Remote Çalışanlara Vize İmkanı Sunan Ülkeler – Uzaktan Çalışma Vizesi Nedir?

Remote çalışma, anlam olarak işverenin çalışanına ofisten/iş yerinden uzak bir konumda ev konforunda esnek saatlere sahip olacak şekilde sunduğu çalışma modelidir.

Uzaktan çalışma alanı veya evden çalışma olarak da adlandırılan remote model, günümüzün en çok tercih edilen çalışma modelleri arasındadır.

Remote model, hibrit çalışma dediğimiz tarzda da uygulanmaktadır. Hibrit çalışma modelinde haftanın belirli günleri ev konforunda belirli günleri ise ofis ortamında çalışılıyor. 

Covid-19 salgını ile hayatımızda daha çok yer edinen remote model ile freelance çalışma modeli birçok kişi tarafından anlamca karıştırılmaktadır. Remote çalışma modeline sahip kişiler, ofis veya işyerinde olmak yerine istediği konumda işlerini yürütebilen şirket personelidir.

Freelancer çalışma modeline sahip kişiler ise belirli bir şirkete bağlı kalmadan çeşitli anlaşma ve benzeri şartlar ile şirketler/ajanslar ile dönemsel olarak esnek zaman diliminde çalışan kişidir. 

Geçtiğimiz son on yıl içerisinde popülerliğini korumaya devam eden remote çalışma (uzaktan çalışma) modeli, dijital göçebe kavramını hayatımıza dahil etmiştir. Dijital göçebe anlam olarak zaman ve mekan kısıtlaması olmadan kişinin işlerini internet ve teknoloji üzerinden yönetmesi demektir. Değişen dünya düzeni her şeyi hızlıca bünyesine alabildiği gibi dijital göçebe kavramını da hayata entegre etmiştir. 

Remote çalışma modelinin tüm dünyaya bir başka etkisi ise vizeleşme sürecine girmesi olmuştur. Remote çalışan vizesi olarak ortaya atılan bir diğer adı ile dijital göçebe vizesi 2020 yılı itibariyle birçok ülkede kabul görülerek, yeni bir dönem başlatmıştır.

Dijital göçebe vizesi, kişiye vatandaşı olduğu ülke dışında bir ülkede yasal olarak işlerini uzaktan hallederek çalışma imkanı verir. İlk olarak geçici verilen bu vize şartların uygunluğu ve yasal olarak sorun sorunsuz kabul edildiği takdirde kalıcı oturma izni sunmaktadır.

Şu an için çoğu ülkede seyahat paketi gibi sunulan dijital göçebe vizesi zamanla resmiyet almaya başlayacaktır. Remote çalışan vizesi (dijital göçebe vizesi) veren ülkeler ve ülkelerin serbest çalışan vizesi için istediği  şartları şu şekildedir:

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Afrika Kıtası’nda Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Afrika Bölgesi’nde remote çalışma vizesinin geçerli olduğu üç ülke mevcuttur. Bunlar; Cape Verde, Mauritius ve Seyşeller. Üç ülkede vizesini doğa ile iç içe, sakin ve huzurlu bir ortam adı altında davete açmıştır. 

1) Cape Verde Takımadası

10 ada ve 8 adacıktan oluşmaktadır. Uzak projeler ve esnek çalışma modeli için uygun yer arayanların tercihleri arasında bulunan bu ülke uzaktan çalışma deneyimini yaşayabilmeniz adına 6 aylık geçici vize vermektedir.

Cabo Verde Uzaktan Çalışma Vizesi başvuru esnasında gerekli belgeler vesikalık fotoğraf, pasaport biyografi sayfası, gelir belgesi ve geçim kaynağı, bireysel sağlık veya sağlık sigortası, konaklama rezervasyon kopyasıdır. 

2) Mauritius

Premium Seyahat Vizesi olarak kabul gördükleri remote çalışma vizesini ülkede bir yıl kalma hakkına sahip olacak şekilde vermektedir.

Remote çalışma vizesi alabilme koşulları arasında Mauritius işgücü piyasasına girmemek, gelir ve kâr kaynağı Mauritius dışında olmak bulunmaktadır. Ayrıca başvuruyu destekleyecek belgesel kanıtlar ve temel göçmenlik gereksinimleri de olmalıdır. 

Halihazırda Mauritius’a turist olarak 90 gün vizesiz giriş yapma hakkınız bulunmaktadır.

3) Seyşeller

Seyşeller, vize verme aşamasında çalışma imkanı 30 günden 1 yıla kadar verilmektedir.

Seyşeller Workcation Programı’nda gerekli şartlar arasında pasaport sahibi olmak, çalışan/iş veren olduğunu kanıtlamak, gelir veya servet kanıtı ve sağlık/seyahat sigortası belirtmek yer alıyor. 

Halihazırda Seyşeller’a turist olarak 90 gün vizesiz giriş yapma hakkınız bulunmaktadır.

Amerika Kıtası’nda Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Amerika kıtası sınırları içerisinde şu an için bilinen 11 ülke dijital göçmen/göçebe vizesi vermektedir.

Bu ülkeler arasında Anguilla, Antigua ve Barbuda, Aruba, Bahamalar, Barbados, Bermuda, Brezilya, Cayman Adaları, Curacao, Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Montserrat yer alıyor.

1) Anguilla

Anguilla, 3 ila 12 ay arasında ülkede yaşama imkanına sahip uzaktan serbest çalışma vizesi vermektedir.

Ağustos 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe kabul edilen dijital göçebe vizesi, gerekli tüm şartlar karşılandığı takdirde 12 ay konaklama izni vermektedir. 

2) Aruba

Aruba, “Evden çalışıyorsanız, neden bunun yerine cennetten çalışmayı denemiyorsunuz?” sloganı ile dijital göçebe vizesine başvuru çağrısı yapmaktadır.

Vize süresi kişilerin belirttiği iş ve rezervasyonlara göre değişiklik göstermektedir. Bu vize programına sadece geçerli bir pasaporta sahip ABD vatandaşı iseniz başvuru yapabilirsiniz. 

3) Bahamalar

Bahamalar, Uzatılmış Erişim Seyahat Konaklaması adı altında remote çalışan vizesi vermektedir. Alacağınız remote çalışan vizesi Bahamalar’ın bünyesinde bulunan 16 ada için de geçerli olacaktır.

Çevrimiçi yapılan başvuru sonrasında yasal onay süresi 5 iş gününü kapsamaktadır. Gerekli koşulları yerine getirdiğiniz takdirde tarafınıza bir ödeme maili gelecek ve ödeme sonrasında işlemleriniz tamamlanacaktır. 

Halihazırda Bahamalar’a turist olarak 90 gün vizesiz giriş yapma hakkınız bulunmaktadır.

4) Bermuda

Bermuda, başvuru yapan kişinin  remote çalışan vizesini alabilmesi için yasalar gereğince ”Bir Yıllık İkamet Sertifikası (“1Yr Sertifikası”)” alması gerektiği şartını koymuştur.

1Yr Sertifikası, ülkede remote çalışan veya Bermudalı olmayıp yüksek öğretime geçen adaylara kalan eğitimini Bermuda sınırları içerisinde tamamlayabilecek olan kişilere sertifika alma hakkı verilmektedir.

Sertifika alındıktan sonra gerekli belgeleri (istihdam/ okul kaydı kanıtı, pasaport renkli fotokopi, vize bilgileri ve destekleyici belgeler)  toplayarak başvuru yapabilirsiniz. 

5) Brezilya

Brezilya Dijital Göçebeler vizesi, Ulusal Göç Konseyi tarafından yürütülen aşamalar sonucunda kişilere verilmektedir.

Bu vize iş ilişkisi olmayan göçmenlere geçici vize ve oturma izni verilmesini sağlamayı amaçlar. 

Halihazırda Brezilya’ya turist olarak 90 gün vizesiz giriş yapma hakkınız bulunmaktadır.

6) Cayman Adaları

Cayman Adaları, Küresel Vatandaş Konsiyerj Programı üzerinden başvuru kabul etmektedir.

Program kriterleri arasında Cayman Adaları dışında bir kuruluşta çalıştığına dair kanıt, istihdam süresini ve yıllık maaşı belirten bir mektup, banka referansı, kimlik kanıtı, sabıka kaydı ve sağlık sigortası bulunuyor. 

7) Curaçao

Curaçao hükümeti, ABD vatandaşları veya Hollanda vatandaşlarına uzaktan çalışmaya bağlı olarak uzun süre konaklama fırsatı sunuyor.

Hollanda veya ABD vatandaşı değilseniz hükümete ait resmi site üzerinden gerekli şartları inceleyerek başvuru sürecine dahil olabilirsiniz.  

8) Dominik Cumhuriyeti

Dominik, “doğada çalış” sloganı ile vize başvuru süreci ilanı vermektedir. Work In Nature (WIN) Uzatılmış Konaklama Vizesi programı ile vatandaşlara 18 aya kadar uzaktan çalışma izni verilmektedir.

Remote vizeye başvurusunu ister bireysel isterseniz de aile paketi olacak şekilde başvurabilirsiniz. 

Turist olarak gitmek isterseniz sınırda 10 dolar karşılığında 30 günlük vize alabilirsiniz.

9) Meksika

Meksika Geçici Oturma İzni, 180 günden uzun 4 yıldan az süreye tabi olacak şekilde geçici ikametgah adı altında verilmektedir.

Başvurular gerekli belgeler sunulduktan sonra mülakata bağlı olarak kabul veya ret almaktadır. 

Turist olarak giriş yapmak isterseniz online olarak ücretsiz vize seçeneğiyle 180 günlük vize alabilirsiniz.

10) Montserrat

Montserrat Uzaktan Çalışma Damgası, başvuru işlemleri 7 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.

Onaylanan başvurularda 1 yıllık geçici konaklama izni veriliyor. Adanın güvenliği üst seviyededir ve remote çalışanlar için internet desteği iyi seviyededir. 

Avrupa Kıtası’nda Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Avrupa Kıtası’nda Andora, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Malta, Norveç, Romanya, Portekiz ve İspanya olmak üzere 12 ülke dijital göçebe vizesi imkanı sunuyor. Bu 12 ülkeye geçtiğimiz dönemlerde İtalya da dahil olmuştur. 

Related Post

1) Andorra

Andorra, bir profesyonele göre ikamet yeri yani Amb Projecció Internacional adı altında vize vermektedir.

Büyük bir titizlik ve profesyonellik çerçevesinde gerçekleşen başvuru aşamaları uzun bir sürece yayılmaktadır. 

2) Hırvatistan

Hırvatistan, 2021 yılının başından bu yana dijital/remote göçebelere resmi olarak oturum izni vermektedir.

AB/AEA (Avrupa Birliği / Avrupa Ekonomi Alanı) vatandaşı olmayanlar için Hırvatistan’a girmek için fırsat niteliği taşıyor.

Dokuz adımlık sürece sahip olan vize alma işlemi sonucunda ülkede 12 ay kalma hakkına sahip olabilirsiniz. 

3) Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti, Zivno Vizesi adı altında remote çalışma vizesi sunmaktadır.

Daha önce bu vizeye başvuru gerçekleştiren kişilerin yorumları zor ve imkansız olmadığı ancak Çek bürokrasisine karşı sabırlı olunması gerektiği yönündedir. 

4) Estonya

Estonya, uzaktan çalışan kişilere 1 yıla kadar geçici oturum izni vermektedir.

Başvuru yapabilecek kişiler çevrimiçi ve konumdan bağımsız çalışabilen dijital göçebeler, yurt dışında kayıtlı bir işveren veya yurtdışında kayıtlı şirketleri veya çoğunlukla yurt dışındaki müşteriler için serbest çalışanlar. Vize başvurusu için en yakın Estonya Konsolosluğu’na müracaat edebilirsiniz. 

5) Gürcistan

Gürcistan’da serbest çalışan vizesi, pasaportları veya diğer seyahat belgeleriyle Gürcistan’da vizesiz en az 360 gün kalabilen serbest çalışanlar, tam zamanlı çalışanlar veya işletme sahipleri için tasarlanmıştır.

Uzun süreli girişler için de gerekli olan formlar doldurulmalıdır. 

Turist olarak girmek isterseniz yeni kimliklerinizle 90 güne kadar vizesiz giriş yapabilirsiniz.

6) Yunanistan

Yunanistan, Nitelikli Dijital Göçebe vizesi ile yabancı sevgisi ve “kendinizi evinizde hissedeceksiniz” sloganı ile seyahatseverleri karşılamaktadır.

Hızlı internet ağına sahip Yunanistan, teknoloji ve internet üzerinden yürüttüğünüz işlere kolaylık sunmaktadır. 

7) Almanya

Almanya, Serbest Meslek vizesi adını verdiği dijital göçebe vizesinde olumlu bir ekonomik etkiyi ya da kültürel etkiyi gözeterek onay vermektedir.

Vize için gerekli belgeler arasında pasaport, ikamet izni başvurusu, gelir tahmini, özgeçmiş, ücret sözleşmeleri, profesyonel izin, sağlık sigortası, kira veya ev sahipliği kanıtı, gider göstergesi ve ek olarak Berlin’deki ana ikametgah izahı gereklidir. 

8) Macaristan

Macaristan, Beyaz Kart adı altında verdiği vizede başvuru koşulları arasında doğrulanmış bir iş ilişkisine sahip olmak, işini gelişmiş bir dijital teknoloji çözümü kullanarak gerçekleştirmek, Macaristan’da 90 günden fazla kalmanın genel koşullarını karşılamak, Macaristan’da herhangi bir kazançlı faaliyette bulunmamak vardır. 

9) Malta

Malta Göçebe Oturma İzni, Malta’da yasal olarak ikamet ederken başka bir ülkede mevcut istihdamları sürdürme amacına bağlıdır.  

AB’den dijital göçebelere ev sahipliği yapan Malta seyahat vizesine ihtiyaç duyan üçüncü ülke vatandaşlarına açıktır.

Oturma izni bir yıllığına verilmektedir, ancak gerekli görülen durumlarda uygun kriterler devam ederse vize yenileme işlemi yapabilirsiniz. 

10) Norveç

Norveç için dijital göçebe vizesine sahip olmak için gerçekleştirilen adımlar kolaydır.

İlk başvurularda pasaport, yaşayacak bir yerinizin olduğunu gösteren belge, başvuru portundan imzalı form, başvuran kişi ve Norveç’te yaşayan müşteri arasındaki ilişkinin kanıtlı belgesi, yurt dışında kurulmuş bir işletmeye sahip serbest meslek sahibi olmak, eğitim belgeleri, özgeçmiş ve UDI’nin doldurulmuş ve imzalanmış kontrol listesi gerekli belgeler arasında yer alıyor. 

11) Romanya

Romanya, kısa süreli vizeye bağlı olarak remote çalışan kabul etmektedir. 

12) İspanya

İspanya’nın uzaktan çalışanlar için verdiği vizeye resmi sitelerinden ulaşabilirsiniz. 

13) İtalya

İtalya, 28 Mart 2022 tarihi ile parlamento onayı ile birlikte dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasında yer alıyor.

AB vatandaşı olmayan kişiler şu an için ülkede 90 gün kadar kalabilirler, ancak yeni uzaktan çalışan vizesi ile değişiklik yaşanabiliyor.

İtalya, 2022 yılı için ülkeye 500 serbest çalışan vizeli vatandaş alacağını duyurdu. 

14) İzlanda

İzlanda Çalışma Vizesi adı altında bulunan remote çalışan vizesi başvuruları Göçmenlik Müdürlüğü sayfasından yapılmaktadır.

İzlanda’da 180 günden fazla çalışmak isteyen kişiler AB/AEA/EFTA ülkelerinden birinin vatandaşı olmamalıdır.

Başvuru esnasındaki tüm belgeler İngilizce veya İskandinav diline tercüme edilmiş olmalıdır. Süreç 3 ila 4 hafta arasında değişiklik göstermektedir. 

Asya Kıtası’nda Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Asya Kıtası’nda Sri Lanka ve Tayvan olmak üzere sadece iki ülke remote çalışma vizesi imkanı sunmaktadır. 

1) Sri Lanka

Sri Lanka, Dijital Göçebe Vizesi adı altında imkanlar sunmaktadır.

Dijital Göçebe Vizesi başvuru esnasında gerekli şartlar, Sri Lanka tarafından size iletilen başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmak, vize alma nedeninizi destekleyici belgeleri sağlamak ve gerekli vize ücretini ödemek. Vize ücretleri kalmak istenilen süreye göre değişiklik göstermektedir. 

Sri Lanka’ya turist olarak giriş yapmak isterseniz online olarak 30 dolar karşılığında 30 günlük vize alabilirsiniz.

2) Tayvan

Tayvan, “Altın Kart (Tayvan İstihdam Altın Kartı): Asya’daki eviniz” sloganı ile vize başvuru sürecine sizleri dahil ediyor.

Ulusal Kalkınma Konseyi tarafından oluşturulan remote çalışma izni, yüksek maaşlar için vergi avantajlarından yararlanma hakkı ile 3 yıla kadar kalma izni ve aileni getirme vaatlerinde bulunuyor.

Başvuru öncesi 3 farklı aşamadan geçilmektedir; hızlı yeterlilik kontrolü, çevrimiçi başvuru ve uygulama sonrası. İkinci ve üçüncü aşama genel olarak belge yükleme aşamalarıdır. 

Turist olarak Tayvan’a giriş yapmak için havalimanından ücretsiz olarak 30 günlük vize alabilirsiniz.

3) Birleşik Arap Emirlikleri Dijital Göçebe Vizesi

Dubai, remote çalışma vizesi almak isteyen vatandaşlara 1 yıllık Sanal Çalışma Programı adı altında geçici oturma vizesi vermektedir.

Başvuru için gerekli tüm bilgilere ve detaylara Birleşik Arap Emirlikleri Hükümet Portalı’ndan veya ülkenizde yer alan konsolosluklardan ulaşabilirsiniz.

Okyanusya Kıtasında Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

1) Avustralya Dijital Göçebe Vizesi

Avustralya’da Tatilde Çalışma Vizesi (Alt Sınıf 417) olarak kabul gören remote çalışma vizesi, genç yetişkin nüfusu ülkeye çekmek ve daha sonrasında tamamen kalmaları adına çeşitli şartlara bağlıdır. 

Şartlar arasında 18 ila 30 yaş arasında olmak, pasaport sahibi olmak ve bağımlı çocukların eşlik etmemesi maddesi yer alıyor. Başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkeye bağlı olarak yaş sınırı 35’ de olabilir. 

Avustralya başvuru esnasında 3 farklı paket sunmaktadır. İlk Çalışma Tatili vizesi, İkinci Çalışma Tatili vizesi ve Üçüncü Çalışma Tatili vizesinden size uygun olanı seçebilirsiniz. 

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu