Yaz mevsimini kucaklamanın en güzel olduğu şehirlerden biri şüphesiz ki Antalya. Şehre gelen herkesin mutlu ayrıldığı, denize, doğaya ve nicesine doyduğu bir yeryüzü cenneti burası.
Elbette Antalya klasik bir yaz tatilinden çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Hatta bahsedeceğimiz destinasyon kış mevsiminde bir başka güzel.
Akdeniz kıyılarında, Kaş’a yakın bir yerde konumlanan Demre ilçesindeki çok önemli bir destinasyondan bahsediyorum. Kimimizin sadece adını duyduğu, kimimizin gidip görmeyi ihmal etmediği bir yer: St. Nicholas Kilisesi.
Bu kilise Noel Baba olarak tanıdığımız, gerçek ismi Nicholas olan bir aziz için yapılmıştır ve tüm dünya tarafından bilinmektedir.
Dünyanın her yerinden turist çeken son derece önemli bir mirasın Türkiye’de bulunması ise ülkenin turizmi ve tanınması açısından sahip olduğumuz çok büyük bir şans. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, portakal ağaçlarıyla süslenmiş yanı başımızdaki St. Nicholas Kilisesini keşfedelim.
İçindekiler
St. Nicholas aslında hepimizin tanıdığı, çocukluk hayallerimizi süsleyen, neşeli Noel Baba.
Aksakalları, gülüşü ve gözlükleriyle gözümüzde canlanan Noel Baba’nın hayatıyla ilgili öğrenilmeye değer çok şey var.
Aziz Nikolaos, MS 3. yüzyılın ortalarında Likya’nın önemli bir kenti olan Patara’da doğmuş. Yaşamını sürdürdüğü yerin ise Likya’nın başkenti Myra yani günümüzde Antalya’nın Demre ilçesi olduğu biliniyor.
Nikolaos, Başkent Myra’da önce eğitim alıyor ve rahiplik yapmaya başlıyor. Daha sonrasında ise piskoposluk görevini yerine getirerek ismini denizler ötesine duyuruyor. Bu görev sayesinde yaşadığı dönemde Anadolu’un en büyük ikinci din otoritesi olarak kabul görülen St. Nicholas’ın Hristiyanlık dünyasındaki yeri hem geçmişte hem de günümüzde çok önemlidir.
Dini öneminin yanında cömertliği, iyi niyeti ve yardımseverliği ile Myra halkının hem sevgisini hem de saygısını kazanmıştır. Yaşlıların ve yardıma muhtaçların her zaman yardımcısı olmuştur. Yeni yıldan önce çocukların dileklerini yerine getirdiğine inanılır. Zengin bir buğday tüccarının oğlu olduğu bilinir, mirasını da yoksullara yardım etmek için harcadığı düşünülmektedir.
Sebep olduğu mucizeler ve efsaneler ile tüm dünya tarafından sevilmektedir. Nikolaos, öldükten sonra aziz ilan edilmiştir. Avrupa’nın birçok yerinde St. Nicholas adında kilise inşa edilmiştir. Hatta İstanbulda’da Roma İmparatoru I. Justinianos tarafından yaptırılan St. Nicholaos adında bir kilise vardır.
Peki, Noel Baba dendiğinde hepimizin gözünde canlanan bu görüntü nereden geliyor? Yetenekli bir karikatüristin elinden… 1863 yılında “Harper’s Weekly” dergisindeki çizimlerinde Noel Baba’yı resmetmiş ve bu görüntü çok sevilmiş. Hepimizin gözünde canlanan kırmızı beyaz kıyafetli, şişmanca ve aksakallı Noel Baba görüntüsünün sahibi Thomas Nast’dır.
Özellikle filmlerde, Noel Baba’nın bacadan ve pencereden yani gizli bir şekilde hediyelerini verdiğini görmemizin sebebi ise Aziz Nikolaos’un yardımlarını gizli bir şekilde yapmasıymış.
Yaşadığı dönemde oldukça önemli bir karakter olan Aziz Nikolaos’un MS 4. yüzyılda vefat ettiğine inanılmaktadır. Aziz Nikolaos’un ölümünden sonra Myra halkı, ilk olarak anıt mezar daha sonra da bir kilise inşa eder. St Nicholas Kilisesi Orta Çağ boyunca önemli bir hac merkezi olmuş ve dünyadaki birçok kilise adını Aziz Nikolaos’tan almıştır.
Girişte elinde İncil olan bir heykel tarafından karşılanıyorsunuz. Burası anıt müze olarak kullanılan kilisenin giriş yeri. Kilisenin içinde Aziz Nikolaos’un mezarı da bulunuyor.
Dönem boyunca St. Nicholas Kilisesi bazı saldırılara maruz kalmıştır.
1807 yılında yani Haçlı Seferleri döneminde İtalyan tüccarların baskını sonucunda Aziz Nikolaos’un kemiklerinin çalınıp İtalya’da bulunan Bari’ye götürdükleri düşünülüyor. Kemiklerinin bir kısmı ise şu an Antalya Müzesi’nde yer almaktadır.
Kilise ilk inşa edildiği halindeki gibi olmasa da büyük oranda 1042 yılındaki görünümüne sahiptir. Geçmişte iki kez önemli restorasyonu bulunmaktadır: İlki 1042 yılında İmparator IX Konstantin ve eşi Zoe tarafından, diğeri ise 1862 yılında Rus Çarı I. Nikolay tarafından yapılmıştır. Günümüzde yapılan restorasyonlar da özellikle duvar resimlerinin korunmasında etkili olmuştur.
Kilisenin içinde mimari açıdan Bizans Dönemi adına çok önemli örnekler bulunmaktadır. Ziyaretinizi yaparken Kilise duvarlarında Aziz Nikolaos’un mucizelerinin büyüleyici bir güzellikte resmedildiğini görebilirsiniz. Tavan freskleri ve zemin mozaiklerinin de oldukça dikkatinizi çekeceğinden eminim. İçeride kamera ve fotoğraf çekimi serbest olduğundan bu geziyi dilediğinizce ölümsüzleştirebilirsiniz.
Günümüzde St. Nicholas Kilisesi, yılın her döneminde dünyanın her yerinden binlerce turist ağırlamaktadır. Kutsal hatırayı yaşatmak amacıyla, her yıl Aziz Nikolaos’un ölüm tarihi olan 6 Aralık’ta Demre’de “Noel Baba ile Dünya Barışına Çağrı” etkinlikleri düzenlenmektedir. Dünya barışı için duaların edildiği etkinliğe farklı kültür ve dinlerden birçok kişi katılabiliyor.
Demre ilçesi Antalya’nın merkezine yaklaşık olarak 150 km uzaklıkta. Özel aracınız ile Antalya’dan Finike-Demre karayolu üzerinden kiliseye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Antalya şehir merkezinden kalkan dolmuş ve otobüsler ile müzeye gelebilirsiniz.
Girişler MüzeKart+’a ücretsiz.
St. Nicholas Kilisesi’nin yaz ve kış mevsimlerinde hizmet verdiği ziyaret saatleri farklı.
Yaz dönemi Nisan ve Ekim ayları arasında başlıyor. Bu dönemde 08:00-19:00 saatleri arasında kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
Kasım ve Mart aylarında ise 08:00 ve 17:00 arasında ziyarete açık.
Kilise, dini bayramların birinci gününde saat 13:00’a kadar kapalıdır.