Kategoriler Lezzet Durakları

Bursa’nın Yöresel Lezzetleri

Bereketli topraklar üzerine kurulu Bursa’nın tarihine yaraşır zenginlikte ve çeşitlilikte muhteşem bir mutfağı var.

Osmanlı Saray Mutfağı’nın yanı sıra pek çok farklı mutfak kültüründen de izler taşıyan geleneksel Bursa mutfağı denilince akıllara ilk olarak iskender, tahinli pide, cantık, süt helvası, kestane şekeri gibi lezzetler gelse de Bursa’nın derya deniz bir mutfağı var.

Keşfetmeye doyamayacağınız Bursa mutfağının en meşhur lezzetlerinin en sevilenlerine göz atmaya ne dersiniz?

Bursa’nın Yöresel Lezzetleri

1) Muradiye Çorbası

İçinde kabaktan havuca, tavuktan arpa şehriyeye pek çok malzeme olan yoğurtlu Muradiye çorbası, geleneksel Bursa mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Siz de yemeklere sıcacık bir kase çorba ile başlamayı seviyorsanız Muradiye çorbasını denemenizi öneririm.

2) Kazan Tarhanası Çorbası

O ana kadar içtiğiniz tüm tarhana çorbalarını unutturacak güzellikte bir lezzet kazan tarhanası.

Sütlü tarhana da denilen bu çorbanın içine alışık olduğumuz tarhana çorbalarından farklı olarak nohut ve kırık buğday ekleniyor.

Ayrıca özel olarak bekletilip ekşitilen süt ile son lezzet dokunuşu yapılıyor.

3) Tahinli Pide

Tahinli pide ya da Bursalıların tabiri ile tahanlı, Bursa kahvaltılarının en sevilen lezzetlerinden biri.

Siz de güne tatlı ile başlamayı sevenlerdenseniz hiç düşünmeden en yakın fırının yolunu tutun derim.

Üzeri bol tahinli, yuvarlak şekilli tahinli pidenin bir de fırından yeni çıkmış sıcak haline denk geldiniz mi değmesinler keyfinize.

4) Cantık

Ağzı açık pide diyebileceğim cantık, Bursa denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri. Yuvarlak olarak yapılan cantığın harcı genellikle kıymalı, kuşbaşılı ve kaşarlı olarak hazırlanıyor.

Hamuru klasik pide hamurlarına göre daha mayalı ve pofidik olan cantık güzel bir akşam üzeri atıştırmalığı olacaktır. Benden söylemesi.

5) İskender Kebap

Sevmeyeni neredeyse olmayan, ünü tüm Türkiye’ye yayılmış, hatta ülke sınırlarını çoktan aşmış lezzetimiz nedir diye sorsalar hiç düşünmeden iskender kebap derim.

Altı kızarmış pideli, üzeri lokum gibi dönerli, bol tereyağlı, salçalı soslu bir iskender kebaptan daha lezzetli ne olabilir ki?

6) İnegöl Köfte

Bursa’nın en az iskender kebabı kadar meşhur bir lezzeti varsa o da İnegöl köftesi.

Balkanlardan gelen göçmenlerin Bursa mutfağına kazandırdığı İnegöl köfte, 1930’lu yıllardan beri Bursa mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri.

Pek çok şehirde İnegöl köfte yapan yerler bulabilirsiniz ama Bursa’da yapılanın bence bir başka güzel.

7) Pideli Köfte

Pideli köfte için iskender kebabın köfte versiyonu desem yeridir. Aynı iskender kebap da olduğu gibi altta kızarmış pide üzerinde lokum gibi köfteler ve salçalı sos ile yapılan son dokunuş.

Yazarken bile insanın iştahını kabartan pideli köfteyi Bursa’da tadılacak listenize mutlaka almalısınız.

8) Kestaneli Kuzu Güveç

Kestaneli, arpacık soğanlı, sarımsaklı ve kuşbaşı etli bu nefis güveç, Bursa mutfağının en sevilen et yemeklerinden biri.

Bursa’ya giderseniz kapaklı, özel güveç kaplarında geleneksel taş fırınlarda pişirilen kestaneli kuzu güveci tatmayı ihmal etmeyin.

9) Keles Güveci

Meşe ve çam odunu ateşinde pişen Keles güveci genellikle keçi eti yapılıyor. Özelliği ise akşam saatlerinde fırına verilip sabah alınması. Bu sayede ortaya lokum gibi bir et çıkıyor.

Related Post

Keles güvecini şehir merkezinde bulmakta zorlanırsanız bu nefis güveç Keles İlçesi’nde cuma günleri her restoranda pişiriliyor, aklınızda bulunsun.

10) Etli Erik Yemeği

Osmanlı Saray Mutfağı’nın izlerinin en sık görüldüğü illerimizden biri olsa gerek Bursa.

Siz de meyveli et yemeklerini seviyorsanız önceden sıcak suda kaynatılmış erik ile yapılan kuşbaşı kuzu etli bu nefis yemeği asla es geçmeyin derim.

11) Kestaneli Pilav

Malum Bursa demek kestane demek. Hal böyle olunca da kestaneli pek çok lezzet Bursa mutfağında tadılmayı bekliyor. Kestaneli pilav da o muhteşem lezzetlerden biri.

Bol kuru yemişli, sebzeli, yumuşacık kestaneli bu nefis pilav Bursa sofralarında ana yemeklerin en güzel eşlikçilerinden biri.

12) Damat Paçası

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan Bursa’ya miras kalan lezzetlerden biri de damat paçası.

Fırınlanmış yufkalı, tavuk etli, yoğurtlu ve üzeri kırmızı pul biberli, bol tereyağlı damat paçasını pek çok esnaf lokantasının menüsünde bulabilirsiniz.

13) Cevizli Lokum

Bursa’nın en sevilen hamur işlerinden biri olan cevizli lokum, özellikle bayram, düğün gibi özel günlerin olmazsa olmazlarından biri.

Yufka inceliğinde açılan mayalı hamurların üzerine tarçınlı, cevizli ve tahinli bir karışım sürülüyor. Ardından rulo şeklinde sarılıp fırında pişiriliyor.

Çayın yanına en çok yakışan Bursa lezzetlerinden olan cevizli lokumu hemen hemen her fırın ve pastanede bulabilirsiniz.

14) Gelincik Böreği

Çarşaf böreği olarak da bilinen lor peynirli, gelincik otlu börek, Bursa mutfaklarında en sık pişirilen börek çeşitlerinden biri.

Genellikle hazır yufka ile hazırlanan gelincik böreğinin bazı fırınlarda ve esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.

Denk gelirseniz yanında bir bardak demli çayla börek keyfi yapmayı ihmal etmeyin.

15) Kemalpaşa Tatlısı

Üzeri kaymaklı ya da tahinli olarak servis edilen Kemalpaşa tatlısı, adını Bursa’nın Kemalpaşa ilçesinden alıyor.

Özel bir peynir ile hazırlanan, şerbetli, pofidik kıvamlı yumuşacık Kemalpaşa tatlısından yemeden Bursa’dan ayrılmayın.

16) Süt Helvası

Bu helva bir başka helva. Akışkan muhallebi kıvamında, üzeri fırın sütlaç misali yanık… Süt helvasının tadı tam anlatılmaz yaşanır türden.

Bursa’ya giderseniz tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek süt helvasından tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

17) Hurma Tatlısı

İlk olarak 1968 yılında bir pastanede ‘Bağdat Hurma Tatlısı’ adıyla yapılan bu tatlı, yıllar içerisinde popülerliğini arttırdı ve Bursa’nın en meşhur lezzetlerinden biri oldu.

Bursa’nın birçok noktasında seyyar tezgahlarda satılan üzeri Hindistan cevizli hurma tatlısı güne hafif bir tatlı molası vermek isteyenlerin favorilerinden.

18) Keşkül-ü Fukara

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze gelen tatlılardan biri de Bursa’nın meşhur keşkül-ü fukarası.

Toz bademli muhallebisi ile damaklarda lezzet fırtınası estiren, üzeri bol Antep fıstıklı keşkül-ü fukara, Bursa mutfağının asla es geçmemeniz gereken tatlılarından biri.

19) Ayva Tatlısı

Geleneksel Bursa mutfağının en sevilen meyveli tatlılarından biri de ayva tatlısı. Bursa usulü ayva tatlısı hazırlarken ayvalar önce şekerli suda kaynatılıyor ardından fırınlanıyor.

Böylece ortaya o nefis kıvamdaki şerbeti ile damak çatlatan üzeri bol kaymaklı cevizli ayva tatlısı çıkıyor.


Bursa’ya giderseniz kara üzüm şırasından, tahinli Muradiye kurabiyesinden tatmadan, en lezzetli tostların sırrı mihaliç peynirinden, şehrin simgesi haline gelmiş meşhur kestane şekerinden, Tirilye’nin zeytininden, Anjelik eriği reçelinden almadan dönmeyin derim.

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com