Covid-19 sadece sosyal hayatımızı değil iş yaşantımızı da derinden etkiledi. Workation kavramının da bu pandeminin etkileriyle ortaya çıkmış yeni bir terim olduğunu söyleyebiliriz.
Geleneksel çalışma sistemine yeni bir soluk getiren workation, İngilizce’de iş anlamına gelen work ve tatil anlamına gelen vacation kelimesinin birleşiminden oluşuyor.
Ne alaka dediğinizi duyar gibiyim ancak hiç şaşırmaya gerek yok. Zira Türkiye’nin yeni yeni aşina olmaya başladığı bu terim İngiltere ve ABD’de günlük yaşantının bir parçası. Peki uzaktan çalışma sisteminin iş dünyasına yeni bir armağanı olan workation ne demek?
İçindekiler
Kelimenin kökenini incelendiğinizde bir şeyler çağrıştırsa da bağlantıyı tam olarak kuramamış olabilirsiniz. Öyleyse sizin için gerekli açıklamayı hemen yapalım.
Workation uzaktan çalışanların bir yandan tatil yaparken bir yandan da çalışmaya devam ettikleri bir sistem. Peki böyle bir sistem nasıl mümkün olabiliyor?
Yurt dışında popüler bir çalışma şekli olan workation, son zamanlarda ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Mesela bir sabah kendinizi Bozcaada Çınaraltı’nda kahvenizi yudumlarken hayal edin. Bunu hayal etmek hiç de zor değil. Peki size kahvenizi içtikten bir saat sonra iş başı yapmanız gerektiğini söylesem? Workation tam olarak böyle bir sistem.
Günümüzde pek çok turizm acentesi çalışanlara gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında uygun fiyatlı workation paketleri sunmaya başladı bile.
Evden çalışma sisteminin ikametgahında çalışmayı zorunlu kıldığını düşünen pek çok insan workation akımını doğru anlayamamış olabilir. Öyleyse hemen konuya bir açıklık getirelim: Workation evden çalışma yerine uzaktan çalışma modeline dayanan ve bu çalışma şeklinin tüm inceliklerinden sonuna kadar yararlanabilmeyi mümkün kılan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.
İş ve tatilin bir arada olduğu bu sistem ile evden çalışma modeli arasındaki ince fark da aslında tam olarak bu noktada gizli. Bu iki model arasındaki en belirgin fark konaklama şekli.
Workation uzaktan çalışanları “ikametgahından çalışmaya” mahkum etmek yerine onlara daha esnek çözümler sunuyor. Yani bu sistem çalışırken tek bir mekanda konaklamaya devam etmek yerine tatil yapmak istediğiniz bir yerden işinize devam edebilmenize olanak sağlıyor.
Uzaktan çalışan birisiyseniz ilk önce workation için belirli rotaları kapsayan uzun veya kısa seyahat planları hazırlamanız gerekiyor.
Eğer bu size planlaması biraz zor gözüktüyse sizin için iki farklı önerimiz daha var. Bu önerilerimiz hem iş yerinizden uzakta çalışmanın neden olabileceği motivasyon kaybının önüne geçecek hem de bütçe kontrolünü kolaylaştıracak.
Bu seçeneklerden ilki şehir dışında yaşayan ailenizi veya akrabalarınızı ziyaret etmek. Bu şekilde işinize devam ederken hem tatil yapıp hem de sevdiklerinizle hasret giderebilirsiniz.
Diğer bir bütçe dostu workation seçeneği ise seyahat acentelerinin workation paketlerinden yararlanmak. Dilerseniz her iki seçeneği de kombine ederek workation deneyimini bambaşka bir boyuta taşıyabilirsiniz.
Bu çalışma modeline aşina birçok insan için workation daha fazla özgürlüğün olduğu stressiz bir iş ortamı anlamına geliyor. Fakat workationun bu avantajlarına gereğinden fazla odaklandığınızda çalışma kısmı sekteye uğrayabiliyor.
Workation planınızı uygulamaya koymadan önce ilk olarak bu durumdan kaçınmanın yollarını bulmanız gerekiyor. Eğer disiplinli birisiyseniz bu sorunun üstesinden gelebilmek için yapmanız gereken şey çok basit: Hangi saatlerde çalışıp hangi saatlerde tatil yapacağınızı önceden belirlemek.
Bununla birlikte çalışma veriminizi artırmak için dikkat etmeniz gereken bir diğer durum ise ideal bir çalışma alanı oluşturabilmek. Bu ideal çalışma ortamı biraz önce bahsetmiş olduğumuz seyahat acentelerine ait workation paketlerinde yer alıyor.
Kusursuz bir workation deneyimi için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise daima erişilebilir olmak. Kısacası kesintisiz iletişim workationun olmazsa olmazlarından. Bu yüzden seyahat planınızdaki workation duraklarında kesintisiz internet hizmetinin bulunduğundan emin olmanız gerekiyor.
Son olarak mesai arkadaşlarınız ve iş ortaklarınız ile bilgi alışverişinde bulunurken rahat ortamın etkisiyle ciddiyetsiz bir iletişim kurmamaya da özen göstermeniz şart.
İş yerinizden uzakta çalışmak günlük rutininizi biraz olsun değiştirerek stres seviyenizi düşürmenin etkili yollarından birisi. Üstelik bu durumun üretkenliği ve yaratıcılığı önemli ölçüde artırdığı birçok çalışmayla da kanıtlanmış.
Her şeyden önce bu tarz bir çalışma şekli işinizi bitirdikten sonra kendinize ait o değerli zamanı televizyonun karşısında harcamanızı önlemeye yardımcı oluyor. Workation bunun yerine size işinizi bitirir bitirmez ormanda veya deniz kıyısında yürüyüşe çıkma olanağı sunan bir çalışma modeli.
Ülkemizde de bu çalışma modelinde konaklama imkanı sunan tatil lokasyonları mevcut. Mesela daha kısa süreli workation deneyimleri için genellikle bungalov otelleri ve lüks kamp konseptli glamping tesisleri tercih ediliyor.
Haydi şimdi hem iş hem de tatil yapabileceğiniz en keyifli workation lokasyonlarına daha yakından bakalım:
Adalar, sıcak yaz günlerinde İstanbulluların en popüler kaçış noktalarından birisi.
Burgazada’sından Büyükada’sına, Heybeliada’dan Kınalıada’sına kadar hepsi birbirinden güzel ve içinizi huzurla dolduran bir atmosfere sahip.
Kısacası Adaların heps, sabahları işinize başlamadan önce yürüyüş yapabileceğiniz akşamları da paydostan sonra bisiklet sürmeye veya dondurma yemeye çıkabileceğiniz mükemmel workation lokasyonları arasında.
Maşukiye, Arapça’da aşık anlamına gelen maşuk kelimesinden türetilmiş bir sözcük. Bu yüzden bu beldeye aşıklar diyarı da deniliyor.
Masmavi denizi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğasıyla Maşukiye ziyaretçilerine nefes kesen bir atmosferde çalışma olanağı sunuyor.
Cıvıl cıvıl kuşların öttüğü çam ormanlarının arasındaki göl kafelerde işinizi yaparken çalıştığınızı bile fark etmeyeceksiniz.
Doğayla tam anlamıyla bütünleşebileceğiniz bir çalışma ortamı arayışındaysanız bungalov evlerde de konaklayabilirsiniz.
Uçsuz bucaksız sahilleri, buz gibi serin gölleri ve yeşilin her tonuna rastlayabileceğiniz ormanlarıyla İğneada, en sık tercih edilen workation lokasyonlarından birisi.
Yüksek oksijen seviyesine sahip ormanlarında hem zihnen hem de bedenen dinlenebileceğiniz İğneada çalışırken verimliliğin doruklarına çıkabileceğiniz bir yer.
Bölgede bir uygun workation durağı arayışındaysanız ülkemizdeki en büyük glamping tesisi olan Longospere’de konaklayabilirsiniz.
Sapanca çevre illerde ikamet edenlerin hafta sonlarında sık sık ziyaret ettiği bir kaçış noktası. Ancak bu güzel tatil beldesi artık işlerinizi uzaktan yönetebileceğiniz en ideal workation lokasyonlarından birisi.
Sapanca Gölü’nün çevresindeki irili ufaklı tesisler verimli bir şekilde çalışırken günün nasıl geçtiğini bile fark edemeyeceğiniz bir atmosfere sahip.
Sabahları işe başlamadan önce zihnen ve bedenen enerji depolamanızı sağlayacak bir doğada yürüyüş yaparak güne başladığınızı hayal edin. Şimdi de kendinizi paydos ettiğiniz o anda muhteşem bir gün batımı manzarasında kahvenizi yudumlarken hayal etmenizi istiyorum.
İtiraf etmek gerekir ki bu çoğu çalışan için bir rüyadan başka bir şey değil. Ancak Bozcaada, workation seyahati için gelen ziyaretçilerine tam olarak böyle bir çalışma ortamı vadediyor.