Arabayla Uzun Yola Çıkacaklara Tavsiyeler

Fransız yazar Albert Camus “Yolculuk bizi kendimize geri getirir.” diyerek seyahat etmenin aslında kendimizi yeniden bulmak olduğunu ne de güzel anlatmış! Herkes ara ara bu tarz yolculuklara çıkıp hem yeni yerler hem de kendini keşfetmek ister. 

Yolculuklar arasında arabayla yapılan ayrı bir keyiflidir. Kendinizi hayatın akışına bırakıp huzuru bulmanın muhteşem bir yoludur arabayla uzun yola çıkmak. Nereye ve ne zaman gitmek isterseniz oraya özgür bir şekilde seyahat edebilirsiniz. 

Uzun yola çıkmadan önce seyahatiniz esnasında herhangi bir aksaklık yaşamamak adına bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bizler de bu yazımızda arabayla uzun yola çıkacakların işini kolaylaştırmak için önerilerimizi listeledik: 

Arabayla Uzun Yola Çıkacaklara Tavsiyeler

1) Evraklarınızı Hazırlayın

Arabayla uzun yola çıkmadan önce gerekli evraklarınızı kontrol edin. Araç muayenesi ve araç trafik sigortası evraklarınızın güncel olup olmadığını kontrol edin.

Eğer bunlardan herhangi birisinin süresi dolduysa yola çıkmadan önce bu belgeleri yenilemeyi unutmayın. 

2) Aracınızı Kontrol Ettirin

Uzun yola çıkmadan önce araç kontrolü yapmak kesinlikle çok önemli. Bu yüzden yolculuğa çıkmadan önce aracınızın lastiklerini ve lastik basınç ayarlarını kontrol ettirin. Lastiklerinize rot ve balans ayarı yaptırmanızı öneririz.

Yanınızda yedek lastik bulundurmak da lastiklerinizde herhangi bir problem olduğunda size vakit kaybettirmeden yola devam etmenizi sağlar.

Uzun yola çıkıyorsanız aracınızın yağ bakımını yaptırmak büyük önem taşıyor. Olası trafik kazalarını engellemek adına frenlerinizi de kontrol ettirin.

Yaz mevsiminde yola çıkacaksanız klima gazının dolu olduğundan emin olmalı ve polen filtresinin temizliğine dikkat etmelisiniz.

Gece yolculuğuna çıkacaksanız aracınızın far ayarlarını ve aydınlatma sistemini kontrol ettirin. Bu sayede yanmayan sinyal gibi bir sıkıntının önüne geçebilirsiniz.

Son olarak aracınızdaki cam silecek ve yıkama sisteminizi kontrol ettirmekte fayda var. Cam suyunuz dolu olursa silecekleriniz herhangi bir iz bırakmadan camlarınızı temizleyebilir ve size temiz bir görüş alanı sağlar.

Böylece yol boyunca kullanacağınız bütün sistemlerin doğru bir biçimde çalıştığından emin olup güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz. 

3) Yola Çıkmadan Önce Güzelce Dinlenin

Yolculuklar başlangıçta heyecanlı gelse de yol uzadıkça yorucu bir hal alabiliyor. Bu yüzden aracınızla uzun yola çıkmadan önce güzelce dinlenin.

Uykunuzu almış olduğunuzdan emin olmadan yola çıkmayın. Yorgun bir biçimde seyahat etmektense dinlenmiş bir şekilde yola çıkmanın çok daha güvenli olduğunu unutmayın.

Yolculuk sırasında yanınıza bel minderi alırsanız uzun yolun getireceği sırt ve bel ağrılarından kurtulabilirsiniz.

4) İhtiyaç Duyabileceğiniz Eşyaları Ulaşabileceğiniz Bir Mesafede Bulundurun

Uzun yolculuklarda yanınıza almanız gereken bazı şeyler bulunuyor. Bunların başında gelen su ve atıştırmalık yiyecekler her zaman ulaşabileceğiniz bir mesafede bulunursa sizin için çok iyi olacaktır.

Ayrıca telefon tutucu ve bardak tutucu gibi eşyalar da yol boyunca size fayda sağlayacaktır. Gözleriniz ve vücudunuz güneşe karşı hassas ise yanınıza güneş gözlüğü ve güneş kremi alabilirsiniz.

Yanınıza alacağınız ilk yardım çantası da yaşayabileceğiniz ufak tefek kazalara müdahale etmek için faydalı olacaktır.

Uzun yola çıkarken yanına almanız gerekenleri detaylı bir biçimde anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz. 

5) Yol Kıyafetlerinizin Rahat Olmasına Dikkat Edin

Malum yol uzun, o yüzden yol boyunca sizi rahat ettirecek kıyafetler giyin. Örneğin ayakkabı tercihinizi spor ayakkabısından yana kullanabilirsiniz. Bu sayede ayaklarınızın şişmesinin önüne geçebilirsiniz.

Ayakkabı seçimi yaparken terlik veya sandalet gibi araba kullanmak için pek uygun olmayan seçenekleri elemenizi öneririz.

Related Post

Dar kesimli kıyafetler yerine bol kesimli olanları seçerseniz yol boyunca çok rahat edersiniz.

Yazın seyahat ederken kısa kollu tişört ve şort gibi kıyafetler cazip gelse de havanın serinleme ihtimaline karşın yanınıza ince bir hırka veya eşofman alabilirsiniz. Bu sayede hava değişimlerinden etkilenip hasta olma ihtimalinizi azaltmış olursunuz.  

6) Güzel Bir Müzik Listesi Hazırlayın

Yolda müzik dinlemeye kendinizi bir kaptırdınız mı yolun nasıl geçtiğinizi asla anlamazsınız. Bu sebeple sizlere yol şarkıları listesi hazırlamanızı öneririz.

Bunu online müzik platformlarını kullanarak yapabileceğiniz gibi aracınızda CD çalar varsa kendinize dinlemek istediğiniz şarkılardan oluşan bir CD de hazırlayabilirsiniz. Önemli olan uzun yolculuk esnasında size keyif verecek olan şarkıları seçmek. 

7) Emniyet Kemerinizi Takın

Yazımızın başından beri belirttiğimiz üzere uzun yollarda en önemli olan şey güvende olmak. Bu yüzden yol boyunca emniyet kemerinizin takılı olduğundan emin olun.

Arabada beraber seyahat ettiğiniz kişiler varsa onların da kemerlerinin takılı olup olmadığını kontrol edin. Bu hayat kurtarıcı hamle sayesinde olası bir kaza durumunda sevdiklerinizle beraber güvende olabilirsiniz. 

8) Güvenli Takip Mesafenizi Koruyun ve Hız Limitlerine Uyun

Araç kullanırken en önemli şeylerden birisi güvenli takip mesafesini korumak. Sizlerin de yolculuğunuz esnasında buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu yüzden aracınızı kullanırken önünüzdeki araç ile aranızda kilometre/saat cinsinden seyir hızınızın yarısı kadar metrelik bir mesafe bırakmalısınız.

Ayrıca yolculuğunuz esnasında göreceğiniz hız tabelalarındaki limitlere uymalısınız.

Bir yere acele ederek gitmeye çalıştığınızda aldığınız riskin asla hayatınız kadar değerli olmadığını unutmayın.

9) Sinyal Verin

Uzun yolda araç kullanırken sinyal vermek hayati önem taşıyor.

Eğer diğer araçlar sizin hangi yöne doğru gideceğinizi bilirlerse daha güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Bu sebeple yol boyunca sinyal vermeyi unutmayın.

10) Mola Vererek Dinlenin

Uzun bir yol boyunca araba kullanmak yorucu olabiliyor. Bu yüzden dinlenme ihtiyacı duyduğunuzda mola vermekten çekinmeyin.

Bu molalarda vücudunuzu rahatlatacak minik egzersizler de yapabilirsiniz.

Sizi daha zinde bir hale getirecek olan molalar uzun yolda hayat kurtarıcı olacaktır.

11) Aracınıza Aşırı Miktarda Malzeme Yüklemeyin

Yola kendi aracınızla çıkarken sahip olduğunuz en güzel özgürlüklerden birisi de yanınıza istediğiniz kadar eşya alabilmek. Bu başlangıçta çok güzel gelse de yanınıza çok fazla eşya alırsanız aracınız fazla malzemeler yüzünden hantallaşabilir.

Aracınızın aşırı yüklü olması manevra ve fren kabiliyetini etkileyeceğinden yanınıza aşırı miktarda malzeme almayın. 

12) Navigasyon Kullanın

Bazen uzun bir yolun bizi nerelere götüreceği belli olmaz. Bu yüzden yol boyunca navigasyon hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede yolların durumundan haberdar olabilir, varmak istediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz. 


Umarız ki yazımız uzun yola çıkacaklarınız için faydalı olmuştur. Yola çıkmadan önce biraz daha bilgi sahibi olmak isterseniz ilgili Arabayla Yolculuk Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler adlı diğer yazımızı da okuyabilirsiniz.  

obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.

Her anından keyif aldığınız güzel yolculuklar dileriz!

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.