Türkiye’deki 20 Milli Park

0
25952

Milli parklar ulusal ve uluslararası düzeyde eşi benzerine az rastlanan türden kültürel ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan korunmuş bölgeler olarak biliniyor.

Doğal ve tarihi yönden eşsiz güzelliklere sahip olan Türkiye’de toplam 45 adet milli park mevcut. Bu milli parklar coğrafyamızın her yanına dağılmış halde. Türkiye’nin dört bir yanındaki en güzel 20 milli parkı sizler için derledik.

1) Uludağ Milli Parkı, Bursa

Bursa Uludağ Milli Parkı

Bursa’da yer alan Uludağ Milli Parkı 13 bin hektarlık yüz ölçümüyle her yıl binlerce doğaseveri ağırlıyor.

254 metrelik bir rakıma sahip olan Uludağ’ın da dahil olduğu milli park yeşilin binbir tonuna ev sahipliği yapıyor.

Kış aylarında kış kayak, buz pateni, snow board gibi çok sayıda kış sporunun yapılabildiği Uludağ Milli Parkı havaların ısınmasıyla birlikte dağcıları ve orman yürüyüşçüleri ile dolup taşıyor.

Uludağ Milli Parkı’nın Uludağ Kayak Merkezi‘nde yılın neredeyse 4 aylık bir dilimi boyunca kış sporu yapılabiliyor.

İçerisinde çok sayıda yürüyüş parkurunu barındıran bu milli parkın eşsiz güzellikteki manzarasını mutlaka görmelisiniz.

Gemli Körfezi ile Bursa manzarasına karşı çok sayıda seyir tepesi bulunuyor.

Hem kış sporlarının en popüler konumu olan hem de bahar aylarının vazgeçilmez piknik alanı olan bu milli parkı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

2) Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir

Kuş Cenneti Milli Parkı

Konum olarak Balıkesir’de yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı 17 bin hektarlık bir alana yayılmış durumda.

Anadolu’dan Avrupa’ya göç eden kuşların güzergahı üzerinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı yılın belirli zamanlarında ziyaretçilerine büyüleyici bir görsel şölen vadediyor.

266 adet kuş türünün yaşadığı ve Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olan Manyas Kuş Gölü de milli park sınırları içerisinde bulunuyor.

Yılın her mevsimi farklı su seviyelerinin gözlendiği Manyas Kuş Gölü’nün kıyısında yemyeşil huzur veren doğa eşliğinde mutlaka zaman geçirmelisiniz.

Milli parkın üzerine kurulduğu bölge yalnız doğal güzellikleri ile değil aynı zamanda tarihi zenginliği ile de biliniyor. Manyas Kuş Gölü’nün etrafında milattan önce 8. yüzyılda Lidyalılar ve Perslerin hüküm sürdüğü edinilen bilgiler arasında.

3) Karagöl-Sahara Milli Parkı, Artvin

Karagöl-Sahara Artvin

Artvin’de bulunan Karagöl-Sahara Milli Parkı Doğu Karadeniz Bölgesi’nin parlayan bir yıldızı olarak karşımıza çıkıyor.

Orman, göl ve yaylanın yer aldığı bu milli park Sahara ve Karagöl olmak üzere iki ayrı kısma ayrılıyor.

Milli parkın Karagöl olan bölümü Şavşat ilçesine 45 kilometre mesafede konumlanıyor. Esasen bir heyelan sonucunda oluşan Karagöl benzersiz bir doğaya sahip.

Sahara kısmı ise Şavşat’a daha yakın olmakla birlikte 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

1700 metrelik bir yer kaplayan Sahara Milli Parkı’nda ormanlık alanlar, ladin ağaçları ve step türünde bitki örtüsünü görmek mümkün. Burada düzenlenen Sahara Pancarcı Şenlikleri oldukça ilgi görüyor.

4) Yedigöller Milli Parkı, Bolu

Yedigöller Milli Parkı

Batı Karadeniz Bölgesi’nin sınırları içerisinde yer alan Yedigöller Bolu’nun kuzeyinde ve Zonguldak’ın da güneyinde bulunuyor.

Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Yedigöller Milli Parkı’nda 7 adet de heyelan gölü yer alıyor.

Engebeli arazi üzerine kurulu olması, benzersiz manzarası, bol oksijenli havasıyla her yıl binlerce insan buraya akın ediyor.

240 farklı adet bitki çeşidinin barındığı bu milli parkı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

5) Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın

Dilek Yarımadası

Aydın il sınırları dahilinde olan bu milli park toplamda 27 bin hektarlık bir yüz ölçümüne sahip.

Ege Bölgesi’nin karakteristik bitki örtüsü olan makinin en güzel örneklerini Dilek Yarımadası’nda görmek mümkün.

Hem yeşil biti örtüsüyle hem de dünya üzerinde sadece 500 adet kadar var olan Akdeniz foklarına yuva olmasıyla biliniyor.

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Büyük Menderes Deltası ise dünyaca üne sahip olan bir milli park olarak öne çıkıyor. Bu bölgenin dünya çapında kabul edilen Rio, Bern ve Ramsar Sözleşmeleri ile koruma altına alındığı biliniyor.

Göçmen kuşların rotası üzerinde bulunması, nesli tükenmeye yüz tutmuş canlıların yuvası olması, yeşilin binbir tonunu barındırması nedeniyle ünü ülke sınırlarını aşan bu milli parkta düzenlenen botanik turlarına ve atlı safarilere mutlaka katılmalısınız.

6) Spil Dağı Milli Parkı, Manisa

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa

Manisa’da bulunan Spil Dağı Milli Parkı kış aylarında kar görmek isteyen kıyı Egelilerin en sevdiği yerlerden birisi olarak öne çıkıyor.

Tarihi dokusu ve huzur veren doğasıyla Spil Dağı Milli Parkı 1517 metrelik bir rakıma sahip.

İçerisinde çeşitli dere yataklarına ve kanyonlara ev sahipliği yapan bu milli parkta bölgeye özgü olan Manisa Lalesi ile yılkı atlarını görebilirsiniz.

Eğer Spil Dağı’nda konaklamak isterseniz de milli park içerisinde yer alan 39 adet orman köşkünde veya çadır kamplarında kalmayı tercih edebilirsiniz.

7) Kızıldağ Milli Parkı, Isparta

Oldukça zengin bir doğal güzelliğe sahip olan Isparta il sınırları içerisinde yer alan Kızıldağ Milli Parkı toplamda 55 bin hektarlık bir alana sahip.

Milli parkta Beyşehir Gölü, Pınar Gözü Mağarası da bulunuyor.

Kızıldağ Milli Parkı’nın içerisinde sedir ağaçlarıyla örülü ormanlar mevcut. Yakındaki Beyşehir Gölü’nde yaşayan su kuşlarını da bu milli parkta görmek mümkün.

Kızıldağ Milli Parkı’nın bitki örtüsü ardıç ve kızılçamdan oluşuyor. Yemyeşil gür ormanları sayesinde her yıl binlerce astım ve akciğer hastasının bölgeye geldiği biliniyor.

Kızıldağ Milli Parkı aynı zamanda Dedegöl Dağı’na da ev sahipliği yapıyor. Kış mevsiminde karlarla kaplı olan Dedegöl Dağı bahar aylarında da çiçekler ve yemyeşil ağaçlarla renkleniyor.

Siz de bu milli parkı ziyaret ederek doğayla iç içe huzurlu vakit geçirebilirsiniz.

8) Güllük Dağı-Thermessos Milli Parkı, Antalya

Güllük Dağı-Thermessos Milli Parkı

Antalya’da bulunan bu milli parkın sahip olduğu yüz ölçümünün 6.700 hektar olduğu biliniyor.

Geçmişte Solim adlı halkın kurduğu Thermessos Antik Kenti’ne ait tarihi kalıntıları burada görmek mümkün.

Güllük Dağı-Thermessos Milli Parkı Antalya

Bünyesinde vadilere, kanyonlara ve tepelere ev sahipliği yapan Güllük Dağı-Thermessos Milli Parkı’nda hem tarihi kalıntıları hem de yemyeşil doğayı görebilirsiniz.

Milli parkta ağırlıklı olarak makilikler ile kızılçam ormanlarının hakim olduğu biliniyor. Ayrıca nesli tükenmekte olan Alageyiğin de burada yaşadığını söyleyebiliriz.

9) Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu-Çankırı

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Batı Karadeniz Bölgesi sınırları dahilinde kalan Ilgaz Dağı Milli Parkı Kastamonu ve Çankırı illerinin içerisinde yer alıyor.

Batı Karadeniz’deki en yüksek dağ olan Ilgaz Dağı iğne yapraklı ağaçları ve alpin kuşak bitkisini barındırıyor.

Ilgaz Kayak Merkezi

1997 yılından beri milli park statüsünde olan Ilgaz Dağı Milli Parkı kış turizminin de yaygın olarak yapıldığı bir yer olmasıyla tanınıyor.

Burada kış aylarında kayak yapabilir, bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşüne çıkabilir, düzenlenen botanik turlara katılabilir, kuş gözlemlerine dahil olabilirsiniz.

10) Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon

Trabzon Altın Dere Vadisi

Trabzon’da gezilecek yerlerin başında gelen bu milli park 4 bin hektarlık bir alana yayılmış durumda. 1300 metrelik bir rakımı olan Altındere Vadisi Milli Parkı 1600 yıldır varlık gösteren ünlü Sümela Manastırı’na da ev sahipliği yapıyor.

Yalnızca Sümela Manastırı değil pek çok küçük manastırın da bulunduğu bir bölgede yer alan milli park ziyaretçilerine hem tarihi hem de doğal zenginliği vadediyor.

Altındere Vadisi’nin içinden akan Meryem Ana Deresi’nde rafting yapmak mümkün. Milli parkta yapılan diğer aktiviteler arasında ise tırmanma, kamp kurma, doğa yürüyüşü ve balık avlama da bulunuyor.

Bu milli parkın her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edildiği de edinilen bilgiler arasında.

11) Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı, Çorum

Alacahöyük Müzesi ve Örenyeri Çorum

Çorum ilinde konumlanan Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı, Hitit uygarlığının başkenti olan Hattuşaş’a ev sahipliği yapıyor.

Milli park içerisinde 31 adet Hitit tapınağının bulunduğu biliniyor. 2.600 hektarlık bir alana yayılan milli parkta hem doğal zenginlikler hem tarihi eserleri görmek mümkün.

Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı içerisinde Aslanlı Kapı, Yazılıkaya Tapınağı, Yer Kapı ve Şehir Surları gibi çok sayıda tarihi kalıntıya şahitlik edebilirsiniz. Özellikle 90 adetten daha fazla sayıda tanrıça ve hayvan olmak üzere çeşitli figürlerin işlendiği kayaların yer aldığı Yazılıkaya Tapınağı’nı mutlaka görmelisiniz.

12) Çamlık Milli Parkı, Yozgat

Çamlık Milli Parkı Yozgat

Yozgat’taki Çamlık Milli Parkı 1958 yılından beri varlığını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak bozkır bitki örtüsünün görüldüğü Çamlık Milli Parkı Türkiye’nin ilk milli parkı olma özelliğini elinde tutuyor.

Yozgat’tan 2 kilometre kadar uzakta yer alan bu milli parkın bitki örtüsü genel olarak karaçam ile sarıçam ormanlarından oluşuyor.

Çamlık Milli Parkı’nda konaklama, kamp kurma ve piknik yapmak imkanı da ziyaretçilere sunuluyor.

13) Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, Osmaniye

Aslantaş Baraj Gölü Osmaniye

Akdeniz Bölgesi’ndeki Osmaniye il sınırları içerisindeki bu milli parkta Aslantaş Baraj Göleti’ni, Karatepe zirvelerini, irili ufaklı çok sayıda dere ve gölü görmek mümkün.

Karatepe-Aslantaş Milli Parkı Osmaniye

Milli park içerisinde yer alan Karatepe Tepesi ise Türkiye’nin en değerli arkeolojik merkezlerinden birisi olarak tanınıyor. Burada milattan önce 8. yüzyıldan kalma hiyerogliflerin, kale kapılarının ve duvar resimlerinin olduğu biliniyor.

Osmaniye Karatepe-Aslantaş Milli Parkı

Türkiye’deki en büyük açık hava müzesine ev sahipliği yapan Karatepe dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlayan tarihi ve arkeolojik yönden önemli bir konum olarak ünlenmiş durumda.

Tarihi güzelliklerinin yanı sıra benzersiz bir doğa sahip olan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı’nda kamp kurabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir ve piknik yapabilirsiniz. Ağırlıklı olarak meşe, kızılçam ve makinin yer aldığı milli park aynı zamanda tilki, keklik, karaca ve turaç gibi canlıların da yuvası olarak biliniyor.

14) Soğuksu Milli Parkı, Ankara

Soğuksu Milli Park Ankara

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan Soğuksu Milli Parkı başkentten 80 kilometre kadar uzakta yer alıyor.

Bozkırdan Karadeniz bitki örtüsüne doğru geçişin gözlendiği bu milli parkta yeşilin pek çok tonunu görebilirsiniz.

Kızılcahamam Ankara

Şifalı sularıyla ünlenen Kızılcahamam’daki bu cennetten köşede nesli tükenmek üzere olduğundan koruma altına alınmış olan kara akbaba kuşunun yaşadığı biliniyor.

160 adet farklı türden kuşun yaşadığı Soğuksu Milli Parkı’nda hem soğuk hem de sıcak su kaynakları mevcut. Bu nedenle de sağlık turizminin yoğun olarak yaşandığı bir konum olan Soğuksu’ya gelerek şifa bulabilirsiniz.

Dağcılık, orman yürüyüşü, kampçılık, kuş gözlemi de Soğuksu Milli Parkı’nda yapılan diğer aktiviteler arasında sayılıyor.

15) Beydağlar Sahil Milli Parkı, Antalya

Olimpos Antalya

Akdeniz Bölgesi’ndeki Batı Toroslar’a dahil olan Beydağları’ndan oluşan bu milli park 31 bin hektarlık bir yüzölçümüne sahip.

Olimpos Beydağları

Oldukça zengin bir tarihi mirasa ev sahipliği yapan Beydağlar Sahil Milli Parkı’nda İdyros, Olimpos ve Phaselis adlı antik kentler bulunuyor.

Yanartaş Olimpos

Deniz kıyısına kurulan bu milli parkta ayrıca Yanartaş olarak adlandırılan ve Homeros’un yazdığı İlyada Destanı’nda yer alan ve yüzyıllardan beri yandığına inanılan bir alevin de bulunduğuna inanılıyor.

Hem doğal hem de tarihi zenginliğin bir arada olduğu Beydağlar Sahil Milli Parkı her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlıyor.

16) Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli

Munzur Vadisi Tunceli

Doğa Anadolu Bölgesi’nde bulunan Tunceli ilinde yer alan Munzur Vadisi Milli parkı yaklaşık olarak 42 bin hektarlık bir yüz ölçümüne sahip.

2500 metrelik bir rakıma sahip olan bu milli parkta hem farklı bitki türlerini hem de hayvanları görebilirsiniz.

Munzur Vadisi Milli Parkı Tunceli

Munzur Çayı’nın beslediği milli parkta meşe ormanları, kanyonlar ve Kırk Merdiven Şelaleleri yer alıyor.

17) Kovada Gölü Milli Parkı, Isparta

Kovada Gölü Milli Parkı, Isparta

Akdeniz Bölgesi’nde Isparta ilinde bulunan Kovada Gölü Milli Parkı 900 metrelik bir rakıma sahip.

Konum olarak Eğirdir Gölü’nün güney kesiminde kalan Kovada Gölü alüvyon özellikler gösteren bir göl olarak biliniyor.

Turkuaz renkli berrak sularıyla ünlü olan Kovada Gölü’nün çevresinde kasnak meşesi ile çınar ağaçlarından oluşan zengin bitki örtüsünü görmek mümkün.

Gölde ayrıca ıstakoz, levrek ve sazan gibi deniz canlılarını da görebilirsiniz.

Kovada Gölü Milli Parkı’nda kamp yapabilir, yemyeşil ormanın içerisinde doğa yürüyüşüne çıkabilir ve balıkçılık yapabilirsiniz.

18) Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya

Köprülü Kanyon

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya’da bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın toplamda 35 bin hektar büyüklüğünde bir alan üzerine yayıldığı biliniyor.

Köprüçayı Irmağı’na ve bu nehir sebebiyle oluşan 14 kilometrelik vadiye de ev sahipliği yapan bu milli park ziyaretçilerine olağanüstü bir manzara vadediyor.

Köprülü Kanyon

Oldukça popüler bir rafting merkezi sayılan Köprüçayı Irmağı’nda var olan çok sayıda alabalığı da görebilirsiniz.

Milli Parkın biti örtüsü ağırlıklı olarak makiler ve kızılçam ağaçlarından oluşuyor.

Tarihi yönden de oldukça zengin topraklar üzerinde konumlanan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda Selge Antik Kenti’ne ait kalıntıları görebilirsiniz.

19) Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri

Sultan Sazlığı Milli Parkı Kayseri

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kayseri’de konumlanan Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde tatlı ve tuzlu su göllerini görebilmek mümkün.

Bozkır bitki örtüsünün hakim olduğu bu milli parkta nesli tükenmeye yüz tutmuş olan kuş türlerini de görebilirsiniz.

Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı

Kuşların barındırıp ürediği bu milli park uluslararası düzeyde bir öneme sahip olduğu için Ramsar Sözleşmesi ile güvence altına alınmış durumda.

Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde 251 adet farklı kuş türü ile 130 bin kadar su kuşunun var olduğu biliniyor.

20) Yumurtalık Lagünü Milli Parkı, Adana

Yumurtalık Lagünü Milli Parkı

Adana’da yer alan Yumurtalık ilçesindeki bu milli park 2008 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin 40. milli parkı olan Yumurtalık Lagünü içerisinde caretta caretta adı verilen deniz kaplumbağasının yaşadığı biliniyor.

Yumurtalık Lagünü Seyhan ve Ceyhan Nehirleri’nden gelen alüvyonlarla oluşan Çukurova Deltası’nın sınırları içerisinde yer alıyor. Bu nedenle irili ufaklı çok sayıda bataklığa, düzlüklere, sazlıklara ve kumullara burada rastlamak mümkün.

1. dereceden sit alanı olarak kabul edilen Yumurtalık Lagünü aynı zamanda Ramsar sözleşmesi ile de koruma altına alınmış durumda.

Çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapan bu milli parkta eşi benzerine az yerde rastlanılan Halep çamını görebilirsiniz.

Yumurtalık Lagünü Milli Parkı Anadolu’dan göçen kuşların da izlediği rota üzerinde yer alıyor.

Göçün yoğun olarak yaşandığı mart, nisan ve mayıs aylarında buradan 252 adet türden kuşun geçtiği biliniyor. Buna ek olarak göç etmeyip kış mevsimi Yumurtalık Lagünü üzerinde geçiren kuş türleri de bulunuyor.

70 bin adet kuşun kıs mevsimini burada geçirdiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Söz konusu kuş cinsleri arasında flamingo, küçük kumuşu, akça cılıbıt ve kılıçgaganın da olduğu biliniyor.

Siz de ünü ülke sınırlarını aşmış olan Yumurtalık Lagünü Milli Parkı’na gelerek hem oksijen depolayabilir hem de kuşları gözlemleyerek doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız