Karia Yolu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

0
311

Anadolu’nun güneybatısına verilen eski isimlerden biridir Karia. Güney Menderes Nehri ve Ege Denizi arasında kalan bölgeyi kapsıyor. Karia’nın doğu sınırını Dalaman Çayı oluşturuyor. Karia bölgesi, Muğla ve Aydın şehirleri ile Denizli şehrinin bir parçasını içine alıyor. 

Bölgeye adını veren “Kar” adlı topluluk. O dönemde bölgenin en önemli şehirleri arasında Aphrodisias, Herakleia, Latmos, Knidos, Hierapolis, Iassos, Nysa, Stratonikeia, Alabanda, Alinda, Euromos, Gerga, Halicarnassus, Kedreai, Labraynda, Lagina, Laodikea, Mylasa, Amos, Hydisos, Hylarima, Phoenicia yer alıyor. 

Akdeniz’den yola çıkarak sizleri Ege’ye ulaştıran hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzelliklere sahip olan Karia Yolu, dört ana ve iki adet de ek etap yürüyüş parkurlarına sahip. Ayrıca pırıl pırıl bir deniz, masmavi bir gökyüzü ve izleri günümüze kadar ulaşmış antik kalıntıları görmeyi vaad ediyor. Yürüyüş yaptığınız sırada antik kalıntıları inceleyebilir ve Gökova Körfezi kenarında bisiklet yolculuğu yapabilir veya dilerseniz de denizde sörf yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Karia Yolu, büyüleyici manzaraları ve orman patikaları boyunca dağlardan vadilerde bulunan köy yerleşimlerine kadar uzanıyor. Seyirlik, büyülü manzaralar sunan yol, Gökova Körfezi’nden başlayarak Datça Yarımadası’nı da içine alıyor. Deniz kıyısında yer alan ıssız koylar ve sıcak kumsallar oldukça davetkar bir destinasyon. 

2013 yılında turizm destinasyonu olarak hizmete açılan Karya yolu, yaklaşık 800 kilometre uzunluğuyla Türkiye’de bulunan en uzun yürüyüş parkuru olarak nitelendiriliyor. Karia Yolu, orman patikaları, antik yolları ve tarih kokan mirasıyla sizleri cezbedecek güzellikler sunuyor. Karia Yolu altı bölümden oluşuyor. Şimdi hep birlikte bu bölümlere göz atalım!

1. Bozburun Yarımadası

Dağlarla çevrili, çoğunlukla çam ağaçlarının bulunduğu Bozburun Yarımadası, 141,2 km uzunluğunda. Muğla ili, Marmaris İlçesi, İçmeler Kasabası’ndan başlayarak, Bozburun Yarımadası’na kadar devam ediyor ve Altınkum’da son buluyor. Bu adımda Bozburun Yarımadası’nın tarifsiz manzaralarını görme imkanı buluyorsunuz.

2. Datça Yarımadası

240,7 km uzunluğundaki Karia Yolu Datça Yarımadası yürüyüş güzergahı, etabı harika bir destinasyon yapan her şeye sahip. Lezzetli geleneksel yemekler, ruhunuza dinginlik veren koylar, hareketli plajlar ve kadim geçmişin kalıntıları hepsi bu güzergahta sıralanıyor. Bu etap Eski Datça’dan başlayıp Muğla’nın Akyaka Kasabası’nda son buluyor. 

3. Seramik Körfezi (Gökova Körfezi)

Seramik Körfezi veya Gökova Körfezi, Güney Ege Denizi’nin kuzeyde Bodrum Yarımadası ile güneyde Datça Yarımadası arasında kalan kısmına verilen isim.139,2 km uzunluğunda olan Karia Gökova Körfezi Yolu’nun Akyaka’dan başlayan bölümü ormanlık patikalardan Kıran Dağları’na ulaşıyor ve verimli vadideki köylere kadar uzanıyor. Kuşbakışı bir şekilde Gökova Körfezi’nin ve Datça Yarımadası’nda yer alan dağların heybetli ve gösterişli manzaralarını görebilirsiniz. Kervanların eskiden kullanmış oldukları yollardan geçerseniz yokuşun büyük bölümünü kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. 

4. Karya Bölgesi

174,2 km uzunluğundaki Gökova Körfezi’nden başlayan dördüncü etap, Karia’nın eski başkenti Milas’tan sonra Bafa Gölü’ne kadar ulaşıyor. Bafa Gölü’nden Beşparmak Dağları’na çıkılan bu etap, dağın zirvesine tırmanmayı gerektiriyor. Beşparmak Dağları’ndan sonra Karya Adası Kraliçesi’nin şehri Alinda’ya geçilebiliyor ve dördüncü etap böylece Aydın’ın Karpuzlu Kasabası’nda da sona eriyor.

5. Muğla Çevresi

Akyaka’da başlayan rota, eski bir kervan yolunu izleyerek Thera Antik Kenti içinde yer alan mezarlardan geçerek Muğla’ya ulaşıyor. Muğla Ovası’nda, Karabağlar’daki Osmanlı kahvehaneleri, Muğla’nın tarihi bölgesi, Değirmendere Kanyonu ve Mobolla bölgesi, ziyaretçilerin kültürel ilgi alanlarının başında geliyor. Bu beşinci etap, Stratonikeia Antik Kenti’nde son buluyor.

6. Dalyan 

11 km uzunluğunda olan Karia Dalyan Köyceğiz Gölü kısmı, denizin doğu kıyısında, deltanın hemen başında yer alıyor. Karia Yolu üzerindeki kasaba, nehir kıyısına dizilmiş birçok restoran ve küçük samimi otelleriyle popüler bir tatil beldesi. Turizmin yanı sıra balıkçılık ve tarım da kasaba ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Karia Yolu’nda Konaklama İmkanları 

Karia Yolu, konaklama sıkıntısının yaşanmadığı turistik bir bölge. Yol boyunca oldukça fazla sayıda otel ya da pansiyon tarzı yerlere rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda kamp yapmayı seven biriyseniz, dostlarınız ya da sevgilinizle rahat bir şekilde çadır kurabileceğiniz alanlar da mevcut.

Karia Yolu’nda Yürüyüş için En İyi Zaman

Karia Yolu’nda yürüyüş planı yapıyorsanız mevsimini ve tarihini iyi bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. En isabetli zaman havaların ılık bir şekilde seyrettiği sonbahar ve ilkbahar mevsimi. Karia Yolu’nda yaz mevsiminde hava hem çok sıcak hem de oldukça nemlidir. Dolayısıyla yaz ve kış mevsimlerinin Karia Yolu gezintisi için uygun olmadığını söyleyebiliriz.

Karia Yolu’nda Yürüyüş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Karia Yolu etaplarında yürüyüş yaptığınız esnada su sıkıntısı çekmeniz olasıdır. Yanınızda bol miktarda su bulundurmanız daha önce bu bölgede vakit geçirmiş kişiler tarafından sıklıkla tavsiye ediliyor. 
  • Karia Yolu üzerinde sizlere yönleri göstermek amacıyla yerleştirilen kırmızı ve beyaz tabelalar yer alıyor. Ek olarak rotayı rahat bir şekilde takip edebileceğiniz akıllı telefon ya da GPS gibi cihazları yanınızda taşımanız size oldukça fayda sağlayabilir.
  • Karia Yolu doğayla iç içe olduğu için vahşi hayvanlarla su kenarlarında karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Göl, deniz, şelale gibi suyun bulunduğu bölgelerde çadır kurmamaya özen göstermelisiniz. 
  • Çam ağaçları ve kozalakların çok fazla olması bölgede yangın çıkma riskini artırdığı için ağaçlardan uzak boş bölgelerde ateş yakmanız gerekiyor. Trekking esnasında kendinizi rahat hissedebileceğiniz kıyafetler tercih etmeniz, yanınıza şapka, gözlük, güneş kremi, fazla sayıda tişört, yağmurluk almanız fayda sağlayacaktır. Ayrıca küçük bir ilk yardım çantası bulundurmanızda fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız