İzmir ve Selanik arasında gerçekleşmesi beklenen deniz yolculuğu feribotla başlıyor. Ege Denizi’ni ortak kullanan bu iki şehir arasında ulaşımın su yoluyla sağlanması için 2016 yılında çalışmalara başlanmıştı. Proje sonrasında askıya alınsa da 2022 yılının Ekim ayında proje resmi olarak hayata geçirildi.
Yunanistan menşeli bir şirket tarafından hayata geçirilen bu hizmetten her iki ülkenin vatandaşları yararlanabilecek. Seferleri düzenlenen feribotun toplam araç kapasitesi 300 ve kamyon kapasitesi 55 olup 948 yolcuyu tek seferde taşıyabiliyor.
Levante Ferrier adlı şirketin Türkiye ve Yunanistan vatandaşlarının hizmetine verdiği feribotun adı Smyrna di Levante’dir.
Levante Ferries 10 Ekim yani Pazartesi günü Yunanistan’ın kuzeyindeki liman kenti Selanik ile Türkiye’nin batısındaki sahil kenti İzmir arasında ilk seferini başlattı. Smyrna di Levante feribotu bu seferinde Selanik’te yaklaşık saat 17.00’de hareket etti. Sıradaki seferlerin 14 saat sürmesi planlanıyor.
Seferler Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri İzmir’e, Salı, Perşembe ve Pazar günleri ise İzmir’den Selanik’e gerçekleştirilecek şekilde bir plan bulunuyor. Ücretler salonda veya güvertede bir koltuk için 81 Euro’dan başlıyor. Dönüş biletlerinde ise %10 indirim uygulanıyor. İleriki süreçlerde bu fiyat değişme ihtimali olsa da dönüş biletinin indirimli olması birçok yolcunun yüzünü güldürüyor.
İki yakanın arasındaki dostluğu pekiştiren bu hareket hem turistik açıdan hem de kültürel açıdan iki ülke için de olumlu izler bırakacağı düşünülüyor.
İçindekiler
Türkiye’nin yanı başında yer alan Yunanistan, hem Türk kültürü hem de tarihi açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Ortak geçmiş ve acılar ile kaderleri birbirlerine eklemlenmiş bu iki ulus arasında ulaşım yüksek derecede öneme sahiptir.
Sefer hayatına oldukça kısa süre önce başlayan Selanik-İzmir feribotu, iki ülkenin vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerini ziyaret edebilmesi için yeni bir imkan sunuyor. Türkiye ve Yunanistan arasında uçak, otobüs ve tren gibi ulaşım imkânlar halihazırda bulunuyordu. Diğer yandan Türkiye ve Yunanistan arasında deniz taşımacılığı ilk değil. Yunan Adaları’ndan Türkiye’ye feribot ile ulaşım bulunuyor.
Selanik-İzmir feribotu ise iki kardeş şehri birbirine bağlayan bir ulaşım ağı olarak listede yer almaktadır. İş, tatil, gezi ve daha birçok nedenle gitmek isteyebileceğiniz bir yer olan Selanik şehrinin İzmir ile bu bağlantısı pek çok açıdan birçoğumuzu mutlu edecektir.
Selanik’ten kalkan ve İzmir şehrine giden bu feribot geri istikamette Selanik’e geri dönüyor. Feribot seferine katılmak isteyen Türk vatandaşlarının ise dikkat etmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle Yunanistan vize isteyen bir ülke olduğundan dolayı Selanik’e girebilmeniz için bir vizeye ihtiyacınız vardır. Yunanistan Schengen Vizesi ya da Yunanistan kapı vizesine sahip olan vatandaşlar geçişlerde sıkıntı çekmeyecektir.
Ayrıca sefere binmeden önce kimliğiniz ve gerekli diğer belgeleri de yanınızda bulundurmanız şarttır. Feribotun kalkış saatinden en az 1 saat öncesinde orada bulunmanız ise geç kalma riskini ortadan kaldıracak, kontrol sırasında rahat etmenizi sağlayacaktır.
Balkan coğrafyasının en büyük şehirlerinden biri olan Selanik, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yerdir. Osmanlı’nın en önemli ticari merkezlerinden biri olan Selanik, tarih boyunca birçok kültürün bir arada yaşadığı şehir olarak biliniyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün evinin şu an bir müze olarak sergilendiği Selanik, Türkiye’nin güzide şehirlerinden İzmir’in ikiz kardeşi diyebiliriz. Kültürlerinin birbirine yakınlığı ve tarih sahnesinde iki şehrin yaşadığı olaylar birbiriyle yakından alakalıdır. Ayrıca iki şehir arasındaki süregelen ticaretin uzun zamandır var olduğu bilinmektedir. Her iki şehirde antik dönemin önemli şehirlerinden olmuşlardır.
Halen daha önemini koruyan Selanik ve İzmir’e bir feribot seferinin başlaması da tüm bunlar düşünüldüğünde oldukça sevindirici bir haberdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlamasında büyük emek sarf ettiği bu proje ile ülke Ege Denizi üzerinden birbirine kavuşuyor.
Feribotun sağladığı hizmetler arasında içecek ve yiyecek temini gibi imkânlar yer aldığı gibi farklı hizmetleri de bulmak mümkündür. Uzun bir yolculuk olacağından dolayı hazırlıksız gelenler için de çeşitli olanaklar sağlanmaktadır. Öncelikle bu konu hakkında resmi sitelerde yer alan bilgileri araştırabilir ve yola çıkmadan hazırlığınızı yapabilirsiniz.
İki kentin bağlantısı Balkan Savaşı sırasında kritik bir öneme sahiptir. Diğer cephelerden ziyade Selanik cephesine bakarsak, Osmanlı döneminde Osmanlılar’ın yönetiminde olan Selanik, Balkan birlikleri tarafından alınmak istenmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu bu savaşı kaybederek Selanik şehrini kaybetti ve durumu kabul etti. O sırada orada yaşayan Türk halkı da göç etmek zorunda kalmıştır. Bu halkın büyük bir çoğunluğu ise İzmir’e göçmüştür.
Balkan Savaşları’nın ardından yaklaşık 10 yıl sonra, Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında Mübadele Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma neticesinde İzmir’de yaşayan Yunanlılar’ın tamamı Yunanistan’a gönderildi. İzmirli Yunanlılar da Selanik şehrine göç ederek İzmir’in özlemi ile bu şehirde varlıklarını sürdürmeye devam ettiler.
Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer’in İzmir’in kurtuluşunun 100. Yılında söylediği “İzmir bir prensestir” cümlesindeki gibi Türkiye’nin Ege incisi İzmir, Selanik’le yollarını tam anlamıyla bağlamak için emin adımlar atmıştır.
Ege’nin iki güzide şehrini buluşturan Selanik-İzmir feribotu kısa sürede birçok yolcuyu kendine çekmeye başladı. Uçak ve otobüse alternatif olarak iki şehri birbirine bağlayan bu denizyolu birçok avantajı da beraberinde getiriyor.
12-13 saat süren uzun yolculuğa rağmen denizin rahatlatıcı etkisi ve Ege’nin maviliğini keşfetmeniz için Selanik-İzmir feribotu iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca otobüs ile Selanik yolculuğu da hemen hemen aynı süreye denk geliyor.
Yenilenmiş ve geniş koltukları ile uzun saate rağmen oldukça konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.
İzmir’den Selanik’e feribot ile gitmeyi tercih ediyorsanız Levante Ferries internet sitesini kullanarak bilet satın alma işlemlerinize devam edebilirsiniz.
Biletinizi satın alırken mutlaka kimlik bilgilerinizi eksiksiz olarak girmeli ve ödemeyi kartınız ile yapmalısınız. Kartınızın yurtdışı alışverişlerine açık olduğundan mutlaka emin olunuz.
İzmir’e ulaşım için ise İzmir otobüs bileti veya İzmir uçak bileti satın alabilirsiniz.
İzmir’e benzerliği ile bize hiç uzak gelmeyen Selanik, Ege’nin batısındaki bir şehri keşfetmek isteyenler için birçok tarihi destinasyon sunuyor. Selanik’in simgesi Beyaz Kule gezilecek noktaların ilk durakları arasında sayılıyor. Kuleye çıkarak Selanik’in eşsiz manzarasını keşfedebilirsiniz.
Aristoteles Meydanı ise Selanik’in kalbidir dersek yanılmış olmayız. Şehrin bu meydanında kalabalığın arasına karışabilir, düzenlenen konser veya etkinliklere ücretsiz olarak katılım sağlayabilirsiniz.
Selanik sahip olduğu müzeler ile de dikkat çekiyor. İlk durağınız Atatürk Evi Müzesi olabilir. Atatürk’ün doğduğu bu pembe bina Türkiye ve Yunanistan’ın ortak çalışması neticesinde müze olarak kullanılıyor. Evin içinde Atatürk’e ait eşyalar sergileniyor.
Bir şehrin geçmişini tam anlamıyla bilmek istiyorsanız arkeoloji müzesini gezmeden dönmenizi önermiyoruz. Selanik Arkeoloji Müzesi tarih öncesi dönemlerden Bizans Dönemine kadar birçok parçanın sergilendiği bir müze olarak önemini koruyor. Eğer Bizans tarihi ilginizi çekiyorsa şehrin bir diğer önemli müzesi olan Bizans Müzesi’ni mutlaka gezmelisiniz. İçeride birçok fresk ve ikona yer alıyor.
Detaylı bilgi için Selanik’te Gezilecek Yerler yazımıza da mutlaka bakmalısınız.