İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Nerede? İğneada’ya Nasıl Gidilir?

0
725

Marmara Bölgesi Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan İğneada Longoz Ormanları, tam tamına 3 bin 155 hektarlık bir alanı kaplıyor.

2007 senesinden bu yana “Milli Park” statüsü ile ziyaretçilerini ağırlayan İğneada Longoz Ormanları, Türkiye’nin 39. milli parkı olma unvanını taşıyor.

Bulgaristan sınırındaki İğneada beldesinde konumlanan bu bölgenin adı ise zamanında yöreyi Türk topraklarına katan İne Bey’den geliyor.

İşte İğneada Longoz Ormanları hakkındaki tüm detaylar:

İğneada Longoz Ormanları Hakkında Genel Bilgi

İğneada Kırklareli

Subasar orman, bataklıklar, tuzlu ve tatlı su gölleri, kuyu kumulları gibi çok sayıda farklı doğal yaşam alanından oluşan İğneada Longoz Ormanları’nın Karadeniz’e de kıyısı bulunmaktadır.

Yıldız Dağları’ndan Karadeniz’e ulaşan derelerin biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu longoz ormanlar, güney sınırını Mert Gölü ve kuzey sınırını ise Erikli Gölü ile paylaşıyor.

2007 senesinde “milli park” statüsüne kavuşan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, esasında iki ayrı sahadan meydana geliyor.

Milli parkın birinci bölümü olan güney yakasında Deniz Gölü, Hamam Gölü, Mert Gölü, Pedina Gölü ve Saka Gölü ile gölleri çevreleyen sazlık alanlar, yaprak döken ormanlar ve longoz ormanları bulunuyor.

Milli parkın kuzey yakasındaki Erikli Gölü ve çevresindeki longoz ormanları, sazlık alanlar da kesinlikle görülmeye değer.

Genelinde Karadeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü İğneada’ya gitmek için en uygun dönem haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır.

İğneada Longoz Ormanları Flora ve Fauna

Milli park sınırları içerisinde yer alan beş göl, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Saka Gölü, Erikli Gölü ve Mert Gölü olarak sıralanır.

Longoz ormanları, kıyı kumulları ve envaiçeşit bitki türü ile zengin bir floraya sahip olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda en sık görülen endemik türler ise şöyle: Kum incisi, Kilyos Peygamber çiçeği, kum zambağı, akyumak, Karadeniz salkımı, kıyı kerevizi ve sahil sarıkuyruğu.

Buna ek olarak, kardelen, mavi bataklı süsen, ters lale, orkide, iki yapraklı ada soğanı ve siklamen gibi türlere de rastlamanız yüksek ihtimal.

Oldukça hassas ekosistemleri bünyesinde barındıran İğneada Longoz Ormanları’nda karşınıza çıkabilecek başlıca hayvan türleri arasında yaban kedisi, yaban domuzu, kır tavşanı, yaban tavşanı, alacalı kokarca, susamuru, gelincik, tilki, kurt, porsuk, ağaç sansarı, karaca, kır tavşanı, küpeli su yılanı, Trakya tosbağası, pürtüklü semender, alabalık, kefal, istavrit, mezgit, ak kuyruklu kartal, baykuş, kara leylek ve ibibik bulunuyor.

Milli park içerisinde toplam 27 sürüngen, 35 balık, 310 böcek ve 9 iki yaşamlı türü tespit edilmiştir.

Yine burada görülen endemik bir hayvan türü olan Trakya kertenkelesi ise Bern Sözleşmesi’nin koruma listesinde bulunmaktadır.

Ayrıca İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı “kuş göç yolu” üzerinde yer aldığı için kuş gözlemciliği turizmi açısından da oldukça değerli bir bölge olarak kabul edilir.

İğneada Longoz Ormanları’nda Yapılacak Aktiviteler

İğneada Kırklareli

Birbirinden güzel ekosistemleri bir arada görebileceğiniz İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcut. Bunların başında da şüphesiz fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği geliyor.

Özellikle doğa sporları ile ilgilenenler için de harika bir yer olan milli parkta piknik yapabilir, balık tutabilir ve trekking turlarına katılabilirsiniz.

Ayrıca kampçılığın da aktif bir şekilde yapılabildiği İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı kelimenin tam anlamıyla doğa tatili yapabileceğiniz bir yer.

Bisiklet turu, ATV turu, foto safari, yürüyüş, kuş gözlemciliği gibi aktiviteleri gönül rahatlığı ile yapabileceğiniz İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda Karadeniz’in güzel kıyılarında deniz, kum, güneş üçlüsünün de tadını çıkarabilirsiniz.

Kuzey Avrupa Kuş Göç Yolu üzerinde bulunan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda kuş gözlemciliği de aktif bir şekilde yapılıyor.

Ayrıca yılın belli dönemlerinde düzenlenen İğneada Limanı Karadeniz yat turlarına katılabilirsiniz.

İğneada’daki Şenlik ve Festivaller

Geleneksel Demirköy Çilek Festivali (Haziran sonu)

İğneada’nın Demirköy ilçesinde her sene haziran sonu düzenlenen Geleneksel Demirköy Çilek Festivali yaklaşık 3 gün sürmekle birlikte etkinlik süresince çileğe dair sayısız workshop, tadım, yarışma vb. ile karşılaşmanız olası.

Yeşilce Köyü Yaz Şenliği (Temmuz)

Yine Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde her sene temmuz ayında gerçekleşen Yeşilce Köyü Yaz Şenliği, özellikle yöresel lezzetler ve yerel halk ile tanışmak için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Hıdırellez Şenlikleri (Mayıs ayının ilk pazar günü)

İğneada’da her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan Hıdırellez şenlikleri sayesinde yöreyi çok daha eğlenceli bir şekilde tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

İğneada Longoz Ormanları’nda Yeme İçme

Türkiye’nin yeşil cenneti” unvanlı İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda Trakya mutfağının en zengin lezzetlerini tadabilirsiniz. Bu bölgede tadabileceğiniz başlıca lezzetler, somon şiş, karides güveç, lakerda, levrek simit ve fener kavurma olarak sıralanabilir.

Trakya mutfağının eşsiz lezzetlerinden alabalığı, palamut, çılbır, sacda cizleme, oğlak kebabı, bıldırcın, Hıdırellez pilavı, Arnavut ciğeri, pırasa yemeği, patates çorbası, soka turşusu, pomak böreği ve plaskayı da mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

İğneada Longoz Ormanları’nda Konaklama

İstanbul’dan hareket eden otobüsler ile gayet kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı çevresinde çeşitli konaklama tesislerinin bulunduğunu söylemek mümkün.

Daha ekonomik ve macera dolu bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler milli park içerisindeki kamp alanlarında çadırlarını kurabilir.

Bunun yanı sıra glamping konaklama kültürünün de inanılmaz yaygın olduğu İğneada’da kaplumbağa çadırlar, sincap çadırlar gibi farklı deneyimler yaşayacağınız şekilde konaklamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Masal Ev, İğneada Taş Ev, Meltem Otel, Parlak Otel, Longoz Otel, Ev Pansiyon, Ada Yaz Evleri gibi tesislerin yanı sıra Biricik Kamping gibi kendi çadırınızı kurabileceğiniz ya da çadır kiralayabileceğiniz kamp alanlarının da olduğunu hatırlatalım.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Giriş Ücreti 2024

Flora ve faunası çeşitliliği ve el değmemiş doğası ile göz kamaştıran İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı giriş ücreti 2024 yılı itibariyle tam bilet 35 TL iken, öğrenciler için 20 TL’dir.

İğneada Longoz Ormanları’na Nasıl Gidilir?

Özellikle İstanbullular için harika bir hafta sonu doğaya kaçış rotası olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na İzmir, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlerden de gayet kolay bir şekilde gidebilirsiniz.

İstanbul’a hava yolu ile ulaşıp, ardından otobüsle direkt olarak İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na ulaşmanız mümkün.

Özel araç, taksi veya araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak da ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul’dan İğneada’ya gitmek yaklaşık 4 – 4,5 saat sürüyor.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nın çevre il ve ilçelere olan uzaklığı:

  • Kırklareli şehir merkezi – 97 km
  • Demirköy ilçe merkezi – 27 km
  • İstanbul – 237 km
  • İzmir – 540 km
  • Ankara – 678 km
  • Antalya – 932 km

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız