İlham Veren Tarihi ve Biyografik 15 Dizi

0
4312

Bir diziyi izlerken beni etkileyen en önemli şeylerden birisi tarihi bir arka planı olması ve gerçek insanların yaşam öykülerini anlatması oluyor. Bu sayede o devirde yaşanmış olaylar ve kişiler hakkında birçok şeyi öğrenme fırsatı buluyorum.

Ayrıca etkileyici görsellere sahip olan bu tarihi ve biyografik dizileri izleyince yaşanan olaylar daha uzun süre boyunca aklımda kalıyor.

Yeni yazımda çok beğenerek izlemiş olduğum bu tarihi ve biyografik içeriğe sahip olan dizileri kronolojik bir şekilde listeledim ve önemli bulduğum bilgileri vermeye çalıştım. Umarım bu kaliteli yapımlar sizi de en az benim kadar etkiler.

1) Kardeşler Takımı (Band of Brothers), 2001

Televizyon için yapılmış En İyi Mini Seri dalında Altın Küre ödülüne sahip olan Kardeşler Takımı, II. Dünya Savaşı sırasında görev almış olan Amerikan ordusunun 101. Hava Gücüne bağlı Easy Bölüğü’nün öyküsünü anlatıyor.

Bu başarılı dizi, tarih ve biyografi yazarı Stephen Ambrose’un aynı isimli romanından uyarlanmış. Dizideki olaylar ise yazarın bu bölükten olup hala hayatta olan insanlar ile yaptığı röportajlar ile şekillenmiş.

Başlangıçta hiçbir ilişkisi olmayan bu kişilerin zorlu savaş koşullarında nasıl bir araya geldiklerini gösteren bu mini dizi, 10 bölümden oluşuyor.

Bu tümende yer alan askerlerin savaşa gidişlerinden Almanların geri çekilmesine kadar yaşadıkları olaylar dramatik ve etkileyici bir tarzda işleniyor.

Dizinin ortak yapımcılığını “Er Ryan’ı Kurtarmak” filminde de birlikte çalışan Steven Spielberg ve Tom Hanks yapmış.

Savaşı askerlerin gözünden izlediğimiz bu yapımın başrollerinde ise Scott Grimes, Damian Lewis ve Ron Livingston yer alıyor. Bu kadar değerli insan bir araya gelince de müthiş bir dizi ortaya çıkmış.

IMDb Puanı: 9,4

2) Roma (Rome), 2005 – 2007

Augusto (Gaius Iulius Cæsar Octavianus Augustus), Roma

Jül Sezar’ın dönemini hem ünlü tarihi kişiler hem de sıradan halkın gözünden anlatan Roma dizisi toplamda iki sezon ve 22 bölümden oluşuyor.

Yapımı HBO (Home Box Office) tarafından gerçekleştirilen bu mini dizinin ilk sezonu M. Ö. 49 yılında başlıyor ve Jül Sezar’ın Galya ve Mısır seferlerinin senatoda yarattığı problemleri işliyor.

İkinci sezonda ise Sezar’ın (Ciarán Hinds) varisi olan Octavius (Max Pirkis) ve Marcus Antonius (James Purefoy) arasındaki güç mücadelesi anlatılıyor.

Dizide ayrıca Sezar’ın 13. Lejyonundan askerler olan Lucius Vorenus (Kevin McKidd) ve Titus Pullo’nun (Ray Stevenson) da öyküleri anlatılıyor.

Bu karakterler tamamen kurgusal görünseler de aslında Sezar’ın bizzat kaleme aldığı “Galya Savaşları” isimli anı kitabından alınmışlar. Hatta dönemin devlet adamı ve yazarı Cicero (David Bamber) bile yer alıyor dizide.

Roma’nın bu muhteşem dönemine ve yaşanan güç mücadelelerine tanıklık etmek isteyen herkesin kesinlikle izlemesi gereken müthiş bir yapım.

IMDb Puanı: 8,7

3) Tudorlar (The Tudors),  2007 – 2010

İngiltere Kralı VIII. Henry

Tudor ailesinden gelen İngiltere Kralı VIII. Henry’nin yaşamını, iktidarını, her biri ayrı olaylı geçen altı evliliğini ve saraydaki ilişkilerini anlatan bu dizi toplam dört sezondan oluşuyor.

Senaryosu Michael Hirst tarafından yazılan dizi İngiltere’de çekilmiş. İngiltere Kilise Reformu konusunu da işleyen dizi 38 bölümden oluşuyor.

Dizideki VIII. Henry rolü Jonathan Rhys Meyers, kralın en büyük aşkı olan Anne Boleyn karakteri ise Natalie Dormer tarafından başarılı bir biçimde canlandırılmış.

Bu kadar büyük bir kralın niyahetinde arzuları olan bir insan olduğunu gösteren dizi dönemin önemli olayları ve insan ilişkileri hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

IMDb Puanı: 8,1

4) Pasifik (The Pacific) – 2010

Pasifik Savaşı, İkinci Dünya Savaşı

2. Dünya Savaşı sırasında Pasifik Cephesi’nde yaşananların anlatıldığı bu mini dizi, on bölümden oluşuyor.

Yapımcıları Steven Spielberg ve Tom Hanks olan bu dizinin bütçesi Kardeşler Takımı’nın DVD satışlarından elde edilmiş.

Dizide Amerika ve Japonya arasında Pasifik Okyanusu’nda gerçekleşen savaşı üç genç denizcinin gözünden izliyoruz.

Pasifik Savaşı, İkinci Dünya Savaşı

Bu karakterlerden ikisi Eugene Sledge’in “With the Old Breed: At Peleliu and Okinawa” ve Robert Leckie’nin “Helmet for My Pillow” isimli kitaplarından uyarlanmış. Bu üç asker de James Badge Dale, Joseph Mazzello ve Jon Seda tarafından canlandırılmış.

Tom Hanks ayrıca dizide seslendirme de yapmış.

IMDb Puanı: 8,3

5) Borgialar (The Borgias), 2011 – 2013

Papa 6. Alexander

Borgia ailesinin reisi olan Rodrigo Borgia’nın (6. Alexander) papalık tahtına çıkmak için verdiği mücadeleye tanık olduğumuz bu dizi, üç sezon sürmüş.

Kendisinin ve üç çocuğunun (Cesare, Juan ve Lucrezia) iktidar uğruna kalkıştığı karanlık girişimler ve bu sırada yaşadıkları ihtiraslı aşkların konu edildiği dizi 29 bölümden oluşuyor.

Dizinin başrol oyuncuları Jeremy Irons (Rodrigo), François Arnaud (Cesare) ve Holliday Grainger (Lucrezia) başarılı bir şekilde oynadıkları karakterlere can veriyorlar.

Papa 6. Alexander

Pembe dizileri aratmayan bir tarihe sahip olan Borgia ailesinin güce ulaşmak için yaptıkları insanı hayrete düşürüyor.

IMDb Puanı: 7,9

6) Vikingler (Vikings), 2013 – 2020

Vikingler

2013 yılında başlayıp hala devam etmekte olan bu dizi, Vikinglerin ihtişamlı yaşamını anlatıyor.

Yazarlığı ve yapımcılığı Michael Hirst tarafından yapılan dizinin çekimleri İrlanda’da gerçekleştiriliyor.

Viking destanlarının en ünlü kahramanı olan Ragnar Lodbrok’un hayatından esinlenen dizi Ragnar’ın karısı Lagertha ve kardeşi Rollo ile birlikte İngiltere’ye düzenlediği akınlarla başlıyor.

Viking Gemisi

Zaman içinde Ragnar Lodbrok’un nasıl güç kazandığını gösteren dizi, Ragnar’ın oğullarının iktidar mücadelesiyle devam ediyor.

Ragnar karakterinin gerçekte yaşayıp yaşamadığı tarihçiler arasında hala tartışılsa da her biri ayrı başarılara imza atmış olan oğullarının hayat öyküsü gerçekler ile örtüşüyor.

Ragnar karakteri Travis Fimmel, efsanevi savaşçı Lagertha ise Katheryn Winnick tarafından çok başarılı bir biçimde canlandırılıyor. Hatta Katheryn Winnick altıncı sezonda bir bölümün yönetmenliğini de üstlendi.

Ayrıca dizinin açılış müziği olan “If I Had a Heart” isimli şarkı da kesinlikle muhteşem, Youtube’da birçok grup tarafından icra edilmiş halini dinleyebilirsiniz.

IMDb Puanı: 8,5

7) Bonnie ve Clyde (Bonnie & Clyde), 2013

Amerikalı ünlü kanun kaçakları olan Bonnie Parker ve Clyde Barrow’un yaşam öykülerini anlatan bu mini dizi, film uzunluğundaki iki bölümden oluşuyor.

İkilinin tanışmaları ile başlayıp, birlikteliklerini ve yaptıkları banka soygunlarını anlatan yapım Bruce Beresford tarafından yönetilmiş.

Birçok filmden tanıyacağınız Emile Hirsch’in Clyde, Borgias’da da yer alan Holliday Grainger’ın ise Bonnie rolünü oynadığı dizide bu ilginç ikilinin tutkulu ilişkisi gözler önüne seriliyor.

Dizinin çekimleri tarihe uygun biçimde Amerika Birleşik Devletleri’nin Louisiana eyaletinde gerçekleştirilmiş.

IMDb Puanı: 6,5

8) The Passing Bells, 2014

Beş bölümden oluşan bu mini dizi, I. Dünya Savaşı’na İngiltere’den ve Almanya’dan katılan iki gencin hikayesini anlatıyor.

Daha ilk yılı bile dolmadan savaşın biteceğini düşünerek her şeyi geride bırakıp yola çıkan ve yıllar boyunca vatanlarını savunan bu gençlerin dramatik öyküsü insanı anında içine çekiyor.

Olayların çoğu Fransa cephesinde geçse de Polonya’da çekilen bu diziyi Tony Jordan yazmış, Brendan Maher ise yönetmiş.

Başrollerinde Patrick Gibson ve Jack Lowden’ı gördüğümüz bu yapım savaşın sebep olduğu acıları etkileyici bir şekilde işliyor.

IMDb Puanı: 6,9

9) Houdini, 2014

Houdini

Ünlü illüzyonist Harry Houdini’nin yaşamını anlatan iki bölümlük bu kısa dizinin bir adet Emmy ödülü bulunuyor.

Özellikle kendini bağlayıp girmiş olduğu kilitli sandıktan kurtulma numarasıyla ün kazanmış olan Houdini, “Piyanist” filmiyle gönüllerde taht kuran Adrien Brody tarafından başarılı bir biçimde canlandırılıyor.

Houdini’nin yapmış olduğu dudak uçuklatıcı gösterileri izlerken insanın heyecanı doruklara çıkıyor.

Uli Edel tarafından yönetilen dizinin senaryosunu Bernard C. Meyer ve Nicholas Meyer yazmış.

Çekimler ise Harry Houdini’nin doğum yeri olan Budapeşte’de gerçekleştirilmiş.

Dizinin müziklerini besteleyen John Debney ise sıkı bir Houdini hayranıymış.

IMDb Puanı: 7,4

10) Son Krallık (The Last Kingdom), 2015 – 2022

Wessex Kralı Alfred

İngiliz yazar Bernard Cornwell’in “Savaş Lordu Yıllıkları” kitap serisinden uyarlanan bu dizi hala devam ediyor.

Yazar, kendi soyağacında da yer alan Bebbanburg Lordu Uhtred’den esinlenerek bu seriyi kaleme almış.

Şimdiye dek 4 sezon ve 36 bölüm olarak yayınlanan bu tarihi dizide bir Sakson olarak doğan ama toprakları elinden alınınca Vikingler tarafından büyütülen Bebbanburglu Uthred’in hayatı anlatılıyor.

Bu cesur fakat zaman zaman fazlasıyla inatçı savaşçının Wessex Kralı Alfred ile tanışmasıyla yaşamının farklı yönlere doğru ilerlemesi işleniyor.

İngiltere tarihinin en önemli figürlerinden olan Alfred’in o yıllarda bölünmüş vaziyette bulunan tüm İngiliz krallıklarını bir araya getirme çabasında, kaderinin iplerini elinde tutmaya çalışan Bebbanburglu Uthred’in kan bağı olan İngilizler ve onu büyüten Vikingler arasında kalışını izliyoruz.

Serinin kitaplarını da okumuş birisi olarak diziyi çok beğendiğimi belirtmek isterim.

Orta Çağ’ın ataerkil dünyasında güçlü bir kadın hükümdar olarak dikkat çeken Aethelflaed başta olmak üzere dönemin tarihi karakterlerine yer veren dizide Uhtred rolü Alexander Dreymon tarafından canlandırılıyor.

Alfred ve Ubbe gibi bu dizideki bazı karakterlerin Vikingler dizisinde de yer aldığını göreceksiniz.

IMDb Puanı: 8,4

11) Narcos, 2015 – 2017

Dünyaca ünlü kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın yaşamı etrafında şekillenen bu dizi, her biri 10 bölümlük üç sezondan oluşuyor.

İlk iki sezonunda suç dünyasının aranan ismi Escobar’ın hayatını anlatan dizi, son sezonunda Cali Karteli’ne odaklanıyor.

Pablo Escobar karakteri Wagner Moura, onu yakalamaya çalışan Amerikalı narkotik polisi Steve Murphy ise Boyd Holbrook tarafından canlandırılmış.

Murphy’in ortağı Javier Peña rolünde ise Taht Oyunları (Game of Thrones) dizisinde Oberyn Martell’i canlandıran Pedro Pascal’ı görüyoruz.

Kolombiya devletinin uyuşturucu kaçakçılarına karşı verdiği mücadeleyi yakından izleme fırsatı bulduğumuz bu dizide Escobar’ın kişisel yaşamı hakkında da birçok şey öğreniyoruz.

IMDb Puanı: 8,8

12) Versay (Versailles), 2015 – 2018

Versay Sarayı, Fransa

Fransa imparatorluğunun en ünlü hükümdarı “Güneş Kral” XIV. Louis, 1667 yılında dünyanın en büyük sarayını inşa ettirmek ister.

Versay Sarayı, Fransa

İhtişamlı Versay Sarayı’nın yapım hikayesi ile başlayıp, saraydaki siyasi entrikaları anlatarak devam eden bu tarihi dizi, her biri 10 bölümlük üç sezondan oluşuyor.

Versailles Sarayı, Paris

Dizinin başrolünde Vikings dizisinin ilk sezonunda Athelstan karakterine can veren George Blagden (Louis XIV) bulunurken kralın kardeşi ve veliahtı olan Orleans Dükü Phillippe rolüyle Alexander Vlahos da epey dikkat çekiyor.

IMDb Puanı: 7,9

13) Medici (Medici’s: Masters of Florence), 2016 – 2019

Floransa Katedrali Floransa İtalya

14. ve 17. yüzyıllar arasında Floransa’da yaşamış olan Medici ailesinin anlatıldığı bu dizinin başrollerinde Taht Oyunları (Game of Thrones) dizisindeki Robb Stark karakteri ile dikkatleri üzerine çeken Richard Madden ile Hollywood yıldızlarından Dustin Hoffman, Medici ailesinden baba ile oğul olarak yer alıyor.

Floransa Katedrali

Rönesans döneminin en etkili ailesi olan, bankacılık işinden kazandığı paralar ile dönemin sanatçılarını destekleyerek kültürel atılıma çok büyük katkı sağlayan Medici ailesinin iç fırtınaları her bölüme ayrı bir gerilim katıyor.

Lorenzo de Medici

Çekimler muhteşem, insan kendini asırlar öncesinin sokaklarında yürüyüp havasını solur gibi hissediyor.

Floransa Köprüsü

IMDb Puanı: 7,9

14) Deha (Genius), 2017 – devam ediyor

İlk sezonunda Alman teorik fizikçi Albert Einstein, ikinci sezonda ise ressam Pablo Picasso’nun yaşamlarının anlatıldığı bu dizinin yapımı National Geographic tarafından gerçekleştirilmiş.

Dehaların hayatlarını ayrıntılı bir biçimde işleyen bu biyografik dizi bizleri müthiş zihinlerin yakınına götürüyor.

Dizinin yapımcılığını ve ilk bölümün yönetmenliğini Ron Howard yapmış.

Oscar ödüllü oyuncu Geoffrey Rush tarafından canlandırılan Einstein’in eğitim ve aile yaşamını izlediğimiz dizinin ilk sezonu çok başarılı. Bu sezon Walter Isaacson’ın “Einstein: Yaşamı ve Evreni” kitabından uyarlanmış. İzafiyet teorisinin nasıl bulunduğunu adım adım izlemek kesinlikle heyecan verici.

İspanyol oyuncu Antonio Banderas’ı Picasso rolünde gördüğümüz ikinci sezon ise bana biraz durgun geldi açıkçası.

Üçüncü sezonda ise Amerikalı şarkıcı ve müzisyen Aretha Louise Franklin’in yaşamı anlatılacakmış. İngiliz oyuncu ve şarkıcı Cynthia Erivo tarafından canlandırılacak olan soul müzik efsanesi Franklin’in yaşam öyküsünü bu yıl izleme fırsatımız olacakmış.

IMDb Puanı: 8,4

15) Çernobil (Chernobyl), 2019

Pripyat, Ukrayna

Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan dizilerinden biri olan Çernobil, iki Altın Küre, üç tane de Emmy ödülü kazandı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde yaşanan ve özellikle Karadeniz bölgesinde maalesef bizim de yakından hissettiğimiz Çernobil nükleer felaketinin nasıl gerçekleştiğini ayrıntılı bir şekilde anlatan bu mini dizi beş bölümden oluşuyor.

Chernobyl, Ukrayna

Dizi, yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği Çernobil nükleer kazasından sonra yaşanan olayları konu alıyor.

Çernobil, Ukrayna

Dizinin başrollerinde ise Jared Harris, Stellan Skarsgård ve Emily Watson yer alıyor.

Dizi 1986 yılının Nisan ayında Pripyat şehrinin 14,5 kilometre kuzeybatısında bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nin 4 numaralı reaktöründeki bir güvenlik testi sırasında yangın çıkmasıyla başlıyor.

Bu başarılı dizi Belaruslu Nobel ödüllü yazar Svetlana Aleksiyeviç’in “Çernobil’den Sesler” isimli kitabında anlattığı Pripyat halkının anılarına dayanıyormuş.

Bu sayede de çok gerçekçi ve çarpıcı bir niteliğe sahip olan bu yapım, işimizi yaparken çok sorumlu davranmamız gerektiğini hatırlatıyor bizlere.

IMDb Puanı: 9,4

***

Severek izlediğim ve bazılarını hala izliyor olduğum tarihi ve biyografik öğeler taşıyan dizileri sizler için sıraladığım bu liste umarım hoşunuza gitmiştir.

Eğer İngiltere kraliyet ailesine merakınız varsa Beyaz Kraliçe (The White Queen) ve onun devamı niteliğinde olan Beyaz Prenses (The White Princess) dizilerini de izleyebilirsiniz. Ayrıca Oscar ödüllü Olivia Colman’ın Kraliçe II. Elizabeth’i canlandırdığı “The Crown” isimli diziye de göz atmanızı öneririm.

Bu önemli tarihi olaylar ve kişilerin yaşamlarından gerekli dersleri çıkarmanız dileğiyle.

Şimdiden iyi seyirler.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız