Atatürk’ün En Sevdiği Restoranlar

0
1726

Fazla yemek yemenin sağlığa zararlı, tasarrufa aykırı olduğunu savunan Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye ve pilavmış. Hatta kuru fasulye pilavı öyle çok severmiş ki konakta her daim kuru fasulye olurmuş. Bir şeyler atıştırmak istediğinde ise tercihini genellikle kavrulmuş tuzlu leblebi ve fıstıktan yana kullanırmış.

Peki yemekle çok da arası olmayan Mustafa Kemal’ün gitmekten keyif aldığı restoranlar hangileri hiç merak ettiniz mi?

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

İşte Atatürk’ün yemeklerin çok sevdiği gitmekten keyif aldığı restoranlar:

Atatürk’ün En Sevdiği Restoranlar

Pandeli Restoran, İstanbul

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Evet, Pazar günü açığız! / Yes, we’re open on sundays!

Pandeli Lokantası (@pandeliistanbul)’in paylaştığı bir gönderi ()

Mustafa Kemal’in Pandeli’nin yemeklerine olan sevgisi çok eskiye, ta Pandeli’nin seyyar köftecilik yaptığı günlere dayanıyor.

Mustafa Kemal İstanbul’da kolağası olduğu dönemlerde Pandeli’ye sık sık gelirmiş, ancak maaşı diğer devlet memurları gibi kısıtlı olduğundan her zaman yeterli parası olmazmış. Pandeli ise Mustafa Kemal’in sıkıntılı olduğunu hissettiğinde ona “Bırak begimi, aybasinda ödersin’’ dermiş. O dönemim genç kolağası Mustafa Kemal ise aybaşında gelir hemen hesabı kaparmış.

Mustafa Kemal’in Pandeli’nin yemeklerine olan düşkünlüğü yıllar geçse de hiç azalmamış. Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde de fırsat buldukça Pandeli’ye yemeye gidermiş.

Hatta Mustafa Kemal Atatürk Pandeli’yi ve onun yemeklerini o kadar severmiş ki Pandeli’nin mutfağını özlediği Ankara günlerinde özellikle de önemli misafirlerini ağırlayacağı zamanlarda Pandeli’ye sipariş verip yemekleri trenle Ankara’ya göndermesini rica edermiş.

Adres: Mısır Çarşısı No:1, 34110 Fatih

1924 Rejans Restaurant, İstanbul

1924 Rejans Restaurant, İstanbul

Uzunca bir süre kapalı kalmış olsa da bildiğimiz yerinde, anılarımızdaki haliyle bir süre önce yeniden açıldı 1924 Rejans.

Bolşevik Devrimi’nden kaçan Rusların açtığı restoran Doğu Avrupa mutfağının en sevilen lezzetlerini sunuyor.

Geçmişte Atatürk’ün de en sevdiği restoranlardan biri olan 1924 Rejans şimdilerde girişindeki sonsuza denk rezerve yazan masa ile Atatürk’ün anısını yaşatıyor.

Adres: Asmalı Mescit, Olivya Geçidi 7-A 34453 Beyoğlu, İstanbul

İskele Restoran, İstanbul

İskele Restoran İstanbul

Atatürk’ün en sevdiği restoranlardan biri de denizle iç içe bir mekan olan İskele Restoran.

Mustafa Kemal Atatürk’ün İskele Restoran’ın bahçesinde kahvesini yudumlarken çekilmiş bir fotoğrafı bile var.

Aslına ve tarihi kimliğine uygun olarak restore edilen İskele Restoran günümüzde de konuklarını ağırlamaya devam ediyor.

Adres: Mimarsinan Merkez Mahallesi, İskele Caddesi, No:2 34500, Büyükçekmece, İstanbul

İkbal Lokantası, Afyon

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

İkbal Lokantacılık (@ikballokantasi1922)’in paylaştığı bir gönderi ()

Mustafa Kemal, İkbal Lokantası’nın sadece müdavimi değil aynı zamanda da isim babasıymış. Anlatılan hikayeye göre, İkbal Lokantası aslında 1922 yılında Zümrüt adıyla kurulmuş.

1934 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk Zümrüt Lokantası’na yemeğe gitmiş. Yemeği ve sofrayı çok beğenen Mustafa Kemal yemekten sonra mekanın sahibi Salim Usta’yı yanına çağırıp hikayesini dinlemiş. Ardından ‘‘sen böyle gidersen bahtın çok açık olur. Bence lokantanın adını da bahtı açık anlamına gelen ‘İkbal’ ile değiştir’’ demiş.

Salim Usta’da Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi dikkate almış ve mekan o günden beri İkbal Lokantası adı ile misafirlerini ağırlıyor.

Adres: Burmalı Millet Caddesi / Uzun Çarşı, No:21 03100 Afyonkarahisar Merkez, Afyon

Atatürk Orman Çiftliği Merkez Lokantası, Ankara

Atatürk Orman Çiftliği Merkez Lokantası, Ankara

Mustafa Kemal, kurulduğu ilk yıllarda vaktinin büyük bir kısmını Atatürk Orman Çiftliği’nde geçirirmiş. Zamanla Atatürk’ün yemek yemeyi en sevdiği alan ağaçlandırılmış ve restorana dönüştürülmüş.

Her ne kadar günümüzde yerinde başka bir restoran olsa da Atatürk Orman Çiftliği Merkez Lokantası Atatürk’ün en çok zaman geçirdiği yerlerden biri olduğu için en sevdiği restoranlar listesinde olmayı hak ediyor bence.

Mahfel Restoran, Urla

Mahfel Restoran Urla

Kurtuluş Savaşı’na kadar ev olarak kullanılan konak 1800’lü yıllarda Rum bir tüccar tarafından yaptırılmış. Savaş yıllarının ardından konağın sahibi başka bir yere göç etmiş.

Sahibinin ardından boş kalan konak bir süre ordu mahfeli olarak kullanılmış. Sonrasında ise, 1920’lerin başında restorana dönüştürülmüş ve adı da tarihini yaşatmak adına mahfel olarak kalmış.

Mustafa Kemal Atatürk ise ilk kez 1926 yılında gelmiş Mahfel Restoran’a ve o kadar beğenmiş ki Urla’da bulunduğu süreçte art arda bir kaç kez burada yemek yemiş.

Adres: Demirciler Sokak, No:23 Urla, İzmir

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız