Isparta Gül Festivali: Güllerin Büyüleyici Dünyasına Adım Atın

0
2769
Isparta Gül Festivali: Güllerin Büyüleyici Dünyasına Adım Atın
Isparta Gül Festivali: Güllerin Büyüleyici Dünyasına Adım Atın

Isparta, hem kış hem de yaz aylarında bol bol ziyaretçi ağırlıyor. Gezilecek yerleri ve lezzetli yemekleri ile dikkat çeken Isparta’nın sembolü ise mis kokulu gül ve lavanta bahçeleri. Bu renkli bahçeleri görmek için en güzel zaman ise mayıs ve haziran ayları.

Bu aylar arasında gerçekleşen Isparta Gül Festivali ise sizlere çeşitli etkinliklere katılabileceğiniz ve gül bahçelerini gezebileceğiniz bir fırsat sunuyor. Isparta’yı gezmek ve yakından tanımak için en güzel etkinliklerden biri olan Isparta Gül Festivali ile ilgili detayları sizler için derledik. 

Isparta Gül Festivali Nedir?

Isparta Gül Festivali Nedir?
Isparta Gül Festivali Nedir?

Isparta’nın sembolü olan gülü şehre ilk getiren kişinin Müftüzade Gülcü İsmail Efendi olduğu biliniyor. Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin 1888 yılında Bulgaristan’ın Kızanlık kentinden bastonunun içerisinde Isparta’ya gül çiçeği getirmesi ile Isparta’da gül yetiştirilmeye başlanmış. Böylece halk için yeni bir iş kolu oluşmuş. O yıllardan beri hem Türkiye hem de Isparta için büyük önemi olan güllerin hasadını kutlamak için çeşitli etkinlikler yapılıyor. 

Modern anlamdaki Isparta Gül Festivali ise son birkaç yıldır yapılıyor. Hem gül hasadını kutlamak için hem de gül turizmini canlandırarak uluslararası tanınırlık elde etmek amacıyla yapılan bu festivallerde Isparta halkından yerli ve yabancı turistlere kadar herkes eğlenerek gül hasadına şahitlik etme fırsatı buluyor. 

Isparta Gül Festivali Ne Zaman?

Isparta Gül Festivali Ne Zaman?
Isparta Gül Festivali Ne Zaman?

Isparta Gül Festivali her yıl mayıs ayının son günlerinde başlıyor ve haziran ayının ilk birkaç gününde de devam ediyor. Birkaç gün boyunca süren Isparta Gül Festivali’nin tarihleri yıldan yıla birkaç günlük değişiklikler gösterebiliyor. Festivalin yapılacağı tarihleri en çok etkileyen unsur ise güllerin toplanabilecek kıvama gelmesi. Güllerin yeterince olgulaştıkları dönem geldiğinde festival yapılabiliyor. 

2024 yılında yapılacak Isparta Gül Festivali ise 31 Mayıs günü başlayacak ve 2 Haziran günü yapılacak son kutlamalar ile son bulacak.

Isparta Gül Festivali Ne Zaman?

Isparta Gül Festivali Ne Zaman?
Isparta Gül Festivali Ne Zaman?

Isparta Gül Festivali, genelde şehir merkezi ve çevre bölgelerdeki gül bahçelerinde düzenleniyor. Her yıl belirli gül bahçeleri festivale ev sahipliği yapıyor. Festival boyunca konserlerin ve panayırların çoğu ise şehir merkezinde festival için hazırlanmış bölgede ya da alışveriş merkezlerinde yapılıyor. 

Isparta Gül Festivali’nde gül hasadı için en çok ziyaret edilen konumlardan biri ise Isparta’nın en ünlü noktalarından biri olan Güller Vadisi. Festival boyunca burada ziyaretçiler gül toplayabiliyor ve harika fotoğraflar çekebiliyor. Isparta Gül Festivali’ne katılmak ve önceden festival programının detaylarını öğrenmek için Isparta Belediyesi’nin resmi web sitesini ziyaret edebilir ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. 

Isparta Gül Festivali’nde Nasıl Etkinlikler Yapılıyor?

Isparta Gül Festivali’nde Nasıl Etkinlikler Yapılıyor?
Isparta Gül Festivali’nde Nasıl Etkinlikler Yapılıyor?

Isparta Gül Festivali boyunca, gülün hasadının yapılmasından başlayarak gülün geçirdiği bütün yolculuklara dahil olabiliyorsunuz. Gül hasadının her aşamasına şahitlik etmek hatta dahil olmak istiyorsanız sabahın ilk saatleri ile uyanarak görevliler ile birlikte gül tarlasına gitmeniz gerekiyor. Bunun en önemli sebebi ise güneş en yakıcı konuma gelmeden günlük hasadın yapılabilmesi. Bu yüzden genelde tarladaki iş saat 10.00 civarı bitiyor. Bu saatten sonra gül fabrikalarını ziyaret edebilir ve güllerin fabrikalarda geçirdiği işlemleri yerinde izleyebilirsiniz. 

Hasatın yanı sıra Isparta Gül Festivali kapsamında pek çok eğlenceli etkinlik de yapılıyor. Her yıl çeşitli sanatçılar festivale davet ediliyor. Böylece festivalin her gününde harika konserlerle eğlenebiliyorsunuz. Ayrıca bunun yanında festival boyunca gül suyu üretimi gibi çeşitli atölyelere katılabilir ve gül bahçelerinde düzenlenen yürüyüşlere katılabilirsiniz.

Önceki İçerikDünyanın En Büyük Havayolu Şirketleri
Sonraki İçerikPrag Gezi Yazısı
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız