Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde, Göller Yöresi olarak anılan bölgede yer alan Isparta; hem nispeten küçük bir şehir olmanın kolaylıklarına hem de özellikle doğada vakit geçirmeyi sevenler için çok geniş bir turistik yelpazeye sahip.
Göllerden, geniş ovalardan ve dağlardan oluşan şehrin Aksu, Atabey, Gelendost, Gönen, Eğirdir, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli ve merkez ilçe olmak üzere 13 ilçesi bulunuyor.
Konya, Afyon, Burdur ve Antalya ile komşu olan şehrin en büyük ilçesi merkezden sonra Yalvaç olarak belirtilebilir.
Süleyman Demirel Üniversitesi, Davraz Kayak Merkezi, Eğirdir Gölü, Isparta Evleri, Barla, Güneykent Gül Bahçeleri ve Kuyucak Köyü Lavanta Bahçeleri; Isparta’ya yerli turistlerin yolunu en çok düşüren lokasyonlar olarak sayılabilir.
Şehir içinde ulaşım; daha çok özel halk otobüsleri ile sağlanıyor. Toplamda 50 kadar hattın bulunduğu otobüsler; tüm güne yayılan seferler düzenliyor.
Raylı sistem altyapısının olmadığı Isparta’da metro ya da tramvay gibi seçenekler ne yazık ki yok. Havalimanı ve otogar gibi ulaşım ağının önemli merkezlerinden ücretli servislere binmek bir seçenek. Şehirde taksiler de hizmet veriyor.
Isparta’nın ilçeleri geniş bir coğrafyaya yayıldığından, ilçeler arasındaki ulaşımı sağlamak için de tıpkı Burdur, Antalya ya da Konya gibi komşu illerle olduğu gibi ulusal ya da yerel otobüs firmaları tercih edilebiliyor.
Merkez ilçeye en yakın durumdaki Atabey ilçesiyle Isparta şehir merkezi arasında 22 kilometre ve en uzak ilçe olan Yenişarbademli ile Isparta arasında da 175 kilometre mesafe var.
Açılışı 1997 yılına dayanan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı; 29 Ekim 2009 tarihinden bu yana aktif olarak şehrin temel ulaşım seçeneklerinden biri.
Havalimanına her gün Türk Hava Yolları tarafından İstanbul kalkışlı uçaklarla ulaşılıyor.
Şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer alan havalimanı; Burdur şehir merkezine de neredeyse eşit mesafede.
Bu bakımdan şehir dışında sayılan limandan taksi, servis ya da halk otobüsü kullanarak şehir merkezine geçilebiliyor.
Isparta Süleyman Demirel Havalimanı; turistik açıdan çok daha yoğun olan Antalya’ya ulaşmak için de alternatif bir seçenek.
Özellikle hava trafiğinde yoğunluğun yaşandığı yaz aylarında, Isparta’dan araç kiralayarak Antalya yönüne devam etmek düşünülebilir. Antalya ile Isparta Süleyman Demirel Havalimanı arasında 140 kilometre mesafe var.
Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki ulaşımın tüm yollarını aşağıda detaylıca bulabilirsiniz:
Otobüs
Yılda 1,5 milyon kişiye hizmet verecek kadar geniş kapasitesi olan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nın tam kapasite ile çalıştığını söylemek ne yazık ki pek mümkün değil.
Daha önce Bora Jet ya da Atlas Jet gibi alternatif hava yolları burayı kullanmış olsa da; bugün yalnızca Türk Hava Yolları üzerinden tek uçuşun gerçekleştirildiği ulaşım merkezinde, şehir içi ulaşım da sefer saatlerine göre belirleniyor.
Şehrin dışında bir havalimanı olduğu için mesafe fazla, ücret de az sayılmaz.
Otobüs kullanmayı düşünüyorsanız; S.S 52 Nolu Gülkent Otobüsçüler ve Servisçiler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ne ait araçları kullanmalısınız.
Sefer saatine göre havalimanının çıkışında bekleyen bu ulaşım araçları, tüm yolcular inene kadar hareket etmiyor. Tabii yine de fazla oyalanmasanız iyi olur; zira 35 kilometre pek yürünebilir bir mesafe değil! Şehirler arası otobüs görünümündeki bu geniş araçları kişi başı 150 TL karşılığında kullanabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için kooperatife 0 (246) 224 33 32 nolu telefon üzerinden ulaşılabilir.
Taksi
Isparta’daki nüfusun artması, buraya üniversite öğrencilerinin ve lavanta turizmcilerinin akın etmesi ve dolayısıyla ulaşımın şehir içinde gelişmesi, ne yazık ki şehrin dışında kalan havalimanına büyük bir fayda sağlamış değil.
Havalimanının sağladığı az sayıda ulaşım seçeneğinden biri taksi. Havalimanı taksisi ile irtibat (0539) 776 51 08 nolu telefon üzerinden sağlanabiliyor.
Bu seçeneği değerlendirmek istiyorsanız; önceden fiyat bilgisi almanız da yerinde olur.
Isparta şehir merkezi dışında; şehrin çeşitli ilçelerine ve komşu illerine gitmek için de taksi ile görüşüp fiyatta anlaşırsanız harekete geçebilirsiniz.
En az 3 ya da 4 kişilik gruplar için taksi de ekonomik sayılabilecek bir yol.
Araç Kiralama
Isparta’da hem havalimanının şehrin ötesinde konumlanması, hem de ilçelere yayılan geniş bir coğrafyada görülecek çok fazla doğal güzelliğin bulunması araç kiralamayı zorunlu hale getirebilir.
Halk otobüsü ya da dolmuş gibi çok ucuz seçenekler de olmadığından konu daha da önem kazanıyor.
Isparta araç kiralama piyasasında daha çok yerel firmaların egemenliği var. Günlüğü 140 TL civarında araç kiralamak mümkün olabiliyor.
Eğer İstanbul’dan Isparta’ya indiğinizde niyetiniz araç kiralamaksa; görüşmelerinizi mutlaka önceden yapın. Aksi halde yaşayabileceğiniz kötü sürprizler karşısında çok hızlı aksiyon almanız mümkün olmayabilir.
Isparta şehir merkezinden yarım saat kara yolu mesafesine sahip olan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na ancak taksi ile ya da sözleşmeli şirketler tarafından temin edilen araçlarla ulaşım sağlanabiliyor.
Ulaşım seçenekleri elbette; başka şehirlerde belediye tarafından sağlanan toplu ulaşım araçlarına göre yüksek sayılabilir.
Otobüs
Isparta şehir merkezinden ya da Burdur şehir merkezinden, iki şehre eşit mesafede konumlanan havalimanına ulaşmaya çalışıyorsanız S.S. 52 Nolu Gülkent Otobüsçüler ve Servisçiler Kooperatifi tarafından sağlanan otobüs hizmeti işinize yarayabilir.
Eğer Isparta’nın ilçelerinden hareket ediyorsanız da ya özel araç kullanmalı ya da şehir merkezine gelerek bu otobüslere binmelisiniz.
Servis gibi çalışan otobüsler uçak saatine göre merkezden yolcu alıyor. Yolculuk hizmeti 150 TL.
Sorularınız için Isparta ve Burdur’a ait irtibat numaraları aşağıdaki gibi:
Isparta İrtibat Telefon: 0 (535) 463 43 93 / 0 (246) 224 33 32
Burdur İrtibat Telefon: 0 (534) 894 33 88 / 0 (246) 224 33 32
Taksi
Taksinin Isparta ile havalimanı arasındaki ulaşımda çok az seçenekten biri olması, neyse ki bazı avantajları da beraberinde getiriyor.
Bunları sıralamak gerekirse; uzun yola çıkmadan önce taksi ücreti konusunda pazarlık etme şansınız var.
Küçük yer olduğu için öğrencilere indirim uygulaması da söz konusu olabiliyor.
Ayrıca eğer kalabalık bir grupla seyahat ediyorsanız 7-8 kişinin taşımacılığını yapabilen geniş araçlar da taksi olarak temin edilebilir.
Havalimanı taksi hizmeti için Isparta Süleyman Demirel Havalimanı resmi web sitesinde verilen irtibat adı ve numaraları aşağıdaki gibi:
Süleyman Demirel Taksiciler Kara Yolu Yolcu Taşıma Kooperatifi
Telefon: 0 (535) 587 77 62 / 0 (535) 768 85 98
Araç Kiralama
Isparta ve çevresinde görebilecekleriniz arasında sadece Isparta sınırlarındaki doğal güzellikler değil; gün geçtikçe daha popüler hale gelen Burdur’daki Salda Gölü gibi doğa harikaları da var.
Isparta’da olduğunuz süre boyunca tüm bu turistik aktiviteleri toplu taşıma araçlarıyla ya da taksiyle yapmanız pek de mümkün değil. En azından ekonomik ve pratik olmayacağını garanti edebiliriz.
Dolayısıyla geziniz boyunca araç kiralama hizmetinden yararlanırsanız; dönüşte de havalimanında aracınızı teslim edebilirsiniz. Burası çok yoğun bir havalimanı olmadığından park imkanları da yeterli.
Isparta’da araç kiralama adına yerel seçenekler var. 140 kilometre uzaklıktaki Antalya’da araç kiralama adına daha çok seçenek var. Antalya daha büyük bir şehir ve bir turizm merkezi olduğundan; aynı zamanda özel transfer firmaları bakımından da çok daha zengin. Avis, Sixth gibi uluslararası markaları burada bulabilirsiniz; ancak aracınızı Isparta’da teslim etmek için elbette şirket yetkilileri ile anlaşma sağlamanız gerekiyor.
Havacılık dünyasında ISE kısaltması ile bilinen Isparta Süleyman Demirel Havalimanı; Isparta ve Burdur il merkezleri ile Keçiborlu ve Dinar ilçe merkezlerinin tam ortasında bir konuma sahip.
Toplamda 5400 metrekare alana sahip olan havalimanı; tam bir yoğunlukla kullanılmıyor. Buna rağmen haftanın 7 günü Isparta ile İstanbul arasında karşılıklı seferler mevcut.
Sefer saatleri Isparta’ya iniş 14.25 ve Isparta’dan kalkış 15.20 olacak şekilde ilan edilse de; güncel bilgiler için her zaman Türk Hava Yolları sitesini referans almakta fayda var.
Sivil havalimanı olarak kullanımın yoğun olmaması, burada pilotaj eğitimlerinin yapılmasına da olanak tanıyor. Önümüzdeki yıllarda Ankara Etimesgut’ta yer alan Kara Havacılık Okulu’nun Isparta’ya taşınması ve buranın aynı zamanda bir askeri havalimanı haline gelmesi gibi bir gündem de var.
Adres: Kükürt Mahallesi, Dörtyol No: 39, 32090 Keçiborlu, Isparta
Telefon: 0 (246) 559 20 08 / 559 20 30