Her sabah güne merhabamız olan çay akşamlarımızın da son demidir çoğu zaman. Özellikle bizim kültürümüzde bir bardak çaydan çok daha fazlasıdır demlenen: Dostluktur, muhabbettir, sevgidir…
Her ne kadar demleme teknikleri, sunumları ve anlamları farklı olsa da çayın pek çok kültürde özel bir yeri vardır. Uzakdoğu kültüründe felsefe yüklü çay seremonileri hakimken, İngiltere’de şahane eşlikçilerle taçlandırılan ‘soylu’ çay saatleri vardır.
İstanbul’da da her geçen gün sayıları artan ve içinde her kültürden bir şeyler barından çay kafelerinin sayıları giderek artıyor. Ben de günlerinizden çay ve muhabbet eksik olmasın diyor ve sizi İstanbul’un en keyifli çay kafeleri ile baş başa bırakıyorum.
Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.
İstanbul’un En İyi Çaycıları:
İçindekiler
Pek çoğumuzun Karaköy’den aşina olduğu Dem’in Moda’da da çok keyifli bir mekanı var.
Sıcak ve samimi ortamı ile kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz Dem Moda’da altmışa yakın farklı çay çeşidi bulabilirsiniz.
Sadece bitki ve meyve çayları ile öne çıkmıyor Dem Moda. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen yapraklarla demledikleri siyah çayları ile de Türk çayından vazgeçemeyenlere eşsiz bir deneyim sunuyor Dem Moda.
Gerek çalan müzikleri gerekse dekorasyonu ile beğeni toplayan Çaycı İzzet Efendi, Çengelköy’ün ve İstanbul’un en nostaljik mekanlarından.
Çaycı İzzet Efendi’de raflara dizili çayları koklayabilir, tercihinizi kokusu ile sizi cezbeden çaydan yana kullanabilirsiniz.
Orman meyveli tatları seviyorsanız benim önerim çilekli ve ahududu olan çayı denemenizden yana olacaktır.
Çaycı İzzet Efendi’nin kocaman demlikle gelen çaylarının haricinde tadılmayı bekleyen enfes tatlıları olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.
Anadolu Yakası’nın en sevilen mekanlarından biri de dekorasyonu ile kendine hayran bırakan Alice Tea Room.
Sıcak ve soğuk onlarca farklı çay çeşidi bulabileceğiniz Alice Tea Room’da her harmanın özel bir adı var.
Çayın yanında her daim atıştırmalık bir şeyler arayanlardanız da Alice Tea Room’un enfes pastaları ve kekleri olduğunu belirtmekte fayda var.
Tuzlu bir şeyler isterseniz de sandviçleri çok güzel, benden söylemesi.
Gündelik hayatın koşturmacasından ve stresinden bunaldığınızda huzurlu birkaç saat geçirmek için uğrayabilirsiniz Asia Chai Art’a.
İçeri girdiğiniz anda sıcacık çay kokularının sizi karşıladığı Asia Chai Art’ın artizan çaylarını geleneksel Asya müzikleri eşliğinde tadabilirsiniz.
Asia Chai Art’a giderseniz soğuk kış aylarında içinizi ısıtacak bir Winter Garden çayı için derim. İçindeki tarçın, karanfil, karabiber ve roobios aromalarının uyumu bence harika.
Bir de unutmadan, Asia Chai Art’ta çay meraklıları için dönem dönem çay workshopları da düzenleniyor, haberiniz olsun.
Anadolu Yakası’nın en şirin çay kafelerinden biri de ismi Japonca’da ‘çay evi’ anlamına gelen Cha’ya.
Sekiz farklı ülkeden çay ithal eden Cha’yada her damak zevkine uygun bir çay harmanı bulmak mümkün.
Çayı yanında atıştırmalık bir şey olmadan içemeyenlere de güzel bir haberim var. Cha’ya’nın tadı damağınızda kalacak harika kurabiyeleri var.
‘Artizan Çay’ denilince akla ilk gelen yerlerden biri de Melez Tea Lab. Kendi hazırladıkları özel harman çayları ile beğeni toplayan Melez Tea Lab’in oldukça zengin bir çay menüsü var. Sizin de çaya özel bir ilginiz ve merakınız varsa Melez Tea Lab’e mutlaka uğrayın derim.
Ayrıca Melez Tea Lab’de zaman zaman eğitici çay tadımlarının düzenlendiğini ve Japon dizaynına sahip çay aksesuarları satıldığını da söylemeden geçmek olmaz.
Tea or Coffee’nin en beğenilen çayları arasında Milk Oolong var. Peki nedir bu ‘Milk Oolong’? Oldukça yumuşak içimli ve mis kokulu olan Milk Oolong çayı, normal çayın sütle fermante edilmesi ile hazırlanıyor. Farklı tatlar denemeyi sevenlerdenseniz Milk Oolong çayını tatmanızı tavsiye ederim.
Çayın yanında tatlı bir şeyler atıştırmak isterseniz de Tea or Coffee’nin cheesecake’lerinin tadına bakmanızı öneririm.
On iki farklı ülkeden gelen altmışa yakın çay çeşidi bulabileceğiniz Chado Tea, Türkçe’de “çaya giden yol” anlamına geliyor.
Chado Tea’nin öne çıkan lezzetleri arasında geleneksel Japon çay seremonilerinin de olmazsa olmazı Matcha çayı yer alıyor. Son yıllarda Türkiye’de de oldukça popüler olan Matcha çayı pek çok kişi için kahvenin alternatifi olarak görülüyor.
Chado Tea’nin öne çıkan bir diğer çayı da sağlık için oldukça faydalı olduğu söylenen Oolong çayı.
İngiltere’den dünyaya yayılan geleneklerden biri de şüphesiz beş çayı konsepti.
Dünyaca bilinen ve çok sevilen çay markası olan Ronnefeld’in harmanlarını kullanılarak hazırladığı çayları sunumları ile de göz dolduran 5 Tea & Coffee Time’da harika bir çay saati yapabilirsiniz.
Siz de lezzetli atıştırmalıklar eşliğinde güzel bir çay saati keyfi yapmak istiyorsanız istikametiniz 5 Tea & Coffee Time olsun derim.
Restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açılan Beta Yeni Han’ın içindeki Beta Tea House ‘Mutluluk bir fincan çaydır’ ilkesiyle yola çıkmış.
Otantik atmosferi ile beğeni toplayan Beta Tea House, Tahtakale’de çay tiryakilerini bekliyor. Beta Tea House’ta çeşit çeşit siyah çaydan aromatik yeşil çaylara, mis kokulu meyve çaylarından şifa dolu bitki çaylarına onlarca çeşit çay bulabilirsiniz.
Ben daha farklı aromalar denemek istiyorum derseniz de rooibostan çayından sarı çaya, beyaz çaydan oolong çayına birçok farklı alternatifiniz var.
Beta Tea House’un yüzlerce farklı çeşit çay karışımı sizi seçim yapmakta bir hayli zorluyor demedi demeyin.