Bazılarımız için esas olan A noktasından B noktasına gitmek olsa da, tren yolculuğu hava veya kara taşıtlarıyla yapılan ulaşımdan çok daha farklı bir deneyim sunuyor kullanıcılarına.
Trenle yapılacak olan seyahatlerin diğer taşıtlara oranla daha konforlu olması bir yana, bulunduğunuz coğrafyanın dağlarını, nehirlerini görerek bitki örtüsü ile tanışabilir, yolculuğunuza oturduğunuz yerden farklı bir anlam katabilirsiniz.
Tren istasyonları havalimanlarının aksine, genellikle şehrin merkezinde yer alıyorlar. Bu sayede havalimanından merkeze transfer için para ve zaman harcamanıza da gerek kalmıyor.
Üstelik trenler en çevre dostu yöntemlerinden. Tren yolculuğunu tercih ederseniz tasarruf sağlarken karbondioksit emisyonlarınızı uçağa kıyasla yarı yarıya düşürebilirsiniz.
O halde hadi gelin Türkiye’deki demir yolu ağlarını ve hızlı tren hakkındaki her şeyi birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Türkiye’deki demir yolu ağları toplamda 8 ana bölgeden oluşuyor.
Türkiye’de tren ile gidebileceğiniz 12 farklı tren rotası bulunuyor.
Bunlar:
Günümüzde Doğu Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi oldukça popüler iki tren rotası olsa da, Türkiye’nin çeşitli noktalarının eşsiz manzaraları arasında süzülerek ilerleyebileceğiniz farklı deneyimler sunan demir yolu rotaları bulunuyor.
Sizler için Türkiye’nin en popüler 5 tren rotasını listeledik.
Nefis manzaraların eşlik ettiği Doğu Ekspresi, en rağbet gören tren rotası.
Pulman vagon, yemekli vagon ve örtülü kuşetli vagon seçenekleri bulunan Doğu Ekspresi Ankara’dan 17.55’te kalkıyor ve ertesi gün Kars’a 18.30’da varıyor.
Ankara Garı ve Kars arasında 30 saat süren bu 1300 kilometrelik rotada toplamda 2 saat süreli 3 mola veriliyor: Kemaliye, Erzincan ve Erzurum.
Kemaliye’de şehrin ünlü Kemaliye evlerini görebilir, kuru dut ve cevizle yapılan “padişah tatlısı” lök ezmesinden denemek için Lökhane’ye uğrayabilirsiniz.
Erzurum’da gezebileceğiniz pek çok tarihi cami, medrese ve kilise olduğu gibi, cağ kebabını kendi topraklarında deneyimleyebilirsiniz.
Erzincan’da ise listenize Girlevik Şelalesi’ni ekleyebilirsiniz.
Ankara – Tatvan arasındaki bu tren rotası Ankara’dan kalkarak Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ ve Muş’tan geçerek 23 saat 30 dakikada Tatvan’a varıyor.
Pulman vagon, yemekli vagon, örtülü kuşetli ve yataklı vagon seçenekleri bulunuyor.
Haftada iki gün olmak üzere Ankara’dan salı ve pazar günleri, Tatvan’dan ise salı ve perşembe günleri gerçekleşiyor seferler.
Van Gölü Ekspresi’nde mola süreleri yeterince uzun; bu sebeple şehirleri görüp ziyaret etme şansınız var.
Barış Manço’nun kurduğu müzik grubu Güney Kurtalan Ekspresi’ni anarak yapabileceğiniz bu yolculukta Anadolu’nun birçok güzelliğine şahit olabilirsiniz.
Türkiye’nin en eski tren hatlarından olan Güney Kurtalan Ekspresi, haftada 5 gün Ankara Kurtalan arasında pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri gerçekleşiyor.
Yaklaşık 24 saat saat süren yolculuk Ankara, Kayseri, Sivas, Malatya, Diyarbakır rotasını izleyerek Kurtalan’da sonlanıyor.
Bu rotada pulman vagon, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlar bulunuyor.
Her gün düzenli olarak Konya – Adana arasında gerçekleşen Toros Ekspresi rotası, Konya, Ereğli, Ulukışla, Pozantı gibi büyük şehitlerden geçerek toplamda 21 istasyona uğrayıp Adana’ya varıyor.
Bu tren yolculuğunda Türkiye’nin farklı iklim ve bitki örtüsüne şahit olabiliyorsunuz.
Konya’nın bozkır coğrafyasından çıkarak, Akdeniz’in çam ormanlarına doğru ilerlediğiniz bu yolculuk toplamda 6 buçuk saat sürüyor.
Her akşam İzmir Basmane’den 23.00’da, Isparta’dan 22.30’da hareket eden Göller Ekspresi, Isparta – İzmir arasında ilerleyen 8 saat 30 dakikalık bir rota.
Burdur, Isparta, Gümüşgün, Denizli, Nazilli, Aydın hattını takip ederek İzmir’e gelen tren 2+2 pulman olarak 4 vagona sahip.
Göller Ekspresi ile nerelere gidebilirim diyorsanız tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Yüksek Hızlı Tren, sağladığı hızlı ve ekonomik seyahat olanağı ile şehirler arası ulaşımda en çok tercih edilen ulaşım seçeneklerinden.
Türkiye’de TCDD tarafından sağlanan Yüksek Hızlı Tren hizmeti ilk olarak Ankara-Eskişehir arasında hizmet vermeye başlamış olup, günümüzde Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Konya arasında devam etmekte.
Yüksek Hızlı Tren bileti almak istiyorsanız üç yöntemden birini tercih edebilirsiniz.
Not: Standart veya esnek bilet tercih edebilirsiniz.
Yüksek Hızlı Tren (YHT), 3 çeşit vagon ve 4 hizmet sınıfından oluşuyor. Bunlar bir business, 1 yemekli vagon ve 4 pulman vagon olmak üzere bir de yemek vagonu bulunuyor.
Pulman + 20 TL olarak ücretlendirmesi var.
Not: Covid-19 sebebi ile trenlerde yemek servisi yapılmadığı gibi, yemek vagonu da kapalı.
Tren fiyatları tarife ve nereden nereye bilet aldığınıza göre değişiklik gösteriyor.
YHT farklı indirim seçenekleri de sunuyor. 13-26 yaş arası kişiler, öğretmenler, askerler, 12 kişi ve üstü gruplar, 60 yaş üstü yolcular, basın kart sahipleri, TCDD personel ve aileleri, 7-12 yaş arası çocuklara uygulanan indirimli tarifler var.
İndirimli tarifelere hızlıca bakmak gerekirse:
İlk kez 2009 yılında Ankara – Eskişehir arasında başlayan Türkiye Yüksek Hızlı Tren hattına, sonradan İstanbul ve Konya da dahil ediliyor.
Günde karşılıklı olarak 9 sefer yapılıyor.
İstanbul’da Halkalı veya Söğütlüçeşme olmak üzere iki durak yer alıyor.
Ankara – Söğütlüçeşme 4 saat 20 dakika sürüyorken, Halkalı’ya devam etmek istiyorsanız bu süre 5 saate çıkıyor.
Duraklar: Eryaman – Polatlı – Eskişehir – Bozüyük – Bilecik – Arifiye – İzmit – Gebze – Pendik – Bostancı – Söğütlüçeşme – Bakırköy – Halkalı.
İstanbul – Ankara hattının duraklarından biri.
Günde karşılıklı olarak 9 sefer yapılıyor.
Direkt olarak Ankara – Eskişehir hattında ise 12 sefer yapılıyor.
Toplam 1 saat 30 dakika sürüyor.
Duraklar: Ankara – Eryaman – Polatlı – Eskişehir.
Ankara – Eskişehir Hızlı Tren Hattı’nda yemekli vagon yer almıyor.
Günde karşılıklı olarak 14 sefer yapılıyor.
Toplam 1 saat 45 dakika sürüyor.
Duraklar: Ankara – Eryaman – Polatlı – Konya.
İstanbul – Ankara veya İstanbul – Konya YHT hatlarını kullanarak Eskişehir’e gidebilirsiniz. İki tren de Eskişehir’e uğruyor.
Söğütlüçeşme’ye kadar her gün 2 sefer, Halkalı’ya ise 1 sefer bulunuyor.
Konya – Söğülüçeşme arası 4 saat 50 dakika sürüyorken, Halkalı’ya devam etmek istiyorsanız bu süre 5 saat 40 dakikaya çıkıyor.