Kategoriler AkdenizEgeYurt İçi

Göller Ekspresi ve Tren Biletleri Hakkında Her Şey

Hizmete ilk kez 1996 yılında başlayan Göller Ekspresi; özellikle 2000’li yılların başında Isparta’ya yolu düşenler için en nostaljik ulaşım araçlarından biri.

2008 yılında seferlerine ara veren ve bu nedenle de kendisini epey özleten bu trenin seferleri, Ekim 2019 itibarıyla tekrar raylara dönmüş bulunuyor.

Akdeniz ve Ege arasında mekik dokuyan bu özel ekspres; İzmir’den başlıyor ve Isparta’da son buluyor.

Seferlerini karşılıklı sürdüren ve toplamda 262 yolcu kapasitesine sahip olan trenlerde 4 vagonluk 2+2 tipinde setler mevcut bulunuyor.

Adını da göllerden alan trenin seferleri doğal güzelliklere açılan bir kapı gibi de görülmeli.

Göllerin, güllerin ve lavantaların şehri Isparta’ya, Salda Gölü ile günden güne daha da popüler hale gelen Burdur’a Göller Ekspresi ile ulaşım sağlanabiliyor.

Bu nedenle de Göller Ekspresi, başta romantik çiftler olmak üzere yeni yerler keşfetmeyi seven tüm gezgin ruhlar tarafından da rahatça tercih edilebilir.

Göller Ekspresi Güzergahı

Göller Ekspresi Güzergahı, TCDD

Göller Ekspresi Isparta-İzmir ve İzmir-Isparta olmak üzere seferler yapıyor. Bu seferlerin güzergahına Burdur, Denizli ve Aydın illeri dahil.

Aydın’ın Nazilli ilçesi, Denizli’nin Çardak ve İzmir’in Gaziemir’de bulunan durakları da yine güzergaha dahil olan dikkat çekici lokasyonlar.

Göller Ekspresi’nin tüm durakları ise  aşağıdaki gibi:

Göller Ekspresi Durakları

Isparta ile İzmir Basmane arasında sefer yapan Göller Ekspresi, otuzun üzerinde durakta yolcu indirip bindiriyor.

Bu duraklardan Gümüşgün’de inilerek Burdur şehir merkezine kadar otobüsle aktarma yapmak mümkün.

İzmir Basmane yönünden başlayarak durakların sıralı tam listesi şöyle: Basmane, Gaziemir, Adnan Menderes Havalimanı, Torbalı, Tepeköy, Selçuk, Çamlık, Ortaklar, Germencik, İncirliova, Aydın, İmamköy, Umurlu, Köşk, Sultanhisar, Atça, Nazilli, Kuyucak, Horsunlu, Buharkent, Sarayköy, Goncalı, Denizli, Bozkurt, Çardak, Dazkırı, Evciler, Sütlaç, Dinar, Karakuyu, Keçiborlu, Gümüşgün, Isparta ve Burdur.

Göller Ekspresi Hareket Saatleri

Göller Ekspresi, haftanın her günü karşılıklı olarak işleyen aktif bir hat. Her akşam İzmir’in Basmane ilçesindeki gardan saat 23.00’da kalkan tren, Isparta’dan ise 22.30’da hareket ediyor. Bu bakımdan gece yolculuğu yapmak isteyenler için Göller Ekspresi biçilmiş kaftan.

Ancak sabah yola çıkıp günübirlik gezi yapmak ve yol boyu bol bol fotoğraf çekmek henüz mümkün değil. Bunun için seferlerin değişmesi ya da artması gerekiyor.

Güzergah üzerindeki duraklara göre kalkış saatleri aşağıdaki gibi:

İzmir – Isparta Treni

İzmir Kalkış: 23.00

Aydın Kalkış: 01.36

Nazilli Kalkış: 02:26

Denizli Kalkış: 03. 59

Burdur (Gümüşgün) Kalkış: 06.49

Isparta Varış: 07.15

Isparta – İzmir Treni

Isparta Kalkış: 22.30

Burdur (Gümüşgün): 22.57

Denizli Kalkış: 01.53

Nazilli Kalkış: 03.10

Aydın Kalkış: 04.05

İzmir Varış: 06.45

Göller Ekspresi Yolculuk Süresi Ne Kadar?

Göller Ekspresi’nde yolculuğun süresi yaklaşık olarak 8 saat 15 dakika.

Burdur yönüne gidecek yolcuları, Gümüşgün durağı ile Burdur şehir merkezi arasında bir irtibat otobüsü aktarma amaçlı bekliyor.

Göller Ekspresi Bilet Ücretleri Ne Kadar?

Göller Ekspresi’nin yeniden raylara döndüğü Ekim 2019 tarihinden bu yana bilet ücreti 50 TL olarak uygulanıyor.

TCDD biletlerinde uygulanan indirimler ise şöyle: Gidiş dönüş bilet satın alırsanız %15 oranında indiriminiz var. 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar ile 7-12 yaş arasındaki çocuklar %50 indirime tabi. Yer istememek koşuluyla, 0-6 yaş aralığındaki çocuklardan ücret alınmıyor.

Son olarak 13-26 yaş aralığındaki gençlere, öğretmenlere, askeri yolculara, yerli ve yabancı basın personeline (basın kartı sahibi olmak koşuluyla), TCDD personeline, eşine ve çocuklarına %20 indirim uygulanıyor.

Engelli yolcuların ücretsiz seyahat hakkı var ancak bu haktan faydalanabilmek için gereken evraklarla ilgili TCDD ile iletişime geçmek yerinde olacaktır.

Göller Ekspresi Bileti Nasıl Alınır?

Göller Ekspresi, TCDD anahat trenleri arasında sayılıyor. Bu türden trenlere bilet almak için kullanılabilecek çok sayıda alternatif yol var.

444 82 33 nolu telefonda hizmet veren TCDD Müşteri Hizmetleri, TCDD acenteleri, PTT şubeleri, gişeler ve EYBİS adlı online bilet satış sistemi bu yollar arasında sayılabilir.

Related Post

İnternet, mobil, müşteri hizmetleri ve acentelersen ayrıca rezervasyon da yaptırılabiliyor.

Göller Ekspresi Bileti Özellikleri Neler?

Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletleri standart ve esnek olarak ikiye ayrılırken; esnek biletlerde 3 değişiklik, açık bilete çevirme ve iade hakları bulunuyor.

Göller Ekspresi YHT değil, anahat treni olduğundan burada sadece standart bilet geçerli.

Standart bilette tek değişiklik hakkının yanı sıra iade ve açık bilete çevirme hakları var.

Göller Ekspresi Bileti Ne Zaman Alınır?

Göller Ekspresi anahat treni olduğundan, satışları yolculuk tarihinden otuz gün önce açılıyor.

Bölgesel trenlerde bilet satışı yalnızca aynı gün gişeden yapılırken, yüksek hızlı trenlerde bu süre 15 gün. Dolayısıyla Göller Ekspresi için uzun vadeli programlara imkan tanıyan bir tren denilmesinde sakınca yok.

Göller Ekspresi Vagon Özellikleri Neler?

4 vagonluk yerleşime sahip olan Göller Ekspresi’nde bilet alırken, arka ya da öndeki vagonlardan tercih yapmak size kalmış durumda.

Bu vagonlarda 2+2 oturma düzeni mevcut.

Engelli yolculara ayrılan bölümlerde tekerlekli sandalye ile seyahat edilebiliyor.

Göller Ekspresi Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

Göller Ekspresi, hem adı hem de güzergahı sayesinde her yaştan gezginlere umut aşılasa da; ilk anda fark edilmeyen küçük bir kusuru var.

O da hem gidiş hem de dönüş seferlerinin, en azından şimdilik, gece yolculuğu şeklinde olması. Güzergahlardan ve duraklardan da takip edebileceğiniz gibi yolculuklar gecenin geç saatlerinde başlayıp sabahın ilk ışıklarında sona eriyor. Bu durumda hem duraklarda inip küçük keşifler yapmak hem de bol bol fotoğraf çekmek şimdilik hayal.

İyi tarafından bakacak olursak; seferlere gösterilen ilgi sefer sıklığını ve rutinini olumlu yönde değiştirmeye yetebilir.

İzmir’den Isparta’ya ya da Isparta’dan İzmir’e Göller Ekspresi ile seyahat ediyorsanız; en güzel durak da, manzara da varış noktasına ait oluyor.

Göller Ekspresi’nin yolu üstünde yer alan tüm şehirleri aynı çatı altında listeledik, ancak yine de ara duraklara da bakmakta mutlaka fayda var. Aydın’da Nazilli, İzmir’de Selçuk gibi durakları listenize eklemek size zaman kazandırabilir.

Şehirler arasındaki kara yolu mesafeleri de çok uzun olmadığından; yolun bir bölümü tren yoluyla bir bölümü de otobüsle rahatlıkla alınabilir.

Isparta’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

Isparta- Eğirdir Gölü

Göller Ekspresi’nin en kutsal amaçlarından biri güller diyarı Isparta’ya daha çok turist kazandırmak.

Kuyucak Köyü, Isparta

Yol boyu diğer duraklarda inmek gecenin geç saatlerinden ötürü pek mümkün olmasa da, İzmirlilerin gece trene binerek sabah gözlerini Isparta’da açmaları mümkün.

Isparta’da gezilip görülecek yerlere ve burada yapılacak şeylere dair küçük bir özet aşağıdaki gibi olabilir:

  • Kış aylarında Isparta’ya seyahat ediyorsanız; Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biri olan Davraz Kayak Merkezi’ni görmelisiniz.
  • Isparta Müzesi, Yalvaç Müzesi, Uluborlu Müzesi ve Prof. Dr. Turan Yazgan Halı ve Kilim Müzesi müze tutkunlarını bekleyen başlıca adresler olarak sayılabilir.
  • Eğirdir’de Hızırbey Camii, Canada, Yeşilada, Akpınar Köyü ve Kovada Gölü Milli Parkı ziyaretinizi bekler.
  • Yalvaç’ta Pisiada Antiokheia Antik Kenti, Men Kutsal Alanı, Çınaraltı gezilebilir.
  • Yalvaç’a gelen turistler ayrıca kök boyalı kilim ve el işlemeli deri ürünler de satın alıyor.
  • Isparta’dan alınacaklar arasında gül yağı, gül suyu, gül yapraklı gül lokumu, gül kremi gibi gülden elde edilen ürünlerin yanı sıra; halı ve çıtır elma da var.
  • Sütçüler’de dut, Gelendost’ta elma, Isparta merkezinmde ise fırın kebabı, kabune pilavı yenmeli. Yalvaç’ın güllacı meşhur.

Trenle Isparta’ya ulaştıktan sonra otobüs seferleri veya uçakla dönüş yolcuğuna geçebilirsiniz. Isparta’da Süleyman Demirel Havalimanı hizmet veriyor.

Burdur’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

Sagalassos Antik Kenti, Burdur

Göller Ekspresi, Burdur’a kadar otobüs seferleri sağladığı için Gümüşgün İstasyonu’nda inerek bu şehre ulaşabilirsiniz.

Salda Gölü Burdur

Türkiye’nin Maldivleri olarak da anılan Salda Gölü’nün Burdur il sınırlarındaki en güzel mesire yeri olduğunu hatırlatalım.

Kibyra Antik Kenti Burdur

Salda’nın güzelliğine hayran kalıp tertemiz sularına ayaklarınızı soktuktan sonra yapabilecekleriniz aşağıdaki gibi:

  • İnsuyu mağarasını görerek şifalı sularından faydalanın.
  • Sagalassos Antik Kenti’nde geçmişe doğru gizemli bir yolculuk sizi bekler.
  • Burdur Müzesi ve şehir merkezinde yer alan Taşoda ve Çelikbaş konakları; Burdur tarihine açılan özel kapılar olarak not alınabilir.
  • Burdur’daki Bakırcılar Çarşısı, hem gezip görmek hem de hediyelik eşya alışverişi yapmak iin ideal.
  • Ceviz ezmesi ya da ceviz tatlısının yanı sıra; Burdur şiş ve alabalık yörenin gurme damaklara hitap eden lezzetlerini oluşturuyor.

Denizli’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

Çınar Meydanı Denizli

Göller Ekspresi’nin gece yarısı uğradığı bir durak olsa da; görülmeye değer şehirler arasında kesinlikle Denizli var.

Burada yapabilecekleriniz hem yaz hem de kış döneminin koşullarına uygun olarak şekillenebilir.

Denizli Tandır Kebabı

Mevsim ne olursa olsun, Denizli’ye kadar gelip Bayramyeri’nde Denizli Kebabı yemeden dönmek ise kabul edilemez.

Akdağ Denizli, Çivril Tokalı Kanyonu

Şehirde yapılabilecek diğer her şey için buraya göz atabilirsin:

Denizli Pamukkale Travertenleri
  • Pamukkale Travertenleri, balon keyfi ile de birleşerek şahane bir seyir rotası sunuyor. Burada günün ilk ışıklarına balona binebilir ya da termal sularla ısınan otelinden manzarayı izleyebilirsin.
Denizli Hierapolis
  • Denizli Teleferik son günlerin şehir halkı için en popüler duraklarından biri. Teleferik ile ulaşım sağlanan Bağbaşı Yaylası ise özellikle yaz günlerine tatlı bir serinlik katabilir.
Nikfer Kayak Merkezi
  • Mevsimlerden kış ise, bu kez hedefin Nikfer Kayak Merkezi olmasın mı? Olsun! Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen merkez Tavas ilçesi sınırları içerisinde hizmet veriyor.
  • Denizli’de alışverişin adresi ise, şahane el işlemeleri ile ünlü Buldan ilçesi. Buraya kadar gelmişken Buldan çarşısında nevresim, örtü ve giyim konusunda başka ihtiyacın kalmayacak.
Denizli Hierapolis Antik Kenti
  • Kaklık ve Keloğlan mağaralarını görmek yine yapılacaklar listenizde mutlaka yer almalı.
  • Denizli’den alınacak hediyelikler arasında tekstil ürünlerinin yanı sıra Serinhisar leblebisi de var.
  • Bayramyeri’nde Denizli Kebabı’na doyamayanlar, Tavas Pidesi ile lezzet şölenine devam edebilirler.

Denizli’de gezilecek diğer yerler için linke tıklayabilirsiniz.

Aydın’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

Göller Ekspresi’nin Efeler Diyarı olarak da anılan durağı Aydın, kısa ama keyifli bir gezintiye ev sahipliği yapabilir.

İzmir’e bu kadar yaklaşmışken, Aydın’ı vakit kaybı gibi görmeyin.

İki şehir arasındaki ulaşım kara yolu ile de bir saat gibi bir sürede alınabiliyor. Dolayısıyla kısa bir Aydın gezisinden sonra İzmir’e yine ulaşabilirsiniz.

  • İncir, üzüm ve narenciye ürünleri yörenin favorileri. Dolayısıyla bunları hem alışveriş hem de tadım listenize dahil etmelisiniz. Zeytinyağı almak için de Aydın doğru yer.
  • Nazilli pidesi, tandır, sucuk ekmek ve turunç reçeli Aydın’da en güzel tadımlık alternatifler olarak sayılabilir.
  • Halı, kilim ya da deri eşyaların yanı sıra Aydın’dan alınacak hediyelikler arasında mücevherat da var.
  • Ege’ye gelmişken ayağını suya sokmak isteyenler için Kuşadası ve Didim’in Aydın iline bağlı olduğunu hatırlatmakta büyük fayda var.
  • Şehirdeki ılıcaların ve kaplıcaların yanı sıra Paşayaylası da, Aydın’da gezilebilecek lokasyonlar arasında yine üst sıralarda.
  • Aydın’a gelenleri ayrıca, Buharkent gibi şehirlerde deve güreşleri adı altında düzenlenen sosyal faaliyetler bekliyor.

Aydın’da görülmesi gereken tüm yerler hakkında daha detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

İzmir’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

İzmir Saat Kulesi

Yalnızca İzmir yönünden Isparta ve Burdur’a gelenleri değil; Anadolu’dan İzmir’e hareket edecek olanları da Göller Ekspresi güzergahı ile cezbediyor.

Bir gecelik yolculuktan sonra denizlere açılan sokaklarıyla kendinizi Basmane Garı’nda bulmanız mümkün.

İzmir’e gelmişken yapılacak şeyler sayfalara sığmasa da; günübirlik bir gezide olmazsa olmaz sayılan aktiviteler tabii ki mevcut:

  • Sabah kahvaltınızı boyoz ve yumurta eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapın.
  • Kordon’u ve İnciraltı Sahili’ni görmeden, vapurla Karşıyaka’ya ya da Bostanlı’ya geçmeden İzmir’den dönmeyin.
  • Hem hediyelik eşya alışverişi hem de buram buram İzmir tarihi için Kemeraltı ideal bir lokasyon. Tarihi hanlarda Türk kahvesi içmeden de geçmek olmaz.
  • İzmir manzarasını izlemenin en güzel yollarından biri Tarihi Asansör Binası’nı ziyaret etmek olabilir.
  • Şirince, hem yaz hem de kış mevsimi için ideal bir tatil yeri. Yaz mevsiminde ise Çeşme, Urla, Foça ve Seferihisar gibi şehrin dört bir yanına dağılan plajlar denizi ve güneşi ayağınıza getirebilir.
  • Tarihin canlı tanığı Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinin sınırları dahilinde yer alıyor.
  • Konak Meydanı’nda yer alan Saat Kulesi’nde hatıra fotoğrafı çektirmeyen ve buradaki kuşlara yem atmayanlar da İzmir’e gelmiş sayılmıyor.
  • İzmir Doğal Yaşam Parkı, bir hayvanat bahçesi olmanın çok ötesinde, şehrin genç misafirlerini en çok cezbeden yer. Buraya kadar gelmişken Sasalı’da balık yiyebilirsiniz.
  • İzmir son dönemlerde festivalleri ile de öne çıkan bir şehir. Gezi programınızla Alaçatı Ot Festivali, Urla Bağ Bozumu Festivali ya da Karaburun Nergis Festivali denk geliyor olabilir. Siz en iyisi belediyenin güncel duyurularını takibe alın, gelmişken festival ruhunu ıskalamayın.

İzmir’de gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş
Ezgi Opan

Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️