Dünyada Kutlanan Bahar Bayramları – 21 Birbirinden Özel Bahar Bayramı

0
4423

Baharın gelişi dünyanın her yerinde sevinçle karşılanıyor. Doğanın uyanması ile birlikte canlanan insanlar kutladıkları bahar bayramları ile doğa anaya olan sevgilerini gösteriyorlar.

Bizler de bu blog yazımızda sizler için dünyanın farklı yerlerinde kutlanan bahar bayramlarını derledik. Umarız ki birbirinden güzel olan bu bayramları kutlama fırsatınız olur. 

1) Marteniçka Bayramı (Baba Marta, Martenitsa) – Bulgaristan  

Marteniçka Bayramı (Baba Marta, Martenitsa) – Bulgaristan  

Bulgarcada “Mart’ın büyükannesi” anlamına gelen Baba Marta, Bulgaristan’da martın başından itibaren kutlanan bir bahar bayramı.

Bulgar kültürüne göre Baba Marta, nazik davranılması gereken huysuz yaşlı bir kadınmış. Eğer öyle yapılmazsa kış ayları çok soğuk ve kasvetli geçermiş. 

Bulgarlar Marteniçka Bayramı’nda uzun ömrü simgeleyen beyaz renkten ve sağlığı temsil eden kırmızı renkten yapılmış bileklikleri mütevazı bir dilekle bileklerine bağlıyorlar.

Bu el yapımı bileklikler kırlangıç veya leylek görünceye kadar takılıyor ve baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanıyor. Dilek dileyen kişiler yeterince beklerse dilekleri gerçekleşiyor. 

2) Paskalya Bayramı (Easter) – Hıristiyan Dünyası

Paskalya Bayramı (Easter) – Hıristiyan Dünyası

21 Mart’tan sonraki ilk “yeni ay” gerçekleştikten sonraki ilk Pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı Hristiyanların en önemli ve en eski bayramlarından.

İbranice’de “dokunmadan geçmek” anlamına gelen Paskalya, aslında İsa’nın çarmıha gerilişinin 3. günündeki dirilişini kutluyor. Bu yüzden Paskalya Bayramı, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü isimleri ile de anılıyor.

Çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası bayramın en önemli sembollerinden. Paskalya Günü’nde ayrıca özel çörekler yapılıyor, haşlanmış yumurtalar boyanıyor, mumlar yakılıyor ve dualar okunuyor.

Her ülkede farklı şekilde kutlanan Paskalya Bayramı’nda küçük çocukları olan ebeveynler evlerinde bir Paskalya hediye sepeti bırakıyorlar ve çocuklarına evlerinin Paskalya Tavşanı tarafından ziyaret edildiğini söylüyorlar. 

3) Çırpılmış Yumurta Festivali (Cimburijada) – Bosna

Bosnalılar ilkbaharın başlangıcını kutlamak için her yıl mart ayında Bosna’nın Zenica kentinde Çırpılmış Yumurta Festivali‘ni düzenliyor.

Binlerce kişinin bir araya geldiği festivalin odak noktası yeni bir yaşamın sembolü olan yumurtalar. Birkaç yüz yıl önceye dayayan bu bahar bayramında çok fazla miktarda çırpılmış yumurta kocaman tencerelerde pişiriliyor ve ücretsiz olarak dağıtılıyor. 

4) Gözleme Bayramı (Maslenitsa) – Rusya 

Gözleme Bayramı (Maslenitsa) – Rusya 

Rusya’da kutlanan bahar bayramının ismi Maslenitsa. Slav halkının kışı uğurlayıp baharı karşıladığı Gözleme Bayramı’nın ismi festivalde yenilen blini’lere dayanıyor. Rusça’da gözleme veya krep anlamına gelen blini, Maslenitsa Bayramı’nın simgesi.

Blini’ler dairesel şekilleri ve sıcaklıkları itibariyle güneşe benzetiliyor ve yaz mevsimini kucaklamayı temsil ediyor. 

Bir hafta süren bu bayramda kar topu dövüşleri, aile toplantıları ve çeşitli topluluk etkinlikleri yapılıyor.

Haftanın sonunda ise kış mevsimini temsil eden saman kullanılarak yapılmış olan bir korkuluk olan “Leydi Maslenitsa” yakılarak kışa veda ediliyor.

5) Marzanna Festivali – Polonya

Polonyalılar baharın ilk gününde Marzanna ismini verdikleri ve samandan yapılmış olan bir oyuncak bebek yapıyorlar. Yukarıda anlatmış olduğum Maslenitsa ile benzerlik gösteren bu bebek soğuk ve kasvetli kış mevsimini sembolize etmek için kullanılıyor.

Marzanna Festivali’nde bu bebekler kalabalıkla birlikte cadde cadde dolaştırılıyor ve kış mevsiminin bitişini simgelemek adına nehre bırakılıyor. 16. yüzyıldan beri süregelen bu gelenekle kış mevsimi geride bırakılarak baharın ilk günü kutlanıyor.

6) Venedik Karnavalı (Venice Carnival) – Venedik, İtalya

Venedik Karnavalı

Venedik Karnavalı’nın kökeninin Pagan kültüründeki bir bahar tanrıçası olan Eostre kutlamalarına dayandığı düşünülüyor.

Paskalya ile ilişkili olduğuna inanılan bu karnavalda Venedikliler maskeli balolar düzenleyerek baharın gelişini kutluyorlar.

Kış dönümünde yapılan bu partilerde maske takılmasının sebebinin ise sınıf farkının ortadan kaldırılması olduğu düşünülüyor. 

7) Fallas Festivali – Valencia, İspanya

Fallas Festivali – Valencia, İspanya

İspanya’nın Valencia şehrinde mart ayında gerçekleşen Fallas (veya Falles) Festivali baharı karşılamak için düzenleniyor.

Şehrin nüfusunun üç katına çıktığı bu festivalde üç milyon kişi bir hafta boyunca eğleniyor. Şehirde yapılan sokak partilerinde orta çağ kıyafetleri giyiliyor.

Fallas Festivali – Valencia, İspanya

Fallas Festivali haftası Aziz Joseph’i onurlandırmak için yapılan bir yürüyüşle başlıyor. Kutlamalar sırasında havai fişeklerle doldurulmuş kağıt heykelcikler yakılıyor. Fallas kelimesi de festivalde yakılan bu nesneleri ifade ediyor.

Fallas Festivali 2016 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan İnsanlık Kültürel Mirası Listesi’ne eklenmiş.

8) Sechseläuten Bayramı – İsviçre 

İsviçre’deki en büyük bahar bayramı olan Sechseläuten nisan ayının üçüncü pazartesi gününde kutlanıyor.

Bayramın simgesi Böögg isminde kış mevsimini temsil eden ve otlardan yapılan bir kardan adam.

Festival esnasında kardan adamın altındaki odun yığını tutuşturuluyor ve ateşlerin maketin kafasına ulaşıp, onu patlatması bekleniyor.

Böögg’ün kafası ilk 6-10 dakika içinde patlarsa yaz mevsiminin kurak ve güneşli geçeceğine inanılıyor. Eğer patlama 10-15 dakika sonra gerçekleşirse yağmurlu bir yaz mevsimi bekleniyor. 

9) Çiçek Geçit Töreni (Bloemencorso Bollenstreek) – Hollanda

Çiçek Geçit Töreni (Bloemencorso Bollenstreek) – Hollanda

Her yıl nisan ayında baharı karşılamak için yapılan Çiçek Geçit Töreni, Hollanda’nın en önemli etkinliklerinden birisi.

Güney Hollanda’daki Noordwijk şehrinden cumartesi yola çıkan geçit Pazar günü Haarlem kentinde sonlanıyor.

Şehirler arası uzun bir yolculukla yapılan bu tören sümbül, lale ve nergis gibi soğanlı çiçeklerden oluşan tek geçit töreni. Binlerce kişi de neredeyse 40 kilometre uzunluğa sahip olan bu güzel çiçekleri izlemek için yollara dökülüyor.

10) Whuppity Scoorie Festivali – İskoçya 

Whuppity Scoorie, İskoçya’nın Lanark kentinde yaşayan kişilerin ilkbaharın gelişini kutladıkları bir festival.

Çocuklar her yıl 1 Mart’ta Aziz Nikolas Kilisesi’nin etrafında başlarının etrafında sallanan buruşuk kağıttan yapılmış toplarla gürültü çıkararak koşturuyorlar.

Üç tur saat yönünde koşan çocuklar etkinliğe ev sahipliği yapan Topluluk Konseyi üyeleri tarafından atılan madeni paralar için mücadele ediyorlar. Kasabadaki insanlar bu sayede bahar mevsimi başlamadan önce kötü ruhlardan kurtulduklarına inanıyorlar.

11) Walpurgis Gecesi – Kuzey Avrupa 

Walpurgis Gecesi – Kuzey Avrupa 

Walpurgis Gecesi, 30 Nisan’da Kuzey Avrupa ve İskandinavya’da kutlanan geleneksel bir bahar bayramı.

İsveçliler bu özel gecede şenlik ateşleri yakıp geleneksel bahar türküleri söylüyorlar.

Walpurgis Gecesi – Kuzey Avrupa 

Almanya’da ise Walpurgis Gecesi kostümler giyilerek, insanlara şakalar yapılarak ve kötülüğü uzak tutmak için yüksek sesler çıkarılarak kutlanıyor.

Bazı kişiler kötü ruhları uzaklaştırmak için evlerine kutsanmış yapraklar asıyor ya da av köpeklerine adak olarak tereyağı ve bal serpiştirilmiş ankenschnitt ismindeki ekmek parçaları bırakıyor.

12) Holi Bayramı – Hindistan 

Holi Bayramı – Hindistan 

Hint kültürünün en büyük bayramlarından biri olan Holi Festivali, kış ayının son dolunayında gerçekleşiyor.

Baharın yeniden gelişinin kutlandığı Holi Bayramı’nın dini dayanağı Holika efsanesine dayanıyor. Her yıl Holika’nın ruhu için yeniden yakılan Holika ateşiyle birlikte iyiliğin kötülük karşısında galip gelmesiyle sokaklarda dans ediliyor. Bu bayramın asıl amacı ise doğayı kutlamak ve bize verdikleri için ona teşekkür etmek. 

Renklerin Bayramı olarak anılmasının sebebi ise bu festivalde insanların hazırladıkları boyaları birbirine fırlatması.

Holi Bayramı’nda insanlar ağaçlar gibi yeşil giyiniyor ve bambu borularla birbirlerine renkli toz üflüyorlar. Çocuklar da su tabancaları ile birbirlerine renkli sıvılardan fışkırtıyor. Bu olaylardan sonra da bahara yakışan rengarenk bir görüntü ortaya çıkıyor.

13) Hola Mohalla Bayramı (Pencab, Amritsar) – Hindistan 

Bir Sih festivali olan Hola Mohalla, Holi Bayramı’ndan bir gün sonra kutlanıyor. Hola ismi Holi kelimesinin erkek formu.

Mohalla kelimesi ise Arapça kökenli ve bir ordu sütunu şeklinde organize bir biçimde dizilmiş bir alay anlamına geliyor. Bu yüzden Hola Mohalla’nın çevirisi “sahte dövüş” şeklinde.

İlk defa 1701 yılında Guru Gobind Singh tarafından başlatılan Hola Mohalla Bayramı’nda savaş davulları ve sancaklar eşliğinde ordu tipi sütunlar şeklinde alaylar düzenleniyor. Bu alaylar ya belirli bir noktaya ilerliyor ya da bir eyaletten diğerine doğru hareket ediyor.

Sihlerin en önemli bayramlarından Hola Mohalla Hindistan’ın Anandpur Sahib şehrinde kutlanıyor.

14) Songkran Su Festivali – Tayland 

Songkran Su Festivali – Tayland 

Tayland’da Bahar ve Yeni Yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen Songkran Su Festivali, üç gün sürüyor.

Su, yeni yılda insanların evlerini ve ruhlarını temizleyerek yenilenmeyi ve yeniden doğuşu temsil ediyor. Taylandlılar bu yüzden Buda resimlerinin üzerine su dökmek için tapınakları ziyaret ediyor.

Songkran Su Festivali – Tayland 

Tayland Yeni Yılı’nı kutlayan bu festivalde ayrıca ana yollar kapatılıyor ve çılgın su savaşları yapılıyor. 

15) Sakura Festivali (Hanami) – Japonya  

Sakura Festivali (Hanami) – Japonya  

Güzelliklerine aşık olduğum Japonya’nın kiraz çiçekleri (sakura) festivali, ülke genelinde Mart sonundan Mayıs başına kadar sürüyor.

Japonlar yüzyıllardır devam eden Hanami (çiçek izleme) Bayramı ile ağaçların altında partiler düzenleyerek baharı karşılıyorlar.

Dünyaca ünlü olan bu bahar bayramında insanlar Hanami’nin en yoğun yaşandığı zamanı anlayabilmek için kiraz ağaçlarının çiçeklerini yakından takip ediyorlar.

2021 yılında çiçekler 812 yılından beri ilk kez çok erken açtılar. Bu haber bilim insanlarına göre iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın etkilerini acı bir şekilde gösteriyor.

16) Kiraz Çiçeği Festivali (Cherry Blossom Festival) – Güney Kore

Kiraz Çiçeği Festivali (Cherry Blossom Festival) – Güney Kore

Japonya gibi Güney Kore’de de Kiraz Çiçeği Festivali kutlanıyor.

Jinhae şehri, Gyeonghwa İstasyonu ve Yeojwacheon Deresi’ndeki eski demiryolu rayları Güney Kore’de kiraz çiçeklerini görebileceğiniz en ünlü yerler arasında bulunuyor.

Bu popüler mekanlar geceleri pembe renkli kiraz ağaçlarını aydınlatan ışıklarla çok güzel bir biçimde süsleniyor.

17) Lale Festivali (Tulip Festival) – Kanada 

Lale Festivali (Tulip Festival) – Kanada 

1945 yılında Hollanda kraliyet ailesi, İkinci Dünya Savaşı’nda Hollanda’nın Nazi işgali sırasında Prenses Juliana ve kızlarını üç yıl boyunca barındıran Kanadalılara hediye olarak Ottawa’ya 100.000 adet lale soğanı göndermiş.

Sonrasında Ottawa şehri laleleri ile ünlenmiş ve 1953 yılında Ottawa Ticaret Kurulu ve fotoğrafçı Malak Karsh ilk Kanada Lale Festivali’ni düzenlemiş. 

O zamandan beri her yıl mayıs ayında baharın gelişinin kutlandığı Lale Festivali’nde bir milyondan fazla lale sergileniyor.

Dünyanın en büyük lale festivali olan bu şenlikte şehrin her yerinde büyük lale sergileri düzenleniyor. Bu sergilerin en büyükleri ise Dow Gölü kıyısındaki Commissioners Parkı’nda ve 300.000 lale ile Rideau Kanalı boyunca bulunuyor.

18) Semana Santa – Guatemala

Semana Santa – Guatemala

Guatemala’da kutlanan paskalya haftasına Semana Santa (Kutsal Hafta) ismi verilmiş. Her bahar görkemli bir şekilde kutlanan bu bayramda Antigua kasabasının sokaklarında süslü kostümler ve ahşap şamandıralarla özenli geçit törenleri yapılıyor.

Yaklaşık 50 kiloluk bu tahta şamandıralar bahar kutlamaları kapsamında birçok kişi tarafından taşınıyor.

Arnavut kaldırımlı sokaklar ise çiçeklerden yapılmış halılarla kaplı. Bu rengarenk çiçek halılarında Maya motifleri görmek mümkün.

19) Meksika Karnavalı – Meksika

Meksika Karnavalı – Meksika

Kökeni İspanyol döneminden önce yapılan bahar kutlamalarına dayanan Meksika Karnavalı, ülkenin kültürü ve mirasıyla ilişkilendiriliyor.

Meksika’nın en popüler festivallerinden olan bu karnaval ülkedeki 225 topluluk tarafından çeşitli şekillerde kutlanıyor.

Kutlamaların en büyük ve en çok bilinenleri ise Mazatlan ve Veracruz şehirlerinde yapılıyor.

Karnavalda müzik eşliğinde eğlenceli bir geçit töreni düzenleniyor. Bir haftadan uzun süren Meksika Karnavalı’nda içecekler ve ikramlar sunuluyor, renkli danslar yapılıyor.

20) İlkbahar Ekinoksu – Teotihuacan, Meksika

Bahar ekinoksu, her yıl 20 ve 21 Mart’ta, Meksika’nın başkentinin 50 kilometre kuzeydoğusundaki Teotihuacan arkeolojik kalıntı alanında kutlanıyor.

Binlerce kişi Teotihuacan bölgesinde bir araya gelerek 9:00 – 13:00 saatleri arasında enerji portallarına yaklaşmak için bölgedeki en büyük yapı olan Güneş Piramidi’nin tepesine 360 ​​basamak tırmanıyor.

Bunu yapan kişiler atalarının izinden gittiklerine inanıyor. Bu eylemi gerçekleştirerek tanrılardan enerji ve sağlık istiyorlar.

21) Çiçek Festivali (Floriade) – Avustralya

Avustralya Güney Yarımküre‘de yer aldığı için ilkbahar onlara eylül ayına geliyor. Onlar da her yıl eylül ayında düzenledikleri Çiçek Festivali ile baharı karşılıyorlar.

Bir ay süren bu festival Avustralya’nın başkenti Kanberra’da yapılıyor. Bir milyondan fazla çiçek Kanberra’daki Commonwealth Parkı’nı kuşatıyor ve güzel renkleri ile herkesi büyülüyor.

Bu bahar festivalinde konserler, sanat gösterileri, bahçecilik atölyeleri ve farklı etkinlikler düzenleniyor.


Okuduğunuz üzere dünya üzerindeki her halk kendi tarzında baharı coşkuyla karşılıyor.

Bayram tadında bir bahar geçirmeniz dileğiyle.

Festival ve bayramlara ilgi duyuyorsanız bu yazılara da göz atmak isteyebilirsiniz:

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız