Sisam olarak da bilinen Samos Adası, Kuşadası’nın hemen karşısında Türkiye’ye en yakın Yunan Adaları’ndan biri. Pisagor ve Ezop gibi tarihte önemli yer edinmiş isimlere ev sahipliği yapmış Samos, yemyeşil doğası ve plajları ile Türkiye’ye yakın adalardan birine seyahat etmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz noktalardan.
Yunan Adaları’nın uygulamış olduğu 7 günlük kapı vizesi ile birçoğumuzun seyahat listesinde yerini alan Samos’a Kuşadası ve Seferihisar’dan düzenlenen seferler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kuşadası’ndan yaklaşık 30 dakika, Seferihisar’dan ise 1-1,5 saat sonra Samos Adası’ndasınız! (Feribot işletmesine ve hava şartlarına bağlı olarak yolculuk süresi değişebilir!)
İçindekiler
Yunan mitolojisine göre Tanrıça Hera’nın doğduğu Samos Adası Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. “Samaines” ismi verilen hızlı gemileri ile büyük bir deniz gücüne sahip ada, tarih boyunca şarapları, çömlekleri ve deniz ticareti ile Ege Denizi’nin önemli ticaret merkezlerinden de biri.
Samos, 1346-1566 yıllarında Cenevizlilerin hakimiyetindeyken, sonradan Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmış. Bu dönemde birçok Samoslunun adayı terk edip Sakız Adası’na kaçtığı biliniyor; fakat 16. yüzyılda Osmanlı girişimleri ile adada tekrar yerleşim sağlanmış. Samos, 1922’deki II. Balkan Savaşı’ndan beri de Yunanistan’a bağlı bir ada.
Samos’un adı “sama”yani “yükseklik” kelimesinden geliyor ve isminden de tahmin edebileceğiniz gibi Samos oldukça dağlık bir ada. Adaya yapacak olduğunuz ziyarette dağ köylerini ziyaret edebilir, bakir koyların tadını çıkarabilir ve Yunan müzikleri eşliğinde tavernalarda vakit geçirebilirsiniz.
İşte sizin için hazırladığımız Samos gezilecek yerler listemiz…
Samos gezilecek yerler listemize, adanın başkenti Vathy ile başlayalım. Samos’un en büyük limanına ev sahipliği yapan Vathy, barlar ve restoranlar bakımından en yoğun bölge. Bu sebeple de adanın en kalabalık noktası.
Kırmızı kiremitli evleriyle dikkat çeken Vathy yemek yemek için tercih edebileceğiniz ilk noktalardan biri. Burada sokaklarda kaybolabilir, çarşısındaki hediyelikçileri dolaşabilirsiniz. Peki başka neler mi var?
Samos Adası’nın en popüler yeri ile devam edelim: Pythagorion Köyü. Ünlü matematikçi ve filozof Pisagor’un ve masalcı Ezop’un doğduğu yer olarak bilinen köy, bir zamanlar tarihçi Heredot’u da ağırlamış. Samos’un ilk yerleşim yerlerinden olan Pythagorion günümüzde Samos’un en çok ziyaret edilen noktası.
Köyün sahil şeridinde yer alan kafe ve restoranlarda vakit geçirebilir, Akdeniz’in ilk insan yapımı limanını görebilirsiniz burada. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan köy, Samos gezilecek yerler arasında birçok noktayı da barındırıyor: Pisagor Heykeli, Samos Antik Kenti, Eupalinos Tüneli gibi.
Pisagor ile anılan Samos Adası, ünlü matematikçiden bir iz daha taşıyor Samos gezilecek yerler listenizde olması gereken: Pisagor Mağarası. Gerçek olup olmadığı tam olarak bilinmemekle birlikte, adada bu mağara ile ilgili birtakım efsaneler dolaşıyor.
Kimileri Pisagor’un evinin ve sınıfının bu mağaranın olduğu yer olduğunu söylerken, adadaki bir diğer efsanede ise Pisagor’un zorba hükümdar Polycrates’ten kaçıp bu mağaraya sığındığı söyleniyor. Günümüzde mağaranın belli kısımları ziyarete açık. Peki siz hangi efsaneye inanmayı tercih edersiniz?
Minik bir not: Pisagor Mağarası, Doğu Ege’nin en yüksek üç yerinden biri olan adadaki Kerkis Dağı’nda bulunuyor. (Kerkis, sönmüş bir yanardağ.)
Samos’un en eski balıkçı köylerinden olan Kokkari Köyü, adanın en pitoresk köylerinden biri olarak Samos gezilecek yerler listemizde yer alıyor. Yemyeşil doğası ve plajları ile öne çıkan köy, merkezden yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta.
Kokkari Köyü’nde Agios Nikolaos Kilisesi’ni görebilir, renkli balıkçı teknelerine karşı denizi izleyebilir, sevimli kafelerinde frappenizi yudumlarken soluklanabilirsiniz. Yürüyüş yapmayı seviyorsanız Kokkari’de dağlara doğru uzanan yürüyüş patikalarını takip edin! Sonrasında dilerseniz köyün her iki yanındaki plajdan birini tercih edip serinleyebilirsiniz.
Samos Adası’na Seferihisar üzerinden hareket eden feribotlar ile gelmeyi tercih ettiyseniz, adaya iniş yapacağınız yer Karlovassi. 1600’lerin başından beri yerleşimin olduğu bu kasabada görülecek çok bir yer olmasa da kafe ve restoranlarında vakit geçirebilir, buradan Potami Şelalesi’ne doğru yola çıkabilirsiniz.
Samos gezilecek yerler listesine, panoramik manzarasıyla büyüleneceğiniz bir dağ köyü ekleyin: Manolates! Seramik atölyeleri ile dikkat çeken bu köy, Samos’un diğer bölgelerine kıyasla daha sakin.
Çınar ormanı arasından geçerek, keskin virajları aşıp ulaştığınız Manolates’te ne yapabilirim diye düşünüyorsanız bizden tavsiye; tamamen akışa bırakın! Sokaklarında kaybolun, seramik atölyelerine dalın, nakış yapan kadınları izleyin. Soluklanmak için bir asmanın altında frappenizi yudumlayıp lokal halkla sohbet edin. Her köşesi sanat dolu bu köy, sakinlik arıyorsanız sizi mutlu edecek.
Tatil için Yunan Adaları demek elbette birbirinden güzel koylar, plajlar demek! Sizler için Samos Adası’nda tercih edebileceğiniz popüler plajları ve ıssız koyları listeledik.
Samos Adası’nda Yunan mutfağıyla klasikleşmiş -bizlere oldukça tanıdık gelen- lezzetlerin yanı sıra, taze deniz mahsulleri deneyebilir ve adanın lezzetli şaraplarından tadabilirsiniz!
Samos Adası’ndan hediye olarak ne alabilirim diye düşünüyorsanız, seçenekleriniz diğer Yunan adaları ile hemen hemen aynı.
Samos günübirlik keşfedilecek küçük bir ada değil. Özellikle adanın koylarının tadını çıkarmak ve dağ köylerini görmek istiyorsanız araba kiralamanız şart. Bizim tavsiyemiz, Samos’a ulaşım sağlamadan önce araba kiralama acenteleri ile iletişime geçmeniz. Yoksa yoğun sezonda araç bulmakta zorlanabilirsiniz. İlginizi çekiyorsa, motosiklet de iyi bir alternatif olabilir!
Samos’ta ana şehirler arasında toplu taşıma kullanarak ulaşım sağlamak mümkün olsa da, her yere otobüs olduğunu söyleyemeyiz. Adadaki otobüs sefer saatlerini Facebook sayfalarından takip edebilirsiniz. Herhangi bir güncelleme olduğunda paylaşım yapıyorlar.
Samos Adası’nın turistik noktalarında taksi bulmak oldukça kolay olsa da, plajlara ve dağ köylerine taksi kullanarak gitmek oldukça maliyetli, bizden söylemesi!