Mikonos, Yunan Adaları’ndaki en popüler turistik yerlerden biri. Güzel plajlar, lüks tatil köyleri, yaz partisi atmosferi ve çılgın gece hayatı ile ünlü.
Adada lezzetli yemekler, efsanevi gün batımı ve şimdiye kadarki en iyi partilerin tadını çıkarabilirsiniz.
Güneşin tadını çıkarmak için mükemmel bir yer. Mikonos seyahat rehberinde seyahat planınızı daha da iyi hale getirmek için ipuçlarını toplamaya çalıştık.
İçindekiler
Mikonos’taki turizm sezonu genellikle Ortodoks Paskalyası’nda (nisan ayında) başlar ve ekim ayının sonuna kadar devam eder.
Tepe mevsimi temmuz ayının ortasından ağustos ayının sonuna kadardır ve ada her yaş grubundan ziyaretçiye hitap eder.
Tabii Mikonos adasını ziyaret etmek için en iyi zaman aslında sizin tercihlerinize bağlı.
Yunanistan hem Avrupa Birliği’ne üye hem de Schengen bölgesine dahil.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo) sahibi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Yunanistan seyahatleri öncesinde pasaportlarında geçerli bir Schengen vizeleri yok ise Yunanistan vizesi almak zorundadırlar.
Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri) ve Hususi (Yeşil) pasaport sahipleri ise, 180 gün içinde 90 günlük süreyi ihlal etmeme koşulu ile Yunanistan vize işlemlerinden muaftırlar.
Mikonos’a direkt ve aktarmalı uçuşlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden uygun fiyata uçak biletleri bulmanız mümkün.
Yunanistan uçak biletleri için tıklayınız.
12 ila 15 km uzunluğa ve 10 km genişliğe sahip olan Mikonos, Kiklad adalarının en küçüğü.
Yunan hükümeti Mikonos Chora’ya (şehir) özel mimari bir statü verince, caddelerde motorlu trafiği yasakladı. Sadece birkaç küçük teslimat aracına izin verilmektedir. Yani şehri dolaşmanın tek yolu yürümek.
Sokaklar karmakarışık olabilir, ancak içlerinde kaybolmak da eğlencenin bir parçası. Ada sakinleri, yardıma ihtiyacınız olursa sizi doğru yöne yönlendirecek kadar cana yakın.
Denizden gelen tatlı esintinin sizi küçük sokak ve cadde aralarında yakalamasına izin vermenizi öneriyoruz.
Sizi adanın değişik yerlerine ulaştıran bir otobüs ağı var. Mikonos’ta, her biri adanın farklı taraflarında bulunan iki otobüs durağı bulunmakta. Fabrica’nın ana güney otobüs durağından, otobüsle Platis Gialos (her yarım saatte bir), Paraga (her saat), Cennet (her yarım saatte), Ornos ve Agios Ioannis’e gidebilirsiniz. Mikonos’tan Platis Gialos’a ve her saat başı Cennet’e giden gece otobüsleri de var.
Eski liman feribot iskelesindeki kuzey otobüs durağından, otobüse binerek Ano Mera, Elia’ya (saat 11: 00’de, öğlen, 14:00, öğleden sonra, 14:00, öğlen, 14:00, Panormos ve Kalafatis’e) gidebilirsiniz.
İki otobüs durağında işaretli kalkış saatlerini ve otobüs güzergahlarının son duraklarını bulabilirsiniz. Otobüs programları her iki haftada biraz değişiyor. Yoğun sezonda otobüsler daha sık işliyor.
İki otobüs istasyonu arasında otobüs bağlantısı yok. Bir otobüs durağından diğerine Mikonos kentinin sokaklarında yürüyerek yaklaşık 20 dakikada ulaşabilirsiniz.
Otobüs biletinizi otobüs şoföründen satın alabileceğiniz gibi otomatlardan ve ayrıca kiosklardan, mini marketlerden ve turist mağazalarından da satın alabilirsiniz. Dönüş yolculuğunu da düşünerek iki adet tek bilete ihtiyacınız olacak. Biletinizi otobüs şoförüne verin, sadece biletinizi yırtarak size geri verecektir.
Mikonos fiyatların oldukça uygun olduğu bir şehir. Mikonos’u ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 115 Avro.
Mikonos’ta bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 40 Avro. Ulaşım için 5 Avro ve eğlence için 20 Avro.
Mikonos’ta ortalama bir otelde bir çift için ortalama kalış masrafı 100 Avro.
Mikonos, Yunanistan’ın dünyanın her yerinden ziyaretçileri cezbettiği bilinen en güzel adalardan biri.
Kumsalları, yılın neredeyse tamamında güneş ışığı alması, beyaz badanalı binaları ve kristal mavisi suları ile ünlü, bu güzel ada tam bir Ege Denizi hazinesi.
Mikonos’ta gezilecek en iyi yerlerden biri Kato Mili. Kato Mili Yunanca’da “alçak yel değirmenleri” anlamına geliyor.
Adadaki yel değirmenleri 16. yüzyılda Venedikliler tarafından yapılmış. Bu değirmenlerin toplam sayısı 16.
Bugün tüm dünyada yaygın olarak kullanılsa da o dönemde rüzgar gücünden nasıl yararlanıldığını öğrenmek istiyorsanız, mutlaka Kato Mili’yi görmelisiniz.
Mikonos’ta nereleri gezmek gerek?
Apollo’nun doğum yeri olan Delos adasına ve Yunan efsaneleri Artemis’e kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
Delos Adası bilhassa mimariye ve edebiyata ilgi duyanlar için görülmesi gereken bir yer.
Delos Adası’na erişmek için Mikonos’tan kalkan feribotlara atlayabilirsiniz. Burada sizi şimdi kuru bir göl olan Kutsal Liman, Aslanların Terası, Kleopatra’nın Evi ve 2. yüzyılda inşa edilmiş lüks bir özel ev olan Dionysius’un Evi karşılayacak.
Mikonos’ta gezilmesi gereken yerler listelerinin değişmeyen öğelerinden biri de Panagia Paraportiani.
Bu sahil kilisesi sıradışı biçimde ve beş tane küçük kilise bir araya getirilmek suretiyle 14. yüzyılda inşa edilmiş.
Bu mabet dünyada fotoğrafı en çok çekilen ibadet yerlerinden biri. Bu eşsiz yapı Mikonos’ta mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.
Plajların yanı sıra Mikonos’ta ne görebilirim diyorsanız, Ano Mera’ya kara yoluyla yapacağınız bir gezi yapacağınız listede mutlaka yer almalı.
Ano Mera Manastırı 16. yüzyılda inşa edilmiş.
İhtişamlı bir çan kulesine sahip bu turistik mekan Mikonos’un cazibe merkezlerinden biri.
Manastırın içinde bir Bizans kalıntıları koleksiyonu var ve etrafındaki dükkanlardan birkaç hediyelik eşya satın alabilirsiniz.
Ftelia arkeolojik alanı, Mikonos’un kuzey kesiminde yer almakta.
Kazılar, Neolitik Dönem’de yaşayanların varlığını gösteren seramik kap parçaları, hayvan kemikleri ve obsidiyenden yapılmış ok uçları gibi birçok ilginç bulguyu ortaya çıkarmış.
Burada, antik İlyada savaş kahramanı Ajax’ın mezarı olduğuna inanılıyor.
Mikonos Arkeoloji Müzesi kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor.
Sergisinde tarih öncesi dönemden Hellenistik dönem sonlarına (M.Ö. 25. yüzyıl) kadar çok sayıda vazo, mezar heykelleri, Rhenea (Rineia) adasında keşfedilen çanak çömlek, mücevherler ve silahlar var.
Belki de en önemli sergi, 1961’de yerel bir adalı tarafından bulunan bir pithos (eski çağlarda kullanılan taşıma kabı) olan “Mikonos vazosu” ve Truva Atı’nın M.Ö. 670 tarihli tasviri.
Tarihe bir yolculuk yapmak isteyenler için Ege Deniz Müzesi Mikonos’ta sizi bekliyor.
Ege Deniz Müzesi, Mikonos kentinin merkezinde, 19. yüzyılın geleneksel bir binasında yer almakta.
Müzenin amacı, Ege denizinin tarihi bölgesindeki Yunan denizcilik tarihi ve geleneğinin korunması, tanıtılması ve incelenmesi.
Burada Yunan denizlerine yelken açan gemilerin evrimini görecek, geçmişe ait ilginç eserleri ve gezinme araçlarını keşfedeceksiniz ve Mikonos ve Delos adalarından antik mermer mezar taşlarının reprodüksiyonlarına hayran kalacaksınız.
Mikonos kasabasının Kastro semtinde eski bir kaptanın evinin içinde yer alan Folklor Müzesi, tarihle dolu küçük bir mücevher.
Burada, Mikonos hayatının birçok yönünü kapsayan 19. yüzyıldan kalma eklektik bir mobilya, alet, mutfak eşyası, resim ve fotoğraf koleksiyonu keşfedeceksiniz.
Eski bir balıkçı teknesinin ve oldukça ilginç bazı sergilerin bulunduğu bodrum katını kaçırmayın.
Mikonos Tarım Müzesi, aslında çeşitli geleneksel tarım araçlarını sergileyen Folklor Müzesi’nin bir parçası.
Sergilerinin bir bölümü, Mikonos kentinin yukarısında bulunan, 16. yüzyıldan kalma mükemmel bir şekilde korunmuş yel değirmeni olan Boni Yel Değirmeni’nde düzenlenmekte.
Burada, geçmiş sakinlerin unları tartıp topladıklarını göreceksiniz.
Ayrıca, Eylül ayının ilk Pazar günü, üzüm hasat festivali burada düzenlenir.
Bu arada size önemli bir sır; büyüleyici bir gün batımını görmek için Mikonos’taki en iyi yerlerden biri Boni Yel Değirmeni’dir.
Küçük Venedik Mikonos Mahallesi, Yunanistan’ın Mikonos kentinde ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biri.
16. ve 17. yüzyıllarda denizciler tarafından inşa edilen Küçük Venedik Mahallesi, Chora’nın batı kıyısında, Alexandra Plajı’nın yakınında yer almaktadır.
Resim sanatçıları için ideal bir mekân, büyüleyici evleri, kafeleri ve su kenarında zarif bir şekilde oturan restoranları nefesinizi kesecek.
Bu 19 metre yüksekliğindeki eski deniz feneri, adanın kuzey tarafında, Mikonos kentinin ve diğer popüler turistik alanların derinliklerinden uzakta bulunmaktadır.
Armenistis deniz feneri, Mikonos’un en gözde cazibe merkezlerinden biri ve şaşırtıcı panoramik manzaraların etkileyici fotoğraflarını çekmek ve gerçekten romantik bir gün batımı ile tamamlanan bir pikniğin tadını çıkarmak için harika.
Mikonos’ta ziyaret edilebilecek en iyi yerler arasından Platys Gialos Plajı, kaçırmayı göze alamayacağınız bir yer.
Platys Gialos Plajı ana şehir olan Chora’ya kısa bir mesafede yer alıyor ve aile dostu bir plaj.
Çok sayıda otel ve restoranla çevrili Platys Gialos ayrıca adanın diğer ünlü plajları için taksi teknelerinin düzenli olarak hareket ettiği mini bir seyahat merkezi.
Ayrıca, sahile yakın konumdaki Yunan ve İtalyan restoranlarında eşsiz lezzetteki yemekleri tadabilirsiniz.
Elia Plajı Mikonos’taki en uzun sahile sahip.
Mikonos kentinden otobüs servisi ve Platis Gialos’tan tekne servisi ile erişilebilen bu plaj diğerlerine göre daha az kalabalık.
Bu rahat plajda sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirebilir, kabanaların altında dinlenebilir, berrak mavi denize bakabilir veya farklı su sporlarıyla uğraşabilirsiniz.
Ayrıca ağız sulandıran yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz sahil boyunca yer alan iyi restoranlar, barlar ve oteller de var.
Dünya çapında popüler olan Cennet Plajı (Paradise Beach), Mikonos’un en sevilen plajlarından biri ve Mikonos’ta ziyaret etmek için en iyi yerler arasında yer alıyor.
Mikonos’un en büyük gece kulübü Cennet Plajı’nda yer alır.
Kesintisiz plaj partileriyle bilinen, gün boyunca güneşin eksik olmadığı kumsalın tadını çıkarın ve Paradise Beach’teki açık hava salonlarında servis edilen kokteylinizi yudumlayın.
Mikonos’ta plajlardan başka farklı şeyler yapmak ve değişik zaman geçirmek mi istiyorsunuz?
Yerli ve uluslararası sanatçıların eserlerinden oluşan sergileriyle ziyaretçilerine dünyaca ünlü çağdaş resim örnekleri sunan ünlü Rarity Galerisi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Alışveriş olmadan her tatil eksik kalır ve ünlü Matoyianni Caddesi, Mikonos seyahatinizin eksik kalmasını engellemek için uygun bir yer.
Bu caddede hem özel tasarımcıların hem de sıradan butiklerin çok farklı aksesuarlarını ve giyim eşyalarını bulabilirsiniz. Ayrıca, dikkat çekici el yapımı aksesuarlar ve takılar ile yine el yapımı size özel sandaletler de ilginizi çekecektir.
Mtoyianni Caddesi’nde yer alan mağazaların tamamı gecenin geç saatlerine kadar müşterilerine hizmet vermeye devam ediyorlar.
Mikonos’un köylerinde yıl içinde icra edilen festivaller ve kültürel etkinlikler ile dini bayramlar turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Bu festivaller, geleneksel danslar, müzik ve bol miktarda yerel lezzet ve şarap ile bütün gece sürüyor.
Hazırlıklar sırasında, yerel halk eski gelenek ve görenekleri canlandırıyor ve bunları izlemesi gerçekten ilginç.
15 Ağustos’ta, Panagia Tourliani kilisesinde, Ano Mera köyünde büyük bir şölen yapılır.
26 Temmuz’da Agia Paraskevi kutlaması yapılır.
30 Haziran’da ise Agioi Apostoloi’ye adanmış bir bayram var.
Mikonos, çılgın partilere ve canlı bir atmosferle eş anlamlı ve açık hava konserleri, tiyatro gösterileri ve çeşitli sanat sergileri gibi bir dizi heyecan verici etkinlik organize etme ayrıcalığına sahip.
Dünyanın her yerinden sanatçılar ünlü Mikonos Yaz Festivali’ne katılır.
Rüzgarlı Mikonos adasında, Eylül ayının ortasında, her yıl Tarım Müzesi’nde düzenlenen Hasat Festivalinin tadını çıkarma şansınız olacak.
Apollon’un torununun ismini taşıyan Mikonos, Yunanistan’ın güneş tanrısının adası.
Mikonos sadece güzel beyaz kumsalları ve döndüğünüz her yerde sizi selamlayan denizi ile sizi büyülemekle kalmıyor, aynı zamanda Kiklad mimarisinin ve kültürel tarihinin çarpıcı örneklerini de koruyor.
Bu kaçırılmayacak yerler adanın harika mutfağının mükemmel bir tamamlayıcısı.
Her ikisinin de tadını çıkarmanıza yardımcı olmak için, burada Mikonos’taki en iyi on kültürel restoranı sizinle paylaşıyoruz.
Yerel olarak işletilen bu şirin taverna, Agios Sostis’teki sahilin üzerinde mükemmel bir konuma sahip.
Yiyecekler dışarıda mangal kömürü ızgarada pişirilir, çünkü elektrik yok. Bu nedenle önceden telefon açıp rezervasyon yapamazsınız. Restoran ayrıca, herkese geliş sırasına göre servis yapıyor.
Körfezin yukarısına sıkışıp kaldığından, bu küçük işletmeyi keşfetmenin en güvenli yolu burnunuza güvenmek. Zira burayı gösteren hiçbir tabela yok.
Kömür mangalının aroması sahile kadar taşınıyor ve menü iyi fiyatlandırılmış. Sağlıklı porsiyonlarda servis edilen çeşitli ızgara yerel balık ve geleneksel et yemekleri sunulmakta.
Konuklar, bu küçük restoranın sakin ve tenha atmosferinin keyfini doğrudan denize bakan küçük, gölgeli verandada çıkarabilirler.
M-eating, Mikonos’taki geleneksel Mikonos mimarisinin tipik bir örneği olan küçük yerel bir evde servis edilen en iyi yiyeceklerden bazılarını sunar.
İç kısım beyaz ahşap detaylarla zarif bir şekilde dekore edilmiş.
Kapalı restoranın mahremiyetinin yanı sıra, konukların yaz aylarında açık havada akşam yemeğinin tadını çıkarmaları için bir bahçe ve açık hava bölümü de var.
M-eating’in sahibi, beş yıldızlı otellerde çalışma tecrübesi olan biri ve burada, iyi hizmeti ve mükemmel yemekleri ile ünlü, beş yıldızlı kalitede bir restoran yaratmış.
Menü soutzoukakia ve ahtapottan Myconian ballı turtaya kadar olağanüstü Yunan yemekleri sunuyor.
Katerina’nı Barı ve Restaurantı, Küçük Venedik olarak bilinen Mikonos bölgesinde ideal bir konuma sahip.
Burada, üç katın ikisini oluşturan ortaçağ evleri, okyanusun etrafına yayılan renkli ahşap balkonlarla parlak bir şekilde boyanmış ve Mikonos’a tüm İtalya’nın en ünlü şehirlerinden biri olduğu hissini vermiş.
Katerina’nın, su ve tarihi yel değirmenleri üzerinde çarpıcı manzaralar sunan geniş bir balkonu var.
Venedikliler tarafından 16. yüzyılda inşa edilen yel değirmenleri o zamandan beri popüler ve tüm Mikonos’taki en ikonik yerler.
‘Rüzgarlar Adası’ olarak da bilinen adada 16 yel değirmeni var ve Katerina’nın Barı, harika bir akşam yemeğinin tadını çıkarırken bunları yaşama şansı sunuyor.
Açık verandada sadece üç masa var, bu yüzden gün batımı manzarası istiyorsanız önceden rezervasyon yapmaya değer.
Mikonos, Yunan adalarının en çok ziyaret edilenlerinden biri ve her yıl buraya gelen çok sayıda turist için çok sayıda restoranı bulunuyor.
Madoupas, çok sayıda turist dostu tesisle çevrili eski limana bakan konumuna rağmen, yerel halk tarafından da sıkça ziyaret edilmekte.
Deniz ve eski limanın muhteşem manzarasına sahip souvlaki’den musakka’ya kadar tüm geleneksel Yunan spesiyalitelerini sunmakta.
İçinde ayrıca adanın tarihine genel bir bakış sağlayan ve yerel atmosfere büyük ölçüde katkıda bulunan eski Mikonos’un siyah beyaz fotoğrafları da bulunmakta.
Agios Ioannis sahilinde yer alan Hippie Balıkevi’nde akşam yemeği, Mikonos kentinin karmaşasından kaçmak için bir fırsat.
Agios Ioannis, adanın sunduğu en güzel plajlardan biri ve bu restoran tam kumun üzerinde oturmakta.
Ege’nin güzel zeminine yaslanmış bir plaj bar şeklinde tasarlanan Hippie Balıkevi, adından da anlaşılacağı gibi, kilo ile satılan yengeç ve ıstakozdan deniz kestanesi spagettisine kadar yerel balık yemeklerinde uzmanlaşmış.
Aynı zamanda, mevcut restoran kurulmadan önce bu konumda çekilmiş olan Shirley Valentine filminin seti olarak da dikkat çekiyor.
Fokos Plajı’ndaki bu tenha ve güzel restoran Ege’nin ve ötesindeki kırsalın panoramik manzarasına karşı kurulmuş.
“Kiklad mimarisinin mücevheri” olarak tanımlanan Fokos Tavernası, taş ve ahşaptan sade zarafet, hasır veya kanvas çatı ve büyük pencereler gibi işlev gören sütunlar arasındaki boşluklarla inşa edilmiştir.
Eşsiz mimarisi, bu restorana gölge ve barınak sağlarken aynı zamanda açık hava hissi verir.
Bu restoran, konuklarını Mikonos’un daha sessiz ve daha yalıtılmış olduğu bir döneme götürerek nefis yemeklerin tadını çıkarmalarını sağlarken, bu adanın mutlak güzelliğini takdir etmelerini sağlar.
Mikonos, bir alışveriş sever için adeta bir harikalar diyarı.
Adada modaya uygun mağazalar ve butikler bolca bulunur ve bunlar akıllara durgunluk veren çeşitli ürünler sunarlar.
Chora, sevimli butikler ve hediyelik eşyalarla dolu, turist mağazalarının sofistike hazineleri sunduğu bir harikalar diyarı.
Hediyelik eşya dükkanının diğer tarafında, süper seçkin bir uluslararası markayı temsil eden bir dükkan veya bir fırın veya bir sanat galerisi, ya da pahalı kuyumcu dükkanı bulabilirsiniz.
Daha da iyisi, hiç alışveriş yapmıyormuş gibi davranabilmenizdir, sadece gerçekten eşsiz, geleneksel bir Yunan adasında gezintiye çıkacaksınız.
Yunanistan’a seyahat etmek, her zaman hatırlamak isteyeceğiniz eşsiz bir deneyim. İster adalara, ister ana karaya gidin, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok hediyelik eşya alternatifi bulacaksınız.
Seyahatiniz kadar akılda kalıcı bir hediye istiyorsanız, Yunanistan’da satın alacağınız en eşsiz eşyaları aşağıda sizin için sıraladık.
Serapis’ten baskılı ipek fular
Sakız Adasından Sakız
Ilena Makri’den eşsiz bir mücevher
Aegina’dan Antep fıstığı
Mikonos’tan eşsiz bir el çantası
Atina’dan zeytinyağı sabunu
Girit’ten bal
Valia Gabriel Sandaletleri
Sifnos’tan Seramikler