Yalova’da Gezilecek Yerler

0
14942

Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda bulunan deniz ve doğa güzelliklerine sahip Yalova, Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan küçük, şirin, yazlık bir ilimizdir.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihe kucak açan bir yapısı da vardır. M.Ö. 3000’li yıllarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Hititler, Frigler ve Persler tarafından yönetildikten sonra Bitinya Krallığı hâkimiyetine girmiştir.

Yalova

Tarihi geçmişe sahip olan bu şehir tarihine sahip çıkmış ve şehrin tarihi kalıntıları Yalova merkezindeki açık hava müzesinde sergilenmektedir. 1326 yılında Osmanlı İmparatorluğu yönetimine girmiştir.

Doğa güzellikleri, denizi, kaplıcaları, İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile göz kamaştırmaktadır.

Ormanların içinden geçen şelale ve göllerin görülebileceği dağlık alanda doğa güzelliğine sahip yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Tabiat ana, Yalova’da ziyaretçilerini sıcacık sarmak için beklemekte diyebiliriz.

Yalova

Doğanın şifalı elleri Yalova’nın üzerindedir. Kaplıca turizmi şehre hacim kazandırmıştır.
Çeşitli medeniyetlerde şifa kaynağı olan, Termal ve Armutlu kaplıcaları Yalova’nın önemli kaplıcalarındandır. Yalova’ya 12 km uzaklıkta olup, Armutlu yarımadasında, Samandağ yamacında vadi içinde bulunmaktadır.

Gökçedere‘de bulunan termal sular otel ve motellere verilerek müşterilerine sunulmaktadır. Sıcak su kaplıcaları cilt ve romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu bölgede Mustafa Kemal Atatürk de kaplıcalardan faydalanmıştır.

Atatürk Köşkü olarak da bilinen ve UNESCO dünya kültür mirasına alınan Yürüyen Köşk burada bulunmaktadır. Atatürk’ün “Yalova benim şehrim” dediği bilinmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü bile Yalova’nın nasıl bir değer taşıdığını anlamamıza yardımcı olacaktır. 19. yüzyıldan bu yana şehirde birçok Avar Muhaciri yaşamaktadır.

Yalova isminin, yalı ve ova kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Elbette bu durum bir teoriden ibarettir. Ayrıca tarih seyri içinde Yalakabad isminin de kullanıldığını görmekteyiz.

Yalova’da İklim, Yalova’ya Ne Zaman Gidilir?

Yalova

Yalova, Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerini taşımakta olup makroklima özelliğine sahiptir. Kimi zaman, karasal kimi zaman ılıman iklim özelliği göstermektedir. Bu açıdan dört mevsim ziyaretçilerine kucak açabilen bir iklime sahip diyebiliriz.

Yazlar sıcak ve kurak; kışlar ılık ve yağışlı olmaktadır. Tarıma elverişli süs bitkileri ve çiçek yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir.

Deniz ve orman güzelliğine sahip Yalova’ya her mevsim gidilebilir. Deniz ve güneşin tadını çıkarıp faydalanmak isteyenler yaz mevsimini; yemyeşil doğa ile bütünleşmek ve kaplıcalardaki sıcak suların, şifa kaynaklarından faydalanmak, çeşitli kür ve SPA uygulamaları ile masaj yaptırmak isteyenler kış turizmini tercih edebilirler.

Keyifli günler Yalova’da şifalı eller ile sizleri bekliyor.

Yalova’ya Ulaşım, Yalova’ya Nasıl Gidilir? & Yalova’da Şehir içi Ulaşım İmkânları

Yalova’ya deniz veya kara yoluyla; ister kendi aracınızla isterseniz de alternatif birçok firmayı kullanarak ulaşabilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı‘na inen bir uçak sonrası yapacağınız aktarmalı yolculuklarla da Yalova’ya ulaşmanız mümkün. Yalova otobüs bileti alarak bu nadide şehrimize hızlıca ulaşabilirsiniz.

İstanbul’a yakınlığı ile lokasyonu çok avantajlı güzel bir ilimizdir. İstanbul’dan sık sık kalkan vapurlarla seyahat ederek hem deniz yolculuğunun tadını çıkarabilir, hem de hızlı bir şekilde Yalova’ya yolculuk yapabilirsiniz.

Şehir içinde yapacağınız yolculuklarda şehir içi minibüsleri tercih edebilir, ticari taksileri kullanabilirsiniz.

Yalova’da Gezilecek Yerler

Termal Kaplıcaları

Termal Kaplıcaları, Yalova
Termal Kaplıcaları, Yalova

Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından olan Yalova Termal ve Armutlu Kaplıcaları Yalova’dadır.

Şehir merkezine yaklaşık 12 km mesafede olan turistik  tesisleriyle Türkiye’deki en düzenli kaplıca bölgelerinden birisidir. Kaplıcaya ulaşım şehir merkezinden oldukça kolaydır.

Doğal güzellikleriyle, farklı türde ender bulunan ağaçlarıyla, insan ruhunu dinlendiren havasıyla suyuyla kendini sergileyen bu yerde Yedi Havuzlar denilen bir çağlayanı görmeniz de mümkün. Bu çağlayan ile doğanın ender bir güzelliğini görebilirsiniz.

Termal turizm, şifalı sular adı ile bilinmektedir. Eski zamanlardan bu yana birçok uygarlığa reçete olan termalin şifalı suları günümüzde halen çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünüldüğünden rahatsızlığı bulunan insanlar için uğrak bir yerdir. Yalova şehri termal kaplıcaları ile siz ziyaretçilerine şifa dağıtıyor.

Termal Atatürk Köşkü

Termal Atatürk Köşkü, Yalova
Termal Atatürk Köşkü, Yalova

1929 yılında, otuz sekiz günde yapımı tamamlanan, Termal Atatürk Köşkü, iki katlı ahşap bir yapıdır. Köşkün ilk yabancı misafiri İran Şahı olmuştur.

Günümüzde içinde bulunan tarihi nitelikteki eşyaları ile birlikte müze olarak hizmet vermekte ve siz ziyaretçilerini tarih yolculuğuna beklemektedir. Giriş ücreti ise 10 TL.

Yürüyen Köşk

Atatürk Köşkü, Yalova
Atatürk Köşkü, Yalova

Yürüyen Köşk, Atatürk’ün doğa sevgisini gözler önüne seren bir yapımızdır.

Atatürk’ün Yalova’da yaptığı bir çiftlik ziyaretinde köşke zarar vereceği düşünülen, ulu bir çınar ağacının dallarının bahçıvan tarafından kesildiğini görmesi üzerine, köşk bahçıvanını yanına çağırmış ve yapılması imkânsız gözüken “Ağacı kesmeyeceksiniz, binayı kaydıracaksınız” emrini vermiştir. Bu imkansız gözüken emir, bu köşkün ve yakınındaki ulu çınarın kaderini değiştirmiştir.

Yoğun bir çalışma ile 1930 yılında 4.80 metre kaydırılan köşkün adı Yürüyen Köşk olarak kalmıştır.

2006 yılında yapılan yenileme çalışmaları ile ziyarete açılan köşkü ziyaret ederek Yalova gezinize ayrı bir renk katabilir, bir doğa aşığı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün değerini iliklerinizde hissedebilirsiniz.

Sudüşen Şelalesi

Sudüşen Şelalesi, Yalova
Sudüşen Şelalesi, Yalova

Termal’de Üvezpınar Köyü‘ne yakın bir yerde olan Sudüşen Şelalesi, doğasıyla da sizi kendine hayran bırakıyor. Adeta ruhunuzu serinleten bu şelale doğal yürüyüş yolları ile ziyaretçilerinin doğanın farklı renklerini de görmelerini sağlıyor.

Panorama Tepesi’nden dilerseniz eşsiz orman ve Marmara Denizi manzarasını izlemek de sizin için heyecan verici bir deneyim olacaktır.

Kent Ormanı

Kent Ormanı 2005 yılında açılmış bir doğa harikasıdır. Şehir merkezine 29 kilometre uzaklıktadır. Birçok hayvan ve ağaç türünü barındıran Kent Ormanı, konuklarına doğanın eşsiz güzelliklerini sunmaktadır.

Kent Ormanı’na giriş ücretsiz olup, herhangi bir yangına sebebiyet vermemek adına mangal yapmak yasaktır. Keyifli bir gün geçirmek için ailecek ya da arkadaşlarınızla piknik sepetinizi hazırlayıp, kuş sesleri eşliğinde yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Ormanda yürüyüş yolları,  şelaleler, seyir terasları,  spor ve oyun alanları, piknik yapılacak yerler, tuvalet,  lavabo ve içme suyu mevcuttur. Keyifli bir gün için Kent Ormanı harika bir seçenek.

Erikli Çifte Şelale

Erikli Çifte Şelale, Yalova
Erikli Çifte Şelale, Yalova

Yalova’da kamp kurarak,  dağ yürüyüşleri yapmak isterseniz, Çınarcık Teşvikiye’den  Delmece Yaylası‘na ulaşmadan, sizi Erikli Şelalesi bekliyor olacaktır. Çifte Şelale’nin huzurlu sesleri sizi doğanın eşsiz ahengine davet ediyor.

Doğanın sunduğu birçok güzelliği burada bir arada bulmanız mümkün. Huzurla geçirilecek bir gün için Çifte Şelale’yi ziyaret edebilirsiniz.

Hasanbaba

Hasanbaba, Yalova
Hasanbaba, Yalova

Çınarcık yakınında bulunan Hasanbaba Mesire ve Piknik Alanı, ıhlamur, meşe ve kestane ağaçları altında, deniz manzarasıyla bol bol fotoğraf çekilebileceğiniz, sakin ve huzurlu bir gün geçirebileceğiniz bir yer.

Doğa ile baş başa keyifli bir gün geçirmek isteyenler için, kuş cıvıltılarının huzura karıştığı bu alan en uygun seçenek.

Hasanbaba Mesire alanında içme suyu, restoran gibi ihtiyaçlarınızı da karşılayabiliyorsunuz. Hem piknik zevkini hem de restoranda yeme seçeneğini burada bulabiliyorsunuz.

Hasanbaba, ıhlamur kokularının deniz kokusuna karıştığı bir alanda sizleri beklemekte.

Geyikdere – Çamlık

Çam kokusunu içine çekerek, eşsiz İzmit Körfezi manzarasını seyre dalmak isterseniz, Geyikdere tam size göre.

Muhteşem körfez manzarasının tabiat anayla iç içe geçtiği Geyikdere anılarınızda iz bırakacak bir alan.

Kuş cıvıltılarıyla, serin orman havası ve masmavi denizi seyre dalarak huzurlu bir gün geçirmeniz için, Altınova’nın yüksek kısımlarında bulunan Geyikdere’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Geyikdere’nin hem gözünüze hem ruhunuza iyi geleceğinden eminiz.

Höyük Tepesi

Sugören ve Sermayecik köyleri arasında foto safarisi yapmak için, seyir noktalarında verdiğiniz molalarla yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz Höyük Tepesi ziyaretçilerinden tam not almayı başarıyor.

Fotoğraf çekme ve çekilme eyleminin sosyal medya ile önem kazandığı günümüzde Höyük Tepesi önemli bir uğrak yeri olarak karşımıza çıkıyor.

Tepe, Yeşil Mavi Turizm Seyir Yolu üzerindedir. Höyük Tepesi ile anılarınıza bir yenisini ekleyin.

İstihkam Tepesi

Bir tarafta Marmara Denizi, bir tarafta Elmalık Ovası manzarası ile gür ormanlarla çevrili İstihkam Tepesi doğaseverlere kucak açmış olarak siz ziyaretçilerini bekliyor. İstihkam Tepesi‘nde yamaç paraşütü yapabilme imkanınızın yanı sıra piknik yapabileceğiniz alanlar da var.

Macerasever ziyaretçiler yamaç paraşütü ile adrenalini doğa ile sonuna kadar hissederken, piknik yapmak için huzurlu bir mekan arayan aileler bu tepede keyifli saatler geçirebilirler.

Elmalık ve Kirazlı köylerine çok yakın mesafedeki İstihkam Tepesi, Yeşil Mavi Turizm Seyir Yolu üzerinde olmasından dolayı turistlerin zamanlarını güzel geçirebileceği, piknik ve kamp yapabileceği önemli yerlerden bir tanesi. Hem maceraya hem de doğaya doyacağınız bu alan sizleri kucak açmakta.

Kapılı Çınar

Anıt Çınarlar olarak bilinen Kurtköy Kapılı Çınar, ormana, akarsuya ve doğanın sunduğu birçok güzelliğe doyacağınız bir yer, Yeşil Mavi Turizm Seyir Yolu üzerinde olan mesire yeri, alabalık üretim çiftliklerine de oldukça yakındır.

Çınar ziyaretine gelmişken alabalık çiftliklerine de uğrayabilirsiniz. Burada bulunan yaklaşık 800 yıllık çınar ağacı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Tarihe tanıklık etmiş bu heybetli ağaç siz ziyaretçilerini bekliyor.

Delmece Yaylası

Delmece Yaylası, Yalova
Delmece Yaylası, Yalova

Çam, meşe ve ıhlamur ağaçları altında, mis gibi temiz havayı içinize çekmek için Çınarcık Teşvikiye’den çıkarak ulaşabileceğiniz Delmece Yaylası Yalova’nın en bilindik yaylalarındandır.

Temiz hava, bol oksijen, şehir hayatının keşmekeşinden kaçmak isteyenler Delmece Yaylası’nda huzura kavuşacaktır.

Dipsiz Göl Krater Gölü ve Şifalı Su adındaki içme suyu kaynağı burada yer almaktadır. Oldukça ilginç ve merak uyandırıcıdır.

Doğal yürüyüş yolları, kamp alanları ve doğal güzellikleriyle Delmece Yaylası, doğa turizmini sevenler için gerçekten iyi bir seçenek olabilir.

Huzurlu ve sakin saatler geçirebileceğiniz, yayla hayatını tadabileceğiniz bu seçeneği ihmal etmeyin.

Dipsiz Göl

Dipsiz Göl, Yalova
Dipsiz Göl, Yalova

Derinliğinin ne kadar olduğu bilinmeyen, Teşvikiye’ye 10 km mesafedeki Dipsiz Göl, yeşilliğin ortasında keşfedilmeyi bekliyor.

Doğanın saklı gizlerinden biri olan Dipsiz Göl’de keyifli saatler geçirmek ve göl manzarasının doğa kokusuna karışarak huzurlu saatler geçirmek için Dipsiz Göl’ü keşfedin.

Kent Ormanı, Erikli Yaylası ve Delmece Yaylası yakınında yer alan göle ulaşım asfalt yollarla sağlanabilmektedir.

Çınarlı Hıyaban (Çınarlı Yol)

Termal Kaplıcaları ile  Yalova arasında bir bağlantı görevi gören Çınarlı Yol, keyif veren bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Heybetli çınar ağaçlarının gölgesinde dinginliğe eriştiğiniz bu alan size iyi bir yol arkadaşı oluyor. Yol boyunca size eşlik eden çınarlar doğal bir tünelin içinden geçtiğinizi hissetmenizi sağlıyor. Bu güzel doğal tünel emek emek işlenen bir yapıya sahiptir.

Yol boyunca gördüğünüz tüm çınar ağaçları Cumhuriyet döneminin başlangıcında, 1930 yılında dikilmiştir. Çınarların arasındaki mesafe 10 metredir, ancak çaprazlama dikildiği için daha sık gözükmekte ve doğal bir tünel görünümü ortaya çıkmaktadır.

Çınarlı Yol’un iki tarafına yürüyüş yolları yapılmaktadır. Çınarların gölgesi ve eşliğinde yürüyüş yapmak ayrı bir keyif verecektir.  Çınarlı Yol, Yalova’nın turizmi açısından oldukça önemli bir yerdir.

Armutlu Kaplıca

Armutlu Kaplıca, Yalova
Armutlu Kaplıca, Yalova

Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından sayılan Armutlu Kaplıcaları, Yalova’ya 51 kilometre; Armutlu’ya 4 kilometre uzaklıktadır.

Türkiye’deki kaplıca turizmine ivme kazandıran noktalardan biridir. Ormanlarla kaplı bir bölgede Türk Hamamları ve havuzların tadını çıkarmak, şifalı sulardan yararlanmak için Armutlu Kaplıca’larından mutlaka yararlanmalısınız.

Kaplıcada bulunan tesislerde konaklayabilir, ya da günübirlik turlarla kaplıcaları ziyaret edebilirsiniz. İster kendi aracınızla, isterseniz de şehir merkezinden kalkan belediye otobüsleriyle kaplıcalara ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yalova’da şifa bulmak, sıhhatle güzel günler yaşamak için kaplıcalara uğramayı ihmal etmeyin.

Yalova’da Yeme-İçme

Milföylü Yalova Kebabı

Jülyen doğranan kuzu etlerinin sotelenmesi, tereyağı ve sebzelerle harmanlanması ile ortaya çıkan kebap, fırında tabak şeklinde pişirilmiş milföyün içinde tadı damağınızda kalacak bir lezzete dönüşüyor.

Milföyün aldığı şekil itibariyle oldukça merak uyandıran bir lezzet diyebiliriz. Yalova’ya uğradığınızda bu lezzeti mutlaka tatmalısınız.

Etseverlerin kaçırmaması gereken bir lezzet.

Termal Sarma

İnce ince dövülen bifteklerin arasına sote edilen sebzeler sarılması ve sonrasında tavada pişirilmesi ile elde edilen bu yöresel yemek görünüm açısından oldukça ilgi çekici.

Aklınızda ve damağınızda iz bırakacağından eminiz.

Termal Tatlısı

Öncesinde hazırlanan kreplerin arasına koyulan elma marmelatlı, fıstıklı karışımın üzerine ilave edilen vişne reçelli sos ile karşımıza çıkan Termal Tatlısı denenmesi gereken tatlardan biri.

Lezzeti ile damağınızda iz bırakacağından eminiz. Tarifi bile lezzetinin ispatı niteliğinde olan bu tatlıyı denemeyi ihmal etmeyin.

Termal Çorbası

İçinde patates, havuç kereviz gibi sebzeleri barındıran, haşlanmış kuzu eti ile de tadına tat katan Termal Çorbası içinizi ısıtacak bir yemek.

Şifa ve sağlık kokan bu çorbayı mutlaka denemelisiniz. Çorba seven herkesin damağında hoş bir iz bırakacağını düşünüyoruz.

Ispanaklı Yalova Böreği

Bildiğimiz ıspanaklı böreğin yanı sıra usta ellerce hazırlanmış, içindeki süt ile farklı bir lezzete kavuşan böreğin tadını denemenizi tavsiye ederiz.

Bu tadı denedikten sonra bildiğiniz ıspanaklı böreğe bir başka gözle bakacağınızdan eminiz.

Böğür

Koyunun sağ böğründen yapıldığı için bu ismi aldığı düşünülen bu yemeğin içi pirinç, kuşbaşı et ve özel malzemelerle doldurulur, sonrasında kaburgaya sarılır. sonrasında ise ortaya eşsiz bir lezzet çıkıyor.

Görünüm itibari ile de ilginç olan bu yemek oldukça ilgi çekici.

Et seven ziyaretçiler bu yemeği mutlaka denemeli.

Yumurta Dolması

Yalova’da Hıdrellez ve pikniklerde vazgeçilmez bir yemek olan Yumurta Dolması, haşlanmış yumurtaların sarılarının ayrılarak özel bir harç haline getirilmesi ve tekrar ortadan ikiye kesilen yumurta beyazının içine konulup, dışı çırpılan yumurta ile bulanıp kızartılmasıyla ortaya çıkan bir yöresel lezzet.

Merak uyandıran oldukça ilginç bir o kadar da lezzetli bir yemek diyebiliriz.

Tavuklu Mantı

Tavuğun iç sakatatlarının soğan ve baharatlarla kavrulması ile hazırlanan iç mantı, hem tavuk severlere hem de mantı severlere sesleniyor diyebiliriz.

İç mantı harcı hamurunun içine konularak fiyonk şeklinde kapatılır. Sonrasında çıtır çıtır fırında kızartılan hamur, tavuk suyuyla yumuşatılarak servis edilmektedir. Lezzetiyle damaklarda tat bırakacağına şüpheniz olmasın.

Denemeden Yalova’dan dönmeyin.

Cennet Küngü

Armutlu ilçesinde nişandan sonra kız tarafının, erkek tarafına ikram olarak götürdüğü yöresel bir tatlıdır. Şenlik havasında hazırlanmasıyla bilinir.

Hazırlanan hamurların kızartılarak, şerbetle tatlandırılması ile ortaya çıkan bu tatlının bir diğer adı da Çatal Tatlısı olarak geçmektedir.

Ekşili Köfteli Bamya

Misket şeklinde hazırlanan köftelerin, önceden sirkeli suda bekletilmiş bamyalarla birleşmesiyle ortaya çıkan farklı bir lezzet.

Ekşili tat sevenler için eşsiz bir damak zevki olacaktır. Ekşili tat seven ziyaretçilerin bu tadı unutamayacağından eminiz.

Kaçamak

Yalova’da genelde kahvaltılarda çayın yanında yenilen Kaçamak, kaynayan bir tencere suyun içine dökülen mısır ununun helva kıvamına getirilip, üzerine salça, tereyağı ya da pekmez ilave ederek servis edilmektedir.

İlginç ve lezzetli bir kahvaltı “kaçamak” denemeye ne dersiniz?

Yalova Festivalleri

Altın Çınar Kültür ve Sanat Festivali

Çınarcık, Yalova
Çınarcık, Yalova

Yalova Çınarcık’ ta yer alan festival genelde haziran ayında düzenlenmektedir. Festivalde ünlü sanatçıların katılımıyla konserler verilmekte, eğlenceli aktiviteler ve etkinliklerin yanı sıra yöresel pazarlar kurulmaktadır.

Katılımı yüksek, eğlenceli vakitler geçirilen bir festival olarak oldukça ses getirmektedir.

Festivalde eğlenmek ve keyifli saatler geçirerek anılarınızda iz bırakmak isterseniz kaçırmayın deriz.

Yalova Uluslararası Kafkas Dans ve Müzik Festivali

Festival, Yalova Kuzey Kafkas Derneği tarafından düzenlenmektedir.

Kafkas kültürüne ait yöresel kıyafetlerin sergilendiği, yöresel müzik ve danslarla süslenen festivalde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Kafkasların yiğitlik ve cesaret dolu kültürünü tanımak ve eğlenceli vakit geçirmek için bu festivali kaçırmayın deriz.

Geleneksel Delmece Yaylası Şenlikleri

Temmuz ayında düzenlenen şenliklerde yayla kültürünün unutulmaması amaçlanmakta olup, yöresel ürünlerin satışları da gerçekleşmektedir.

Yayla kültürünün doğal, havası bu festivalde sizleri karşılayacaktır.

Ayrıca şenliklerde kendi ürettiğiniz ürününüzü takas pazarlarında başkalarıyla takas etmeniz de mümkün. Bu yönüyle de diğer festivallerden ayırıcı şekilde farklı diyebiliriz.

Yalova’da Gece Hayatı ve Alışveriş

Çınarcık, Yalova
Çınarcık, Yalova

Yalova’ da turistik olan yerlerde, özellikle Çınarcık bölgesinde canlı müzik yapan mekanlar, barlar şehre canlılık katmaktadır.

Sahil boyunca çayınızı kahvenizi içebileceğiniz mekanlar da mevcuttur, yürüyüşünüzü yaparken sokakta müzik yapan gruplara rastlamanız da mümkün. Sokak müziğinin keyifli akşamlara karıştığı saatler sizlere huzurlu anlar yaşatacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız