Kategoriler Seyahat İpuçları

Trafikte Sürücülerin Uyması Gereken Kurallar – Temel Trafik Kuralları

Trafikte güvenlik önce gelir… Trafikte hem kendi sağlığımızı ve can güvenliğimizi hem de sevdiklerimizi korumak adına trafik kuralları hayati önem taşıyor.

Hem sürücülerin hem de yayaların uyması gereken kurallar, kazaların önüne geçiyor. Can kayıplarının, yaralanmaların ve maddi hasarları engellemek için tüm sürücülerin uymak zorunda olduğu kurallar, kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Ehliyet sahibi olmak için öğrenilen bu kuralları her zaman hatırlamak ve uygulamak hayat kurtarıyor.

Peki mutlaka bilinmesi gereken başlıca trafik kuralları neler? 

Trafikte Sürücülerin Uyması Gereken Kurallar

Hız Limitine Uyun

Araç sürücülerinin ilk uymaları gereken kuralların başında hız sınırı geliyor. Şehir içinde, otoyollarda veya sokak aralarında belirlenen hız limiti aşıldığında ortaya ölümcül kazalar çıkıyor. Trafik kazalarına engel olmak için yolun durumuna ve hava şartlarına uygun hızda seyretmek büyük önem taşıyor.

Yasal olarak şehir merkezlerinde en fazla 50 km, karayolunda 90 km ve otobanda 120 km olarak belirlenen hız sınırının aşılmaması gerekiyor.

Özellikle şehir içinde, okul yollarında veya yaya geçitlerine yaklaşırken hızınızı düşürmeniz gereken durumları da göz önünde bulundurmalısınız. 

Hava şartlarına göre karlı yolda, buzlanma olabilecek yol ve viyadüklerde, yağmur başladığı anda hızınızı buna göre ayarlamayı unutmayın.

Sokak aralarında yayaya yol vermek, kasis ve tümseklerden uygun hızla geçmek, dönemeç ve kavşaklara uygun hızla girmek için yasal hız sınırının altında seyretmeniz gereken durumları da hesaba katarak hızınızı belirlemelisiniz. 

Takip Mesafesini Koruyun

Takip mesafesi, kaza anında riski en aza düşürmeye yönelik trafik kuralları bakımından önemli bir örnek teşkil ediyor.

Önünüzdeki araçla aranızdaki sabit mesafeyi korumanızı sağlayan takip mesafesini tüm hızlarda göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Yavaş veya hızlı seyirlerde aracın hızına göre takip mesafesini ayarlayabilirsiniz. Örneğin 90 km hızla giderken önünüzdeki araçla 45 metre mesafeyi korumanız gerekiyor.

Motorlu araç kullanan tüm sürücülerin uyması gereken bu kural, diğer araç ile ilgili bir önlem olarak görülmeli. Önünüzdeki aracın ani fren yapması ihtimaline karşı takip mesafenizi koruyarak fren mesafenizi ayarlayabilirsiniz. 

Alkollü Araç Kullanmayın

Alkol aldıktan sonra araç kullanmak kanunen yasak ve büyük cezai yaptırımları var.

Alkollü araç kullanmak, sürücülerde dikkat dağınıklığına, reflekslerin yavaşlamasına ve daha birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalınmasına neden oluyor. Bu nedenle alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine el konuluyor.

Related Post

Trafik kontrolünde 0.50 promil üzerinde alkol ile araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine ilk seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl el konuyor. Geriye dönük 5 yıl içinde aynı ihlali 3 ve daha fazla tekrar eden sürücülerin ehliyetine 5 yıl el konuluyor.

Emniyet Kemerinizi Takın

İster kısa süreli ister uzun süreli sürüşlerinizde emniyet kemerinizi mutlaka takın. Yalnızca sürücünün değil, ön koltukta oturan yolcuların da emniyet kemeri takmaları kaza anında hayat kurtaran en önemli faktörlerden biri.

Arka koltuğa sabitlenen bebek koltuğunun emniyet kemeri ile güvenceye alınması büyük önem taşıyor.

İster ön koltukta ister arka koltukta oturun, emniyet kemerinin çarpışma anında oluşabilecek ölüm ve yaralanma riskini büyük ölçüde azalttığı pek çok araştırma ile ispatlanmıştır.

Araçta bulunan tüm yolcuların ve sürücünün emniyet kemeri takması zorunludur. 

Kuralına Uygun Sollama Yapın

Trafiğin genel akışı içinde şerit değiştirirken ortamın buna uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Trafik işaretlerine uygun olarak sollamanın mümkün olduğu noktalarda, aynalarınızla hem yan şeridi hem de arkanızdaki araçları kontrol edin.

Doğru anda sinyal vererek geçmek istediğiniz şeride yakın seyretmeye başlayın. Uygun hızlarda sollama yaparak, trafiğin akışını bozmadan şerit değiştirmeye özen gösterin.  

Trafik İşaretlerine Uyun

Trafiğin genel akışının sağlıklı biçimde ilerlemesi için trafik ışıkları ve trafik işaretleri hayati rol oynuyor.

Trafikte uyulması gereken kuralların başında trafik işaretlerine uyulması geliyor. Hız sınırı, dönüş yapılacak yerler, kavşaklar, yaya geçitleri, okul yolu vb. birçok işarete ve kurala uymakla olası kazaların önüne geçebilirsiniz. 

Geçiş Önceliğine Uyun

Trafikte her zaman geçiş önceliği olan araçlara yol vermek sürücülerin en büyük sorumluluklarından biri.

Hasta veya yaralıları taşıyan ambulanslar, itfaiye araçları ve kamuya hizmet veren polis araçlarına geçiş önceliği sağlanması gerekiyor. 

Bunların yanı sıra tali yoldan ana yola girerken ana yolda seyreden aracın geçiş üstünlüğü gibi kuralların da unutulmaması gerekiyor. Sağa dönüşlerde ise öncelik her zaman yayanındır kuralını da hatırlamakta yarar var. 


obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.

Paylaş
Nehir Yıldırım