Kategoriler ListelerYurt Dışı

Samos Gezilecek Yerler: Pisagor’un Adasına Yolculuk

Samos Gezilecek Yerler

Sisam olarak da bilinen Samos Adası, Kuşadası’nın hemen karşısında Türkiye’ye en yakın Yunan Adaları’ndan biri. Pisagor ve Ezop gibi tarihte önemli yer edinmiş isimlere ev sahipliği yapmış Samos, yemyeşil doğası ve plajları ile Türkiye’ye yakın adalardan birine seyahat etmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz noktalardan.

Yunan Adaları’nın uygulamış olduğu 7 günlük kapı vizesi ile birçoğumuzun seyahat listesinde yerini alan Samos’a Kuşadası ve Seferihisar’dan düzenlenen seferler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kuşadası’ndan yaklaşık 30 dakika, Seferihisar’dan ise 1-1,5 saat sonra Samos Adası’ndasınız! (Feribot işletmesine ve hava şartlarına bağlı olarak yolculuk süresi değişebilir!)

Samos Kısa Tarihi

Samos Adası Sokakları

Yunan mitolojisine göre Tanrıça Hera’nın doğduğu Samos Adası Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. “Samaines” ismi verilen hızlı gemileri ile büyük bir deniz gücüne sahip ada, tarih boyunca şarapları, çömlekleri ve deniz ticareti ile Ege Denizi’nin önemli ticaret merkezlerinden de biri.

Samos, 1346-1566 yıllarında Cenevizlilerin hakimiyetindeyken, sonradan Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmış. Bu dönemde birçok Samoslunun adayı terk edip Sakız Adası’na kaçtığı biliniyor; fakat 16. yüzyılda Osmanlı girişimleri ile adada tekrar yerleşim sağlanmış. Samos, 1922’deki II. Balkan Savaşı’ndan beri de Yunanistan’a bağlı bir ada.

Samos Gezilecek Yerler

Samos’un adı “sama”yani “yükseklik” kelimesinden geliyor ve isminden de tahmin edebileceğiniz gibi Samos oldukça dağlık bir ada. Adaya yapacak olduğunuz ziyarette dağ köylerini ziyaret edebilir, bakir koyların tadını çıkarabilir ve Yunan müzikleri eşliğinde tavernalarda vakit geçirebilirsiniz.

İşte sizin için hazırladığımız Samos gezilecek yerler listemiz…

1) Vathy

Vathy, Samos Adası

Samos gezilecek yerler listemize, adanın başkenti Vathy ile başlayalım. Samos’un en büyük limanına ev sahipliği yapan Vathy, barlar ve restoranlar bakımından en yoğun bölge. Bu sebeple de adanın en kalabalık noktası.

Kırmızı kiremitli evleriyle dikkat çeken Vathy yemek yemek için tercih edebileceğiniz ilk noktalardan biri. Burada sokaklarda kaybolabilir, çarşısındaki hediyelikçileri dolaşabilirsiniz. Peki başka neler mi var?

  • Samos Şarap Müzesi: Samos Adası şarap üretimi ile öne çıkan bir yer. Adanın restoranlarında ve kafelerinde şarapları deneyebileceğiniz gibi, burada ziyaret edebileceğiniz bir şarap müzesi de bulunuyor. 2005 yılından beri 1800’lü yıllardan kalma iki katlı taş bir binada hizmet veren müze, Samos Şarap Üreticileri Kooperatifi öncülüğünde kurulmuş. Müzede tarihi şarap varillerinden tarihi belge ve fotoğraflara, koleksiyonluk şaraplara kadar şaraba dair birçok şey göreceksiniz.
  • Samos Arkeoloji Müzesi: Samos’un en merkez noktalarından birinde yer alan Samos Arkeoloji Müzesi, geçerken uğrayıp göz atabileceğiniz noktalardan. İki ayrı binadan oluşan müze, oldukça küçük ve içinde çok fazla eser barındırmıyor. Müzede görmeniz gereken en önemli eserlerden biri ise 5,5 metre boyundaki Hera’ya adanan bir heykel.

2) Pythagorion Köyü

Pythagorion Köyü, Samos Adası

Samos Adası’nın en popüler yeri ile devam edelim: Pythagorion Köyü. Ünlü matematikçi ve filozof Pisagor’un ve masalcı Ezop’un doğduğu yer olarak bilinen köy, bir zamanlar tarihçi Heredot’u da ağırlamış. Samos’un ilk yerleşim yerlerinden olan Pythagorion günümüzde Samos’un en çok ziyaret edilen noktası.

Köyün sahil şeridinde yer alan kafe ve restoranlarda vakit geçirebilir, Akdeniz’in ilk insan yapımı limanını görebilirsiniz burada. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan köy, Samos gezilecek yerler arasında birçok noktayı da barındırıyor: Pisagor Heykeli, Samos Antik Kenti, Eupalinos Tüneli gibi.

  • Pythagorion Köyü, M.Ö. 580 yılında Samos’ta doğmuş ve uzun yıllar adada yaşamış Pisagor’la alakalı bir şeyler sunuyor ziyaretçilerine. Adanın en ünlü simgelerinden biri Pythagorion sahilinde yer alan Pisagor Heykeli; önünde fotoğraf çekilmeyi unutmayın! (Pisagor’un İtalya’ya kaçmadan önce, adanın yönetiminden saklandığı mağara da Samos Adası’nda.)
  • Pisagor Arkeoloji Müzesi: 1987’de kapılarını açan Pisagor Arkeoloji Müzesi, köye yapacak olduğunuz ziyarette uğramanız gereken noktalardan. Bu küçük müzede görmeniz gerekenler Zafer Tanrıçası Nike’nin kabartma kil tableti ve Afrodit heykeli. Bunlar dışında mermer heykeller ve birkaç lahit de sergileniyor müzede.
  • Samos Antik Kenti: Seyahat edilen yerlerde antik kentleri görmeden olmaz! UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Samos Antik Kenti’ne yapacak olduğunuz ziyarette Roma ve Bizans Dönemi’nden kalıntıları ve 19. yüzyıl başlarında Türk donanmasından korunmak için inşa edilen 400 metre uzunluktaki kale kalıntılarını göreceksiniz. Kale içindeki müzeyi ziyaret etmeniz de mümkün.
  • Eupalinos Tüneli: Heredot’un “8. Dünya Harikası” olarak tanımladığı 1036 metre uzunluğundaki Eupalinos Tüneli, Samos gezilecek yerler listenizde yer almalı. M.Ö. 6. yüzyıldan kalma tünel, döneminde Pythagorion’a su taşıma amacıyla inşa edilmiş. Seramik borular sayesinde Roma döneminin sonuna dek şehre su bu şekilde ulaşmış.
  • Panagia Spiliani Manastırı: Samos’ta en sevdiğiniz yerlerden biri Panagia Spiliani Manastırı olacak! Pythagorion ile birleşen Ege Denizi manzarası buradan bakınca gerçekten büyüleyici. Denizden 120 metre yukarıda yer alan manastırda keşiş odalarının bazılarını ve çan kulesini ziyaret edebilirsiniz. Dik bir tepede olduğu için manastıra ulaşımın kolay olmadığını söylemiş olalım.

3) Pisagor Mağarası

Pisagor Mağarası, Samos Adası

Pisagor ile anılan Samos Adası, ünlü matematikçiden bir iz daha taşıyor Samos gezilecek yerler listenizde olması gereken: Pisagor Mağarası. Gerçek olup olmadığı tam olarak bilinmemekle birlikte, adada bu mağara ile ilgili birtakım efsaneler dolaşıyor.

Kimileri Pisagor’un evinin ve sınıfının bu mağaranın olduğu yer olduğunu söylerken, adadaki bir diğer efsanede ise Pisagor’un zorba hükümdar Polycrates’ten kaçıp bu mağaraya sığındığı söyleniyor. Günümüzde mağaranın belli kısımları ziyarete açık. Peki siz hangi efsaneye inanmayı tercih edersiniz?

Related Post

Minik bir not: Pisagor Mağarası, Doğu Ege’nin en yüksek üç yerinden biri olan adadaki Kerkis Dağı’nda bulunuyor. (Kerkis, sönmüş bir yanardağ.)

4) Kokkari Köyü

Kokkari Köyü, Samos Adası

Samos’un en eski balıkçı köylerinden olan Kokkari Köyü, adanın en pitoresk köylerinden biri olarak Samos gezilecek yerler listemizde yer alıyor. Yemyeşil doğası ve plajları ile öne çıkan köy, merkezden yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta.

Kokkari Köyü’nde Agios Nikolaos Kilisesi’ni görebilir, renkli balıkçı teknelerine karşı denizi izleyebilir, sevimli kafelerinde frappenizi yudumlarken soluklanabilirsiniz. Yürüyüş yapmayı seviyorsanız Kokkari’de dağlara doğru uzanan yürüyüş patikalarını takip edin! Sonrasında dilerseniz köyün her iki yanındaki plajdan birini tercih edip serinleyebilirsiniz.

5) Karlovassi

Potami Plajı, Karlovassi, Samos Adası

Samos Adası’na Seferihisar üzerinden hareket eden feribotlar ile gelmeyi tercih ettiyseniz, adaya iniş yapacağınız yer Karlovassi. 1600’lerin başından beri yerleşimin olduğu bu kasabada görülecek çok bir yer olmasa da kafe ve restoranlarında vakit geçirebilir, buradan Potami Şelalesi’ne doğru yola çıkabilirsiniz.

  • Potami Şelalesi: Karlovassi’den Potami oklarını takip ederek şelaleye çıkan yolu bulmanız oldukça kolay. Belirli bir yere kadar araba ile gelip sonrasında yaklaşık 15-20 dakikalık bir patika yürüyüşü yapacaksınız ve karşınıza bir restoranın merdiveni çıkacak. İşte sonrasında Potami Şelalesi’ne vardınız! Uygun kıyafetiniz varsa suya girebilirsiniz.

6) Manolates Köyü

Manolates Köyü, Samos Adası

Samos gezilecek yerler listesine, panoramik manzarasıyla büyüleneceğiniz bir dağ köyü ekleyin: Manolates! Seramik atölyeleri ile dikkat çeken bu köy, Samos’un diğer bölgelerine kıyasla daha sakin.

Çınar ormanı arasından geçerek, keskin virajları aşıp ulaştığınız Manolates’te ne yapabilirim diye düşünüyorsanız bizden tavsiye; tamamen akışa bırakın! Sokaklarında kaybolun, seramik atölyelerine dalın, nakış yapan kadınları izleyin. Soluklanmak için bir asmanın altında frappenizi yudumlayıp lokal halkla sohbet edin. Her köşesi sanat dolu bu köy, sakinlik arıyorsanız sizi mutlu edecek.

Samos Plajları

Psili Ammos Plajı

Tatil için Yunan Adaları demek elbette birbirinden güzel koylar, plajlar demek! Sizler için Samos Adası’nda tercih edebileceğiniz popüler plajları ve ıssız koyları listeledik.

  • Livadakia Plajı: Samos’un merkezine, Vathy’ye, en yakın plaj Livadakia Plajı. Bembeyaz kumlu plajları seviyorsanız bu mavi-yeşil renge sahip plaj tam size göre. Çocuklu aileler plajın sığ yerlerinin tadını çıkarabilir; fakat şnorkelle dolaşmak isteyenlerin biraz açılması gerekir.
  • Psili Ammos Plajı: Zeytin ağaçlarıyla çevrili, oldukça keyifli bir plajdan bahsedelim: Psili Ammos Plajı. “İnce kum” anlamına gelen Psili Ammos, tıpkı adı gibi incecik beyaz kumlara sahip; deniz ise kristal mavi! Etrafı dev kayalıklarla çevrili plaj, rüzgardan korunaklı. Çocuklu aileler uzun uzun sahilin tadını çıkarmak istiyorsa tercih edebilir.
  • Potami Plajı: Şnorkel yapmayı seviyorsanız Potami Plajı, Samos gezilecek yerler listenizde yer alsın! Plaj oldukça geniş ve şezlonglu bir alanı da var. Buraya kadar gelmişken Agios Nikolaos Kilisesi’ni ziyaret edebilir, plaja çok yakın bir konumda yer alan Tunnel of Love yani Aşk Tüneli’ni görebilirsiniz.
  • Tsamadou Plajı: Kokkari’ye oldukça yakın konumdaki Tsamadou Plajı, hemen herkese hitap eden üç farklı bölümden oluşan bir plaj. Plajın orta bölümü herkese açık, ücretsiz şemsiye ve şezlongların bulunduğu bir alanken, bir kısmında beach club, bir diğer kısmında ise nudist plaj bulunuyor.
  • Gagou Plajı: “Hrisi Ammos” ismiyle de bilinen mavi bayraklı Gagou Plajı, Samos’da tercih edebileceğiniz en güzel kumlara sahip plajlardan. Şezlonglar ücretli.
  • Samiopoula Plajı: Issız ve sakin bir plaj arıyorsanız tekne turları ile ulaşım sağlanan Samiopoula Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Pythagorio’dan başlayan turlarla bu büyüleyici adaya gelip denizin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz.
  • Mourtia Plajı: Ulaşımı her ne kadar biraz zorlu olsa da, tavsiye ettiğimiz plajlardan biri Mourtia Plajı. Burası birçok plaja göre oldukça ıssız bir yer. Sakince plajın tadını çıkarmak isteyenler listesine ekleyebilir. Özellikle de kayalıklar üzerinde güneşlenmeyi tercih ediyorsanız burası tam size göre!

Samos’ta Ne Yenir?

Yunan Salatası

Samos Adası’nda Yunan mutfağıyla klasikleşmiş -bizlere oldukça tanıdık gelen- lezzetlerin yanı sıra, taze deniz mahsulleri deneyebilir ve adanın lezzetli şaraplarından tadabilirsiniz!

  • Yunan Adaları ve mutfak deyince akla elbette ilk gelen tazecik balıklar ve deniz mahsulleri. Samos’ta da denizden yeni çıkmış taze balıklar, kalamar ve midye gibi deniz mahsulleriyle donatılmış bir sofra olmazsa olmaz! Yanında da birbirinden lezzetli Yunan mezeleri güzel gider.
  • Samos’ta “mutlaka yemelisiniz” diyebileceğimiz spesifik bir ada lezzeti olmasa da, adaya özgün Muscat şarabını denemeden adadan ayrılmayın!

Samos’ta Alışveriş

Samos Adası

Samos Adası’ndan hediye olarak ne alabilirim diye düşünüyorsanız, seçenekleriniz diğer Yunan adaları ile hemen hemen aynı.

  • Anahtarlık, magnet gibi minik hediyeliklere adanın köylerine yapacak olduğunuz ziyaretlerde bakabilirsiniz. Feribottan indikten sonra birçok yerde hediyelik alabileceğiniz satıcılar olsa da, bunlar köy meydanlarında satılanlara göre biraz daha pahalı.
  • Samos’ta üretilen zeytinyağı ve bal, dağlardan toplanan otlar hediye alternatifi olarak aklınızda bulunsun. Köylerde kurulan pazarlardan alışveriş edip yerel üreticiyi destekleyebilirsiniz.

Samos’da Ulaşım

Pythagorion Limanı, Samos Adası

Samos günübirlik keşfedilecek küçük bir ada değil. Özellikle adanın koylarının tadını çıkarmak ve dağ köylerini görmek istiyorsanız araba kiralamanız şart. Bizim tavsiyemiz, Samos’a ulaşım sağlamadan önce araba kiralama acenteleri ile iletişime geçmeniz. Yoksa yoğun sezonda araç bulmakta zorlanabilirsiniz. İlginizi çekiyorsa, motosiklet de iyi bir alternatif olabilir!

Samos’ta ana şehirler arasında toplu taşıma kullanarak ulaşım sağlamak mümkün olsa da, her yere otobüs olduğunu söyleyemeyiz. Adadaki otobüs sefer saatlerini Facebook sayfalarından takip edebilirsiniz. Herhangi bir güncelleme olduğunda paylaşım yapıyorlar.

Samos Adası’nın turistik noktalarında taksi bulmak oldukça kolay olsa da, plajlara ve dağ köylerine taksi kullanarak gitmek oldukça maliyetli, bizden söylemesi!

Paylaş
Yaprak Civan