Kategoriler MarmaraYurt İçi

İstanbul’da Bir Günde Gezebileceğiniz 6 Yer

İstanbul, tarihi, doğal güzellikleri, lezzetleri ile insanı kendine aşık ediyor. Taşı toprağı altın olarak adlandırılan bu güzel şehirden bir gelen bir daha vazgeçemiyor. Gezip görülesi o kadar çok yer var ki tamamını detaylı bir şekilde gezmek isterseniz aylarınızı ayırmanız gerekebilir. İşte sadece bir günde gezebileceğiniz küçük bir rota önerisi:

1 – Perili Köşk

Perili Köşk olarak bilinen tarihi yapının asıl adı Yusuf Ziya Paşa Yalısı. İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde yer alıyor. Yapının Perili Köşk olarak bilinmesinin sebebi ise yapımının çok uzun sürmesi. 5000 metrekarelik alana yayılan ve 9 katlı olan bina onlarca yıl boş kalmış. 1995-2000 yılları arasında Hakan Kıran tarafından restore edilmiş. Bu güzel yapının restoresi için Birleşik Krallık’dan özel tuğlalar getirilip kullanılmış. 

Peki köşkün inşası neden bu kadar uzun sürdü bir de ona bakalım. Dönemin Başyaveri olarak görev alan Yusuf Ziya Paşa’ya ait olan yalının yapımına 1910’lu yıllarda başlanmış. Daha sonra I. Dünya Savaşı patlak verdiği için yalının inşaatında çalışanlar askere alınmış ve bu sebeple inşaat yarım kalmış. Uzun süre yarım kalan köşk, halk tarafından Perili Köşk diye anılmaya başlamış.

1993 yılında müteahhit Basri Erdoğan’a satılan köşk, 2000’li yılların başlarında esas haline sadık kalınarak tamamlanmış. 2030 yılı sonuna kadar Borusan Holding tarafından kiralanan köşk, günümüzde çeşitli sergilere ev sahipliği yapmasının yanı sıra hafta içleri ofis olarak kullanılıyor. 

Adres: Rumeli Hisarı, Balta Limanı Hisar Cd. No:5, 34470 Sarıyer

2 – Sakıp Sabancı Müzesi

Mısırlı Hidiv ailesinden Prens Mehmet Ali Hasan tarafından yaptırılan ve sonrasında Hacı Ömer Sabancı tarafından 1951 yılında satın alınan köşk, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. İçerisinde zengin resim ve hat koleksiyonu olan birçok sergi yer alıyor. 

Bina önünde Fransız heykeltıraşa ait at heykelinden ötürü bu yer aynı zamanda Atlı Köşk olarak da anılıyor. Ayrıca bahçe içerisinde ikinci bir at heykeli de bulunuyor. Bu heykel Sultanahmet Meydanı’ndan alınan ve Haçlı Seferi sırasında yağmalanan dört attan biri. 

Uzun yıllar resim ve hat koleksiyonuna ev sahipliği yapan yer, 1998 senesinde Sabancı ailesi tarafından içerisinde yer alan eşyalar ve koleksiyonlar ile birlikte müzeye dönüştürülmesi şartıyla Sabancı Üniversitesi’ne bağışlanmış ve 2002 yılında ziyarete açılmış.

Adres: Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467

3 – Japon Bahçesi

Japonya’da 2003 yılının Türk yılı ilan edilmesinden sonra Shimonoseki şehiri ile de İstanbul kardeş şehir oldu. Sonrasında ise Baltalimanı’nda bir Japon Bahçesi oluşturuldu.

Japon bahçelerinde yer alan tasarımlar ve bitkilerin birebir aynısı bu bahçede kullanılmış. Kardeş şehir olan Shimonoseki’de ve tıpkı İstanbul’da olduğu gibi boğazdan esinlenerek bahçe giriş kapısı yapılmış.

Kendinizi adete bir Japonya’da bir bahçede hissedebileceğiniz bu alanı yaz aylarında 09:00- 19:30, kış aylarında ise 09:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Emirgan Mah, Sakıp Sabancı Cd. No:76, 34470 Sarıyer

Related Post

4 – Emirgan Korusu

Boğaz manzarası, köşkleri, lale bahçeleri ile beton arasında sıkışanların bir nefes molası verebileceği harika bir mekan. Özellikle nisan ayında lale festivalinin başlaması ile her yıl binlerce yerli yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

İçerisinde yemek yiyebileceğiniz 3 köşkün yanında ayrıca piknik yapabilmeniz için bir çok masa bulunuyor. Temiz havası eşliğinde yürüyüş ve koşu parkında spor yapabilir ve korunun tadını çıkarabilirsiniz.

Emirgan Korusu aynı zamanda tarihi bir korudur.Bizans Dönemi’ne kadar dayanan tarihi, Osmanlı’da çeşitli düzenlemeler yapılarak günümüze kadar ulaşmış durumda. 

Adres: Reşitpaşa, Emirgan Sk., 34467 Sarıyer

5 – Aşk-ı Memnu Evi

Türk dizi tarihinde büyük bir öneme sahip olan Aşk-ı Memnu dizisi yayınlandığı günden itibaren büyük ses getirdi. Haliyle dizide sıklıkla Ziyagil Yalısı olarak gösterilen yalı büyük merak konusu oldu. 

Sarıyer ilçesinde yer alan Aşk-ı Memnu yalısı olarak adlandırılan yalı, şu an Vehbi Koç tarafından Vehbi Koç Büyükdere Evi olarak daimi bir sergiye dönüştürüldü.

Vehbi Koç Büyükdere Evi çarşamba günleri haricinde haftanın her günü 10:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor. 

Adres: Büyükdere, Piyasa Cd. No:109, 34453 Sarıyer

6 – Tevfik Fikret Evi

Tevfik Fikret’in hayatı boyunca hayalini kurduğu ev, günümüzde usta şairin kişisel eşyalarına ve kıymetli sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Aşiyan Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan ve her gideni adeta büyüleyen müze, ülkemizdeki ilk edebiyat müzesi unvanını da taşıyor.

Usta şair 1906-1915 yılları arasında bu 3 katlı muhteşem evde yaşamış. Usta şairin eşi Nazime Hanım’dan 1940 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıp müze olarak 1945 yılında hizmete açılmış.

Tevfik Fikret’in Eyüp’de olan kabri, Tevfik Fikret Derneği’nin girişimleri ve şairin vasiyeti üzerine Aşiyan bahçesine nakledilmiş. Bu nakilden sonra müze Aşiyan Müzesi olarak anılmaya başlamış.

Adres: Bebek, Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş

Paylaş
Etiketler Kültür
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.