Munzur Dağları Nerede? Munzur Dağları’na Nasıl Gidilir?

Mercan Sıradağları olarak da adlandırılan Munzur Dağları’nın yüksekliği 3300 metreyi geçmekle birlikte Torosların bir uzantısı olarak bilinir.

Dişli kütle ve kalkerli bir yapıda olan Munzur Dağları, tam tamına 130 km uzunluğa sahip.

Birbirinden güzel meşe ormanları, buzul gülleri, sayısız endemik bitki ve hayvan türleri, dereler, akarsular, yaylalar ve dahasını bir arada sunan Munzur Dağları’nın oluşum tarihi ise 5 milyon yıl öncesine dayanıyor.

İşte Munzur Dağları hakkında tüm bilgileri sizler için derledik:

Munzur Dağları Hakkında Genel Bilgi

Kuzeyinde Kemah, doğusunda Pülümür, batısında Kemaliye, güneyinde ise Ovacık ve Çemişgezek ilçeleri ile sınırlarını paylaşan Munzur Dağları’ndaki en önemli tırmanış geçitleri Kemah ve Munzur iken, köy yollarından bazıları da şu şekildedir: Paşadüzü, Yeşilyazı, Cevizlik, Yeşilyayla, Subaşı, Sabırlı, Doğanköy, Kapıkaya, Dereköy, Çakırlar, Çubuklu, Yaylabaşı ve Kılıçkaya’dır.

Tunceli’nin Ovacık ilçesi sınırları içerisinde yer alan Munzur Dağları, en çok da muazzam görünümlü buzul gölleri ve yemyeşil yaylaları ile ünlü bir yer.

Yılın her mevsimi doğaseverlerin ilgi odağında olan bu bölgede esasında “milli park” statüsüne kavuşmuş durumda.

Munzur Vadisi Milli Parkı

Kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile adeta göz dolduran Munzur Vadisi Milli Parkı, özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek için gidilebilecek en ideal yerlerden biri.

Yayla turizmi açısından da oldukça zengin bir yer olan bu milli parkta özellikle yaz sezonu boyunca çeşitli etkinlik ve festivaller de düzenleniyor.

Hem hafta içi hem de hafta sonu doğa ve macera tutkunlarının olmazsa olmaz rotalarından biri olan Munzur Vadisi Milli Parkı buzul gölleri ve yaylaları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgisini çekiyor.

1971 senesinde “milli park” statüsüne kavuşan ve tam tamına 42 bin 674 hektarlık bir alana yayılan Munzur Vadisi Milli Parkı en çok da dik ve karlı patikaları ile doğaseverlerin dikkatini çekiyor.

Munzur Dağları Flora ve Fauna

Eşsiz flora ve faunası ile sizin de ilginizi çekecek Munzur Vadisi Milli Parkı’nda sayısız endemik bitki ve hayvan türü ile karşılaşmanız olası.

Tam tamına 1518 çeşit bitkisi ile zenginleşen florasında en göze çarpan türler arasında söğüt, çalı, kavak, yabani fındık, ceviz, huş, asma, çınar, dişbudak, akağaç, karaağaç ve meşe bulunuyor. Yamaçlar ve tepelerin geneli ise meşe ormanları ile kaplıdır.

1518 bitki türünden 43’ü sadece Munzur Dağları’na ait iken, 227 çeşidi de Türkiye’ye özgü endemik bitkilerden oluşuyor.

Birbirinden farklı hayvan türlerinin karşınıza çıkacak Munzur Vadisi Milli Parkı’nda en çok da porsuk, su samuru, vaşak, ayı, sansar, tilki, kurt, tavşan, sincap, yaban keçisi ve yaban domuzu yaşamını sürdürüyor. Ayrıca kaya kovuklarında ve mağaralarda boz ayı olduğunu da belirtmekte fayda var.

Munzur Dağları’nda Yapılacak Aktiviteler

Munzur Vadisi Milli Parkı’nı ikiye bölen Munzur suyundaki 70 km uzunluğa sahip parkurda rafting başta olmak üzere diğer doğa ve macera sporlarının da aktif bir şekilde yapılabildiği Munzur Dağları’nda son derece keyifli ve unutulmaz vakitler geçirebilirsiniz.

Ayrıca av turizmi aktivitelerinin de bazı dönemlerde yapılabildiği Munzur Dağları’nda milli park sınırları yakınındaki kayak parkurunu da ziyaret edebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, trekking yapmak için de oldukça uygun parkurların olduğunu söylemek mümkün.

Ayrıca her sene düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali (Tunceli il merkezi), Bal Festivali (Pülümür) ve Pertek Dut Festivali gibi etkinliklere de katılım gösterebilirsiniz.

Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde bulunan imkanlardan bazıları:

Related Post
  • Bisiklet parkuru
  • Büfe
  • Yabani hayvan gözetleme alanı
  • Bungalov ev (2 yataklı, 3 yataklı ve 4 yataklı konaklama seçenekleri)
  • Çeşme
  • Çadır kamp alanı
  • Tırmanma parkuru
  • Karavan kamp yeri
  • Piknik alanları

Munzur Dağları Çevresinde Gezilecek Yerler

Kırk Merdiven Şelaleleri

Munzur Dağları der demez şüphesiz herkesin aklında Kırk Merdiven Şelaleleri canlanıyor.

Daracık küçük bir vadiden akan Kırk Merdiven Şelaleleri, kartpostalları aratmayan görünümüyle sizi mest edecek.

Ovacık’ın kuzey kesimindeki yaylalara çıkan güzergahı takip ederseniz Kırk Merdiven Şelaleleri’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Munzur Sahili / Munzur Çayı

Çok sayıda dere ile beslenen Munzur Çayı’nın en çok da berrak suyuna hayran kalacaksınız.

Bu bölgede endemik bir tür olan Huş Meşceresi ile karşılaşacağınızın müjdesini de verelim.

Göktepe Höyüğü

Tunceli’de gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken Göktepe Höyüğü, Mazgirt ilçesi sınırları içerisinde konumlanıyor.

Göktepe Köyü’nün yaklaşık 500 metre güneyindeki bu höyükte henüz kazı çalışmaları yapılmadığı için de adeta “keşfedilmemiş bir hazine” olarak nitelendirilebilir.

Tahar Köprüsü

İnşa tarihi 1807 yılına kadar uzanan ve Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan Tahar Köprüsü, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine 3 km uzaklıkta yer alıyor.

Köprü altındaki Tahar Çayı’nı da kesinlikle fotoğraflamanızı öneriyoruz.

Sivdin Köprüsü

Meşhur Karar Deresi üzerinde yer alan ve şehrin en ilginç görünümlü köprülerinden biri olan Sivdin Köprüsü’nün inşa tarihinin 12. veya 13. yüzyıl olduğu düşünülüyor.

Bağın Kalesi

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapıları ve kültürel zenginlikleri ile de ön plana çıkan Tunceli’nin en sembolik yapıları arasında gösterilen Bağın Kalesi, Mazgirt ilçesinde yer almakla birlikte kaplıca turizmi ile ünlenen Bağın Kaplıcası’na yakınlığıyla da günden güne popülerlik kazanıyor.

Munzur Dağları Yeme İçme

Yöresel lezzetler bakımından inanılmaz zengin bir şehir olan Tunceli’de tadabileceğiniz envaiçeşit yemek var.

Bunların başında ise dövme çorbası, 12 imam çorbası, Dersim yöresine ait babuko, şir, Dersim kömbesi, bişi, haşıl, mumbar dolması, dövme pilavı, Tunceli Ovacık dağ sarımsağı, soğan aşı, gulik, dut tatlısı, halbur hurması, pekmez helvası ve kabak tatlısı geliyor.

Tunceli Yemek Rehberi yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Munzur Dağları Konaklama

Tunceli’de Munzur Vadisi Milli Park içerisinde Munzur Çayı’nın hemen yanı başında çadır atıp kamp yapma imkanınız var. Dilerseniz çadırınızla dilerseniz de karavanınızla milli parkta konaklayabilirsiniz.

Munzur Vadisi Milli Parkı kamp alanı giriş ücreti hakkında daha detaylı bilgi almak için munzurvadisi.tabiat.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Buna ek olarak, bölgeye yakın olan Tunceli merkezdeki otelleri de değerlendirebilirsiniz.

Munzur Dağları’na Nasıl Gidilir?

Tunceli merkeze oldukça kısa bir mesafede yer alan Munzur Dağları ve Munzur Vadisi Milli Parkı’na hava yolu ile ulaşmak isteyenler buraya en yakın (12 km) Elazığ Havalimanı’nı tercih edebilir.

İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerden rahatlıkla ulaşabileceğiniz Elazığ Havalimanı’ndan Munzur Dağları’na ulaşmak içinse araç kiralayabilir, taksiye ya da otobüslere binebilirsiniz.

Kara yolu ile ulaşımı tercih edecekler Tunceli Otogarı veya Elazığ Otogarı varışlı otobüs seferlerini araştırabilir. Tunceli Otogarı’ndan yaklaşık 25 – 30 dakikada Munzur Dağları’na varabilirsiniz. İşte Munzur Dağları ile çevre il ve ilçeler arasındaki mesafeler:

  • Tunceli merkez – 21 km
  • Ovacık – 52 km
  • Elazığ – 161 km
  • İstanbul – 1234 km
  • Ankara – 700 km
  • Antalya – 1174 km
  • İzmir – 1545 km

Munzur Vadisi Milli Parkı İletişim ve Adresler:

  • Websitesi: http://munzurvadisi.tabiat.gov.tr/
  • Instagram: Instagram hesabı bulunmamaktadır.
  • Telefon: 04282125206
  • Adres: https://goo.gl/maps/Q9e3x58s2Q7f8JBL6
Paylaş
Ezgi Opan

Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️