Altın kumsallar, egzotik hayvanlar, alışılmışın çok ötesinde lezzetler ve heyecan dolu bir tatil… Denpasar ismini belki daha önce duymamış olabilirsiniz ancak Endonezya’nın ünlü adası Bali’yi duymayan yoktur.
Denpasar, Endonezya’nın Bali eyaletinin başkenti ve Uluslararası Bali Ngurah Rai Havalimanı ile Bali’nin dünyaya açılan kapısı durumunda. Ayrıca Denpasar, Uzak Doğu turlarının en gözde varış noktalarından biri.
Okyanusun kıyısındaki uçurumları, yıl boyu süren festivalleri ve büyüleyici güzellikteki Hindu tapınaklarıyla Denpasar, Bali’de gezilecek yerlerin başında geliyor. Hemen şimdi Denpasar uçak bileti bakmaya başlamak için o kadar çok neden var ki…
Gelin, Bali tatili rotanızı oluşturmaya Denpasar’dan başlayalım. Bali’de Görülmesi Gereken Yerler yazımız ile de bu etkileyici bölge hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Denpasar şehrinin simgesi olan Bajra Sandhi Anıtı, şehrin merkezinde yer alıyor. 1987’de inşa edilen anıt, Bali halkının geçmişten günümüze uzanan mücadelelerini, tarihini ve kültürlerini yansıtan sahnelerin canlandırıldığı 33 dioramadan oluşuyor. Örneğin; Balililerin bağımsızlıklarını kazanmak için 1906’da Hollandalılarla yaptıkları savaşın tasvirinde, Badung Kralı’nın hedef olduğu sahneyi görebilirsiniz.
Anıtın zirvesine çıkan spiral merdivenleri tırmanarak şehrin 360 derecelik panoramik manzarasını da seyredebilirsiniz. Bali’nin en önemli turistik yerlerinden biri olan anıt, ismini dini törenlerde kullanılan “Bajra” isimli çanın şeklinden alıyor.
Anıtın çevresinde geniş bir park alanı ve atıştırmalık bir şeyler alabileceğiniz yiyecek-içecek tezgahları yer alıyor. Ayrıca buradan şehrin pek çok yerine giden otobüsler de kalkıyor.
Negeri Propinsi Bali Müzesi, Bali’de yaşamı her açıdan gözler önüne seren zengin bir koleksiyonu ile büyük ilgi görüyor. Bali mimarisini yansıtan geleneksel bir binada ziyaretçilerini karşılayan müzede; 10 binden fazla eser sergileniyor.
Müze, Bali kültürünü yansıtan mimari eserlerin yanı sıra tarih öncesi kalıntıların, sanat eserlerinin, aslan ve köpek şeklinde tasvir edilen efsanevi Barong’un, dini törenlerde kullanılan nesnelerin ve muhteşem kumaşların sergilendiği salonlardan oluşuyor.
Müzede sergilenen eserlerin yanlarına İngilizce etiketler de yer alıyor. Dilerseniz pazarlık yaparak 5-10 dolar gibi miktarlar karşılığında müzeyi yerel rehberlerle de gezebilirsiniz.
Okyanusun ortasında kıyıya yakın dev bir kayanın üzerinde göz alıcı bir Hindu Tapınağı hayal edin. İşte o, Tanah Lot Tapınağı…
Suların oyarak eşsiz şekiller verdiği bu muhteşem kıyıda yer alan tapınak, Hinduların en önem verdikleri hac merkezlerinden biri.
Dalga sesleri arasında huzur ve yalıtılmışlık hissini yaşatan tapınak sadece eşsiz manzaraları için bile ziyaret etmeye değer.
Tanah Lot, Bali’deki 7 deniz tapınağı arasında en güzel olanı diyebiliriz. Üstelik tapınağa giriş ücretsiz.
Denpasar’daki en büyük ve görsel bakımdan en ihtişamlı Hindu tapınağı Jagatnatha Tapınağı’dır desek yeridir.
Hinduizm inancına göre bölgenin en büyük tanrısı olan Sanghyang Widi‘ye adanan tapınak, her ay iki büyük ritüele sahne oluyor. Her ay tapınakta biri dolunay diğeri de yeni ay için olmak üzere iki ilgi çekici ayin yapılıyor.
Bali Müzesi’ne ve Puputan Meydanı’na komşu olan tapınağa şehir merkezinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ramayana Destanı’ndan çeşitli bölümleri betimleyen muhteşem heykelleri ve kabartmaları görülmeye değer.
Yalnızca alışveriş için değil, Endonezya’da günlük yaşamın akışına şahit olmak için de gidebileceğiniz Sindhu Pazarı, Sanur’un kuzeyinde konumlanıyor. Sindhu Pazarı’ndan Endonezya ve Bali’ye özgü birçok el yapımı biblo, çanak ve geleneksel hediyelikler alabilirsiniz. Pazarda tüm bunların yanında baharat, kıyafet, takı, oyuncak hatta elektronik eşya bile satılıyor.
Yıl boyu neredeyse her gün açık olan pazara gitmek için akşam serinliğini tercih etmekte fayda var. Akşamları pazara eklenen yiyecek-içecek tezgahlarından Endonezya’nın sokak lezzetlerinin de tadına bakabilirsiniz. Bali mutfağında önemli bir yer tutan kurutulmuş balıkların tadına bakmayı unutmayın.
Kertalangu Kültür Köyü, Denpasar’ın doğusunun eteklerinde yer alan bir köy. Pirinç yetiştirilen çeltik tarlaları, kaplıcalar, restoranlar, yerel ürünlerin satıldığı dükkanlar ve tatlı su balıkçılığı yapılan alanlarıyla bu köy, Bali’de doğal yaşamı deneyimlemek isteyenler için harika bir seçenek.
Köydeki saman tavanlı ahşap evleri, aralardaki patika yolları ve birbirinden sevimli bahçeleri gördükten sonra yüreğinizden bir parçayı burada bırakabilirsiniz.
Köyü geniş geniş dolaştıktan sonra burada at binebilir, ağaç oyma atölyelerine katılabilir hatta geleneksel Bali dans derslerine ve resim kurslarına katılabilirsiniz. Bu muhteşem kültür köyünün meydanında bir de dünya barışı anıtı yer alıyor.
Bali tarihi açısından bir iftihar vesilesi olamasa da şehrin merkezinde yer alan Puputan Meydanı, Denpasar’ın önemli turistik merkezlerinden bir diğeri.
Endonezya tarihinin acı sayfalarından birine ev sahipliği yapan bu meydanda 100 yıl kadar önce bir toplu intiharı vakası yaşanmış.
Puputan Meydanı Anıtı’nın da yer aldığı meydan, günümüzde oldukça geniş bir yeşil alan olarak çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.
Bali’de yaz turizmin başladığı ilk kasabalardan biri olan Sanur Kasabası, hala plajıyla Denpasar’ın en sevilen yerlerinden biri.
Eskiden bir balıkçı kasabası olan Sanur, mütevazı atmosferini korusa da şimdilerde tam bir sayfiye yeri. Tatil köyleri, oteller, pansiyonlar, restoranlar ve barların iç içe olduğu Sanur Plajı, Denpasar’da denize girilebilecek en güzel plajlar arasındaki yerini koruyor.
Denpasar şehir merkezinden yaklaşık 14 km uzaklıktaki Sanur Plajı kıyısındaki rengarenk teknelerle en güzel gün batımı manzaralarını yakalayabilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Bali’nin eşsiz doğasının renkli kültürü üzerindeki etkisini görmek için Denpasar’a kısa bir mesafede yer alan Nungnung Şelalesi’ni de görmeniz gerek. Denpasar’a 40 km uzaklıktaki şelaleye geniş yollardan muhteşem manzarayı izleyerek gitmek için araç kiralamak iyi bir fikir.
Şelalenin yer aldığı doğal parkın girişinden itibaren 20 dakikalık kısa bir trekking yürüyüşüyle muhteşem şelaleye ulaşıyorsunuz.
Yükseltinin ve akarsuların yoğun olduğu Bali’de birçok şelale bulunuyor ancak Nungnung Şelalesi, muhteşem doğanın içinde yükselen bir tapınağı andırıyor.
Islanmaya hazır olun! Sanur’dan Ubud’a uzanan Oos Nehri’ni yüzyıllarca oya gibi işleyerek aşındırdığı nehir yatağında yer alan kanyon, Denpasar’ın saklı cenneti…
Rengarek kayaçların muhteşem şekillere büründüğü kanyon boyunca yürüyüş yapmak muhteşem bir deneyim. Nehir yatağı boyunca minik balıkların ara ara ayaklarınızı gıdıklayacağını da eklemek gerek.
Mevsime göre yağmur sularıyla nehir suları yükseldiğinde kanyon yürüyüşü esnasında can yeleği giymeniz isteniyor.
Bu muhteşem doğa yürüyüşü için yanınızda deniz ayakkabısı veya tabanı kaymaz sandaletler bulundurmayı unutmayın.