Daha önceki yazımda uçak bileti fiyatlaması nasıl yapılıyor anlatmaya çalışmıştım. Uçak biletleri seyahat planlarının en çok bütçe ayrılan kalemi olabiliyor. Bu yüzden ucuz uçak bileti bulabilmek, seyahat planlamalarının en önemli adımlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle yurt dışı seyahat düşünüyorsanız ucuz uçak bileti soruşturmanın önemi bir tık daha artıyor. Bu yazıda maddeler halinde ucuz uçak bileti bulma önerileri vereceğim.
Hava yolu firmaları dinamik fiyatlandırma yöntemleri kullanıyorlar ve seyahatlere olan talebin fazla olduğu zamanlarda fiyatları yüksek tutuyor, indirimli sınıf koltuklara az yer veriyorlar.
Bu noktada yapabileceğiniz en önemli şey, seyahat planlarınızı mümkün olduğunca esnetip, fiyatların pahalı olduğu(bilet talebinin fazla olduğu) hafta sonu, tatil zamanı gibi günlerden mümkün olduğunca kaçmak. Pazar gidiş, pazar dönüş planladığınız bir seyahati, pazartesi gidiş pazartesi dönüş ayarlamak çok daha ucuz olacaktır. İzinlerinizi, otel rezervasyonlarınızı ve seyahat günlerinizi bu şekilde ayarlayıp daha ucuza bilet bulabilirsiniz.
Unutmayın hafta ortası uçuşlar, hafta sonuna göre sonbahar ve kış mevsimi, yaz ve ilkbahara göre daha genellikle ucuz olacaktır.
Ucuz uçak bileti bulmanın diğer bir önemli yöntemi ise, seyahat destinasyonları konusunda esnek olabilmek.
Dünyanın yüzlerce şehrinde hava limanları bulunuyor, bu hava limanlarına yönelen uçuşların fiyatları, vergiler, uçuş sıklığı, şehir büyüklüğü gibi etmenlerden etkileniyor. Gitmek istediğiniz şehre yakın hava limanlarının uçuşlarını kontrol etmek bu noktada faydanıza olacaktır.
Örneğin görseldeki gibi Google Flights kullanıp çevre şehirler için fiyatları görüntüleyebilirsiniz. Yakındaki bir şehre uçup, daha sonra karayolu, tren vs kullanıp daha ucuza seyahat edebilirsiniz.
“Budget Airlines”, “Budget Carriers”, “Low-cost Airlines” olarak adlandırılan ve Türkçe’ye “Düşük Maliyetli Havayolu Şirketleri” olarak çevirebileceğimiz hava yolu şirketleri, yolcularına en temel bazı ayrıcalıklardan vazgeçmek karşılığında çok ucuz seyahat etme fırsatı tanıyorlar.
Bu hava yolu şirketleri genelde daha az popüler olan hava limanlarından kalkıyor, yiyecek servisi sunmuyor ya da ikram etmiyor, bagaj hakkı vermiyor ya da çok az veriyor. Ancak bunların karşılığında çok düşük rakamlara uçak bileti almanızı sağlıyorlar.
Avrupa’da Ryanair, Vueling, EasyJet, EuroWings, Wizz Air, Norwegian Air, Flybe, Condor, Asya’da Skymark Airlines, Nok Air, Tiger Airways, SpiceJet, Peach, Scoot, JetStar Asia, Indigo, Air Asia, Amerika’da ise, Virgin America, Frontier Airlines, JetBlue, Southwest Airlines, Spirit Airlines, Sun Country Airlines; Türkiye’de ise Pegasus Airlines bu firmaların en başta gelenleri.
Genellikle doğrudan uçuşlar aktarmalı uçuşlara tercih ediliyor ve daha ucuz oluyor. Ama bazı durumlarda aktarmalı uçuş gerçekleştirmek daha ucuz olabilir.
Örneğin X’ten Y’ye uçacağınızı düşünün ve X’ten Y’ye sadece pahalı firmaların seferi olsun, yukarıda bahsettiğimiz düşük maliyetli herhangi bir firmanın seferi olmasın, ama düşük bütçeli firmaların X’ten Z’ye Z’den de Y’ye uçuşları olsun. Bunun gibi durumlarda X’ten Z’ye Z’den de Y’ye ucuz firmalar ile uçmak, X’ten Y’ye doğrudan pahalı firma ile uçmaktan daha ucuz olabilecektir, tabi daha uzun seyahat süresi, daha kalitesiz bir yolculuk yapmayı göze almanız gerekiyor.
Bu gibi ihtimallerden ötürü aktarmalı alternatifleri kontrol etmekte de fayda var!
Gideceğiniz rotada tüm alternatifleri bir arada görmek, rota hakkında ortalama fiyat, en ucuz gün ve sezon, sefer düzenleyen hava yolu firmaları hakkında fikir sahibi olmak için uçak bileti arama motorlarını kullanmak, tek tek firma sitelerinde gezmeye göre hem maddi anlamda hem de zaman olarak pek çok kazanç sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca bu şekilde oluşmuş internet siteleri, uygulamalar vs çoğu zaman kampanyalar da yaparak daha ucuza uçak bileti bulmanızı sağlıyorlar. Bilet arama motorlarını kullanmak ucuz bir seyahat için olmazsa olmaz diyebiliriz!
Bir üstteki maddede bahsettiğim bilet arama motorlarını önemli bir kısmı size fiyat alarmı kurma imkanı sunuyor. Bu sayede seyahat etmek istediğiniz rotada belirlediğiniz bir fiyata veya daha düşük fiyatlara biletler bulunduğu zaman hemen haberdar oluyorsunuz ve hızlıca satın alabiliyorsunuz.
Hava yolu şirketleri, kendi site veya uygulamalarına özgü büyük indirimler yapabiliyorlar. Bu indirimlerden haberdar olmak için, bu firmaların online bültenlerine üye olmak, web-site’lerinin bildirimlerine abone olmak, mail ve sms kanallarına dahil olmak kampanyaları anında fark edip kotalar dolmadan bilet alabilmenize yardım ediyor.
Uluslararası hava yolu şirketleri, farklı ülkelerde farklı fiyat politikası izleyebiliyorlar. Bunun sebebi ise para birimlerinin güç farklılıkları ve ülkelerin alım güçlerindeki değişiklikler. McDonalds’ın aynı ürün için farklı ülkelerde farklı fiyat belirlemesini örnek olarak düşünebilirsiniz.
Hava yolu endüstrisinde bu kadar yaygın bir pratik olmasa da aynı şirketin farklı ülkelerdeki sitelerini kontrol etmek, bu noktada VPN yardımı alabilirsiniz, bazen daha ucuza bilet bulmanıza yardımcı olabilecektir.
Ucuz uçak bileti bulmak noktasında en kurnazca adımlardan bir tanesi de aktarmaları kontrol etmek. Örneğin San Francisco’dan Pekin’e bir uçuş düşünün bu uzun uçuş Amsterdam aktarmalı olarak gerçekleşsin ve bu uçuş için çılgın bir indirim yapıldığını varsayalım, Pekin’e değil de Amsterdam’a gitmek istiyorsanız bu sizin için mükemmel bir fırsat olabilir!
Bazen aktarmalı uçuşlar, aktarma yapılan şehre olan uçuşlardan çok daha ucuz ulabiliyor. Bu durumda Amsterdam’a, doğrudan Amsterdam uçuşuna göre çok daha ucuza uçabilmek fırsatınız doğuyor!
Pekin bileti alıp, Amsterdam aktarması sırasında tekrardan uçağa geri binmeden Amsterdam’da inebilirsiniz. bu taktik “hidden ticketing” olarak adlandırılıyor!
Bu aslında benim pek inanmadığım, “Uçak Bileti Fiyatları Nasıl Belirlenir” yazısında da değindiğim bir durum; ancak çeşitli kaynaklarda bulunduğu için yine de yazıya ekledim.
Hava yolu firmalarının web sitelerinin kullanıcı çerezlerini kullanarak, aynı rotada çok kez sefer sorgulamış veya sorgu sayfasında uzun zaman geçirmiş kullanıcılara daha yüksek fiyatlar sunduğu öne sürülüyor.
Bunun teknik olarak olurluğuna pek inanmasam da bu konuda sıkıntı yaşamamak için sorgulamalarınızı gizli sekme ve iyi bir VPN kullanarak yaparsanız bu sıkıntıdan kurtulabilir, kendinizi garantiye alabilirsiniz!
En ucuz fiyatların salı günü gözlendiği şeklinde genel bir algı var, bu fikir baştan sona uydurma olmasa da, uçak bileti fiyatları onlarca farklı değişken üzerinden belirleniyor ve bunun sonucu olarak da bilet almanın sihirli bir günü bulunmuyor. Her an ucuz biletle karşılaşma imkanınızın olduğunu unutmayın!
Geç saatlerdeki uçak biletleri genel olarak düşük talep sebebiyle günün daha erken saatlerindeki biletlere göre ucuz oluyor.
Benim oldukça geç farkettiğim ama insanların fazlaca kullandığı bir taktik var; uçak biletini geç saate alıp havalimanına erken gidip, aynı firmanın bir önceki seferine geçiyorlar. Örnekle anlatalım X firmasının gece saat 9 ve 11’de uçuşu olsun, 11’deki uçuş genelde daha ucuz oluyor, biletinizi 11’deki uçuşa alıp havalimanına 9’daki uçuşa yetişecek şekilde gidiyorsunuz. 9’daki uçuşu kaçıranlar, gelmeyenler, check-in yapmayanlar olacağı için (çok yüksek ihtimalle) yani uçakta boş koltuklar olacağı için, firma yetkililerinden rica edip normalde 11’de olan uçuşunuzu bir önceki sefere aldırabilirsiniz. Son birkaç seferde denediğim ve başarılı bir şekilde uyguladığım bir yöntem oldu bu. Beni asıl şaşırtan ise kendimi kurnaz sanırken benim gibi 10’dan fazla insanın bu yöntemi kullanıyor oluşuydu. Ama tabi her firma buna izin vermeyebilir veya hiç boş koltuk olmayabilir, burası biraz şansınıza kalmış.