Kategoriler Kültür

2023 Altın Küre Ödülleri (Golden Globe)

1942 yılından bu yana düzenlenen Altın Küre Ödülleri’nin bu yıl 80.’cisi düzenlenecek. Sinema ve televizyon alanı olmak üzere iki farklı dalda verilen ödüller, birçok alt kategoriye de sahiptir.

Altın Küre Ödülleri, Amerika menşeli bir ödüldür ancak bugün tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. 90’lı yılların ortalarına kadar adından pek söz edilmeyen Altın Küre Ödülleri bu tarihten itibaren giderek önem kazanmaya başlamıştır. 

Günümüzde ise sinema ve televizyon yapımları için farklı dallarda  verdiği ödüller ile takip edilen ilk üç ödül töreninden biri olan Altın Küre, 2023 yılında da çok konuşulacak adaylar ile öne çıkıyor. Gerek yönetmen gerek yapım gerek oyuncu olarak birbirinden özel adaylarla öne çıkan 2023 Altın Küre Ödülleri’ni sizin için ele aldık!

2023 Altın Küre Ödülleri

2023 Altın Küre Ödülleri Nerede Düzenleniyor?

2023 Altın Küre Ödülleri, sinema ve televizyon yapımlarına ilgi duyan dünyanın birçok noktasında yaşayan milyonlar tarafından ilgiyle bekleniyor. Bu yıl 10 Ocak 2023’te düzenlenecek bir ödül gecesinde verilecek ödüllerin nerede verildiği de merak konusu. 82 yıldan bu yana verilen ödüller, Hollywood’un kalbi Beverly Hills’te verilecek. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin en lüks şehirleri arasında sayılan Beverly Hills, sinema ve televizyon endüstrisinin kalbinin attığı bir nokta olarak öne çıkıyor. Lüks ve şatafatın merkezi olan Beverly Hills, Altın Küre Ödülleri ile de anılmaktadır. 2023’ün Ocak ayında düzenlenecek Altın Küre Ödülleri, Beverly Hills’in en lüks otelleri arasında yer alan Beverly Hilton’da düzenlenecek.  

2023 Altın Küre Ödülleri’nde Bizi Neler Bekliyor?

2023 yılı Altın Küre Ödülleri için geri sayım başlarken ödül töreni hakkındaki detaylar da netleşmeye başladı. Hollywood Yabancı Basın Birliği ve NBC, 2023 Altın Küre Ödülleri töreninin çok daha parlak geçeceğini kamuoyu ile paylaştı. 

Türkiye saatiyle 11 Ocak 2023 tarihinde başlayacak olan ödül törenini ise bu yıl komedyen Jerrod Carmichael sunacak. Geçen yıl siyahi üye bulunmadığı gerekçesi ile boykot edilen Altın Küre, bu yıl bu konudaki imajını düzeltmeyi planlıyor. 

2023’ün adayları arasında geceye damga vuracak olan aday film kategorisinde sekiz dalda adaylığa sahip “The Banshees of Inisherin” oldu. 

Ödül töreninde aday gösterilenler kadar aday gösterilmeyen yapımlar da konu olacak gibi duruyor. Amazon’un büyük bir bütçe ayırarak çekimini yaptığı Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri yapımı Altın Küre adaylıkları arasında yer almıyor. Bu da dizi üzerindeki devam eden tartışmaların daha da artmasına sebep olacak gibi duruyor. 

2023 Altın Küre Ödülleri’nde Televizyon Dalındaki Adaylar

Altın Küre Televizyon Ödülleri arasındaki üç alt kategoride hem oyuncular hem de diziler aday gösteriliyor. Bu yılın yapımlarının olduğu gibi süregelen dizilerden ve bu dizilerin oyuncularından da gösterilen adaylar bulunuyor. 

Dram Dizisi

Altın Küre Ödülleri arasında dokuz alt dalı bulunan televizyon, bu yıl da hakkında çok konuşulacak yapımlara yer veriyor. Dizi kategorisinde ise 2022 yılının Ağustos ayında yayına giren Game of Thrones’in prequeli olan House of the Dragon yer alıyor. 

Dram türündeki diğer diziler ise Better Call Saul, The Crown, Ozark ve Severance şeklindedir. The Crown geçtiğimiz sezonlarında da farklı dallarda ödüller almıştı. 

Dram türündeki en iyi aktris ödüllerinde ise Emme D’Arcy, House of the Dragon rolündeki Rhaenyra Targaryen ile, Laura Linney ise Wendy Byrde rolü ile ödüle aday gösterildi.

The Crown’un bu sezonunda Kraliçe II. Elizabeth’in yaşlılığını canlandıran başarılı oyuncu Imelda Staunton da adaylar arasında yer alıyor. Euphoria dizisinden Zendeya, Alaska Daily dizisinden ise Hilary Swank diğer adaylar olarak duyuruldu.

Dram dalındaki en iyi aktör adayları ise The Old Man dizisinden Jeff Bridges, Yellowstone dizisinin John Dutton’u Kevin Costner bulunuyor. Diego Luna, Andor dizisinden, ünlü oyuncu Bon Odernkirk ise Better Caul Saul adlı performansından dolayı ödüle aday gösterildi. Adam Scott ise Severance dizisinin adayları arasında yer alıyor. 

Müzikal/Komedi Dizileri

Dram türündeki dizilerin yanı sıra müzikal/komedi türündeki dizilerde de adaylar belli oldu. Abbott Elementary, The Bear, Hacks, Only Murders in the Building gibi yapımlar adaylar arasında yer alıyor. Netflix’in bu yıl yayına başlayan dizisi Wednesday ise bu daldaki adayların arasında oldukça öne çıkıyor. 

Bu daldaki aktris adaylarında; Quinta Brunson, Abbott Elementary; Kaley Cuoco, The Flight Attendant; Jean Smart, Hacks bulunuyor. Bu yıla damgasını vuran Wednesday dizisinin başrol oyuncusu Jenna Ortega da adaylar arasında bulunuyor. Selena Gomez ise Only Murderers in the Building adlı dizideki performansından dolayı bu ödüle aday gösterildi. 

Bu dalda aday gösterilen en iyi aktörler arasında ise Donald Glover, Atlanta; Bill Hader, Barry ve Jeremy Allen White, The Bear bulunuyor. Only Murderers in the Building adlı diziden ise iki oyuncu bu dalda aday gösterildi. Martin Short ve Steve Martin dizideki başarılı oyunculukları neticesinde aynı kategoride yarışacaklar. 

Mini Dizi, Antoloji Dizisi ve Televizyon Filmi

En iyi mini dizi kategorisinde ise Black Bird, Dahmer- Monster: The Jeffrey Dahmer Story, The Dropout, Pam and Tommy ve The White Lotus aday olarak gösterildi. Özellikle The Jeffrey Dahmer Story adlı bir seri katilin hikayesini anlatan dizi bu kategoride en dikkat çeken yapım olarak öne çıkıyor. 

Bu kategoride bulunan en iyi aktris adayları ise; Jessica Chastain, George & Tammy; Julia Garner, Inventing Anna; Lily James, Pam and Tommy; Julia Roberts, Gaslit ve Amanda Seyfried, The Dropout şeklinde öne çıkıyor. 

En iyi aktörler için de adaylar; Taron Egerton, Black Bird; Colin Firth, The Staircase; Andrew Garfield, Under the Banner of Heaven ve Sebastian Stan, Pam & Tommy ile öne çıkıyor. Evan Peters ise Dahmer-Monster rolü ile bu ödüle layık görülen bir isim. 

2023 Altın Küre Ödülleri’nde Film Dalındaki Adaylar

Altın Küre’nin bir diğer kategorisi olan film dalında ise üç farklı alt kategori bulunuyor. Yapım, yönetmen ve oyuncu şeklinde verilen ödüllerin bu yılki adaylarına ise gelin birlikte göz atalım.

Dram Dalındaki Adaylar

2023 yılının Altın Küre film adayları arasında dram türünde kıyasıya bir rekabet olacak gibi görünüyor. Aday yapımlar arasında Elvis, The Fabelmans, Tár, ve Top Gun: Maverick bulunuyor. Bu yılın en konuşulan filmi Avatar: The Way of Water bu daldaki en dikkat çeken adaylar arasında.

Dram dalındaki film aktrisleri arasında ise Tár adlı yapımda aldığı rol ile öne çıkan ünlü oyuncu Cate Blanchett; Empire of Light filmindeki performansı ile de tecrübeli oyuncu Olivia Colman öne çıkıyor. Adaylar arasında Viola Davis, The Woman King; Ana de Armas, Blonde ve Michelle Williams, The Fabelmans bulunuyor. 

Dram dalındaki film aktörleri arasında ise Austin Butler, Elvis rolündeki performansı ile aday gösterildi. Brendan Fraser, The Whale; Hugh Jackman, The Son, Bill Nighy, Living ve Jeremy Pope, The Inspection adaylar arasında yer alıyor. 

Film yönetmenleri arasında da adaylar arasında Avatar’ın yönetmeni James Cameron yer alıyor. Diğer adaylar ise Daniel Kwan, Daniel Scheinert Everything Everywhere All at Once; Baz Luhrmann, Elvis; Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin ve Steven Spielberg, The Fabelmans olarak sıralanıyor.

Müzikal/Komedi Dalındaki Adaylar

2023 Altın Küre müzikal/komedi film dalındaki adaylar arasında sekiz farklı dalda ödüle aday gösterilen The Banshees of Inisherin öne çıkıyor. Filmler arasında Babylon, Everything Everywhere All at Once, Glass Onion: A Knives Out Mystery ve Triangle of Sadness diğer adaylar arasında yer alıyor. 

Bu daldaki en iyi aktris ödülleri ise; Lesley Manville, Mrs. Harris Goes to Paris; Margot Robbie, Babylon; Anya Taylor-Joy, The Menu, Emma Thompson, Good Luck to You, Leo Grande ve Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once olarak belirlenmiştir. 

Bu daldaki en iyi erkek oyuncu adaylarında ise Colin Farrell, The Banshees of Inisherin ile  öne çıkıyor. Diğer adaylar ise Diego Calva, Babylon; Daniel Craig, Glass Onion: A Knives Out Mystery; Adam Driver, White Noise ve Ralph Fiennes, The Menu şeklinde.

Film Dalındaki Diğer Adaylar

Animasyon dalında Guillermo del Toro’s Pinocchio bu yıla damgasını vuran bir yapım olarak adaylar arasında öne çıkıyor. Pinokyo hikayesinin  farklı bir yorumlanmasını sunan bu animasyon içinde derin ögeler barındırıyor. Inu-Oh, Marcel the Shell with Shoes On, Puss in Boots: The Last Wish ve Turning Red diğer adaylar olarak öne çıkıyor.

Yabancı dil kategorisinde ise; Almanya yapımı All Quiet on The Western Front, Arjantin/ABD yapımı Argentina 1985; Belçika yapımı Close; Güney Kore yapımı Decision to Leave ve Hindistan yapımı RRR adaylar arasında.

En iyi Yardımcı Erkek ve Kadın Oyuncu Ödülleri

Film kategorisindeki bir diğer ödül ise yardımcı oyuncu olarak öne çıkıyor. Kadın ve erkek olarak iki alt kategoriye sahip bu dalda erkeklerde; Brendan Gleeson, The Banshees of Inisherin; Barry Keoghan, The Banshees of Inisherin; Brad Pitt, Babylon; Ke Huy Quan, Eveything Everywhere All at Once ve Eddy Redmanye, The Good Nurse yer alıyor.

Kadınlarda ise; Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever; Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once; Carey Mulligan, She Said; Kerry Condon, The Banshees of Inisherin ve Dolly de Leon, Triangle of Sadness yer alıyor. 

80. Altın Küre Kazananları

SİNEMA

En İyi Film (Müzikal veya Komedi)

The Banshees of Inisherin

En İyi Film (Dram)

The Fabelmans

Yabancı Dilde En İyi Film

Argentina, 1985 (Arjantin)

En İyi Animasyon Filmi

Guillermo del Toro’s Pinocchio

En İyi Senaryo

Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin

En İyi Yönetmen

Steven Spielberg, The Fabelmans

Related Post

En İyi Şarkı

Naatu Naatu, Kala Bhairava, M. M. Keeravani, Rahul Sipligunj (“RRR”)

En Özgün Film Müziği

Justin Hurwitz, Babylon

En İyi Aktör (Dram)

Austin Butler, Elvis

En İyi Aktris (Dram)

Cate Blanchett, Tár

En İyi Aktör (Müzikal veya Komedi)

Colin Farrell, The Banshees of Inisherin

En İyi Aktris (Müzikal veya Komedi)

Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

En İyi Erkek Oyuncu

Colin Farrell, The Banshees of Inisherin

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever

TELEVİZYON

En İyi Dizi (Dram)

House of the Dragon

En İyi Dizi (Komedi)

Abbott Elementary

En İyi Mini Dizi veya Televizyon Filmi

The White Lotus: Sicily

En İyi Aktör (Müzikal veya Komedi)

Jeremy Allen White, The Bear

En İyi Aktris (Müzikal veya Komedi)

Quinta Brunson, Abbott Elementary

En İyi Aktör (Dram)

Kevin Costner, Yellowstone

En İyi Aktris (Dram)

Zendaya, Euphoria

En İyi Aktör (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi)

Evan Peters, Monster: The Jeffrey Dahmer Story

En İyi Aktris (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi)

Amanda Seyfried, The Dropout

Müzikal-Komedi veya Drama Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Julia Garner, Ozark

Müzikal-Komedi veya Drama Dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Tyler James Williams, Abbott Elementary

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi)

Jennifer Coolidge, The White Lotus

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi)

Paul Walter Hauser, Black Bird

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu