Transilvanya’da Bir Orta Çağ Şehri: Braşov Gezi Rehberi

Braşov Gezi Rehberi

Romanya’nın tarihi merkezi olma özelliğini taşıyan Braşov, Transilvanya bölgesinde konumlanıyor. Karpat Dağları ile çevrelenen Braşov, Orta Çağ’dan kalan kule ve kiliseleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Romanya’nın en kalabalık yedinci şehri olan Braşov, Drakula’nın şatosuna ev sahipliği yaptığı için çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bizler de bu yazımızda korku edebiyatının başkarakterinden olan Drakula’nın izini sürmek isteyen gezginler için, Braşov gezi rehberini hazırladık. Yazının Braşov gezinizde sizlere yardımcı olmasını dileriz.

Braşov Nerede?

Braşov Nerede?

Romanya’nın orta kısmında konumlanan Braşov, başkent Bükreş’in 166 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Karadeniz’e 380 kilometre mesafedeki Braşov, Transilvanya Alpleri olarak da bilinen güney Karpatlar ile çevrili. Transilvanya bölgesinin bir parçası olan Braşov; Sibiu, Sighişoara ve Sinaia şehirleri ile komşu.

Braşov’a Nasıl Gidilir?

Braşov’a Nasıl Gidilir?

Braşov’da bir havalimanı bulunmadığından şehre ulaşmak için, Braşov’a 3 saat uzaklıktaki Bükreş Otopeni, Sibiu veya Targu Mureş havaalanlarını tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan Bükreş Otopeni Havalimanı’na aktarmasız olarak uçabileceğiniz için oraya gitmenizi tavsiye ederiz. 1 saat 15 dakika süren uçuş sonrasında, Bükreş Otopeni Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz.

Bükreş Otopeni Havalimanı’ndan Braşov’a gitmek için araç kiralayabilir, trene veya otobüse binebilirsiniz. Havalimanından ortalama üç saatlik bir yolculuk ile Braşov’a ulaşabilirsiniz.

Bükreş’ten Braşov’a tren yolculuğu yapmak isterseniz, Bükreş Gara de Nord (Bucharest Train Station) olarak adlandırılan tren istasyonuna ulaşmanız gerekiyor. Bükreş – Braşov tren yolculuğu ise iki buçuk saat sürüyor.

Braşov’a Ne Zaman Gidilir?

Braşov’a Ne Zaman Gidilir?

Yılın her zamanı gidebileceğiniz Braşov, en çok mayıs – eylül ayları arasında ziyaret ediliyor. Kültürel gezi yapmak isteyenler seyahatlerini yağışın az olduğu temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirebilirler. Tampa Dağı’ndan dolayı kayak merkezine sahip olan Braşov, kışın kayak yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Festivalleri ile de ünlü olan Braşov’a giderken festival takvimini kontrol edip biletlerinizi ona göre almanızı öneririz. Örneğin, ünlü Altın Geyik Uluslararası Müzik Festivali, her yıl ağustos ayında gerçekleştiriliyor.

Braşov’da Gezilecek Yerler

Bir Orta Çağ şehri havasındaki Braşov’a ulaştıktan sonra aklımız hemen gezilecek yerlere gidiyor. Gelin yazının devamında bu güzel yerleri sizler için sıralayalım:

1) Bran Kalesi (Drakula’nın Kalesi)

Bran Kalesi (Drakula’nın Kalesi)

Drakula’nın Şatosu olarak da bilinen Bran Kalesi, bırakın Braşov’un tüm ülkenin gezilecek yerlerinin başında geliyor. Romanya’nın ulusal simgelerinden birisi olan Bran Kalesi’nin Kont Drakula’nın evi olduğu söyleniyor.

Günümüzde Kraliçe Marie tarafından toplanan sanat eserleri ve mobilyaların sergilendiği bir müze olarak hizmet veren Bran Kalesi, bireysel olarak veya turlar eşliğinde gezilebiliyor. Osmanlılara karşı savunma yapmak amacıyla inşa edilen kalenin bulunduğu tepenin aşağısında, geleneksel Romanya köylülerinin yapılarının sergilendiği bir açık hava müzesi de bulunuyor.

2) Kara Kilise (Biserica Neagra)

Kara Kilise (Biserica Neagra)

Braşov’da görülmesi gereken tarihi yapıların başında gelen Kara Kilise, Neagra Kilisesi olarak da adlandırılıyor. Şehrin sembolü olan bu gotik tarzdaki kilise, 14. yüzyılda inşa edilmiş. İçinde değerli sanat eserleri, heykeller ve halı koleksiyonlarının yer aldığı Kara Kilise, Braşov’un en büyük kilisesi olma özelliğini taşıyor.

Related Post

3) Şehir Meydanı (Piata Sfatului)

Şehir Meydanı (Piata Sfatului)

Braşov’un ana meydanı olan Piata Sfatului; renkli binaları, kafeleri ve restoranları ile dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde açık hava etkinliklerinin ve festivallerinin düzenlendiği bu güzel meydan, Braşov’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

4) Şvarzenberg Evi (Cetatea Schei)

Şvarzenberg Evi (Cetatea Schei)

Şehrin güneyinde konumlanan Şvarzenberg Evi, 16. yüzyılda inşa edilmiş. Braşov gezilecek yerler arasında bulunan Şvarzenberg Evi, Orta Çağ mimari stilinden izler taşıyor. Etkileyici bir görünüme sahip olan tarihi bina, günümüzde Şvarzenberg Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

5) Tampa Dağı ve Tampa Tepe Teleferiği

Tampa Dağı ve Tampa Tepe Teleferiği

Braşov’un hemen arka kısmındaki Tampa Dağı, şehri kuş bakışı bir açıdan görmek için çok güzel bir yer. Harika bir şehir manzarasına ev sahipliği yapan Tampa Dağı’na, Tampa Tepe Teleferiği ile çıkabilirsiniz. Sizleri Tampa Dağı’nın zirvesine çıkaracak olan teleferik yolculuğu da güzel manzaralar sunuyor.

6) Rope Street (Strada Sforii)

Rope Street (Strada Sforii)

Braşov’un en dar caddelerden birisi olan Rope Street, şehir merkezinde bulunuyor. Genişliği sadece 1.32 metre olan bu ince yol, görenleri hayrete düşürüyor. Sizler de bu dar caddede yürüyerek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

7) Central Park (Parcul Central)

Central Park (Parcul Central)

Braşov’u gezerken yorulursanız, doğa içerisinde dinlenmek için bu parkı ziyaret edebilirsiniz. İsminden de anlaşılacağı üzere Braşov şehir merkezindeki Central Park,  doğayla iç içe zaman geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan.

8) Schei Bölgesi

Schei Bölgesi

Braşov’un eski şehir bölgesi olan Schei, tarihi evleri, kiliseleri ve dar sokakları ile dikkat çekiyor. Schei Kapısı ve Şehir Müzesi’nin yer aldığı bölgede ayrıca Braşov’un en eski kiliselerinden birisi olan Sf. Nicolae Kilisesi (Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae) de bulunuyor.

9) Raşnov Kalesi

Raşnov Kalesi

Braşov ile Bran arasında bulunan Raşnov Kalesi, heybetli bir görünüme sahip. Raşnov Kalesi’nin yapım yılı kesin olarak bilinmese de 14. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Yüksek bir tepede konumlandığı için panoramik manzaralar sunan Raşnov Kalesi’ne giriş için ücret ödemeniz gerekiyor.

10) Poiana Braşov Kayak Merkezi

Poiana Braşov Kayak Merkezi

Braşov’a yaklaşık 12 kilometre uzaklıktaki Poiana Braşov Kayak Merkezi, kış sporları yapmak için tercih ediliyor. Braşov ziyaretiniz sırasında kayak veya snowboard yapmak isterseniz, Poiana Braşov Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz.

Braşov Gece Hayatı

Braşov Gece Hayatı

Romanya’da gece hayatı denilince akla gelen ilk şehir olan Braşov’da, çok sayıda gece kulübü bulunuyor. Sınırsız müzik ile eğlenebileceğiniz kulüplerin başında Times Pub, Club Deja Vu Move Club ve Opus 9 geliyor.

Şehir merkezindeki meydanlar, kafeler ve barlar Braşov’un gece hayatını renklendiriyor. Yaz aylarında Braşov’daki gece hayatı sadece kulüpler ile sınırlı kalmıyor. Şehrin çeşitli meydanlarında düzenlenen kültürel etkinlikler, konserler ve festivaller de Braşov’un gece hayatına katkıda bulunuyor.

Hepinize keyifli bir Braşov gezisi dileriz!

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.