Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Gaziantep’in farklı kültürlerinin buluştuğu muazzam bir mutfağı var.
Yerel malzemelerin en kalitelisinin kullanıldığı, bolca el emeği isteyen Gaziantep yemeklerine hayran olmamak elde değil. Gaziantep’in öyle güzel öyle zengin bir mutfağı var ki onu tanımlamak için ’Dünya bir ev olsaydı mutfağı Gaziantep’ olurdu’ bile deniliyor.
Gaziantep’e gitmeye karar verirseniz bavulunuzu biraz büyük tutun derim. Çünkü dönüşte bavulunuz yiyeceklerle dolu olacak, baştan söyleyeyim.
Diyorum ve sizi derya deniz Gaziantep mutfağının öne çıkan lezzetleri ile baş başa bırakıyorum.
Gaziantep’e giderseniz kıyır kıyır kahkelerinden, Antep fıstığı ezmesinden tatmadan, bir fincan mis kokulu menengiç kahvesi içmeden, sofralarınıza tat katacak kabak, patlıcan, biber gibi dolmalık kurularından, nar, koruk gibi ekşilerinden, bir tutamı ile yemeklere muhteşem aromalar veren baharatlarından almadan dönmeyin derim.
Gaziantep yemeklerini denemek için en iyi adresleri Gaziantep’te Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımıza göz atarak not alabilirsiniz.
İçindekiler
Sıcacık lavaş üzerine sürülen hafif akışkan kıvamlı kaymağın üzerine bal gezdirilip bolca Antep fıstığı serpiliyor.
Size kalansa yanında bir bardak çay söyleyip bu özel lezzetin tadını çıkarmak oluyor.
Güne bomba gibi bir başlangıç yapmak isterseniz batma kaymaktan şaşmayın derim. Yok böyle bir lezzet.
Antep’in o nefis peyniri ve el açması incecik hamurlar bir araya gelir de ortaya kötü bir lezzet çıkar mı? Tabi ki hayır dediğinizi duyar gibiyim.
Sizin için de en lezzetli sabahlar hamur işi ile başlıyorsa Antep peynirli su böreğine sofranızda mutlaka yer açmalısınız. Hele bir de fırından yeni çıkmış sıcak haline denk geldiniz mi değmesinler keyfinize.
Gaziantepliler için güne sağlıklı bir başlangıç yapmanın en şifalı alternatiflerinden biri beyran.
Hatta Gaziantepliler beyranı öyle seviyor ki pek çok meşhur restoranda günün ilk ışıkları ile birlikte beyran bitiyor.
Güne bol sarımsaklı, kuzu etli beyran ile başlamak bana ağır gelir derseniz de şehir merkezindeki çoğu restoranda gün boyu beyran bulabilirsiniz. Bir öğlen ya da akşam mutlaka tadın derim.
Gaziantepteyseniz ve güne en gelenekselinden bir başlangıç yapmak isterseniz beyrandan sonraki en güzel alternatif bence nohut dürüm.
Kemikli et suyunda pişirilen nohutlar, yeşillikler, kırmızı biber ve soğanla harmanlandıktan sonra lavaşa sarılıyor.
Ben kahvaltıda daha klasik lezzetler arıyorum diyenlerdenseniz de nohut dürüm aniden gelen açlığı bastırmak için nefis bir atıştırmalık, aklınızda bulunsun.
Yoğurtlu çorbaların en güzeli sence hangisi diye sorsalar hiç düşünmeden yuvalama derim.
Nohutlu, minik köfteli üzeri tereyağlı ve bol naneli yuvalama bence yolu Gaziantep’ten geçen herkesin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biri.
Taze sarımsakla yapılan şifa deposu bir çorba şiveydiz.
Etli, nohutlu, taze sarımsaklı, yoğurtlu şiveydizden tatmadan Gaziantep’ten dönerseniz üzülürsünüz, benden söylemesi.
Hafif ekşili, azcık acılı biraz da bakliyatlı bir sebze yemeği arıyorsanız Gaziantep’in pirpirim aşı tam size göre.
Kebap ve et ağırlıklı bir mutfağı olan Gaziantep’te kırmızı ete kısa bir mola vermek isterseniz pirpirim aşı en güzel alternatiflerden biri olacaktır.
Yapımı oldukça zahmetli olan Gaziantep yemekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor cacıklı Arap köfte.
Önce, tercihe göre pazı ya da ıspanakla tatlandırılan yoğurt tabağa yayılıyor. Ardından üzerine ayrı bir yerde pişirilen mini yuvarlak köfteler yerleştirilip afiyetle yeniyor.
Gaziantepliler için en güzel bahar yemeklerinden biri öcce.
Tadını taze soğan ve taze sarımsaktan alan, görüntüsü itibariyle mücveri andıran öcce Gaziantep sofralarının en güzel başlangıç lezzetlerinden biri.
Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu, en Anteplisi omaç.
Hızlıca bir şeyler atıştırmak, et ağırlıklı Gaziantep yemeklerine kısa bir mola vermek isterseniz Antep Peynirli omaç en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde pek çok ilde pişirilse de Gaziantep usulü içli köftenin gönüllerdeki yeri bence bir başka.
Oruk da denilen içli köfte genellikle kuzu kıyması ile hazırlanıyor.
Siz de kebap öncesinde ufak bir başlangıç yemek isterseniz Antep usulü içli köfte nefis bir alternatif olacaktır.
Haylan kabağı, patlıcan, biber gibi kuru sebzelerle hazırlanan hafif acılı kuru dolma Antep sofralarının olmazsa olmazlarından.
Ana yemek öncesi her birinden birer tane yemek garanti, benden söylemesi.
Hafif isli tadı ile damaklarda oldukça hoş bir tat bırakan firik Gaziantep mutfaklarında nefis bir pilava dönüşüyor.
Nohutlu, yeşil mercimekli firik pilavı Gaziantep mutfağının en geleneksel, en sevilen lezzetlerinden biri. Özellikle yanında bir bardak yayık ayranı ile efsane oluyor.
Türkiye’nin neresine giderseniz gidin güzel bir lahmacun bulabilirsiniz. Ancak Gaziantep’in bugüne kadar yediğiniz tüm lahmacunları unutturacak, hafif sarımsaklı öyle lezzetli bir lahmacunu var ki tadı tam anlatılmaz yaşanır türden.
Bir kere tattınız mı her yemekten önce mutlaka bir Antep lahmacun yemek isteyeceksiniz demedi demeyin.
Kebap cenneti Gaziantep’in en sevilen ve en bilinen kebaplarından biri Ali Nazik kebabı. Altı közlenmiş patlıcanlı, sarımsaklı yoğurtlu Ali Nazik kebabı tercihe göre kıyma kebabı ya da kuşbaşı et ile yapılıyor.
İçinde böyle lezzetli malzemeler olan bir kebabın her hali güzel ama benim oyum kıyma kebaplı Ali Nazik’ten yana.
Ağızda dağılan lokum gibi bir kebabın izini sürüyorsanız patlıcan kebabı nefis bir alternatif olacaktır.
Sıra sıra şişlere dizilen közlenmiş patlıcan ve kebabın lezzet uyumu tam anlatılmaz yaşanır türden.
Gaziantep’e giderseniz kendinize en güzelinden bir patlıcan kebabı ısmarlamadan dönerseniz üzülürsünüz. Benden söylemesi.
Hemen aklınıza kahvaltıların yıldızı simit gelmesin. Gaziantepliler ince bulgura da simit diyor.
Kıyma, simit ve özel baharatlarla hazırlanan kebap, Gaziantep mutfağının en özel kebap çeşitlerinden biri.
Sadece mart ve nisan aylarında tadabileceğiniz Gaziantep’in en özel lezzetlerinden biri de keme mantarı ile yapılan nefis kebap.
Siz de bu nadir lezzeti tatmak isterseniz bahar aylarına mini bir Gaziantep seyahati planlayın derim.
Meyveli, hafif ekşili kebapların en lezzetlilerinden biri de bence Gaziantep’in yeni dünya kebabı.
Çekirdekleri çıkarılan yeni dünya meyvesinin arasına özel baharatlarla hazırlanan minik kıyma kebapları yerleştiriliyor.
Sadece yeni dünya mevsiminde menülerde bulabileceğiniz bu özel lezzete denk gelirseniz mutlaka tadın derim.
Kebabın olmazsa olmazıdır soğan. Bazen garnitür bazense meze olarak yer alır sofralarda. Ancak soğan Gaziantep mutfaklarında nefis bir kebaba dönüşüyor.
Kabuğu soyulup ikiye kesilen minik soğanların içine özel olarak hazırlanan kebaplar yerleştirilip pişiriliyor. Ardından üzerine nar ekşisi gezdirilip servis ediliyor.
Soğan ve nar ekşisi sizin için de ayrılmaz lezzet ikililerinden biriyse soğan kebabını asla es geçmeyin derim.
Etin en özel kısmı ile yapılan küşleme, işin ehli ustalar tarafından pişirildiğinde ağızda dağılıyor desem abartmış olmam.
Siz de eti en saf haliyle doya doya yemeyi seviyorsanız lokum gibi küşlemeden şaşmayın derim.
Kuzu etli kebapların en muhteşem alternatiflerinden biri ciğer ile yapılan cartlak kebabı.
Sadece tuz, karabiber ve kimyon gibi klasik baharatlarla tatlandırılan, ciğerin tadını doyasıya alabileceğiniz cartlak kebabından mutlaka tadın derim.
Malum Gaziantep demek baklava demek. Gaziantep’e giderseniz her köşede kuşaklardır baklava yapan pek çok tatlıcı görebilirsiniz.
Gaziantepliler baklava yemenin bir ritüeli olduğunu söylüyor. Siz de usulünce baklava yemek isterseniz baklavanızı elinizle ters çevirip ağzınıza atın. Önce damağınıza hafifçe bastırın, sonra ısırın ki şerbetinin lezzeti damağınıza iyice yayılsın.
Baklavanın tahtına göz koyan, Gaziantep tatlılarından biri de bence bülbül yuvası.
Baklavaya göre daha az şerbetli, incecik çıtır yufkalı ve üzeri bol Antep fıstıklı bülbül yuvasından bir kere tattınız mı baklavanın pabucunu dama atabilirsiniz, demedi demeyin.
Arasından taşan iri fıstıkları ile gönüllerde taht kuruyor şöbiyet.
Siz de kaymak, fıstık ve şerbet üçlüsünü buluşturan, çıtırdayan incecik yufka katları olan bir tatlı arıyorsanız şöbiyetten şaşmayın derim.
Alt tarafı incecik yufka arası kaymak ve Antep fıstığı demeyin. Malzemelerin lezzetinden mi, ustasının el lezzetinden mi bilinmez Gaziantep’in katmeri bir efsane.
Çıtır çıtır Antep katmeri ile ister güne tatlı bir başlangıç yapın isterseniz de yemek sonrası tatlı keyfi yapın. Tercih sizin, çünkü katmer günün her anına yakışıyor.
Nam-ı diğer fıstık sarma, fıstık cenneti Gaziantep’in en muhteşem tatlılarından biri.
İlk ısırıkta hayran kalacağınız, saf fıstıklı bir tatlı arıyorsanız dolama tam size göre.
Antep tatlıları fıstıksız olmaz. Klasik pide formunda açılan hamurların üzerine toz şekerli Antep fıstığı dökülüyor. Ardından fırında pişiriliyor.
Gaziantep’in şekerli böreğini yemeden tatlı pide mi olurmuş demeyin.