahip olan kümbetin kapı mermer sövelerinde; çarkıfelekler, yaprak ve bitki motifleri ile geometrik bezemeli iki şerit arasında bir geyiği kovalayan aslan figürü göze çarpıyor.

Yunus Hoca Kümbeti konumu

Eskişehir gezi rehberinin sizler için faydalı olması dileğiyle.

Şimdiden hepinize iyi gezmeler!

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.