Anadolu’nun güneybatısına verilen eski isimlerden biridir Karia. Güney Menderes Nehri ve Ege Denizi arasında kalan bölgeyi kapsıyor. Karia’nın doğu sınırını Dalaman Çayı oluşturuyor. Karia bölgesi, Muğla ve Aydın şehirleri ile Denizli şehrinin bir parçasını içine alıyor.
Bölgeye adını veren “Kar” adlı topluluk. O dönemde bölgenin en önemli şehirleri arasında Aphrodisias, Herakleia, Latmos, Knidos, Hierapolis, Iassos, Nysa, Stratonikeia, Alabanda, Alinda, Euromos, Gerga, Halicarnassus, Kedreai, Labraynda, Lagina, Laodikea, Mylasa, Amos, Hydisos, Hylarima, Phoenicia yer alıyor.
Akdeniz’den yola çıkarak sizleri Ege’ye ulaştıran hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzelliklere sahip olan Karia Yolu, dört ana ve iki adet de ek etap yürüyüş parkurlarına sahip. Ayrıca pırıl pırıl bir deniz, masmavi bir gökyüzü ve izleri günümüze kadar ulaşmış antik kalıntıları görmeyi vaad ediyor. Yürüyüş yaptığınız sırada antik kalıntıları inceleyebilir ve Gökova Körfezi kenarında bisiklet yolculuğu yapabilir veya dilerseniz de denizde sörf yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Karia Yolu, büyüleyici manzaraları ve orman patikaları boyunca dağlardan vadilerde bulunan köy yerleşimlerine kadar uzanıyor. Seyirlik, büyülü manzaralar sunan yol, Gökova Körfezi’nden başlayarak Datça Yarımadası’nı da içine alıyor. Deniz kıyısında yer alan ıssız koylar ve sıcak kumsallar oldukça davetkar bir destinasyon.
2013 yılında turizm destinasyonu olarak hizmete açılan Karya yolu, yaklaşık 800 kilometre uzunluğuyla Türkiye’de bulunan en uzun yürüyüş parkuru olarak nitelendiriliyor. Karia Yolu, orman patikaları, antik yolları ve tarih kokan mirasıyla sizleri cezbedecek güzellikler sunuyor. Karia Yolu altı bölümden oluşuyor. Şimdi hep birlikte bu bölümlere göz atalım!
İçindekiler
Dağlarla çevrili, çoğunlukla çam ağaçlarının bulunduğu Bozburun Yarımadası, 141,2 km uzunluğunda. Muğla ili, Marmaris İlçesi, İçmeler Kasabası’ndan başlayarak, Bozburun Yarımadası’na kadar devam ediyor ve Altınkum’da son buluyor. Bu adımda Bozburun Yarımadası’nın tarifsiz manzaralarını görme imkanı buluyorsunuz.
240,7 km uzunluğundaki Karia Yolu Datça Yarımadası yürüyüş güzergahı, etabı harika bir destinasyon yapan her şeye sahip. Lezzetli geleneksel yemekler, ruhunuza dinginlik veren koylar, hareketli plajlar ve kadim geçmişin kalıntıları hepsi bu güzergahta sıralanıyor. Bu etap Eski Datça’dan başlayıp Muğla’nın Akyaka Kasabası’nda son buluyor.
Seramik Körfezi veya Gökova Körfezi, Güney Ege Denizi’nin kuzeyde Bodrum Yarımadası ile güneyde Datça Yarımadası arasında kalan kısmına verilen isim.139,2 km uzunluğunda olan Karia Gökova Körfezi Yolu’nun Akyaka’dan başlayan bölümü ormanlık patikalardan Kıran Dağları’na ulaşıyor ve verimli vadideki köylere kadar uzanıyor. Kuşbakışı bir şekilde Gökova Körfezi’nin ve Datça Yarımadası’nda yer alan dağların heybetli ve gösterişli manzaralarını görebilirsiniz. Kervanların eskiden kullanmış oldukları yollardan geçerseniz yokuşun büyük bölümünü kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.
174,2 km uzunluğundaki Gökova Körfezi’nden başlayan dördüncü etap, Karia’nın eski başkenti Milas’tan sonra Bafa Gölü’ne kadar ulaşıyor. Bafa Gölü’nden Beşparmak Dağları’na çıkılan bu etap, dağın zirvesine tırmanmayı gerektiriyor. Beşparmak Dağları’ndan sonra Karya Adası Kraliçesi’nin şehri Alinda’ya geçilebiliyor ve dördüncü etap böylece Aydın’ın Karpuzlu Kasabası’nda da sona eriyor.
Akyaka’da başlayan rota, eski bir kervan yolunu izleyerek Thera Antik Kenti içinde yer alan mezarlardan geçerek Muğla’ya ulaşıyor. Muğla Ovası’nda, Karabağlar’daki Osmanlı kahvehaneleri, Muğla’nın tarihi bölgesi, Değirmendere Kanyonu ve Mobolla bölgesi, ziyaretçilerin kültürel ilgi alanlarının başında geliyor. Bu beşinci etap, Stratonikeia Antik Kenti’nde son buluyor.
11 km uzunluğunda olan Karia Dalyan Köyceğiz Gölü kısmı, denizin doğu kıyısında, deltanın hemen başında yer alıyor. Karia Yolu üzerindeki kasaba, nehir kıyısına dizilmiş birçok restoran ve küçük samimi otelleriyle popüler bir tatil beldesi. Turizmin yanı sıra balıkçılık ve tarım da kasaba ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturuyor.
Karia Yolu, konaklama sıkıntısının yaşanmadığı turistik bir bölge. Yol boyunca oldukça fazla sayıda otel ya da pansiyon tarzı yerlere rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda kamp yapmayı seven biriyseniz, dostlarınız ya da sevgilinizle rahat bir şekilde çadır kurabileceğiniz alanlar da mevcut.
Karia Yolu’nda yürüyüş planı yapıyorsanız mevsimini ve tarihini iyi bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. En isabetli zaman havaların ılık bir şekilde seyrettiği sonbahar ve ilkbahar mevsimi. Karia Yolu’nda yaz mevsiminde hava hem çok sıcak hem de oldukça nemlidir. Dolayısıyla yaz ve kış mevsimlerinin Karia Yolu gezintisi için uygun olmadığını söyleyebiliriz.