Kategoriler AvrupaYurt Dışı

Kiev’de Gezilecek Yerler

Ukrayna’nın başkenti olan Kiev aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Dinyeper Nehri’nin iki yakası boyunca uzanan Kiev, Ukrayna’nın kuzey kesiminde, Lviv’in 540 km doğusunda, Kharkov’un 480 km batısında yer alıyor. Şehrin nüfusu 3 milyon civarında seyrediyor.

Kiev’de anadil olarak Ukraynaca konuşuluyor ve Kiril alfabesi kullanılıyor ancak şehirde Rusça konuşan bir kesim de mevcut.

Şehirde İngilizce konuşan pek fazla kimseye rastlamama imkanınız oldukça fazla. Genellikle turistik bölgelerde dükkan sahipleri ve tezgahtarlar çevreden İngilizce bilen birini bulup size yardımcı olmak konusunda oldukça istekliler ancak, Kiev’e gitmeden önce Ukraynaca “nasılsınız, bu kaç para, hesap lütfen, teşekkürler” gibi basit kalıpları öğrenmek size muhteşem bir konukseverliğin kapısını aralayacak.

Ayrıca gitmeden Kiril alfabesini öğrenerek ulaşım konusunda büyük mesafe katedebilirsiniz. Kiril alfabesi gözünüzü korkutmasın, pek çok harfi Latin alfabesiyle bağdaştırabilir, keyifle öğrenebilirsiniz.

İtfaiye: 101

Polis: 102

Ambulans: 103

Acil Durum: 112

Kiev Türkiye Büyükelçiliği

Tel:+380 44 281 07 94
E-Posta: embassy.kiev@mfa.gov.tr
Adres: Panasa Myrnoho Str. No:22, 01901, Kiev-Ukraine

Kiev Para Birimi Nedir?

Kiev’de, Ukrayna’nın ulusal para birimi Grivna ile alışveriş yapılıyor. 1 Ukrayna Grivnası yaklaşık 25 kuruş değerinde.

Yani Ukrayna parası bugünkü kurla Türk Lirası’nın 4’te birine tekabül ediyor bu nedenle Kiev’de yapacağınız harcamalar, Euro Bölgesi’nde yer alan şehirlere göre çok daha ucuza geliyor.

Ukrayna’ya Vizesiz Giriş

Türkiye ve Ukrayna arasında yapılan pasaportsuz seyahat anlaşması kapsamında, Türkiye vatandaşları Ukrayna’ya; Ukrayna vatandaşları da Türkiye’ye pasaportsuz ve vizesiz giriş hakkında sahipler.

Anlaşma kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ukrayna’ya vizesiz giriş yapmak için sahip olmaları gereken belgeler şunlar:

  • Çipli Kimlik Kartı (Yoksa Geçerli T.C. Pasaportu ve eski T.C. Nüfus Cüzdanı)
  • Yurt Dışına Çıkış Harcı Dekontu
  • Gidiş – Dönüş Biletleri
  • Otel Rezervasyonu Çıktısı

Ukrayna-Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan anlaşmaya göre, Türk ve Ukrayna vatandaşları seyahatlerinde 180 gün içinde toplamda 90 günü aşmamak kaydıyla taraf ülkeye girip çıkabiliyor ve başka ülkelere bu ülkeden transit geçebiliyor.

Kiev’e Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin hakim olduğu Kiev’de Dinyeper Nehri sayesinde hava durumu biraz yumuşuyor.

Kışın soğuk rüzgarlarla sıcaklığın -30 dereceye kadar indiği Kiev’de çok fazla yağış aldığı için kış boyunca kar ve buz yerden kalkmıyor denebilir.

Yaz aylarında ise haziran, temmuz ve ağustos boyunca sıcaklıklar 30 derece ve üzerinde seyrediyor.

Eğer gezmek amacıyla ziyaret edecekseniz nisan-mayıs ve eylül-ekim ayları Kiev’e gitmek için en uygun zamanlar.

Kiev’de Resmi Tatiller

1 Ocak – Yılbaşı

9 Mayıs – Zafer Bayramı

28 Haziran – Anayasa Bayramı

24 Ağustos – Bağımsızlık Günü

Kiev’e Nasıl Gidilir?

Boryspil Havalimanı

Kiev’de toplam 2 havalimanı bulunuyor. Türkiye’den hem Boryspil Havalimanı’na hem de Zhuliany Havalimanı’na direkt uçuşlar gerçekleşiyor. Bu nedenle Kiev’e uçak biletlerini inceleyerek, en ucuz Kiev uçak biletini satın alabilirsiniz.

Kiev uçuşunuzu Pegasus Hava Yolları ile gerçekleştirdiyseniz Zhuliany Havalimanı’na iniyorsunuz ki Zhulyani Havalimanı’ndan Kiev şehir merkezine ulaşmak daha kolay ve daha hesaplı. Zhuliany Havalimanı ile şehrin merkezi olan Maidan Nezalezhnosti arası 9 km.

Havalimanından şehir merkezine çok sayıda minibüs (Marshrutka) ve troleybüs gidiyor. Otobüs durağı, Terminal A ve Terminal D’ye 200 metre mesafede yer alıyor.

Şehir merkezine 15 dakikada bir kalkan 22 numaralı troleybüs ile 3 numaralı yeşil metro hattının durağı olan Syrets’te inebilirsiniz. Bu duraktan bindiğiniz metrodan Shuliavska ve Dorohozhychi metro istasyonlarında inerek şehir merkezine kolayca ulaşabilirsiniz.

Türk Hava Yolları, Ukrayna Hava Yolları ve Lufthansa ise Kiev uçuşlarını Boryspil Havalimanı üzerinden gerçekleştiriyor.

Boryspil Havalimanı’ndan Kiev şehir merkezine olan mesafe yaklaşık 35 km. Dilerseniz taksiyle yaklaşık 200 grivna ödeyerek şehir merkezine gidebilirsiniz, dilerseniz havalimanının önünden kalkan SKY BUS otobüsleri ile 50 grivna ödeyerek merkeze inebilirsiniz.

Aşağıdaki linklerden tüm uçak-sefer ve fiyat bilgilerine ulaşıp, bilet satın alabilirsiniz.

Kiev’de Şehir İçi Ulaşım

Kiev nüfusu bize göre çok yoğun olmasa da özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde trafiğin yoğun yaşandığı şehirlerden biri.

Şehrin içinde otobüs ve troleybüsleri kullanarak ulaşım sağlamak mümkün.

Ancak Kiev’de Sovyet döneminden yadigar muhteşem ve kullanması çok basit bir metro ağı bulunuyor.

Kırmızı, mavi ve yeşil renkli bu üç metro hattı yaklaşık 50 durağıyla şehrin altını dantel gibi işlemiş durumda.

Hem birbirinden alımlı durakları görmek hem de trafiğe takılmadan Kiev’i ucuza gezmek için metroyu kullanmanızı öneriyorum.

Üstelik metro duraklarında levhalar hem Kiril alfabesiyle hem de İngilizce yazılmış durumda.

Kiev’de Nerede Kalınır?

Gece hayatından tarihi zenginliklerine, göz alıcı parklarından ihtişamlı katedrallerine uzanan oldukça uzun bir Kiev’de gezilecek yerler listesi ile Kiev’e gitmeden önce yapmanız gereken en önemli işlerden biri de “Kiev’de nerede kalınır?” sorusuna yanıt bulmak.

Kiev, lüks ve ayrıcalıklı hizmet bekleyen yüksek bütçeli misafirler için de öğrenci usulü gezen düşük bütçeli gezgin için de birçok otel, pansiyon, günlük kiralık daire ya da hostel seçeneği sunuyor. Benim size önerimse, şehrin en merkezi yerinde konaklayarak, vaktinizi ulaşıma ayırmak yerine her yere bol bol yürüme fırsatını tepmemeniz.

Kiev’de en fazla otelin yer aldığı kısım Podil bölgesi. Podil bölgesi otellerinde konaklarken şehrin merkezi Maidan Nezalezhnosti’ye, Kreşatik Meydanı’na ve Dinyeper Nehri kıyısına kolayca ulaşabilirsiniz.

Kiev’de Alışveriş

Türk Lirası’ndan daha az değerde bir para birimiyle tabiri caizse alışverişe doyacağım diyenler için kötü bir haberim var.

Kiev’de mağazalarda ve AVM’lerde fiyatlar Avrupa pazarınkinden pek de düşük sayılmaz. Ama yine de gezmek için bilhassa kışın soğuklarında şehri turlamaya kısa ve sıcak bir mola vermek isteyenler için Kiev’de birçok AVM mevcut.

Kiev’in en büyük ve en gözde AVM’leri ise Skymall, Ocean Plaza ve Lavinia Plaza.

Şehir merkezine uzak olduğu halde en çok tavsiye edilen alışveriş merkezi Skymall, ancak şehir merkezinden uzaklaşmadan hem alışveriş yapmak hem bedava konser ve eğlencelere ortak olmak hatta gündüz alışveriş yapıp akşam bir şeyler içip dans etmek isterseniz Arena City gerçekten uğramanız gereken özel bir alışveriş merkezi.

Kreşatik Caddesi

Kreşatik Caddesi ise İstiklal Caddesi ya da Bağdat Caddesi gibi yol boyunca irili ufaklı mağazaların yer aldığı, dileyenin lüks mağazalardan alışveriş yapabildiği bir bulvar.

Andrevski Yokuşu

Yeni bir şehir görmüşken vaktini AVM’de harcamak istemeyenler, nostaljiden ve bilhassa pazarlıktan hoşlananlar içinse sokak pazarları ve küçük hediyelik eşyacılar imdada yetişiyor. Andrevski Yokuşu, nostaljik eşyalar, antikalar alabileceğiniz otantik bir yer.

Bunun dışında tazecik yiyecekleri özellikle şarküteri ürünleri ve havyar alabileceğiniz Besarabsky sokak pazarı da gezmeniz gereken yerlerden.

Kiev ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kiev suç oranı çok yüksek olmayan bir şehir ancak yine de hırsızlık ve yankesicilik gibi ufak çaplı suçlar yaygın. Değerli eşyalarınıza, cüzdanınıza ve cep telefonlarınıza dikkat edin.
  • Yolda yürürken yerde sahipsiz bir cüzdan ya da değerli bir eşya görürseniz dönüp almadan uzaklaşın. Bu, sizden para sızdırmak isteyecek dolandırıcıların uyguladığı bir taktik.
  • Lisansı olmayan taksiciler konusunda dikkatli olun. Taksiye binmeden önce net bir pazarlık yapın, eğer mümkünse valizinizi bagaja değil yanınıza alın. Daha fazla para almak isteyen taksicilerin sizi bagajınıza el koymakla tehdit etmesine izin vermeyin.

Kiev’de Gezilecek Yerler

Avrupa başkentleri arasında kendine has bir atmosferi olan Kiev, içinden geçen Dinyeper Nehri sayesinde her daim yeşil, her daim huzurlu bir şehir.

Alman edebiyatçı Goethe’nin “parkın içindeki şehir” şeklinde betimlediği Kiev, Ortodoks-Slav mimarisinin eşsiz örneklerini sunan kiliseleri, dev parkları, hareketli gece hayatı ve de yabancılık çekmeyeceğiniz mutfağıyla vizesiz gezebileceğiniz en ucuz şehirlerden biri.

Maidan Nezalezhnosti ve Kreşatik Caddesi

Kiev’in kalbi sayılabilecek Maidan Nezalezhnosti yani Bağımsızlık Meydanı, Kiev’de gezilecek ilk yer.

Bizim de kullandığımız Arapça “meydan” kelimesinin Ukrayna diline yerleşmesiyle ismini alan meydan, Kiev yerlilerinin ve turistlerin en uğrak noktalarından biri.

Meydanın tam merkezinde; Ukrayna’nın bağımsızlığı simgeleyen ulusal kıyafetler giymiş, dünya üzerinde duran ve bir kızılcık dalı tutan bir kız heykeli bulunuyor.

Meydanın diğer tarafında Lyadski Kapısı ve Kiev’in koruyucu olduğuna inanılan Başmelek Mikail’in heykeli yer alıyor.

Kiev’i İstanbul’a benzetecek olursak Kreşatik Caddesi’ni İstiklal Caddesi’ne ve Bağımsızlık Meydanı’nı ise Taksim Meydanı’na benzetebiliriz.

Hafta sonları trafiğe kapatılan Kreşatik Caddesi boyunca sayısız mağaza, restoran ve kafe bulabilirsiniz.

Cadde boyunca sokak müzisyenlerine kulak verebilir, birbirinden zarif binaların mimarilerini seyrederek keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Kreşatik Caddesi’nin sonunda ise içinde çok sayıda restoran, mağaza ve gece kulüpleri bulunan Arena isimli büyük alışveriş merkezi bulunuyor.

Kreşatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı’na Nasıl Gidilir?

Kiev metrosunun ana duraklarından biri olan Maidan Nezalezhnosti durağı, mavi metro hattında yer alıyor.

Kreşatnik Caddesi durağı ise kırmızı hatlı metronun bir durağı.

Andrevski Yokuşu (Andrevski Spusk)

Kiev’in en eski semti sayılan Podol’da yer alan Andrevski Yokuşu, şehrin en güzel ve en popüler caddelerinden biri.

Sofia ve Kontraktovaya meydanlarının arasında uzanan Andryevski Yokuşu, trafiğe kapalı bulvarlardan biri.

Yol boyunca uzanan satıcılar tezgahlarında hediyelik eşya ve antikalar, tablolar, tarihi madalyalar, biblolar sergiliyor.

Bu bulvar üzerinde sıralanan tarihi binaların estetiği nedeniyle Paris’teki Montmartre tepesine benzetiliyor.

Andrevski Yokuşu’na Nasıl Gidilir?

Andrevski Yokuşu’na mavi hatlı metroya binerek Poshtova Ploshcha istasyonunda inip, Petra Sahaidachnoho caddesinden kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Altın Kapı

Altın Kapı, MS 1017-1027 yılları arasında şehrin ana girişi olarak Kiev siyasi birliğini sağlayan Yaroslav Mudri’nin emriyle inşa edilmiş.

Bir zamanlar şehri olası düşman saldırılarından koruyan Kiev’in surları günümüze ulaşamasa da surların ana kapısı olan Altın Kapı, uzun yıllar ayakta kalmayı başarmış.

Daha sonra geçen yüzyıllara dayanamayan Altın Kapı, Sovyetler Dönemi’nde aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş.

Bugün turistler kadar yerli halkın da ilgisini çeken Altın Kapı, güneş üzerinden doğduğu için “Gökyüzü Kapısı” olarak da anılıyor.

Altın Kapıya Nasıl Gidilir?

Kreşatik Caddesi’nden 20 dakikalık yürüme mesafesindeki, Altın Kapı’ya, 3 no’lu yeşil metro hattı ile ulaşım çok kolay.

Anavatan Heykeli (Rodina Mat) ve 2. Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi

Related Post

Ukrayna’nın Özgürlük Anıtı sayılabilecek bu devasa kadın heykeli, şehrin birçok noktasından görülebilecek heybette.

Sovyetlerin Nazilere karşı kazandığı zaferin anısına inşa edilen titanyum heykel, göz alabildiğine büyük ve göğe yükseliyor.

Güzel havalarda seyir terasından şehri seyredebileceğiniz heykelin altında 2. Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi yer alıyor.

Eski adı Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi olan müzenin ismi 2015 yılında komünizme atıfta bulunduğu için 2. Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi olarak değiştirildi.

2. Dünya Savaşı’nın en dehşet verici sahnelerini görebileceğiniz 6. Salon’un yanı sıra Ukrayna’nın özgürlük mücadelesinin simgesi olan çok geniş bir koleksiyonu bu müzede görebilirsiniz.

Rodina Mat’a (Anavatan Heykeli’ne) Nasıl Gidilir?

Metro ile ulaşımı daha zor olan Anavatan Heykeli’ne gelmek için 24 numaralı otobüs hattını kullanabilirsiniz.

Ulusal Çernobil Müzesi

Yakın çağın en büyük felaketlerinden biri olan Çernobil’deki nükleer reaktör patlamasının anısına Kiev’de bir müze bulunuyor.

Ulusal Çernobil Müzesi’nin dışında Çernobil Nükleer Santrali’nde kullanılan araçlar bulunuyor.

Araçlarda düşük miktarda da olsa hala radyasyon bulunuyor. Müzenin içinde reaktör kazasından sonra bölgede görev yapan ve maruz kaldıkları yüksek radyasyon sonucunda hayatını kaybeden gönüllülerin fotoğraflarını, kullandıkları kıyafet ve ekipmanları görebilirsiniz.

Ayrıca nükleer santralın maketi, kazaya neden olan kısımlar gibi pek çok bilgi edinebileceğiniz müze, oldukça etkileyici.

Müzeye giriş için 10 grivna, kamera ile girmek için ekstra ücret ödeniyor.

Çernobil Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Eski bir itfaiye binasında kurulu olan müzeye mavi hatlı metroyu kullanarak, Kontraktovaya Ploşad durağında indiğinizde ulaşabilirsiniz.

House with Chimaeras (Gorodetsky House)

İçi ve dışı yer yer korkunç ve fantastik hayvan figürleriyle kaplı olan bu kül rengi esrarengiz bina, 1902 yılında zengin bir avcı olan Vladislav Gorodetsky’nin konutu olarak inşa edilmeye başlandı.

Ancak Gorodetsky’nin maddi durumu bozulunca birçok kez el değiştiren bina, bugün Ukrayna Başkanı’nın resmi konutu.

Binanın kasvetli ve ürkünç atmosferine rağmen Ukrayna mimarisinin en başarılı ve zarif eserlerinden biri oluşu, konutun birçok resmi devlet törenine ve diplomatik ziyaretlere ev sahipliği yapmasına neden oluyor.

Bu kadar enteresan bir yapı hakkında doğal olarak birçok efsane ve rivayet de dilden dile dolaşıyor.

Örneğin Vladislav Gorodetsky’nin kızının umutsuz bir aşkın sonucunda kendini Dinyeper Nehri’ne atarak intihar etmesinden sonra Gorodetsky’nin delirmeye başlayıp bu evi yaptırmaya karar verdiği söyleniyor.

Bir diğer efsaneye göre Gorodetsky, borçlarını ödeyemeyip evi kaybettiğinde, evi lanetliyor. Bu sebeple eve sahip olan yeni kişiler ve şirketler büyük krizler ya da iflaslar yaşıyor.

House with Chimaeras’a Nasıl Gidilir?

Şehrin tam kalbinde yer alan House with Chimaeras’a Maidan Nezalezhnosti ve Kreşatik Caddesi’nden yürüyerek gidebilirsiniz.

Pyrohiv (Pirogovo) Açık Hava Müzesi

Kiev’in güneyinde kalan Pyrohiv Köyü, bir zamanlar Ukrayna’nın kırsal yaşamını yerinde görebileceğiniz nostaljik bir köy.

Halen bu köyde hayatını idame ettiren birkaç aile bulunuyor ancak evlerin, yel değirmenlerinin ve kiliselerin bir kısmı Ukrayna’nın farklı yerlerinden taşınarak bu köyde yeniden inşa edilmiş tarihi yapılar.

Tprak yollardan geçip, tarla kenarlarındaki sevimli evleri, ambarları ve ağılları gördükten sonra köyün sonunda kurulan tezgahlarda borsch çorbası içip şaşlık yiyebilirsiniz.

Pyrohiv (Pirogovo) Açık Hava Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Eğer araç kiralayacaksanız Kiev’den yaklaşık yarım saatlik uzaklıkta bulunan Pyrohiv (Pirogovo) Açık Hava Müzesi’ne 2 numaralı mavi metro hattının Lybidska durağında indikten sonra 11 numaralı troleybüsle gidebilirsiniz.

Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra)

Nüfusun büyük çoğunluğunun Hıristiyanlığın Ortodoks inancına sahip olduğu Kiev’de kilise ve katedralleri mutlaka görmeniz gerek.

Dışarıdan bakıldığında ben buradayım diyen görkemli kiliselerin ve katedrallerin altın kubbelerinin altında; göz zevkinizi okşayacak rengarenk ikonalar, freskler, ihtişamlı tütsüler, heykeller ve şamdanlar yer alıyor.

Slav Ortodoksluğunun en önemli dini merkezlerinden biri olan Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra), tam 28 hektarlık geniş bir arazi üzerine kurulmuş, yer altı kiliselerinden ve manastırlardan oluşan geniş bir kompleks.

İçerisinde 18 kilise ve çok sayıda çan kulesi bulunan Mağaralar Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Şehri ziyaret eden pek çok turiste göre Kiev’de gezilecek yerler listesinin başında gelen Mağaralar Manastırı, içerisinde yer alan yeraltı mağaraları, mumyalanmış keşişler,  Mykola Syadristy Mikrominyatür Müzesi, Ukrayna Tarihi Hazineler Müzesi, sergiler ve binlerce paskalya yumurtasının bir araya gelmesiyle oluşturulan dev paskalya yumurtası ile görülmeye değer.

Fotoğraf çekmenin yasak olduğu yeraltı kiliselerine giriş ücretsiz ancak içeri girerken mum satın almanız gerekiyor ve kadınların başlarına bir örtü almaları isteniyor.

Mağaralar Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Mağaralar Manastırı’na 1 numaralı kırmızı metro hattının Arsenalna durağında inerek kolayca gidebilirsiniz.

Azize Sofya Katedrali (Saint Sophia’s Cathedral)

Kiev’in 7 harikasından biri sayılan ve şehrin sembolleri arasında yer alan Azize Sofya Katedrali, yeşil ve ışıl ışıl altın kubbeleriyle dikkat çekiyor.

1990 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren katedral 11. yüzyılda inşa edilmiş ve Kiev knezlerinin taç giyme törenlerinin gerçekleştiği, elçileri kabul ettiği ve defnedildikleri önemli bir inanç merkezi olagelmiş.

1000 yılı aşkın süredir Kiev’in en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen katedral, dünyanın en geniş mozaik koleksiyonlarından birine sahip.

Kiliseye giriş 20 grivna, Kiev’i 360 derecelik açıyla kuşbakışı izleyebileceğiniz çan kulesine tırmanmak ise 30 grivna gibi bir ücretlendirmeye sahip.

Azize Sofya Katedrali’ne Nasıl Gidilir?

Şehrin merkezi sayılan Maidan Nezalezhnosti’ye yaklaşık 20 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Azize Sofya Katedrali’ne 6, 16 ve 18 hat numaralı otobüslerle kolayca ulaşabilirsiniz.

St. Michael Manastırı, Altın Kubbeli Katedral

Dinyeper Nehri kıyısında bir tepenin yamacında yer alan St. Michel Manastırı, açık mavi yapısı ve altın kaplama parlak kubbesiyle Kiev’in en sık ziyaret edilen dini yapılarından biri.

1108-1113 yılları arasında inşa edilen katedralde duvarlar ve kemerler üzerinde yer alan ikonalar ünlü ressam Dimitrije Auromoviç tarafından yapılmış.

İçinde hâlâ ibadet edilen kilisede fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor. Dışarıdan oldukça heybetli görünen manastırın önünde geniş bir avlu yer alıyor.

Bu avludan tüm manastırı içine alan güzel kareler yakalayabilir, manastırdan çıkınca Kiev finikülerini kullanarak Dinyeper Nehri kıyısına manzaranın tadını çıkararak inebilirsiniz.

St. Michael Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Altın Kubbeli St. Michel Katedrali’ne en yakın metro durağı ise mavi metro hattında yer alan Maiden Nezalezhnosti’dir.

St. Andreas Kilisesi

Altın işlemeli koyu yeşil kubbeleriyle St. Andreas yokuşunun başından ziyaretçilerine göz kırpan St. Andreas Kilisesi, Kiev’de gezilecek önemli kiliselerden biri.

Şehirdeki Ortodoks mabetlerinden olan St. Andreas Kilisesi, Rus İmparatoriçesi’nin emriyle 18. yüzyılın ortasında İtalyan Mimar Francesco Bartolomeo Rastrelli’ye yaptırılmış.

St. Andreas Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?

St. Andreas Kilisesi’ne mavi hatlı metro hattının Poshtova Ploshcha istasyonunda inip, Petra Sahaidachnoho caddesinden Andrevski Yokuşu’nu takip ederek ulaşabilirsiniz.

Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi

Ulusal Ukrayna Bilimler Akademisi’nin bitkibilim araştırmalarını gerçekleştirdiği botanik bahçe 120 hektarlık arazisiyle şehrin ortasındaki bir vaha gibi.

13 bin farklı ağaç, çalı, çiçek türünün yaşam alanı olan bahçe, dünyanın farklı coğrafi bölgelerine özel bitkilere göre sınırlandırılmış.

Örneğin Kafkaslar, Uzak Doğu, Ukrayna Ovaları, Karpatlar kendine özgü bitki çeşitliliğine sahip araziler olarak ayrılmış. Vydubytskyi Manastırı da bu bahçenin içinde yer alıyor.

Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi’ne Nasıl Gidilir?

3 numaralı yeşil Syretsko-Pecherska metro hattının Druzhby Narodiv durağında inerek Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi’ne kolayca ulaşabilirsiniz.

Trukhaniv Adası

Kiev’de tatil yaparken yüzmek ve güneşlenmek de mümkün. Dinyeper Nehri’nde yer alan Trukhaniv Adası, uzun plajıyla ve Kiev’in en büyük kulüplerinden UBK Beach ile öne çıkıyor.

Kiev’e bir yaya köprüsüyle bağlanan adaya giriş ücretsiz.

Gündüz plajda güneşlenip, yüzdükten sonra akşamları UBK Beach’te gerçekleşen konserlere ve partilere katılarak ucundan kıyısından bir İbiza tatili atmosferi yaşayabilirsiniz.

Ayrıca adada genellikle temmuz ayında gerçekleşen Hedonism Müzik Festivali, tüm dünyadan gençlerle özellikle Ukraynalılarla kaynaşabileceğiniz özel etkinliklerden biri.

Trukhaniv Adası’na Nasıl Gidilir?

Adaya en Kreşatik Parkı’ndan geçip Dinyeper Nehri üzerinde gördüğünüz yaya köprüsünü yürüyerek gidebilirsiniz. Köprü üzerinden bisikletle geçmek de mümkün.

Hidropark

Dinyeper Nehri’nde yer alan Venetian ve Dolobetsk adalarının bir köprüyle birbirine bağlandığı Hidropark, üzerinde plajların, lunaparkın, restoranların, gece kulüplerinin hatta bir kumarhanenin de yer aldığı dev bir eğlence kompleksi denebilir.

Hidropark’ta biri çocuk plajı diğeri çıplaklar plajı olan oldukça farklı eğlence anlayışlarına uygun plajlar bulunuyor.

Adaya giriş için herhangi bir ücret istenmiyor.

Hidropark’ta spor tutkunlarını ve maceraseverleri memnun edecek birçok aktivite yapma olanağı var. Örneğin bot veya katamaran kiralayabilir, dünyanın en iyi açık hava fitness alanında spor yapabilirsiniz.

Geceleri ise birbirinden hareketli gece kulüplerinde kendinizi müziğin ritmine kaptırabilirsiniz.

Hidropark’a Nasıl Gidilir?

Hidropark’a ulaşım Venetian adası üzerinden sağlanıyor. Kiev’e iki köprüyle bağlı olan Venetian Adası’na 1 numaralı kırmızı metro hattının Hydropark durağında inerek gitmek mümkün.

Mariinsky Parkı ve Mariinsky Sarayı

Mariinsky Parkı

Tarihi eserleri kadar doğal güzellikleriyle de dikkat çeken ve Kiev’in en büyük parklarından biri olan Mariinsky Parkı ilk yapıldığında uzun süre Tsarsky Parkı adıyla anılmış.

Devrim sonrası içinde yer alan Mariinsky Sarayı’nın adıyla ile anılmaya başlanan park Kiev’i tepeden seyreden bir konumda yer alıyor.

Nole, Paskalya gibi özel zamanlarda birçok etkinliğe sahne olan park, en çok içindeki muhteşem çeşme ve ağaçlarla çevrili köprüsüyle şehrin en romantik yerlerinden biri.

Mariinsky Sarayı

Mariinsky Parkı içinde yer alan Mariinsky Sarayı ise Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kiev’deki resmi törenleri gerçekleştirdiği mekan olarak büyük öneme sahip.

18. yüzyıl sonlarında inşa edilen bu barok saray, ünlü mimar Bartolomeo Rastrelli’nin tanınmış tasarımlarından biri.

Mariinsky Parkı ve Mariinsky Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Mariinsky Parkı’na 1 numaralı kırmızı metro hattının Arsenalna durağında inerek kolayca gidebilirsiniz.

Paylaş
Admin