Kos ile Leros adaları arasında yer alan Kalimnos, Bodrum’dan feribotla gidebileceğiniz ve Yunanistan Kapı Vizesi’ne dahil olan adalardan biri. On iki adalar arasında popülerliği en az olan Kalimnos; tırmanış, trekking, dalış gibi ekstrem spor tutkunları için bir cennet. Dor gastronomisinden izler taşıyan mutfağı ile de gönüllerde taht kuran Kalimnos’ta tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lezzetler tadabileceğiniz birçok restoran, denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz pek çok plaj var. Hadi gelin lafı daha fazla uzatmadan Kalimnos gezi rehberimize bir göz atalım.
Kalimnos gezi rehberi:
İçindekiler
Bodrum’dan giden feribotlar adanın Pothia Bölgesi’ndeki limana yanaşıyor. Diğer tüm adalarda olduğu gibi burada da liman bölgesinde pek çoğu turistik olmak üzere birçok kafe ve restoran bulmak mümkün. Pothia’ya giderseniz ister sahildeki kafelerden birine oturun isterseniz de ara sokakları keşfedin. Pothia’nın tipik Yunan mimarisindeki evlerle süslü sokaklarının hepsi keyifli.
Adanın en batısında yer alan Mossouri, uzun yıllardır hem yerli hem de yabancı turistlerin değişmez destinasyonu. Haliyle adanın da en turistik bölgesi. Mossouri’de her şey turistlere göre ayarlanmış olsa da çok keyifli. Massouri’ye giderseniz hemen karşısında bulunan minik Telendos Adası’nı da günübirlik ziyaret etmeyi ihmal etmeyin deriz.
Kalimnos Adası’nın iki önemli merkezi Pothia ve Massouri’nin ortasında kalan bu şirin köy özellikle yerel halkın uğrak noktası. Sabah saatlerinde biraz dalgalı olan koyda iki plaj var: Kantouni ve Linari. Ancak söylemeden geçmek olmaz plaj denilince hemen aklınızda kocaman tesisler gelmesin. Burası doğal plaj, yani tesis yok. Havlunuzu alıp kumsala uzanıyorsunuz.
Adanın en kuzeyinde yer alan minik bir balıkçı köyü Emborios. Emborios Köyü’nün sahilinde pek çoğu aile işletmesi olan tatlı mı tatlı pek çok geleneksel taverna var. Büyük bir kısmının önünde plajı bulunan bu tavernalarda tüm gün denizin ve güneşin tadını çıkarabilir ardından plaj kıyafetlerinizi değiştirmekle uğraşmadan keyifli bir akşam yemek yiyebilirsiniz.
Özellikle özel tekneler arasında oldukça popüler olan Vathy Koyu, Kalimnos’un en güzel koylarından biri. Yunan Adası fiyordu olarak anılan Vathy’ye denizden ulaşabileceğiniz gibi portakal ve mandalina bahçeleri ile süslü bir yoldan geçerek kara yolu ile de ulaşabilirsiniz. Deniz kenarında küçük bir meydanı bulunan Vathy’de tavernaların, kafelerin yanı sıra hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar da var.
Antik dönemlerde dini ve politik işlerin görüşüldüğü bir merkez olan Dalios Apollo Tapınağı aynı zamanda adanın koruyucu azizinin ibadet ettiği önemli bir yer.
Pothia’nın en yüksek tepesinde yer alan Aziz Sava Manastırı’na çıktığınız anda etkileyici bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Eğer sıcakla aranız iyiyse Kalimnos’un güzel sokaklarından geçerek Aziz Sava Manastırı’na yürüyerek çıkabilirsiniz. Aziz Sava Manastırı’nın içinde kanserli hastaları tedavi ettiğine inanılan bir rahibin mumyasının yanı sıra dilekleri gerçekleşen insanların rahibe getirdikleri hediyelerin sergilendiği bir bölüm var.
Ada hayatına dair bilgiler edinmek, adalıların gelenek ve göreneklerini daha yakından tanımak isterseniz Folk Museum’u da Kalimnos’ta gezilecek yerler listenize alın deriz. Folk Museum’da yerel halkın evlilik adetleri, yemek kültürleri, adada yaşayanların geçim kaynağı olan sünger avcılığının detayları ve incelikleri olmak üzere pek çok tarihsel ana tanıklık edebilirisiniz.
Bir zamanlar adanın en önemli en temel geçim kaynaklarından biriymiş sünger avcılığı. Sünger avcılığına merakınız varsa sünger fabrikasını ziyaret ederek sünger toplama süreci ve tarihçesi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kayalıkları, mağaraları ve çıkıntıları ile tırmanış tutkunları için mükemmel bir destinasyon olan Kalimnos’ta her yıl sonbaharda Kaya Tırmanışı Festivali düzenleniyor. Siz de kaya tırmanışına meraklıysanız seyahatinizi Kalymnos Climbing Festival’e denk getirebilirsiniz.
Kalimnos’a giderseniz adanın merkezinde bulunan dükkanlardan birine girip adanın meşhur kekik balından, zeytinyağından, anasonlu kıtır ekmeklerinden, yerel şaraplarından tatmadan ve almadan, adanın yerel salatası olan “mirmizeli”nin ve deniz ürünlerinin başrolde olduğu bir sofrada keyif yapmadan, adanın meşhur süngerlerinden sevdiklerinize hediye almadan dönmeyin deriz.