Kuyucak’ı Sabahattin Ali’den okuyanlar bu Lavanta Kokulu Köy’ü bir de şimdi görmeliler. Çünkü Gelecek Turizmde projesi sayesinde aldıkları eğitim ve finansal destekle köyün sakinleri müthiş bir köy yaratmışlar.
Isparta Lavanta Köyü denince akla hemen Kuyucak gelir. Daha varmadan kokusuyla kendini tanıtan ve gitgide daha da gelişen köyün havasına, insanına, lezzetlerine bayılacaksınız.
Türkiye’nin lavanta madenine şöyle bir uzanıp neler var, bir bakalım:
İçindekiler
Aslında Gül Diyarı olan Isparta’nın Kuyucak Köyü’ndeki tarlalara ne ekilse domuzlar tarafından yağmalanır. Bu yüzden kupkuru kalan tarlalarla başa çıkamayan köylülerin yardımına 1975 yılında zamanın tüccarlarından Nihat Yılmaz koşar ve Fransa’dan getirdiği 30 lavanta fidesini 30 aile arasında bölüştürür. Bu paydan nasibini alanlar evinin duvarlarına ve tarlalarına serpiştirir bu mis kokulu güzelliği.
Gel zaman git zaman bu zahmetsiz bitki, çok geniş alanlara yayılınca sadece köyün ekonomisine değil aynı zamanda ülkenin lavanta ihtiyacına bir ilaç haline gelir. Dönüm dönüm tarladaki lavantadan ne üretebilirse üretince köy, eşi bulunmaz bir hale gelir.
Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın her yıl destek verdiği Gelecek Turizmde projesinin 2016 döneminde köy halkına verdiği eğitimler, yönlendirmeler ve fon desteğiyle köy, turizm merkezlerinden birine dönüşüyor.
Kendine has kokusuyla büyüleyen lavanta sadece ekonomiye değil, aynı zamanda insan sağlığına da fayda sağlıyor.
Giderseniz Kuyucak halkının neşesinden ve hoşgörüsünden de anlayabileceğiniz gibi lavantanın sakinleştiren bir yanı var. Kurutulmuş veya taze lavantayı kaynatıp içtiğinizde vücudunuzdaki rahatlamayı hissedeceksiniz. Bu yönüyle uyku problemi yaşayan insanların en yakın dostu oluyor lavanta.
Toplanan lavantalardan çıkan yağ, romatizmadan yakınanların ilacı oluyor. Sadece suyu bile faydalı olan lavantanın cilt sağlığı ve temizliği için birebir olduğunu söyleyebiliriz.
Banyo suyunuza da kullanabilir ve capcanlı saçlara kavuşabilirsiniz. Lavanta sabunlarını da hem günlük el temizliğinde hem de banyo sefalarınızda kullanabilirsiniz.
Lavanta kurusu ise eşyalarınızı güvelerden korurken evinizin mis gibi kokmasını da sağlayacak.
Genel olarak bahsedecek olursak, lavanta burun akıntısına, karaciğer yağlanmasına, hepatite ve toz alerjisine de iyi geliyor.
Köy ziyaretinizi mutlaka temmuz ayında düzenlenen Lavanta Festivali zamanına denk getirin. Ayın sonunda da hasat zamanı gelen bu geniş tarlalarda halkla beraber yevmiye karşılığı veya gönüllü olarak çalışabiliyorsunuz.
Tarlalarının yanı sıra köyün taş yapısı da görülmeye değer. Kerpiçten yapılı evleri renklendiren lavantaları seyrederek keşfe çıkmak size çok iyi gelecek.
Tur rehberliğine ihtiyaç duyarsanız Facebook Lavanta Diyarı sayfasından iletişim kurabilirsiniz.
Gün doğumu ve gün batımında muhteşem bir manzara sunan köyde güzel bir gezi veya bisikletle tur sizi kendinize getirecek.
Çok eğleneceğiniz foto safari sonrası düzenlenen sergileri de mutlaka görün.
Kadın Girişimcileri Kooperatifi’ne uğrarsanız lavanta kurutan, onları işleyen ve bu konuda eğitim almış ekiple de tanışabilirsiniz.
Lavanta Festivali’nden önce Mayıs ayında yapılan Isparta Gül Hasadı festivaline de katılmayı düşünebilirsiniz.
Fotoğraf merakı olanlar için renklerin dans ettiği Kuyucak’ta oluşan lavanta bahçelerinin içine masa, sandalye, şemsiye, hatta eski bir kapı bile koyulmuş.
Gelenlerin fotoğraf makinalarına, telefonlarına sarılması ve farklı pozlar yaratma çabası halkı harekete geçirmiş olacak ki böyle bir incelikte bulunmuşlar.
Nice fotoğrafçıya ilham veren köye gelen bir Rus tatilci dahi bu bahçelere hayran kalarak bir kısa film çekmiş.
Ünlü bir mankenle yapılan profesyonel çekimin yanı sıra pek çok nişan ve düğün fotoğrafına da arka plan olan Lavanta Kokulu Köy, tüm bu sevgiye karşılık çekilen fotoğraflardan kurulan sergiyi ziyaretçilere açıyor.
Hatta lavanta çiçeklerinin arasında çekilen bu fotoğrafların katılabileceği yarışmalar düzenleyerek kazananlara ödüller bile veriyor.
Kendine has lezzetler yaratan Kuyucaklılar, misafirlerini rengarenk sandalyeleri olan Lavanta Cafe’de, mütevazı bir restoranda veya yöresel bir çadırda ağırlıyor.
Kendisinden önce kokusu gelen köy kahvaltısı sırasında içeceğiniz lavanta çayının böylesini başka yerde tadamayacağınıza emin olabilirsiniz.
Lavanta balının veya peteğinin olduğu bu sofraya isterseniz lavanta saplarıyla beslenen hayvanlardan sağılan sütten de isteyebilirsiniz. Burada yiyeceğiniz gözlemelerin tadını hiç ama hiç unutmayacaksınız.
Kahve tutkunuysanız yemeğin üzerine söyleyeceğiniz lavantalı kahve bu tutkunuzu ikiye katlayacak.
Temmuzun sıcağında ziyaret edeceğiniz köyde sizi kendine aşık edecek, serinletici bir lezzetle daha karşılaşacaksınız: Lavantalı dondurma.
Yedikten sonra hiçbir dondurmaya değişmeyeceğiniz bu lezzetin müptelası olacaksınız.
Her köşesi mis gibi kokan ve morun en güzel renklerini barındıran bu köyde daha fazla vakit geçirme arzusu, ziyaretçilerin yüreğinde hemencecik doğar. Bunu da en iyi orada yaşayan Kuyucaklılar bildiği için de evlerini pansiyona dönüştürüyor. (Bu konuda detaylı bilgi almak için 0 544 216 41 96 telefon numarası aranabilir)
Böylelikle köyün doğal yapısı da korunurken yöre halkıyla daha fazla vakit geçirme imkânı verilmiş oluyor.
Ev pansiyonları için detaylı bilgiyi alabileceğiniz ve rezervasyon yaptırabileceğiniz telefon numarası köyün internet sitesinde mevcut.
Alternatif olarak çadır kamp kurabilir veya Isparta merkezde bir otelde kalabilirsiniz.
Lavanta içerikli o kadar çok şey alabilirsiniz ki, hangisini alacağınız konusunda epey kararsız kalabilirsiniz.
Lavanta tadını alabileceğiniz balın yanı sıra mis kokulu lavanta yağı, lavanta sabunu veya lavanta kurusu satın alabilirsiniz. Köy halkı yol üzerinde çok sayıda tezgâh kuruyor.
Sevdiklerinize de hediye edebileceğiniz lavanta yastığı, lavanta sütünün ve lavanta suyu oldukça orijinal ürünler de mevcut.
Dilerseniz lavanta fidelerinden veya tohumlarından götürüp bu güzelliği evinize taşıyabilirsiniz. Bölgede bulabileceğiniz zambak, papatya, gül, hatmi çiçeği ve kekik gibi seçenekleriniz de var.
Özel günler için lavanta kokulu ürünler için toplu sipariş de kabul ediyorlar.
Eğer bir turla gelmeyi düşünmüyorsanız Türk Hava Yolları ile İstanbul’dan doğrudan, İzmir ve Ankara’dan 1 aktarma ile Isparta Havalimanı’na ulaşım sağlayabilir ve buradan sonra araç kiralayarak yarım saat içinde köye varabilirsiniz.
Tur hizmeti veren firmalar da bulunuyor. Bu araçlarla da köye ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gelirseniz Keçiborlu’ya geldikten sonra sağınıza ve solunuza lavanta bahçelerini alarak keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu sayede Burdur Gölü’nü ve gül bahçelerini de görmeniz mümkün.
Otobüsle Isparta’ya gelmeyi düşünüyorsanız Balıkesir Uludağ veya Isparta Petrol Turizm firmalarını tercih edebilirsiniz.
Buradan Keçiborlu’ya kadar dolmuşlarla gelip daha sonra ulaşım için otostop seçeneğini kullanabilirsiniz.
Buraya kadar gelmişken Isparta’yı gezmek isterseniz, Isparta Gül Festivali yazımızı okuyarak Isparta gülleri ve şehrin gezilecek yerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Lavanta Kokulu Köy resmi bilgileri de buraya ekleyelim.
Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Kooperatifi Kuyucak Köyü Keçiborlu / Isparta / Türkiye
Telefon Numarası – 0 246 541 40 06
E-Posta Adresi – info@lavantakokulukoy.com