Sağlıklı bir çevre, temiz denizler ve plajlar hepimizin hakkı. Tüm deniz canlılarının sağlıkla yaşadığı mavi dünyanın korunması için atılan önemli adımlardan biri de Mavi Bayrak Çevre Ödülü.
Denizlerin ve tüm canlıların sağlığı açısından belirli standartları taşıyan plajlar, marinalar ve yatlar için verilen Mavi Bayrak Ödülü, sürdürülebilir turizmin desteklenmesi bakımından büyük önem taşıyor.
Doğanın korunması, çocuklarda ve yetişkinlerde çevre bilincinin oluşturulması amacıyla kurulan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı – Foundation For Environmental Education (FEE) tarafından uygulanan Mavi Bayrak Programı, Türkiye’nin de dahil olduğu önemli çevre organizasyonlarından arasında yer alıyor.
Deniz turizmi gelişmiş olan ülkelerde mavi bayraklı plaj sayısının fazlalığı, ülkenin turizm açısından itibarını artıran önemli etmenlerden biri.
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı – Foundation For Environmental Education (FEE) tarafından 1987’de başlatılan Mavi Bayrak Programı, bu yıl 36. yaşını kutluyor.
Mavi Bayrak Programı kapsamında plajlar, marinalar ve yatlar çevreye duyarlılık, can güvenliği, yüzme suyu temizliği gibi birçok kritere göre denetleniyor. Uygun koşulları sağlayanlar ise Mavi Bayrak Çevre Ödülü almaya hak kazanıyor.
2023 rakamlarıyla dünya çapında 51 ülkede 5 bini aşkın plaj, marina ve tekne turizmi operatörüne verilen bu çevre ödülü, denizlerin korunması alanında en prestijli ödüllerin başında geliyor.
Foundation For Environmental Education – FEE şemsiyesi altında dünya çapında uygulanmaya başlanan Mavi Bayrak Programı, zamanla ülkelerin kendi oluşturdukları organizasyonlar ile FEE’ye bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor.
1993 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Mavi Bayrak Programı’nın Türkiye’de de uygulanması amacı ile çalışmalarına başlamıştır.
Türkiye’de de sağlıklı yüzme suyu, donanımlı plaj ve iyi bir çevre yönetimi ile çevre bilinçlendirme etkinliklerini içeren Mavi Bayrak Programı kapsamında gerekli koşulları sağlayan yatlar, plajlar ve marinalar Mavi Bayrak Çevre Ödülü almaya hak kazanıyor.
2001 yılından beri uygulanan ve Çevre Eğitim Vakfı’na bağlı olarak yürütülen Mavi Bayrak Programı kapsamında Türkiye, dünyada en fazla Mavi Bayraklı Plaja sahip ülkeler arasındaki yerini koruyor.
Türkiye’nin de dört bir yanında bulunan birçok halk plajı, Mavi Bayraklı plaj olma özelliğine sahip.
Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ve denetlenen bu plajların, uygun mikrobiyolojik parametrelere sahip olması ve bu değerleri koruması gerekiyor.
Bir plajın Mavi Bayrak Ödülü alabilmesi için Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı belirlenen 33 kritere göre değerlendirilmesi gerekiyor. Bir kısmı zorunlu, bir kısmı kılavuz özellikte olan bu kriterleri sağlayan plajlara 1 yıl süre ile Mavi Bayrak veriliyor.
Mavi Bayraklı plajlarda, Mavi Bayrak Programı’na dair bilgilendirme yapan panoların yer alması ve sezon boyunca en az 5 çevre eğitim programı düzenlenmesi bu kriterlerin başında geliyor.
Yüzme suyunun kalitesini gösteren deniz suyu numunesi analizlerinin düzenli olarak yapılması ve sonuçlarının da halka açık biçimde sergilenmesi de önemli kriterlerden biri.
Plajın temiz olması, yeterli sayıda çöp kutusunun ve geri dönüşüm kutularının bulunması, plajda yeterli sayıda tuvalet, duş gibi olanakların bulunması ve temiz tutulması da önem taşıyor.
Plajı kullanan kişilerin can güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınması ve gerekli ekipmanların bulundurulması, ayrıca engelli bireylerin de plajdan yararlanabilmesini kolaylaştıracak donanımın ve engelli rampalarının bulunması da Mavi Bayrak kriterleri arasında sayılıyor.
2023 yılı itibariyle Türkiye’deki Mavi Bayraklı plaj sayısı 551’e ulaştı. Türkiye’de en çok Mavi Bayraklı plaja sahip olan illerin başında 231 plajla Antalya geliyor.
Antalya’yı 110 plajla Muğla ve 63 plajla İzmir izliyor. Aydın’da 36, Balıkesir’de 46 Mavi Bayraklı plaj bulunuyor.
Alanya’da tarihi yarımadanın batısında, Damlataş Mağarası’nın önünde yer alan plaj, hem bir havuzu andıran yapısı hem de Kleoptara’nın buradan deniz girdiği efsanesi ile ünlü.
Yüzeye yakın yerlerde bile deniz gözlüğü ile balıkları görebileceğiniz berraklıktaki suyu ile öne çıkan plaj, Alanya’nın en sevilen Mavi Bayraklı plajlarından biri.
Antalya’da hem tarihin hem de doğanın iç içe geçtiği Kaş’ta yer alan İnceboğaz Halk Plajı, Kaş’ta tekne turlarının ilk duraklarından biri.
Mavinin en güzel tonlarını keşfedebileceğiniz plaj, temizliği ile Mavi bayrak ödülüne layık görüldü.
Antalya merkeze yakınlığı nedeniyle Antalya’da şehrin keşmekeşinden denize ve güneşe kaçanların uğrak durağı Konyaaltı plajları.
Birden fazla Mavi Bayraklı halk plajı bulunan Konyaaltı’nda dilerseniz belirli ücretlerle şezlong, şemsiye gibi olanaklardan da yararlanabiliyorsunuz.
Türkiye’nin en tanınmış doğal oluşumlarından Ölüdeniz Lagünü’nün denize bakan kıyısında yüzlerce metre uzunluğundaki Belceğiz veya Belcekız Plajı, Muğla’da gezilecek yerlerin başında geliyor.
Yamaç paraşütü gibi aktiviteler de deneyebileceğiniz plaj, mavi ve yeşili bir arada sunan muhteşem manzaralarıyla biliniyor.
Yemyeşil doğasının yanı sıra buz gibi sularıyla ünlü Azmak Nehri’nin ününe ün kattığı Akyaka’da yer alan Akyaka Halk Plajı, şehrin merkezinde sit alanı statüsü taşıyor.
250 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki plaj, Azmak Nehri’nden gelen tertemiz suyu ve sığ deniziyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.
Turkuaz renkli tertemiz denizi ile ünlü plaj, İncirlikoy Plajı olarak da biliniyor.
Belediye tarafından işletilen bir kafeteryası da bulunan plajda, kıyıya yakın yüzen balıkları görebileceğiniz berrak bir deniz sizi bekliyor.
Van Gölü kıyısında Mavi Bayrak almaya hak kazanan ilk plaj olan Mollakasım Halk Plajı, Tuşba Belediyesi tarafından işletiliyor.
Hem bölgede yaşayanların hem de turistlerin yoğun ilgi gösterdiği plaj, 200 metre uzunluğunda ve çakıllı bir yapıya sahip.