Manisa’da Gezilecek Yerler

0
49059

İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nin ikinci büyük şehri olan Manisa, hem zengin tarihi geçmişi hem de İzmir’e olan konumuyla gelişmiş bir şehirdir.

Türkiye’nin en çok nüfusa sahip 14. ili Manisa’dır. 2012 yılında büyükşehir statüsü kazanan Manisa 2019 verilerine göre, hızla artmaya devam eden 1.5 milyona yakın nüfusuyla zengin tarihe sahip önemli bir sanayi şehridir.

Manisa’nın on yedi ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Şehzadeler, Soma, Turgutlu ve Yunusemre ilçeleridir.

Ege Bölge’ni gezmek isteyenler için önemli duraklardan olan şehrin etrafında İzmir, Balıkesir, Aydın, Denizli, Kütahya ve Uşak illeri bulunmaktadır.

Manisa

Hem tarihi hem ulaşım kolaylığı ve gezilecek onlarca yeri bulunan şehir kesinlikle kültür turu yapmayı sevenler için görülmeye değer. Mesir festivali ve Cirit festivali gibi pek kültürel etkinliğin yapıldığı şehirde Manisa Mesir Macunu ise oldukça ünlü ve eko turizm alanında önemli potansiyele sahip şehirlerdendir.

Manisa sıcak ve ılıman iklime sahiptir. Denize sınırı olmamakla birlikte denize en yakın mesafede bulunan illerdendir. Akdeniz iklimi ve içlerde Karasal iklimin hakim olduğu şehirde ova ve vadilerde Akdeniz ikliminin etkisi görülmektedir.

Batıda Yunt ve Yamanlar, Güneyde Bozdağlar, kuzeydoğuda Simav Dağları bulunmaktadır. Dağlara çevrili ilde bulunan Spil Dağı’nda aynı zamanda Spil Dağı Milli Parkı bulunmaktadır. Bakırçay ve Gediz Nehri ve Ege Bölgesi’nin iki gölünden biri olan Marmara Gölü de Manisa’dadır.

Tarihi dokusu ve zengin doğal güzellikleriyle Manisa gezip görmek için oldukça cazip şehirlerin başında geliyor.

Manisa’nın Tarihi Geçmişi

Manisa

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, tarihte Magnesia adıyla bilinmekte ve verimli toprakları sebebiyle geçmiş yıllarda pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hititler, Frigler, Yunanlılar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlı başlıca örneklerdendir.

Şehrin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte oldukça eskiye dayanmaktadır. Şehirde ilk iskan yeri olduğu düşünülen Tantalis harabelerinin M.Ö 2000 yılına dayandığı düşünülmektedir.

Manisa, coğrafi konumu ve verimli topraklarından dolayı eski toplumlar tarafından cazibe merkezi olmuş bu sebeple çok fazla antik kalıntı ve tarihi eder bulunmaktadır. Manisa’da yirmiden fazla antik kent bulunmaktadır. Parayı icat eden Lidyalıların başkenti yine Manisa Salihli’de bulunan Sardes Antik Kenti’dir. Tarihi mekanları gezmeyi aşırı sevenlerin uğraması gereken şehirlerden.

Osmanlı Devleti döneminde de Manisa’nın şehzadelerin gönderildiği önemli sancaklardan biri olması sebebiyle yakın tarihte de oldukça özel bir yeri vardır. Fatih Sultan Mehmet’in kendisi ve oğlu Mustafa, Yıldırım Bayezıt’ın dört şehzadesi ve Kanuni Sultan Süleymanın oğulları Mustafa ve Selim bu şehzadelerden bir kaçıdır.

Şehzade Sancağı olarak da anılan şehre bu önemli özelliği sebebiyle Osmanlı Devleti döneminde çok sayıda cami, medrese, çeşme ve ibadethane inşa edilmiştir.

Manisa, oldukça zengin tarihli bir Anadolu şehridir. Manisa’nın tarihi geçmişi şehrin dokusuna etki etmiş ve il sınırları içerisinde farklı dönemlere ait onlarca esere ve tarihi yapıya rastlamak mümkün.

Osmanlı Döneminde yapılan külliye, cami, mescit, tekke ve türbelerin bulunduğu bu Anadolu kentinde ayrıca Mevlevi dervişleri de yaşamıştır. Mevlevi dervişlerinin idarecileri tarafından gözetilmesi sebebiyle Manisa’ya Mevlevihane yaptırılmıştır. Tarihi zengin şehrin dokusuna etki eden pek çok millet, din ve inanışın önemli rolü bulunmaktadır. Manisa, Konya’dan sonra önemli bir Mevlevi kenti olarak anılmaktadır.

Manisa’ya Ulaşım

Manisa ulaşımı kolay şehirlerdendir. Karayolu ve demiryoluyla şehre ulaşmak mümkün ayrıca İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gelip buradan karayoluyla şehir ziyaret edilebilir.

Manisa’da Gezilecek Yerler

Manisa Tarihi Yerler

Manisa Kalesi

Manisa gezilecek yerlerin en güzellerinden bir tanesi Manisa Kalesi. Spil Dağı kuzey yamacında kalıntıları bulunan Manisa Kalesi, Manisa merkezinin güneyinde bulunuyor.

Manisa Kelesi iç ve dış kale olarak iki bölümden oluşmakta ve Kale’nin ne zaman yapıldığı bilinmiyor.

Magnesia kentinin bir sur ile çevrildiği ayrıca Bizans Döneminde iç kalenin onarıldığı ve dış kalenin surlarla çevrelendiği biliyoruz.

Manisa Kalesi on üç kuleden oluşmakta ve ziyaretçilerine muhteşem bir şehir manzarası sunmaktadır.

Yoğurtçu Kalesi

Yoğurtçu Kalesi Manisa

Yunusemre ilçesinde bulunan Yoğurtçu Kalesi, Bizans Dönemi’nde 12 – 13. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmekte ve Türk akınlarından korunma amacıyla yapılmıştır.

Kale’nin kireç taşından yapıldığı ve Gediz Ovasına hakim yüksek bir tepeye inşa edilen Yoğurtçu Kalesi karayoluyla ulaşarak ziyaret edilebilir.

Manisa Müzesi

Manisa Müzesi

Osmanlı Padişahlarından III. Murat’ın 1558’de yaptırdığı Muradiye Medresesi 1937 yılından bu yana Manisa Müzesi olarak ziyaretçi kabul etmektedir.

Batı Anadolu’da bulunan çok sayıda eserin sergilendiği Manisa Müzesi, şehirde geçmişte yaşayan eski uygarlıkların kültürü ve yaşam özelliklerini görebileceğiniz önemli müzelerden olması açısından büyük önem arz etmektedir.

Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda bulunan eserler Manisa Müzesi’nde sergilenmektedir.

Eski çağlardan Bizans dönemi sonuna kadar bulunan heykeller, büstler, objeler ve çok sayıda tarihi eser müzede ziyaretçilerine sergileniyor.

Sardes Antik Kenti’nde bulunan eserlerin ve mozaiklerin bulunduğu Sart salonu ve antik çağdan Osmanlı dönemine kadar uzanan dönemine ait sikkelerin yer aldığı Hazine Odası meraklıları için müzenin görülmesi gereken noktalarındandır.

Manisa Müzesi’nde şehrin tarihi dokusunun önemli örnekleri bulunmakta ve ziyarete gelenlerin mutlaka gitmesi gereken önemli duraklardandır.

Akhisar Müzesi

1933 yılında, hastane olarak kullanılan müze binası 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Akhisar Müzesi on bir bölümden oluşmakta ve binden fazla eser sergilenmektedir.

Arkeoloji ve etnografik eserlerden oluşan müze Manisa’da gezilecek önemli tarihi ve turistik mekanlardandır.

Akhisar Müzesi’nde fosiller, idoller, el aletleri, milattan önce yıllarına ait seramikler, gümüş kap ve altın buzağı, Hellenistik Dönem seramikleri ve cam eserler bulunmaktadır.

Osmanlı Dönemi’nde kullanılmış gaz lambaları, silahlar ve Hıristiyanlık Dönemi’ne ait günlük hayatta kullanılan eşyalar da sergilenmektedir.

Zengin eserleriyle önemli tarihi noktalardan olan müzeyi mutlaka görmelisiniz.

Yeni Han

Yeni Han Manisa

Han’ın yapılış tarihi bilinmemekte ve halk arasında Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı söylenmektedir.

Yeni Han orta avlulu, iki katlı ve içerisinde 33 dükkan bulunmaktadır.

Han dikdörtgen planlıdır. Alt kat odaları hanın avlusuna, üst kat odaları ise revaklara açılır.

Güney cephede girişi bulunmamakta ve kuzeybatıdaki koridor develikle bağlantıyı sağlayan geçiş koridorudur.

Alt katta yer alan dükkanlar bir duvarla ikiye ayrıldığından odalar iki bölümlüdür ve ocakların bulunmasından dolayı bir tür depo işlevi görmektedir.

İkinci kat dükkanların önünü yuvarlak kemerli revaklar çevreliyor.

Handaki bütün dükkanlar üst katta bulunuyor ve handa toplamda 33 dükkan yer alıyor.

Muradiye Camii

Muradiye Camii Manisa

Muradiye Camii, Sultaniye ilçesinde yer almaktadır. Muradiye Camii, Mimar Sinan’ın doksanlı yaşlarında projesini çizdiği fakat tamamlanmasını göremediği eserlerdendir.

Camii Osmanlı mimarinin genel özelliklerini taşımaktadır.

Büyüleyici dokusu ve Mimar Sinan’ın planladığı ve öğrencilerinin tamamladığı eseri görmelisiniz.

Sultaniye Külliyesi

Hafsa Sultan tarafından oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Saruhan, sancak beyi olarak Manisa’da bulunduğu sırada inşası başlatılan külliye cami, imaret, medrese, sıbyan mektebi, hankah, dârüşşifâ ve hamamdan oluşan yapı 1522 yılında tamamlanmıştır.

Sultaniye Küllüyesi 16. yüzyılda yapılan Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden birinisidir ve eseri günümüzde Manisa’da ziyaret etmek mümkün.

Beş yüz yıllık eser, kesme taş ve tuğladan sade bir üslupla yapılmış olup ortada bir büyük, yanlarda iki küçük kubbeye sahip ve iki minarelidir.

Mermer minberi ise oyma ve kabartma bulunmaktadır.

Yerel halk arasında Mesir Camii adıyla anılmaktadır.

İvaz Paşa Camii

İvaz Paşa tarafından 1484 yılında yaptırılan tek minareli ve tek kubbeli bir camidir.

Manisa’nın Karaköy semtinde yapılmış olan cami özellikle zengin mimari detaylarına sahip olması sebebiyle ziyaret edilmektedir.

Cami içindeki çiniler, ahşap minber süslemeleri oldukça ise güzeldir.

Alaşehir Philadelphia (St. Jean Kilisesi)

Alaşehir Philadelphia (St. Jean Kilisesi) Manisa

Alaşehir’de bulunan Roma dönemine ait yapılardan olan Philadelphia Kilisesi’nin Toptepe düzlüğünde bulunan tapınak kalıntıları ve kuzey eteklerinde bulunan tiyatrosu ve Bizans döneminde yapılan sur eklemeleriyle birlikte M.S VI. zamanından kalma Manisa’da bulunan önemli eserlerdendir.

St. Jean Kilisesi olarak da bilinen Kilise’nin surları ve doğu kapısı St. Jean kilisesi en önemli eserlerinden sayılmaktadır.

Ege Bölgesi’nde bulunan havarilerden Ioannes adına yapılmış olan ve Hıristiyanlığın ilk çağlarında yapılan 7 kiliseden biridir.

Hamamlar

Hamamlar Manisa

Manisa’da en eskisi 14. yüzyılda inşa edilmiş ve Osmanlı Devleti döneminde kalma bolca hamam bulunmaktadır. Manisa’yı gezerken hamam kültürünün güzel örneklerinden olan şehirde hamam sefası yapmak güzel fikir olabilir.

Sultan Hamamı Manisa

Hafsa Sultan Hamamı; Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılmıştır. Sultan Hamamı Sultan Camii külliyesi içinde bulunmaktadır.

Gülgün Hatun Hamamı; Gülgün Hatun tarafından 14. yüzyılda yaptırılmıştır. Merkezi kubbeli, dört eyvanlı hamam tipindedir.

Hamamlar Manisa

Karaköy Hamamı; Kırmızı tuğla ve beyaz derzlerle yapılan Karaköy Hamamı, geometrik motiflerle süslüdür ayrıca kubbesinin tepesinde altıgen bir aydınlık feneri bulunmaktadır.

Çukur Hamamı; İshak Çelebi tarafından yaptırılan Çukur Hamam Ulu Cami’nin kuzey-doğusunda kalmaktadır. Hamam, dört eyvanlı, merkezi kubbeli hamam tipindedir. Merkezi kubbenin altına rastlayan yerdeki göbek taşı günümüzde mevcut değildir.

Alaca Hamam; 15. yüzyıldan kalma bir çifte hamamdır. Alaca Hamamı’nın giriş kısmı cadde üzerindeki mermer kaplamalı bir kapıdandır.

Cumhuriyet Hamamı; 16. yüzyılda Yakut Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cumhuriyet Hamamı klasik kiremit kaplı kubbelere sahiptir.

Kız Köprüsü

Salihli ilçesinde bulunan Kız Köprüsü’nün ne zaman yapıldığına dair detaylı bilgi bulunmamaktadır.

Kız Köprüsü’nün kim tarafından ve hangi tarihlerde yapıldığına dair işaret bulunmazken köprü mimarisi Osmanlı izlerini taşımaktadır.

Günümüzde ziyaretçilerin tarihi eser olarak sıkça ziyaret ettiği köprüyü Manisa ziyareti yapanlara önermekteyiz.

Kybele Kaya Kabartması

Kybele, Anadolu yarımadasında önemli ve herkes tarafından o dönemde tapınılmış olan ana tanrıçadır.

Kybele, Magnesia sikkelerinde de betimlenmiştir.

Şehir, Hitit döneminde Arzava adıyla anılmaktadır.

Kybele Kaya Anıtı’nın M.Ö 13. yüzyılda bölgeye yapılan bir Hitit seferi sırasında yapılığı düşünülmektedir.

Anıt, Akpınar ilçesinde bulunan mesire yerinde düz kaya üstüne oyulmuş olarak betimlenmiştir.

Kybele Kaya Kabartması kayaya oyulmuştur ve yaklaşık sekiz metreye on metre ölçülerine sahiptir.

Çok uzun yıllar önce yapılması ve doğayla iç içe olması sebebiyle belirli tahribatlar yaşayan eserin halen bazı noktaları günümüze değin ulaşmıştır.

Kabartmanın üzerinde Hititlere ait olan bazı izler zor da olsa görülebilmektedir.

Kybele Kaya Kabartması, M.Ö. 13. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünüldüğünde tarih severlerin Manisa ziyaretlerinde mutlaka uğraması gereken oldukça yaşlı eserler arasında bulunuyor.

Kula Evleri

Kula Evleri Manisa

18. yüzyılda Osmanlı mimarisinin izlerinin bulunduğu Kula Evleri, Manisa’nın merkezinde yer almaktadır.

Kula evleri iki katlı Klasik Türk evleri tipindedir. Tarihi dokusu ve sokakların şirinliği sebebiyle ziyaret edilebilecek ve bol bol fotoğraf çekilecek güzel mekanlar arasında sayılabilir.

Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti Manisa

Lidyalıların başkenti olan Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti M.Ö 1300’de kurulmuştur.

Lidyalıların mezarlık alanı olarak kullandığı Lidya Tümülüsleri ise bilinen en büyük örneğidir.

Lidya Kral Mezarları önemli tarihi yapılardandır ve Bintepeler Tümülüsü olarak bilinmektedir. Yerden yukarıya doğru birikimli olarak yükselen piramit benzeri tümülüsler, Salihli ilçesinin sınırları içinde ayrıca Sardes Antik Kenti’nin içerisinde Artemis Tapınağı’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Sardes Antik Kenti Manisa

Şehirde Roma dönemine ait olan başka antik kentler de bulunmaktadır. Tarihi dokuyu görmek ve şehrin geçmişine tanık olmak isteyen herkes Aigai Antik Kenti ve Thyateria Antik Kenti’ni de ziyaret edebilir.

Manisa’nın Doğal Güzellikleri

Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa 1969 yılında milli park ilan edilen ve pek çok endemik bitkinin bulunduğu doğal alandır.

Trekking, yamaç paraşütü ve dağcılık gibi spor faaliyetleri yapılmasına uygun olan doğasever ve sporsever gezginler için muhteşem manzaraya sahip yaz ve kış gidilebilecek önemli duraklar arasında bulunmaktadır.

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa

Spil Dağı’nda bulunan yayla evlerinde yaz kış konaklamak ve bu muhteşem manzaraya karşı vakit geçirmek oldukça cezbedici olabilir.

Dağ sporlarını sevenler için zirveye varılıp inilebilen ender alanlardan biri olması dağcılar için tercih sebebidir.

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa

Manisa taşıdığı tarihi izleri ve doğal güzellikleriyle turizm alanında da adından söz ettirmektedir.

Süreyya Tabiat Parkı

Yunusemre ilçesinde yer alan parka ulaşım oldukça kolaydır. Asırlık fıstık çamlarının olduğu parkta aynı zamanda Karaçay deresi bulunmaktadır.

Doğal güzellikleriyle meşhur park, ziyaretçilerine doğayla buluşma imkanı tanımakta ve piknik alanı olarak çok sayıda ziyaretçinin uğrak durakları arasındadır.

Yeşil ve mavinin buluşma noktası olan Manisa’nın gözde piknik yeri olan Süreyya Tabiat Parkı’nı görmelisiniz.

Kula Peribacaları

Kula Peribacaları

Kuladokya – Kula Peri Bacaları Manisa’nın Burgaz Köyü civarında bulanan etkileyici doğal harikalarından yağmur ve rüzgar sonucu oluşan Kula Peribacaları kesinlikle ziyaret edilmesi gereken noktalardandır.

Yürüyüş yapmayı seven ve doğayla iç içe olmak isteyen ziyaretçiler için ideal gezme mekanı olan Kula Peribacaları’nı mutlaka görmelisiniz.

Ağlayan Kaya

Halk arasında Ağlayan Kaya olarak bilinen Niobe, Spil Dağı’nın hemen giriş yolunda bulunmaktadır. Ağlayan ve donmuş bir kadın heykeline benzeyen kayalık, adını acıklı bir mitolojik hikayeden almaktadır.

Efsaneye göre, Niobe on iki çocuklu çok güzel bir kadındır. Kral Zeus’un karısı Tanrıça Leto çocuklarıyla sürekli övünen ve kendisiyle dalga geçen bu güzel kadından intikam alır. Çocukları Apollon ile Artemis 12 gümüş ok ile Niobe’nin tüm çocuklarını öldürürler. Çocuklarını kaybeden Niobe acısından durmaksızın ağlar ve Tanrı Zeus ona acır ve Niobe’yi taşa çevirir.

Ağlayan Kaya, Manisa’nın gezilmesi gereken önemli duraklarındandır.

Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu Kaplıcaları Manisa

Muhteşem bir vadide bulunan Kurşunlu Kaplıcaları Manisa’nın Salihli ilçesindedir.

Şifalı sular ve tabiatın bir arada bulunduğu etkileyici doğal alanlardan olan kaplıcalar, her yıl çok sayıda insanın ziyaretine ev sahipliği yapmaktadır.

Manisa’da tabiatla iç içe yerleri gezmek isteyenlerin ziyaret etmesi gereken duraklardan olabilir.

Manisa Yemek Kültürü

Manisa Yemek Kültürü Manisa Kebabı

Manisa sebze ve meyveleriyle de sıkça anılmaktadır.

Manisa Yemek Kültürü Manisa Kebabı

Sultani Üzüm, Kırkağaç kavunu, Sultan çayı, Akhisar zeytinleri, tütün ve kiraz önemli tarım ürünleri olarak sayılmakta ayrıca mesir macunu ve Manisa kebabı da oldukça meşhur. Manisa Kebabı meşhur yemeklerden olmakla birlikte simit ekmeği, ekmek dolması, nohutlu mantı, odun köftesi, şehzade tatlısı, şekerli pide, sinkonta, mantar tatlısı, kulak çorbası, kapama mantı, börülce tarator ve yağlı tuzlu pide gibi Manisa’yı ziyaret edenlerin deneyebileceği lezzetlerin başında yer almaktadır.

Manisa’dan Alınabilecek Yöresel Hediyeler

Ziyaretçilere hediyelik eşya olarak mesir macunu, dokuma halılarıyla ünlü şehrin halılarından ve kaliteli giyim eşyalarından hediye almaları sıkça tavsiye edilmektedir.

Bakır ve gümüş hediyelikler, oyma tahtadan yapılan süsler ve şile bezleri de yine alınabilecek alternatiflerden olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız