İlk Kez Araç Kiralayacaklara Tavsiyeler

Kiralık araçlar bir yandan esnek bir biçimde seyahat etme olanağı sunarken diğer yandan konforlu bir yolculuk sağlıyor. Bu sebeple araç kiralama hizmeti son yıllarda çok fazla kişi tarafından kullanılıyor. 

Kiralama işlemini daha önce hiç yapmamış kişiler için araç kiralamak biraz stresli olabiliyor. Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi sahibi olursanız araç kiralama süreci hakkındaki endişelerinizi azaltabilirsiniz.

Bizler de bu yazımızda ilk kez araç kiralayacaklara yardımcı olabilecek bilgileri paylaşmak istedik.

1) Kurumsal Firmalar Kullanın

Araç kiralama hizmeti verirken firmalar kendi şartlarını belirliyor. Bu yüzden araba kiralamadan önce kiralama işlemi için kullanacağınız firmanın profesyonel ve kurumsal olduğundan emin olun.

Kurumsal olmayan bir firma kullanarak kiralama yaparsanız ne ile karşılaşacağınızı bilemeyeceğiniz için profesyonel firma ile çalışmayı tercih edin.

Araç kiralama işleminiz için internette “araba kiralama” şeklinde arama yaptığınızda karşınıza çıkan en güvenilir firmayı kullanın.

2) Fiyat Araştırması Yapın

Araç kiralama işlemi için kullanabileceğiniz güvenli ve kurumsal firmaları belirledikten sonra fiyat araştırması yapın. Bu sayede normalden fazla miktarda ödeme yapmanızı engelleyebilirsiniz.

Kiralık araçları incelerken ücretleri not edip kendinize uygun olan seçeneği belirleyin.

İnternette yapacağınız kısa bir fiyat araştırması sizleri ortalamanın üzerinde ücretler ödemekten kurtaracaktır.

3) Rezervasyon Yaptırın

Fiyat araştırmanızı yapıp kullanacağınız araç kiralama firmasını belirlediğinizde rezervasyon yaptırmanız sizin için çok faydalı olacaktır.

Rezervasyonunuzu kiralama şirketlerinin internet sayfası veya çağrı merkezleri aracılığı ile yapabilirsiniz. Ayrıca kiralama firmasındaki iletişim adresine e-posta göndererek de araç ve fiyat teklifi alabilirsiniz.

İnternet üzerinden rezervasyon yaptırırken sitedeki kampanyaları inceleyebilir, güzel fırsatlara denk gelebilirsiniz. Bazı firmalar kendi sitelerine üye olduğunuzda size özel fırsatlar sunabiliyor. Rezervasyon yaptırmadan önce üyelere özel kampanyaları kontrol etmeyi unutmayın.

Çoğu firmada rezervasyon yaptırabilmek için kredi kartına ihtiyacınız olacaktır.

4) Sözleşmenizi Detaylı Bir Biçimde Okuyun

Araç kiralarken firmalar sizin için bir sözleşme hazırlıyor.  Bunun amacı firma ile sizin aranızda bir güven oluşmasını sağlamak. Bu sebeple araç kiralama sözleşmesinin her iki tarafın çıkarlarını koruması gerekiyor.

Kurumsal olmayan firmalar sözleşmenize bazı maddeler ekleyerek sözleşmeyi kendilerine yönelik hazırlayabilir. Bu gibi durumlarda sürpriz masraflar çıkabilir. Bu yüzden araç kiralamadan önce size sunulan sözleşmeyi detaylıca okuyun. 

Kurumsal firmalar bazen sözleşmeye firmayı daha avantajlı konuma getirmek için ekstra şartlar da ekleyebiliyor. İkame araç temini, araç bakımı ve ücretsiz servis bunlara örnek olarak sayılabilir. Araç kiralama sürecinde veya sonrasında herhangi bir sorun ile karşılaşmamak adına sözleşmenizi dikkatlice okumanızı öneririz.

Sözleşmenizde sizi dezavantajlı bir konuma düşürecek herhangi bir madde bulunup bulunmadığını kontrol edin. Bu sayede gizli ücretlendirmelere karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Büyük kiralama firmaları genelde limitsiz kilometre politikası uygulasa da bazı kiralama şirketleri belli bir kilometre sonrası ek ücret talep edebilirler. Size sunulan özel fiyatlar bu kilometreleri kapsamıyor olabileceğinden rezervasyon yaptırmadan önce sözleşmenizi iki kez kontrol etmenizi öneririz.

Related Post

5) Şehirler Arası Yolculuklar İçin Yeni Araçları Tercih Edin

Kiraladığınız aracı şehirler arası bir seyahat için kullanacaksanız yeni araçlar kiralamanız iyi olacaktır. Bu araçlardaki güvenlik donanımları üst seviye olacağı için size çok daha güvenli bir yolculuk imkanı sunacaktır. 

6) Sigortası Olan Araçlar Kiralayın

Kiralık araçların çoğu kaskolu olsa da kiralama işlemini küçük bir firmadan yapıyorsanız aracın sigorta durumunu mutlaka kontrol edin.

Kurumsal firmalar size çeşitli sigorta seçenekleri sunuyorlar. Bunlara örnek olarak verebileceğimiz hırsızlık sigortası, kaza sigortası, lastik-cam-far sigortası, 3. şahıslara karşı sorumluluk sigortası için günlük belli bir rakam ödemeniz gerekse de ihmalin sizden kaynaklı olmadığı durumlarda araçta oluşabilecek hasarlardan sorumlu olmazsınız.

7) Aracı Teslim Almadan ve Teslim Ederken Fotoğrafını Çekin

Aracın dört bir yanının ve kilometre sayacının fotoğrafını aracı teslim almadan ve teslim ederken çekmenizi tavsiye ederiz.

Kiraladığınız aracı teslim almadan önce fiziki durumunu tespit etmek büyük bir önem taşıyor. Araca başka bir kişinin verdiği zararın faturasını ödememeniz için çektiğiniz bu fotoğraflar çok faydalı olacaktır.

Aynı şekilde aracı firmaya teslim ederken de bu fotoğrafları çekerseniz sonradan çıkacak ekstra bir masrafı önleme şansını elde etmiş olursunuz.

8) Araçla Deneme Sürüşü Yapın

Kiralayacağınız araç ile deneme sürüşü yapmanız araçta herhangi bir arıza olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Deneme sürüşü yapmak aynı zamanda araca alışmanız için size fırsat verecektir.

Araçta her şeyin düzgün çalıştığından emin olduktan sonra teslim alın.

9) Yakıt Masrafı Politikasını Belirleyin

Kiralık araçlar genellikle tam depo olarak teslim ediliyor. Yakıt masrafı konusundaki genel kural aracı aldığınız şekilde teslim etmek. Yani aracı tam depo aldıysanız o şekilde bırakmanız gerekiyor.

Bazı durumlarda ise kullandığınız kadar ödeme veya yakıt kartları gibi alternatif seçenekler bulunuyor. Bu şekilde kiralama yaparsanız kullanmadığınız benzin için geri ödeme yapılmıyor.

Sizler de kiraladığınız aracın yakıt masrafı politikasının farkında olarak aracı teslim ederken ona göre hareket edin.

10) Araç Teslim Koşullarının Farkında Olun

Aracı kiraladığınız yerden farklı bir yere bırakmak isterseniz ekstra ücret ödemeniz gerekebilir. Ödenecek bu miktar mesafeye ve lokasyona göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririz. 

Aracı teslim ederken düşünmeniz gereken bir diğer şey de teslimat zamanı. Yani aracı teslim etmeniz gereken sürede iade etmezseniz ekstra ödeme yapmanız istenir. Bazı kiralama firmalarının 24 saat üzerine tolerans süreleri olsa da çoğunlukla 24 saati geçirdiğinizde yeni bir gün araç sizde kalmış gibi ücret ödemeniz gerekir.

Tüm bu koşulları kiralama sözleşmenizi kontrol ederek öğrenebilirsiniz.


obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.

Umarız yukarıda verdiğimiz bilgiler araç kiralarken sizlere yardımcı olur.

Hepinize güvenli ve keyifli yolculuklar dileriz!

Paylaş
Etiketler Araç Kiralama
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.