İzmirim Kart Nedir? İzmirim Kart Nasıl Kullanılır ve İzmirim Kart Fiyatları Nelerdir?

Toplu ulaşımda kullanabileceğiniz akıllı şehir kartları yazılarımıza İzmirim Kart ile devam ediyoruz.

Eski adıyla İzmir Kentkart olarak bilinen İzmirim Kart, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından veriliyor.

İzmir’de toplu ulaşım ve daha birçok yerde kullanabileceğiniz İzmirim Kart hakkında daha detaylı bilgi vererek yazımıza devam edelim. 

İzmirim Kart Türleri Nelerdir?

İzmirim Kart temel olarak iki farklı çeşitte bulunuyor. Bunlar Tam Kart ve Kişiselleştirilmiş İndirimli Kart.

  • Tam Kart isminize özel olmayan bir kart çeşidi.
  • İndirimli Kart da Öğrenci Kartı, Öğretmen Kartı, 60 Yaş Kartı ve 65 Yaş Kartı olmak üzere kendi içerisinde dörde ayrılıyor.

Bu kartlar dışında kamu çalışanı, basın muhabiri, er ve erbaşlar, 0-5 yaş arası çocuğu bulunup sosyal yardım alan aileler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı personelin kullanabileceği kart türleri de bulunuyor.

Ayrıca Bilet35 olarak isimlendirilen 3, 5 ve 10 binişlik kullan at tipinde kartlar da mevcut.

İzmirim Kart Nasıl Alınır?

İzmirim Kartı banliyö, metro, vapur iskelelerindeki kart yükleme ve satın alma gişeleri, İzmirim Kart satış kulübeleri, İzmirim Kart dolum cihazları (TVM), büfe, gazete bayii ve marketlerden satın alabilirsiniz. Akıllı şehir kartınızı havalimanındaki istasyondan da temin edebilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş İndirimli Kart almak için Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) Genel Müdürlüğü Elektronik Kartlar Şube Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor.

Bu kartların başvurusu için ise gereken bazı belgeler bulunuyor. Bu kişiye özel çıkarılan kartları almak için öğrencilerin, öğretmenlerin, 60 ve 65 yaş üzeri kişilerin durumlarını belirten belgeler ile birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü Elektronik Kartlar Şube Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor. 

Yüz yüze yapılan başvurulara ek olarak İzmirim Kart başvurusu internet üzerinden https://www.izmirimkart.com.tr/tr/Anasayfa adresine girerek de yapabiliyor. Bu sitede kimlerin hangi tür kartı alabileceğine ve yapılması gerekenlere dair detaylı açıklamalar bulunuyor.

Kart başvurusu için ilk olarak ön başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Formu doldurduktan sonra kart ücretinizi yatırmalısınız. Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğrafınızı jpg formatında başvuru formuna kaydettiğinizde başvuruyu tamamlamış oluyorsunuz.

İzmirim kartınızın basım durumunu www.izmirimkart.com.tr internet adresinden kontrol edebilirsiniz. Kartınızın basıldığını öğrendiğinizde kart numaranız ile Elektronik Kartlar Şube Müdürlüğü’ne gidip İzmirim Kartınızı teslim alabilirsiniz.

Öğretmen Kartının teslimi esnasında Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri veri tabanından alınan imzalı ve onaylı Görev Yeri Belgesi gerekiyor. Eğer diğer Bakanlıklara bağlı okullarda görev yapan bir öğretmenseniz okulunuz tarafından yazılan bir talep yazısı ve Eğitim – Öğretim Hizmetleri Sınıfı Personeli olduğunuzu gösteren bir personel hareket onayına ihtiyacınız var.

İzmirim Kart Nerelerde Kullanılır?

İzmirim Kart’ın harcama noktaları kesinlikle çok kapsamlı.

Akıllı şehir kartınızı ESHOT, İZULAŞ ve İZTAŞIT’a bağlı otobüsler, İzmir metrosu, İzmir tramvayı, İZBAN, İZDENİZ, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Bisim, Teleferik, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti, Akıllı Tuvaletler, İzmir Enternasyonal Fuarı gişeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark İşletmeciliği gibi bir çok yerde kullanabilirsiniz. 

İzmirim Kart Ücretleri

Öğrenci Kartı, Öğretmen Kartı ve 60 Yaş Kartı ücreti 10 TL olup kayıp, çalıntı ya da yıpranma nedeniyle kartınızı yenilemeniz için 20 TL ödemeniz gerekiyor.

Related Post

65 yaş kartları ise ücretsiz olarak veriliyor. Fakat kartların zayi edilmesi, çalınması ve yıpranması durumlarında kart yenileme ücreti 20 TL.

İzmirim Karta Nasıl Bakiye Yüklenir?

Elektronik kartınızın içerisinde yeterli miktarda bakiye olup olmadığını İzmirim Kart istasyonlardaki dolum makinalarına okutarak öğrenebilirsiniz.

Eğer bakiye yüklemesi yapmanız gerekiyorsa iskele, metro veya banliyö istasyonlarındaki dolum otomatlarından bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 

Eğer tüm bu işlemleri online olarak yapmak isterseniz İzmir Kartın Web ve Mobil Sitelerindeki “Bakiye Sorgulama” uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu sistemler kart numaranızı girdiğinizde kartların mevcut bakiye miktarını gösteriyor.

Bakiye yüklemeyi de online olarak kredi kartınız aracılığı ile yapabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. İnternet üzerinden yapılan yüklemeler ancak bir saat sonra toplu ulaşım aracına binişteki validatörde okunduğunda aktif oluyor. O yüzden internet üzerinden yükleme yaptığınızda mağdur duruma düşmemek için bu durumu mutlaka göz önünde bulundurun.

İzmirim Kart Değişimi

İzmirim Kartınız arızalandığında nüfus cüzdanınız ve arızalı elektronik kartınız ile Konak çok katlı otopark altındaki belediye pasajında bulunan Kart Değişim Bürosuna başvuru yapabilirsiniz.

ESHOT Kart Değişim Merkezi hafta içi 08:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Fiziki hasarlar dışında arıza yapan İzmirim Kartları ilk dolum tarihinden itibaren 2 yıl süre ile ücretsiz olarak değiştirme hakkınız bulunuyor.

İzmirim Kart HES Kodu Kaydı

İçişleri Bakanlığı tarafından Koronavirüs salgınıyla mücadele çalışmaları kapsamında 30 Eylül 2020’de çıkarılan “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulama Başlıklı Genelgesi” ve İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun, bu genelgeye istinaden aldığı karar kapsamında toplu ulaşımda elektronik Hayat Eve Sığar (HES) Kodu kontrolü başlamış durumda.

Bu yüzden, toplu ulaşım araçlarına binerken kullandığınız kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) ya da hamiline İzmirim Kartınızı, kişisel HES Kodunuz ve TC Kimlik Numaranız ile eşleştirmeniz gerekiyor.

İzmirim Kart için eşleştirme işlemini https://hes.eshot.gov.tr/ internet adresi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kişisel bilgilerin değişimi ve güncellenmesi işlemlerini de bu site üzerinden yapabilirsiniz.

Öncelikle HES Kodu Kaydet seçeneğine tıklayıp gereken yerlere HES kodunuzu, İzmirim Kart numaranızı, T.C. kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi ve telefon numaranızı girmeniz gerekiyor. Cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu sisteme girdiğinizde ise İzmirim Kartınıza HES kodunuzu kaydetmiş oluyorsunuz.

HES kodunuzun değişim ve silme işlemlerini de cep telefonunuz aracılığıyla yapabilirsiniz. Bu arada sisteme girdiğiniz HES kodunuzun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması gerekiyor. Ayrıca TC kimlik numaranızı yalnızca bir İzmirim Kart ile eşleştirebiliyorsunuz. 

İnternet erişimi olmayan ya da dijital ortamlarda işlem yapamayan vatandaşların İzmirim Kartlarına HES kodu eşleşmesi yapabilmesi için bazı noktalarda aktivasyon noktaları bulunuyor. Sizler de bu gruba dahilseniz Bornova, Halkapınar, Çankaya, Konak, Üçyol, Göztepe ve Fahrettin Altay metro istasyonlarında; Havalimanı, ESBAŞ, Şirinyer, Hilal, Halkapınar, Alsancak, Salhane, Karşıyaka, Demirköprü ve Çiğli İZBAN istasyonlarında; Karşıyaka, Konak ve Bostanlı vapur iskelelerinde; Konak Bahri Baba ve Fahrettin Altay otobüs aktarma merkezlerinde HES kodu eşlemenizi yapabilirsiniz. Bu bölgelerdeki görevli personeller ihtiyacı olanlara yüz yüze hizmet veriyor ve HES kodlarını İzmirim Kartları ile eşleştiriyor.

Toplu ulaşımda HES kodu uygulaması ile elde edilen biniş bilgileri günlük olarak T.C. Sağlık Bakanlığı ile paylaşılıyor. Karantinada olması gerekirken dışarıda olan hastaların ya da temaslı kişilerin Bakanlık tarafından tespiti yapılarak bu kişilere ceza veriliyor. O yüzden sizler de bu gibi durumlar yaşadığınızda evde karantinada kalarak lütfen toplum sağlığını ve kendi sağlığınızı tehlikeye atmayın.


İzmirim Kart ile güzel İzmir’i sağlıklı günlerde dolaşmanız dileğiyle.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.