Kategoriler Yurt İçi

48 Saat 1 Rota: Bergama

Tarih sahnesinde pek çok ilkin gerçekleştiği, şifanın merkezi olarak kabul edilen bir bölge. Doğal alanlarda dinlenebileceğiniz, lezzetli yemekler tadabileceğiniz, antik duraklarda birbirinden eşsiz hikayeler dinleyebileceğiniz, görmeniz gereken yerler listesinde sıklıkla gördüğünüz bir yer Bergama. Bu eşsiz bölgeyi nasıl yıllık izinden kullanmadan, kısa sürede nasıl gezebiliriz dedik ve sizin için araştırdık. 

1 – Cuma akşamı aracınıza atlayın ve yola koyulun. İstanbul-Bergama arası ortalama 350-400 km. Ortalama yolculuk süresi ise 5-6 saat civarında. İstanbul-İzmir Karayolu’na girdikten sonra Balıkesir ve Soma’yı geçin ve İzmir sınırları içerisinde girin. Kınık ilçesini geçtikten hemen sonra ilçenin merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havayolunu tercih etmek isterseniz İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda indikten sonra havalimanında araç kiralama yapabilirsiniz. Toplu taşıma ile Bergama’ya ulaşmak için ise İZBAN hattını kullanmanız gerekiyor. Aliağa durağında indikten sonra 835 no’lu otobüs hattına aktarma yaparak Bergama’ya ulaşabilirsiniz. 

2 – Bergama’da konaklamak için birçok alternatif bulunuyor. Bergama Otelleri, Bergama Butik Otelleri, Bergama Pansiyonları gibi pek çok seçenek mevcut. Bu seçenekler içerisinde lüks konaklar olduğu gibi sade pansiyonlar da yer alıyor. Hepsinin skalası birbirinden farklı olduğu için size en uygun otel ya da pansiyonu seçebilirsiniz. 

3 – Akşam otelde biraz dinlenin ve yarın gezeceğiniz yerler için enerji depolayın. Konakladığınız tesisin yetkilisinden Bergama ile ilgili birkaç bilgi edinebilirsiniz.

4 – Sabah kendinize güzel bir köy kahvaltısı ziyafeti seçin. Dilerseniz konaklama yaptığınız yerde kahvaltınızı yapın ve ya sosyal medyada çok sık paylaşılan Eşref Amca’yı yerinde görüp ziyaret edebilir, meşhur kahvaltısının tadına bakabilirsiniz. 

5 – İlk yarım gün Bergama’yı yürüyerek gezmeyi deneyin. Bol bol fotoğraf çekin. Bergama’da yaşayan insanlar ile tanışıp sohbet edin. Olabildiğince sakin ve keyifli saatler geçirin. Şehirin gürültüsünden uzaklaştığınız bu kısa zamanın tadını çıkarın. 

6 – Öğle yemeği için pek çok farklı seçenek var. Fakat her şehirin olduğu gibi Bergama’nın da kendine özgü bir köftesi var. Köfte haricinde ise çığırtma adı verilen kızartılmış patlıcan ve biber üzerine domates sosu döktükleri yemeği yiyebilir, karanfilli leblebi, nohutlu börek gibi yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Bu meşhur yemeklerin çoğunu Altınkepçe Köfte Salonu’nda bulabilirsiniz. Çığırtmayı ise Çığırtma Evi’nde tadabilirsiniz. 

8 – Yemekten sonra Bergama’da görmeniz gereken tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz. İşte onlardan birkaçı:

  • Pergamon Akropolü: Bergama Devleti’nin kutsal alanları, tiyatro, Zeus sunağı, kral sarayları, yerleşim bölgesi, Trajan ve Hadrian tapınağı, yukarı ve aşağı agorayı kapsayan bölge, Akropol olarak adlandırılıyor. Tepenin en yüksek noktasında bulunan Akropol’e teleferikle çıkabilirsiniz. 330 metre yükseklikte yer alan bu tepe size benzersiz bir manzara sunacak.

 İçerisinde Helenistik döneme ait tek kütüphane olarak bilinen, parşömen kağıda yazdıkları 200.000 eser bulunan, Pergamon Kütüphanesi yer alıyor. 

Related Post

Antik şehiri 08:00 – 18:00 saatleri arasında müze karta ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

  • Serapeion- Kızıl Avlu: Mısır Tanrıları tapınağı olarak yapılan daha sonra Bizans Döneminde ana binanın içine ilave sütun eklenerek bir kilise haline getirilerek St. Jean Kilisesi adı verilmiş. Tapınak, kızıl tuğla ile Selinos Çayı’na bakacak şekilde inşa edilmiş. Anıtsal girişi ve hemen arkasında yer alan bronz kaplamalı devana büyüklükte bir giriş kapısı bulunuyor. Anadolu’nun ilk 7 kilisesinden biri olan bu yerin avlusunda şimdi de Müslümanların ibadet edebileceği Kurtuluş Camiisi yer alıyor.

Giriş saatleri 08:00 – 18:00 olarak belirtilmiş. 

  • Asklepieion:  Sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepips adına M.Ö  IV. yüzyılın ortalarında şehrin oldukça dışında yer alan Geyikli Dağı bölgesinde vadi içerisinde şifalı su kaynakları olduğuna inanılan düzlükte kurulmuş. Helenistik Dönemden kalma tapınaklar, uyku odaları, kutsal kaynak ve havuzlar içerisinde yer alıyor. Antik Çağ’da Hipokrat’tan sonra gelen en önemli helim ve eczacı olarak anılan Galenos çalışmalarını bu bölgede gerçekleştirmiş.

Antik şehiri 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

9 – Tüm gün antik kentleri ve tarihi bölgeleri gezdiniz ve yoruldunuz. Tüm bu mekanları gezerseniz saat zaten akşamüstünü geçmiş olacak. Bu sebeple otelinize dönün ve biraz dinlenin. Akşam yemeği için önden bir çorba söyleyin. Sonrasında yöreye özgü kabak çiçeği dolmasının tadına bakabilirsiniz. 

10 – Akşam yemeğinden sonra günün yorgunluğunu üzerinizden atmak için odanıza çekilin. 

11 – Bugün dönüş gününüz olduğu için sabah erkenden uyanın. Bölgenin el yapımı peynirlerinden oluşan yöresel kahvaltının tadını çıkarın. 10:00 gibi eşyalarınızı toplayıp otelden ayrılın.

12 – Yola çıkmadan önce hediyelik eşya çarşısını gezin. Kendinize veya sevdiklerinize tatlı ve ufak hediyeler alın. Hiçbir şey almak istemeseniz dahi tüm çarşıyı gezin. Alışverişin ardından öğle yemeği niyetine el yapımı gözlemelerin keyfini çıkarabilirsiniz. 

13 – Bugün dönüş gününüz olduğu ve yarın işe başlayacağınızdan dolayı bugünü daha merkezde geçirmenizi öneriyoruz. Bölgede gezdikten sonra dönüş için yola koyulabilirsiniz.

Şimdiden Bergama’da iyi tatiller dileriz. 

Paylaş
Etiketler Kültür
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.